Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 11.03.2007 13:28

banko napisał(a):
tu tez troche znajdziesz o ichnim Samsungu a i o Pentaksie tez

http://www.pentax.org.pl/viewtopic.php?t=2857

o plusach i minusach w/w aparatow

http://www.pentax.org.pl/viewforum.php?f=1&sid=a65decda0e84cb6e28e481b1a33dfcbf

milej lektury

PS
wydaje mi sie ze jednak ten Samsung tak do konca to calkiem glupi nie jest 8)

Czytam czytam :) Ma jakieś wady, ale który aparat ich nie ma? Cena kusząca, możliwości też :)
banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 11.03.2007 13:34

[qu
Ostatnio edytowano 23.05.2007 09:06 przez banko, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.03.2007 13:44

Plumek napisał(a):
Rysio napisał(a):
Plumek napisał(a):Stabilizacja... ja w to nie wierzę :)

więc uwierz :D było o tym
:D

No było :) I nawet się w tym temacie wypowiadałam. Żadna stabilizacja nie pomoże, jak aparat będzie ważył 200 gram, a czas, w jakim stabilizacja już nie działa w takim "aparacie" (coś koło 1/30), to ja z ręki uzyskuje lustrzanką bez problemu. Za każdym razem nieporuszone :)

na jakim zoomie :?: :lol:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 11.03.2007 13:52

Rysio napisał(a):
Plumek napisał(a):
Rysio napisał(a):
Plumek napisał(a):Stabilizacja... ja w to nie wierzę :)

więc uwierz :D było o tym
:D

No było :) I nawet się w tym temacie wypowiadałam. Żadna stabilizacja nie pomoże, jak aparat będzie ważył 200 gram, a czas, w jakim stabilizacja już nie działa w takim "aparacie" (coś koło 1/30), to ja z ręki uzyskuje lustrzanką bez problemu. Za każdym razem nieporuszone :)

na jakim zoomie :?: :lol:

Na Canonowskim 24-85 albo Canonowskiej stałce 85 mm f=1.8
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.03.2007 15:25

Rysio napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):
slawek66 napisał(a):po co stabilizacja przy 1/25, takie cos z reki powinno wyjsc bez problemu

Pod warunkiem, że ogniskowa nie jest 280 tylko 50 mm. Chyba, że jesteś snajperem 8O .

Pozdrav :papa:

Lesiu

Sony DSC-H1 to pierwszy w rodzinie Cyber-shotów aparat wyposażony aż w 12-krotny obiektyw, którego zakres odpowiada ogniskowej 36-432 mm
:wink:

:wink:1/25 sek i daje radę przy 432 mm
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 11.03.2007 15:47

Ostatnio miałem przyjemność posługiwać się takim kompaktem :D

Obrazek
po kliknięciu w aparacik pojawi się jego specyfikacja :D
:papa:
P.S. Nic szczególnego ;)
banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 11.03.2007 16:41

[qu
Ostatnio edytowano 23.05.2007 09:07 przez banko, łącznie edytowano 1 raz
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 11.03.2007 17:59

Leszek Skupin napisał(a):Ostatnio miałem przyjemność posługiwać się takim kompaktem :D

Obrazek
po kliknięciu w aparacik pojawi się jego specyfikacja :D
P.S. Nic szczególnego ;)

Leszek ... kliknąłem a tam napisane że hoho. Dużo wyrazów, zdań, cyfr - to chyba nie jest źle. :wink: :wink:
goly
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) goly » 11.03.2007 19:22

a ja śmigam na Sony Cybershot 717 i narazie jestem zadowolony ....
Wczesniej mialem Minolte 7i
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 11.03.2007 19:57

A ja ostatnio nabyłem coś takiego.

Obrazek

Potrzebny był mi kompakt,którego mozna łatwo schować w kieszeni.Panasonic przekonał mnie do siebie świetną optyką firmy Leica,10 krotnym optycznym przybliżeniem,stabilizatorem i 2,5 calowym wyswietlaczem.Jego jedyna wada to mało pojemna bateria w zestawie.trzeba sobie dokupic mocniejszą :(
Pozdrav.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.03.2007 20:08

B marca w Nowym Sączu na otwarcie Media Markt ten aparat kosztuje 799 zł.
Chciałem go kupić, ale jednak poradzono mi trochę lepszy model Pansonica :lol:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 11.03.2007 20:19

wojan napisał(a):A ja ostatnio nabyłem coś takiego.

Obrazek

Potrzebny był mi kompakt,którego mozna łatwo schować w kieszeni.Panasonic przekonał mnie do siebie świetną optyką firmy Leica,10 krotnym optycznym przybliżeniem,stabilizatorem i 2,5 calowym wyswietlaczem.Jego jedyna wada to mało pojemna bateria w zestawie.trzeba sobie dokupic mocniejszą :(
Pozdrav.

Srebrny do lewej a czarny do prawej kieszeni czy na odwrót :D ?
Na allegro takie aku można nabyć za 40 zł.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.03.2007 20:19

banko napisał(a):Powinienes tez cos konstruktywnego napisac a jak nie wiesz to daj juz spokoj...

1. W mojej opinii, konstruktywną częścią mojej wypowiedzi, było to, że optyczna stabilizacja obrazu sprawdza się bardzo dobrze wbrew opinii Plumka o tym elemencie aparatu. Jeśli działa w hybrydzie H1 to tym bardziej powinno to działać w lustrzance. Nie uważasz?

2. Lesiu wkleił tego kompakta bo miał okazję go testować własnoręcznie, więc wrzuć na luz, albo załóż oddzielny temat "Plumek kupuje Samsunga GX a banko jej pomaga"

3. Dyskusja na temat stabilizacji była tu forum/viewtopic.php?t=6135&postdays=0&postorder=asc&start=390

Ps. Więcej można znaleźć tu http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5174
Ostatnio edytowano 11.03.2007 20:34 przez Rysio, łącznie edytowano 1 raz
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 11.03.2007 20:32

wojan napisał(a):A ja ostatnio nabyłem coś takiego.

Obrazek

Pozdrav.

Wojan ..... qurde, właśnie na taki model "spadło" moje oko. Urzekło mnie ... jego gabaryty. Odpuściłem ale nie do końca. Teraz znowu mam myślenie. Przedtem myślałem, że może trzeba dołożyć kilka stówek i miec coś rasowego. Tylko po co mi ??????? ... zastanawiam się.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 11.03.2007 22:07

Rysio napisał(a):
banko napisał(a):Powinienes tez cos konstruktywnego napisac a jak nie wiesz to daj juz spokoj...

1. W mojej opinii, konstruktywną częścią mojej wypowiedzi, było to, że optyczna stabilizacja obrazu sprawdza się bardzo dobrze wbrew opinii Plumka o tym elemencie aparatu. Jeśli działa w hybrydzie H1 to tym bardziej powinno to działać w lustrzance. Nie uważasz?

2. Lesiu wkleił tego kompakta bo miał okazję go testować własnoręcznie, więc wrzuć na luz, albo załóż oddzielny temat "Plumek kupuje Samsunga GX a banko jej pomaga"

3. Dyskusja na temat stabilizacji była tu forum/viewtopic.php?t=6135&postdays=0&postorder=asc&start=390

Ps. Więcej można znaleźć tu http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5174

Rysio - nie obraź się, ale jeśli chodzi o działanie stabilizacji - każdy może mieć swoje zdanie. Dla Ciebie jest to element istotny i taki, który się sprawdza; a dla mnie element, na który przy zakupie aparatu nie zwracam uwagi. Bardziej interesuje mnie aberracja chromatyczna, szumy, wizjer, możliwość zastosowania różnej optyki, rysowanie szkieł i takie tam:)

Parametry techniczne (w tym brak tzw. systemu stabilizacji obrazu), to ja sobie wyczytam w tabelce zamieszczonej na stronie producenta :)

Ponadto - porównujesz kompaty czy w najlepszym wypadku hybrydy do lustrzanki. A jest to sprzęt nie do porównania :)

Proszę - nie zamieszczaj jedynie linków do tego, co ktoś gdzieś napisał. Jeśli masz doświadczenie w jakimś temacie - napisz o nim, a nie posiłkuj się wyłącznie autorytetami, które sa takowymi wyłacznie w Twoim przekonaniu. To, że ktośtam napisał kilka mądrych zdań uzasadnionych kilkoma mądrze brzmiącymi słowami - dla mnie nie jest wystarczajacym argumentem w dyskusji.
Twoje pytanie: "na jakim zoomie" - mówi samo za siebie. Mianowicie zoom, to rozpiętość ogniskowych; a nie - jak Ty podajesz pojedyńcza wartość ogniskowej. Ja piszę o robieniu zdjęć "z ręki" na analogowej lustrzance, a Ty o foceniu na kompakcie... Czas, którym Ty się podniecasz (1/25 s.) dla mnie jest wyjściowym :) Może zrobimy zawody? Spróbuj 1/6 s :) No i pokaż jakieś foty zrobione z ręki przy czasie powiedzmy 1/15 s (żeby Cię nie zawstydzać) przy ogniskowej 80 mm. I uwierz - nie chodzi tu tylko o poruszenie, czy brak poruszenia zdjecia. Ale również o rysowanie szkieł, ostrość w centralnym punkcie zdjęcia oraz na jego brzegach, szumy, doświetlenie w cieniach, etc.
Bo na parametry techniczne zdjęcia również te elementy się składają :)
Jeśli chcesz porównywać jakiekolwiek 2 aparaty pod takim względem - musisz użyć ich w takich samych warunkach i zrobić zdjęcie przy ustawionych jednakowych parametrach.

P.S. Nie w każdej dziedzinie trzeba być mistrzem ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone