Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 13.03.2007 11:05

No to Janusz jest w 7 niebie. :D :D
Teraz fakt. Przed chwilą byłem w lab-foto. (zaniosłem klisze aby mi zgrali na płytkę). Weszłem w dyskujsję z obsługą. Powiedziałem im o moim problemie. Z małych polecili mi fuji fx 30, że ponoć rewelacja. Dla mnie ma negatywa- brak wizjera. Gadamy se dalej, ja się ich zapytowywuję czy jak mam analoga lustrzankę to co by tu kupić aby nie było to ustrojstwo większe bo nie mam najmniejszej ochoty bawić sie na wczasach w tragarza. :( ONI .... panie, jak pan se masz lustrzankę to żaden cyfrak jeszcze długo jej nie podskoczy. !!! Że tylko dobry film i pstrykać, póżniej zgrać na płytkę, jakość murowana, nawet lepsza od cyfry. Co szlachetne grono na to stwierdzenie. Prawda czy fałsz. ??
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 13.03.2007 11:09

arekwroc napisał(a):aparat za Ciebie zdjęcia nie zrobi........
musisz mieć pomysł i wcisnąć spust migawki :wink:

Jak to nie ??? to jeszcze nikt takich nie wymyślił. ??? :wink: Kurde jak pech to pech.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.03.2007 11:13

Prawda taka, że każdy woli co innego, ja jestem zadowolony ze swojej analogowej lustrzanki :D i jak na razie wszystkie testowane kompakty cyfrowe przy niej siadają i kwiczą. Robiłem również zdjęcia NIKONem D200 - piękna maszyneria, ale wielka i ciężka, a Ty Woka takiej nie chcesz. Więc prawda jest taka, jaką przedstawili Ci w labie :D. Dlatego cały czas pytałem - po kiego grzyba chcesz mieć cyfrówkę - hybrydę - skoro masz lustrzankę - dobrą lustrzankę. Masz bardzo podobny komplet jak ja :D. Analogową lustrzankę i cyfrową zabaweczkę kompakcika :D. Chcesz mieć coś szybko robisz na kompakciku, chcesz mieć coś ładne robisz na lustrzance - prostsze niż konstrukcja cepa :D

Pozdrav :papa:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 13.03.2007 11:27

Oj, Woka, śledzę ten wątek i kibicuję , ale przyznam, że juz się zgubiłam. Mówiłeś, że Ty tylko pstrykasz, że nie znasz się na fotografowaniu, parametrach itd, a tu teraz wychodzi temat lustrzanki....? Jestem tylko zwykłym pstrykaczem, ale zawsze wydawało mi się, ze lustrzanka, obojętnie analog czy cyfrówka to wymaga jednak umiejętnosci i to nie małych, zwłaszcza jeśli się oczekuje, żeby zdęcia były przyzwoite. Chyba jednak problem polega na tym, że ciągle jeszcze nie zdecydowałeś, czego tak naprawdę chcesz; czego oczekujesz od aparatu fotograficznego i co jest dla Ciebie w tym temacie najważniejsze.
A bez tego ani rusz....
Powodzenia
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.03.2007 11:32

woka napisał(a):No to Janusz jest w 7 niebie. :D :D

Z FZ8 ... to nawet w 8 niebie :wink: :lool: :papa:
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 13.03.2007 11:34

Jesli ktos nie poltrafi fotografowac, to tylko cyfrowy kompakt i tyle!.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.03.2007 11:37

Woka, a tak swoją drogą myślę, że robisz trochę podpuchę :lol:. Nie wierzę, żeby było Ci obojętne co jest na zdjęciu, jak wygląda itd... pisałeś, że robiłeś zdjęcia na dość starych aparatach, czyli w pełni manualnych, znaczy się znasz się na rzeczy :!:

Wylazło szydło z worka :devil: :lool:
Ostatnio edytowano 13.03.2007 11:40 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 13.03.2007 11:38

[qu
Ostatnio edytowano 23.05.2007 08:50 przez banko, łącznie edytowano 1 raz
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 13.03.2007 11:46

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Oj, Woka, śledzę ten wątek i kibicuję , ale przyznam, że juz się zgubiłam. Mówiłeś, że Ty tylko pstrykasz, że nie znasz się na fotografowaniu, parametrach itd, a tu teraz wychodzi temat lustrzanki....? Jestem tylko zwykłym pstrykaczem, ale zawsze wydawało mi się, ze lustrzanka, obojętnie analog czy cyfrówka to wymaga jednak umiejętnosci i to nie małych, zwłaszcza jeśli się oczekuje, żeby zdęcia były przyzwoite. Chyba jednak problem polega na tym, że ciągle jeszcze nie zdecydowałeś, czego tak naprawdę chcesz; czego oczekujesz od aparatu fotograficznego i co jest dla Ciebie w tym temacie najważniejsze.
A bez tego ani rusz....
Powodzenia

Kasia .... ale ja w lustrzance nastawiam na automat, obietywem kręcę aby zdjęcie wyraznie było wiadać w wizjerze i pstryk. Nic innego nigdy nie robiłem. !!! Nie mam najmniejszego pojęcia jak, kiedy, po co, na co, w jakim celu. Kiedyś, jak czytałem instrukcję tej lustrzanki to tak że aż usnąłem z nadmiaru wiedzy. Po przebudzeniu sie, doszłem do wniosku, że w moim przypadku, używając aparatu "raz na pięciolatkę" (rzadko że aż strach) nie ma sensu tragać ze sobą instrukcji obsługi a zapamietać to wszystko niesposób. ps. Na wczasach więcej u mnie "chodzi" kamera ( jeżeli w ogóle chodzi) . :wink:

Leszek...... dzięki za zestawienie i jakże ważną opinię. :D Teraz zamilknę. Muszę odreagować, zapomnieć, przemyśleć.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.03.2007 11:51

No to jeszcze poczytaj plusy (ujemne :wink: ) i minusy (dodatnie :wink: )
http://www.edu.info.pl/strona.php?1514

Ps. A na odreagowanie zapraszam do Baru :wink:
Adres znasz, ale jakbyś zapomniał:
forum/viewtopic.php?t=6913&start=3165
Ostatnio edytowano 13.03.2007 11:55 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 13.03.2007 11:52

banko napisał(a):
woka napisał(a):No to Janusz jest w 7 niebie. :D :D
Teraz fakt. Przed chwilą byłem w lab-foto. (zaniosłem klisze aby mi zgrali na płytkę). Weszłem w dyskujsję z obsługą. Powiedziałem im o moim problemie. Z małych polecili mi fuji fx 30, że ponoć rewelacja. Dla mnie ma negatywa- brak wizjera. Gadamy se dalej, ja się ich zapytowywuję czy jak mam analoga lustrzankę to co by tu kupić aby nie było to ustrojstwo większe bo nie mam najmniejszej ochoty bawić sie na wczasach w tragarza. :( ONI .... panie, jak pan se masz lustrzankę to żaden cyfrak jeszcze długo jej nie podskoczy. !!! Że tylko dobry film i pstrykać, póżniej zgrać na płytkę, jakość murowana, nawet lepsza od cyfry. Co szlachetne grono na to stwierdzenie. Prawda czy fałsz. ??

o Fuji f30 i f31fd poisalem na 24 stronie tego watku. Czy brak wizjera jest negatywem? tu bym dyskutowal, wynika to raczej z przyzwyczajenia z analogow.
Jesli chodzi o jakosc zdjec z aparatow analogowych i cyfrowych, to jest to fakt niezaprzeczalny, zwlaszcza biorac pod uwage modele (kompaktowe) ktore Ciebie interesuja.
Nie mniej cyfrowki maja to czego zaden analog nigdy mial nie bedzie -
efekty swoich wysilkow masz odrazu przed oczami, wyszlo - zostawiasz, nie wyszlo - robie jeszcze raz ew. tyle razy az wyjdzie (chyba ze wczesniej karta sie skonczy :D , ale to tez nie problem).
No i nie musisz latac po labach zeby zgrac zdjecia.

To właśnie z tego wzgledu i tylko z tego mam zamiar coś kupić. Brak wizjera dla mnie problem. Do bliska używam okularów a te nie zawsze z sobą zabieram. Na wczasch w zasadzie nie są mi potrzebne. Bez okularów w małym LCD lub jak jest mocne słońce- nie widzę. W wizjerze-tak.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 13.03.2007 12:02

Leszek Skupin napisał(a):Woka, a tak swoją drogą myślę, że robisz trochę podpuchę :lol:. Nie wierzę, żeby było Ci obojętne co jest na zdjęciu, jak wygląda itd... pisałeś, że robiłeś zdjęcia na dość starych aparatach, czyli w pełni manualnych, znaczy się znasz się na rzeczy :!:

Leszek ... żadna podpucha. Robiłem, owszem ale nigdy nie przywiązywałem do tego uwagi. Jak czytam o jakiś szumach, ostrości, bieli, ...... czego tam jeszcze nie czytam, to włos mi na głowie się jeży. !!!!! Najlepiej z tych starych czułem się w FED 5. ( chyba,że robiłem "fachowo" nawet o tym nie wiedząc). :wink: :wink: mogło tak być ????????
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.03.2007 12:05

Janusz Bajcer napisał(a):No to jeszcze poczytaj plusy (ujemne :wink: ) i minusy (dodatnie :wink: )
...

Dla tych "plusów" używam cyfrówki, a dla tych "minusów" - analoga :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.03.2007 12:08

woka napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Woka, a tak swoją drogą myślę, że robisz trochę podpuchę :lol:. Nie wierzę, żeby było Ci obojętne co jest na zdjęciu, jak wygląda itd... pisałeś, że robiłeś zdjęcia na dość starych aparatach, czyli w pełni manualnych, znaczy się znasz się na rzeczy :!:

Leszek ... żadna podpucha. Robiłem, owszem ale nigdy nie przywiązywałem do tego uwagi. Jak czytam o jakiś szumach, ostrości, bieli, ...... czego tam jeszcze nie czytam, to włos mi na głowie się jeży. !!!!! Najlepiej z tych starych czułem się w FED 5. ( chyba,że robiłem "fachowo" nawet o tym nie wiedząc). :wink: :wink: mogło tak być ????????

Na pewno masz większe pojęcie o fotografii niż ci, którzy zaczynają na cyfrówkach, chyba, że robią to świadomie i z przygotowaniem fotograficznym i wiedzą, że można kiedyś było robić piękne zdjęcia aparatami na kliszę ;)

P.S. Pokaż jakieś swoje zdjęcia ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.03.2007 12:12

Leszek Skupin napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):No to jeszcze poczytaj plusy (ujemne :wink: ) i minusy (dodatnie :wink: )
...

Dla tych "plusów" używam cyfrówki, a dla tych "minusów" - analoga :lol:

:lol: Ale można i tak :wink:
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 44
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone