napisał(a) Użytkownik usunięty » 09.03.2007 10:10
Leszek Skupin napisał(a):Piotrek moim zdaniem trochę Ci to foto przerobili skanując negatyw ... no chyba, że to Ty przerobiłeś jakimś programem i się nawet nie przyznałeś
. Moim skromnym zdaniem to powinno wyglądać mniej więcej tak:
Troszkę pokombinowałem z blurem, nasyceniem poszczególnymi kolorami, kontrastem i jasnością. Niewielkie zmiany tylko nasycenie RGB zmniejszyłem aż o 21 %
.
Co Ty na to
P.S. Mam nadzieję, że nie pogniewasz się, że popsułem Ci zdjęcie
. Jeśli sobie nie życzysz to usuwam je w momencie kiedy wyrazisz tylko takie życzenie.
P.S. 2. Do obróbki użyłem programu NIKON Capture NX
P.S. 3. Uważam, że ten Fuji bardziej szumi, niż negatyw
Pozdrav
[/color][/i][/b]
Leszek:
1) Masz całkowitą rację - to "podrasowanie" to moja robota - takie tam zabawy z plikiem w ramach zabijania wolnego czasu
(oryginał wygląda mniej więcej tak jak Twoja przeróbka)
Miałem po prostu tą wersję wgraną na kompie i nie chciało mi się siegnąc do oryginalnego pliku.
2) Wcale sie nie pogniewam, że pobawiłes sie moim zdjęciem - skoro je opublikowałem to i na to się godzę
3) Może to Fuji bardziej szumi ale taki szum akurat mi pasi (to z Fuji też jest "podrasowane"
)
4) Wstawiłem te dwa różne zdjęcia (jedno z 2003 r. i drugie z 2006 r.) tylko po to, żeby pokazac, że niekoniecznie analogi odbiegają in minus od cyfrówek, choc bardziej są upierdliwe w obróbce bo - kupno negatywu, wywoływanie itp różne zabiegi
5) a na koniec - pozdrawiam