Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.03.2007 11:52

"Croatek" - miałeś rację :lol: :lol: :lol:
Nie chłopcy, ale miła Pani w Foto Plusie u której składałem zamówienie na aparat potwierdziła mi dziś , że zamawiałem FZ8 po cenie 1165 zł, będę go miał po 1165 zł Obrazek
Tak więc "gospodarzu" Ty tez miałeś rację, że miałem szczęście :lol:

I okazało się, że pośpiech nie tylko jest wskazany przy łapaniu pcheł :wink:
"Woka" - przy zakupie aparatów też :lol:
:papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.03.2007 12:00

LRobert napisał(a):Czy aparat który chcę kupić też sie liczy w glosowaniu ?
Zamierzam kupić SONY ALFA 100. Jak ktos mia doczynienia z tym aparatem to chętnie przeczytam opinie. Do tej pory robiem zdjęcia analogową Minolta Dynax 4.

Wydaje mi się, że chcesz zamienić przyzwoitego analoga na przyzwoitą cyfrę w segmencie lustrzanek.
A nie brałeś pod uwagę takiego aparatu jak NIKON D80 :?:

Pozdrav :papa:
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 09.03.2007 12:01

to fakt stałki są drogie ale efekty kompensują ceny :D
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 09.03.2007 12:07

Leszek Skupin napisał(a):
LRobert napisał(a):Czy aparat który chcę kupić też sie liczy w glosowaniu ?
Zamierzam kupić SONY ALFA 100. Jak ktos mia doczynienia z tym aparatem to chętnie przeczytam opinie. Do tej pory robiem zdjęcia analogową Minolta Dynax 4.

[i][b][color=green]Wydaje mi się, że chcesz zamienić przyzwoitego analoga na przyzwoitą cyfrę w segmencie lustrzanek.
A nie brałeś pod uwagę takiego aparatu jak NIKON D80 :?:

Bralem ale chodzi o obiektywy, które z minolty pasują do Sony szczególnie jeden 75-300. Nikon jest jednak ciut za drogi.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.03.2007 12:09

No tak to poważny argument - zostają Ci obiektywy od Minolty ;)

Pzdrav i witamy kolejnego pozytywnie zakręconego z Kielc :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 09.03.2007 12:09

Janusz Bajcer napisał(a):"Croatek" - miałeś rację :lol: :lol: :lol:
Nie chłopcy, ale miła Pani w Foto Plusie u której składałem zamówienie na aparat potwierdziła mi dziś , że zamawiałem FZ8 po cenie 1165 zł, będę go miał po 1165 zł Obrazek
Tak więc "gospodarzu" Ty tez miałeś rację, że miałem szczęście :lol:

I okazało się, że pośpiech nie tylko jest wskazany przy łapaniu pcheł :wink:
"Woka" - przy zakupie aparatów też :lol:
:papa:

Janusz ... :D :wink: choć w pewnym stopniu masz oczywiście rację. Ja natomisat mam inną zasadę. Wszytsko co bym nie kupił (oprócz papierosów i innych dupereli) kupuję długo i z należytą rozwagą. Telewizor kupowałem kilka tygodni, kamerę chyba z miesiąc ( mam na myśli ze długo porównywałem). Co za to mam .... mam zadowolenie że zakup dobry i właściwy. Co do ceny, podobnie. Szukam swoją "półkę przeznaczenia" a z tej półki zawsze z górnej ceny ale nie tą najwyższą, ta jest z reguły zawyżona "bo nowość" która nie zawsze tak naprawdę nowością jest.
Jak juz kupisz, pisz o swoich wrażeniach po tygodniu. Pamietaj ... ja patrzę na Ciebie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.03.2007 12:24

woka napisał(a): Pamietaj ... ja patrzę na Ciebie.

Wiem, wiem - nawet w Barze Cię ostatnio widzę :wink: :lol:
croatek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) croatek » 09.03.2007 12:28

Leszek Skupin napisał(a):
woka napisał(a):W takim razie ..... ja wysiadam. Wy widzicie coś czego ja nie widzę. Zdjecie jak zdjęcie- widać. Jakieś "szumy" ponoć są ... gdzie te szymy ???? podrasowane, nie podrasowane .... jejku. Jest zdjęcie, widać ? ... widać. Oddaje obraz ..... oddaje. Koniec dla mnie. Wiadomo, że nawet najlepsze zdjęcie nie odda "realu". Oczywiście nie mówię o zdjeciu zepsutym do szpiku kości. Jak jest jako takie - to jest dobre i koniec.

ps. ale ze mnie gamoń fotograficzny. :wink:

I właśnie o to tu chodzi. Większość ludzi albo nie zauważa takich różnic, albo są dla nich zuuuuupełnie obojętne. Taki aparat kupić czy taki :?: Z takim obiektywem czy z takim :?: Każdy jeden w tej cenie to tylko zabawka dla dorosłych dzieci :lol:. Z resztą cała fotografia amatroska to w większości zabawa więc .........

Fotografia, jak to kiedyś Arek powiedział, zaczyna się po "ustałkowaniu" Czyli bez żadnych zoomów. Stosujesz obiektyw albo 50 mm albo tele 400 mm. A te poważniejsze zaczynają się powyżej 5 tys zł - same obiektywy ;).

Ciekaw jestem co na te moje wywody powie croatek :lol: bo sie wymądrzam jakbym conajmniej się znał na fotografii co jest kompletną bzdurą i nie raz mi to tu udowodniono :lool:
Pozdrav :papa:

Jeśli brać pod uwagę jeden przedział cenowy to stałki są o wiele lepszej jakości. Natomiast nie mogę się zgodzić z tym że "fotografia zaczyna się po ustałkowaniu". Wielu profesionalistów (np.fotoreporterzy) nie ma na wyposażeniu stałek, za to używają drogich obiektywów zmiennoogniskowych.

Odnośnie porównywania zdjęć względem szumu i ostrości, powinno się to odbywać na zdjęciu (lub jego wyciętej częsci) w pełnej rozdzielczości 1:1, tylko tak możemy dokładnie ocenić szczegóły zdjęcia.
Poniżej przykłady.

Jeśli chodzi o zdjęcia z aparatów analogowych to nadal jeszcze przewyższają jakością zdjęcia z cyfrówek. Chodzi głównie o rozpiętość tonalną i odwzorowanie kolorów. Gwarantuję że Wasze "stare"analogowe lustrzanki zrobią o wiele lepsze zdjęcia niż obecne najdroższe cyfrowe hybrydy :roll:

Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 13.03.2007 10:51 przez croatek, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.03.2007 12:30

O żesz 8O czym to robiłeś :?: 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O
croatek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) croatek » 09.03.2007 12:40

Tamron 17-50 i Canon 400D
Ostatnio edytowano 09.03.2007 12:52 przez croatek, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.03.2007 12:43

A aparat :?:

Hm... w sumie to mniej ważne :roll:
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 09.03.2007 12:48

niezle ostrzy ten Tamron.....
bardzo popularne ostatnio szkło, ja jednak dalej uważam że warto korzystać ze stałek.Plastyka obrazu nie do pobicia :D

Nie jestem profi, czasem tylko jakiś ślub dla znajomych zrobię i z doświadczenia wiem że w kosciele stałki to jednak nieporozumienie 8)
często ciężko podejść itd. wtedy spacer-zoom rządzi :D ale w plenerze ........ :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.03.2007 13:03

Zdjęcie robione hybrydą, bez przystawki macro, nocą przy użyciu lampy

całe

Obrazek

100% czyli 1:1

Obrazek

Jak dla mnie wystarczy :wink: a w zasadzie wystarczało bo dokupiłem Rynoxa :D
croatek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) croatek » 09.03.2007 13:15

A fuuuuj własnie jadłem obiad :?
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 09.03.2007 13:17

Janusz Bajcer napisał(a):
woka napisał(a): Pamietaj ... ja patrzę na Ciebie.

Wiem, wiem - nawet w Barze Cię ostatnio widzę :wink: :lol:

W barze byłem tylko przez chwilę .. wypiłem 1 (jedno) piwo. :D dziewczyny były super, same laski ( nie łaski) :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 37
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone