Rysio napisał(a):banko napisał(a):Powinienes tez cos konstruktywnego napisac a jak nie wiesz to daj juz spokoj...
1. W mojej opinii, konstruktywną częścią mojej wypowiedzi, było to, że optyczna stabilizacja obrazu sprawdza się bardzo dobrze wbrew opinii Plumka o tym elemencie aparatu. Jeśli działa w hybrydzie H1 to tym bardziej powinno to działać w lustrzance. Nie uważasz?
2. Lesiu wkleił tego kompakta bo miał okazję go testować własnoręcznie, więc wrzuć na luz, albo załóż oddzielny temat "Plumek kupuje Samsunga GX a banko jej pomaga"
3. Dyskusja na temat stabilizacji była tu
forum/viewtopic.php?t=6135&postdays=0&postorder=asc&start=390 Ps. Więcej można znaleźć tu
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5174
Rysio - nie obraź się, ale jeśli chodzi o działanie stabilizacji - każdy może mieć swoje zdanie. Dla Ciebie jest to element istotny i taki, który się sprawdza; a dla mnie element, na który przy zakupie aparatu nie zwracam uwagi. Bardziej interesuje mnie aberracja chromatyczna, szumy, wizjer, możliwość zastosowania różnej optyki, rysowanie szkieł i takie tam:)
Parametry techniczne (w tym brak tzw. systemu stabilizacji obrazu), to ja sobie wyczytam w tabelce zamieszczonej na stronie producenta
Ponadto - porównujesz kompaty czy w najlepszym wypadku hybrydy do lustrzanki. A jest to sprzęt nie do porównania
Proszę - nie zamieszczaj jedynie linków do tego, co ktoś gdzieś napisał. Jeśli masz doświadczenie w jakimś temacie - napisz o nim, a nie posiłkuj się wyłącznie autorytetami, które sa takowymi wyłacznie w Twoim przekonaniu. To, że ktośtam napisał kilka mądrych zdań uzasadnionych kilkoma mądrze brzmiącymi słowami - dla mnie nie jest wystarczajacym argumentem w dyskusji.
Twoje pytanie: "na jakim zoomie" - mówi samo za siebie. Mianowicie zoom, to rozpiętość ogniskowych; a nie - jak Ty podajesz pojedyńcza wartość ogniskowej. Ja piszę o robieniu zdjęć "z ręki" na analogowej lustrzance, a Ty o foceniu na kompakcie... Czas, którym Ty się podniecasz (1/25 s.) dla mnie jest wyjściowym
Może zrobimy zawody? Spróbuj 1/6 s
No i pokaż jakieś foty zrobione z ręki przy czasie powiedzmy 1/15 s (żeby Cię nie zawstydzać) przy ogniskowej 80 mm. I uwierz - nie chodzi tu tylko o poruszenie, czy brak poruszenia zdjecia. Ale również o rysowanie szkieł, ostrość w centralnym punkcie zdjęcia oraz na jego brzegach, szumy, doświetlenie w cieniach, etc.
Bo na parametry techniczne zdjęcia również te elementy się składają
Jeśli chcesz porównywać jakiekolwiek 2 aparaty pod takim względem - musisz użyć ich w takich samych warunkach i zrobić zdjęcie przy ustawionych jednakowych parametrach.
P.S. Nie w każdej dziedzinie trzeba być mistrzem