Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.03.2007 20:20

croatek napisał(a):Chłopcy z Foto Plusa się zorientowali że już nie "ściągną" aparatu za taką kwotę i podnieśli ceny.

A znasz tych chłopców - jak zamawiałem ten aparat kiedy miał cenę 1165 zł, to kupie go za taką czy trzeba będzie zapłacić tyle co dziś a w przyszłym tygodniu może znowu podniosą :?: :evil: :cry:
Jutro dzwonię,jak cena 1295 zł. to wracam do FZ7 :!:
croatek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) croatek » 08.03.2007 20:43

Cena powinna obowiązywać taka jak w momencie zamówienia. W tego typu sklepach różnie bywa, ponieważ ich marże na ap.cyfrowe oscylują w granicach kilku procent. Wystarczy że kurs ojro się trochę zmieni i już są w plecy (albo do przodu). Czasami warto się potargować żeby coś dołożyli w niższej cenie lub gratis, jakąś kartę,futerał - bo na tym mają spore marże.
Nic się nie martw za kilka miesięcy ten aparat będzie tańszy o parę stów,za pół roku wyjdzie z produkcji a za rok będzie już bezwartościową zabawką :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.03.2007 21:14

woka napisał(a):Leszek .. zdjęcie które zamieściłeś jak dla mnie ( chyba nie tylko) jest mistrzostwo świata. Pomyśleć tylko, że to z analoga. Ja rownież, robie te wartościowe ( w moim miemaniu) analogiem. Cyfrak (kodak - stary jak świat) nim mało robię ze względu na mały LCD a jezeli już ... wychodzą również dobre ( moim zdaniem). Ten LZ 8 jest ładny tylko gabarytowo chyba taki sam jak moja Minolta. Zdjęcia robie rzadko więc czy aby kupować. Marudzę jak mały Kazio ...

Woka - poniekąd rozumie Twoje "marudzenie" skoro z tego co piszesz nie fotografujesz często a tylko od okazji do okazji. No to nasuwa sie pytanie "po co mi nowy aparat, skoro stary jest OK". Masz analogowa Minoltę i fakt cenowo to ona teraz ze 100 zł kosztuje (widziałem nowe analogi po 120-190 zł 8O ) ale......to niezły sprzęt. A że nieco leciwy no to co z tego. Można dac komuś wypasionnego cyfrzaka i jak nie bedzie wiedział co z tym zrobic to na zdjęciu nie odróżnisz baby od stodoły :lol: Dam Ci porównanie - te zdjęcia juz publikowałem na forum, ale teraz mała informacja
1) to jest zrobione analogiem (Canon 3000EOS):
Obrazek
2) a to cyfrówka (Fuji FinePix5600):
Obrazek
no i pewnie znowu Ci namieszałem :lol: :lol: :lol: Pozdrawiam :papa:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 08.03.2007 22:54

Piotrek .. faktycznie namieszałeś. Zamisciłeś zdjęcie z tego analoga wybitnie przejaskrawione. Zobacz co zamieścił Leszek. Równiez z analoga. Ja gdzieś mam na płytce zgrane zdjęcia - jak znajdę zamieszcze choćby dla przykładu aby fachowcy zobaczyli moje "wspaniałości" w fotografowaniu. Myślę, że są lepsze od tego co zamieściłeś. Mam oczywiście zdjęcia ale ich skanowanie i zamieszczenie tutaj to juz z góry wiadomo jaki bedzie efekt.
Rysio.. ja również mam Kodaka CX , działa do tej pory, zapłaciłem chyba coś około 800 zł ale mogę się mylić. Myślę, że oddam sprawę w ręce syna. Jest maniakiem w fotografowaniu to niech coś wybierze dla ojca. Zna moje wymogi i potrzeby ( czyli żadne). Mieszka w Krakowie więc ma wybór , adresy mu podam. Ostatnio miał Konikę-Minolte (chyba, widzialem ją 2 lata temu), z wyglądu podobna do Sony H 2.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.03.2007 00:07

croatek napisał(a):Cena powinna obowiązywać taka jak w momencie zamówienia. W tego typu sklepach różnie bywa, ponieważ ich marże na ap.cyfrowe oscylują w granicach kilku procent. Wystarczy że kurs ojro się trochę zmieni i już są w plecy (albo do przodu). Czasami warto się potargować żeby coś dołożyli w niższej cenie lub gratis, jakąś kartę,futerał - bo na tym mają spore marże.
Nic się nie martw za kilka miesięcy ten aparat będzie tańszy o parę stów,za pół roku wyjdzie z produkcji a za rok będzie już bezwartościową zabawką :D

Obyś miał rację co do pierwszego zdania, natomiast dobrze, że moja żona nic tu nie czyta na forum, bo gdyby dowiedziała się, że co roku będę kupował takie zabawki ...... to co roku miałbym w domu "wojnę" :cry:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.03.2007 09:45

Piotrek_B napisał(a):...
1) to jest zrobione analogiem (Canon 3000EOS):
Obrazek
...

Piotrek moim zdaniem trochę Ci to foto przerobili skanując negatyw ... no chyba, że to Ty przerobiłeś jakimś programem i się nawet nie przyznałeś ;). Moim skromnym zdaniem to powinno wyglądać mniej więcej tak:

Obrazek

Troszkę pokombinowałem z blurem, nasyceniem poszczególnymi kolorami, kontrastem i jasnością. Niewielkie zmiany tylko nasycenie RGB zmniejszyłem aż o 21 % 8O.
Co Ty na to :?:
P.S. Mam nadzieję, że nie pogniewasz się, że popsułem Ci zdjęcie ;). Jeśli sobie nie życzysz to usuwam je w momencie kiedy wyrazisz tylko takie życzenie.
P.S. 2. Do obróbki użyłem programu NIKON Capture NX ;)
P.S. 3. Uważam, że ten Fuji bardziej szumi, niż negatyw ;)

Pozdrav :papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.03.2007 10:03

Janusz - ja H1 mam już bliska 2 lata, także ... :wink: i nie planuję jej zmieniać przez najbliższe kilka ... chyba że na lustrzankę, ale to już wyższa szkoła jazdy no i kwota potrzebna do wyasygnowania zdecydowanie inna. Liczyłem i to co by mi odpowiadało to już blisko kwoty pięciocyfrowej :roll: także kosmos w porównaniu do tego co posiadam a Ty zamierzasz kupić :wink:

Piotrek, zmień laba na którym Ci skany z analoga robią bo szumy na pierwszej fotce masz jakby komórką było robione.
Wiem jestem zboczony od kilku dni :wink:

Woka, jeśli rzeczywiście zależy Ci na mniejszym aparacie, który do kieszeni włożysz i nie zależy Ci na zabawie w manualu to IMHO godnym polecenia zdaje się być http://panasonic-office.pl/e-sklep/prod ... cts_id/560

natomiast jeśli chciałbyś mieć jednak manuala a nie zależy Ci na zoomie to http://www.maximedia.pl/?c=aparaty_cyfr ... hot_a710is
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.03.2007 10:10

Leszek Skupin napisał(a):Piotrek moim zdaniem trochę Ci to foto przerobili skanując negatyw ... no chyba, że to Ty przerobiłeś jakimś programem i się nawet nie przyznałeś ;). Moim skromnym zdaniem to powinno wyglądać mniej więcej tak:

Obrazek

Troszkę pokombinowałem z blurem, nasyceniem poszczególnymi kolorami, kontrastem i jasnością. Niewielkie zmiany tylko nasycenie RGB zmniejszyłem aż o 21 % 8O.
Co Ty na to :?:
P.S. Mam nadzieję, że nie pogniewasz się, że popsułem Ci zdjęcie ;). Jeśli sobie nie życzysz to usuwam je w momencie kiedy wyrazisz tylko takie życzenie.
P.S. 2. Do obróbki użyłem programu NIKON Capture NX ;)
P.S. 3. Uważam, że ten Fuji bardziej szumi, niż negatyw ;)

Pozdrav :papa:[/color][/i][/b]
Leszek:
1) Masz całkowitą rację - to "podrasowanie" to moja robota - takie tam zabawy z plikiem w ramach zabijania wolnego czasu :lol: (oryginał wygląda mniej więcej tak jak Twoja przeróbka) :lol: Miałem po prostu tą wersję wgraną na kompie i nie chciało mi się siegnąc do oryginalnego pliku.
2) Wcale sie nie pogniewam, że pobawiłes sie moim zdjęciem - skoro je opublikowałem to i na to się godzę :lol:
3) Może to Fuji bardziej szumi ale taki szum akurat mi pasi (to z Fuji też jest "podrasowane" :lol:)
4) Wstawiłem te dwa różne zdjęcia (jedno z 2003 r. i drugie z 2006 r.) tylko po to, żeby pokazac, że niekoniecznie analogi odbiegają in minus od cyfrówek, choc bardziej są upierdliwe w obróbce bo - kupno negatywu, wywoływanie itp różne zabiegi
5) a na koniec - pozdrawiam :lol: :papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.03.2007 10:27

IMHO coś takiego

Obrazek

ale zaznaczam, że na pomniejszonym trudniej się pracuje :wink:

Moim zdaniem przy obróbce zdjęć z Chorwacji, należy pamiętać o tym, że ten kraj jest wyblakły, przepalony śródziemnomorskim słońcem. Zdejmijcie czasem ciemne okulary i spójrzcie na to co Was otacza. Nie ma zielonej zieleni, nie ma niebieskiego nieba a nad Jadranem unosi się się mgiełka :lol:
Ostatnio edytowano 09.03.2007 12:05 przez Rysio, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.03.2007 11:05

Oki... wygładziłeś (mniej szumów), zmniejszyłeś ilość błękitu, ale róż na tle nieba pozostał... i tu można sobie mieszać suwaczkami aż się uzyska miły dla oka obrazek. Każdy odbiera to inaczej ;)

woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 09.03.2007 11:23

W takim razie ..... ja wysiadam. Wy widzicie coś czego ja nie widzę. Zdjecie jak zdjęcie- widać. Jakieś "szumy" ponoć są ... gdzie te szymy ???? podrasowane, nie podrasowane .... jejku. Jest zdjęcie, widać ? ... widać. Oddaje obraz ..... oddaje. Koniec dla mnie. Wiadomo, że nawet najlepsze zdjęcie nie odda "realu". Oczywiście nie mówię o zdjeciu zepsutym do szpiku kości. Jak jest jako takie - to jest dobre i koniec.

ps. ale ze mnie gamoń fotograficzny. :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 09.03.2007 11:32

Rysio napisał(a):Janusz - ja H1 mam już bliska 2 lata, także ... :wink: i nie planuję jej zmieniać przez najbliższe kilka ... chyba że na lustrzankę, ale to już wyższa szkoła jazdy no i kwota potrzebna do wyasygnowania zdecydowanie inna. Liczyłem i to co by mi odpowiadało to już blisko kwoty pięciocyfrowej :roll: także kosmos w porównaniu do tego co posiadam a Ty zamierzasz kupić :wink:

Piotrek, zmień laba na którym Ci skany z analoga robią bo szumy na pierwszej fotce masz jakby komórką było robione.
Wiem jestem zboczony od kilku dni :wink:

Woka, jeśli rzeczywiście zależy Ci na mniejszym aparacie, który do kieszeni włożysz i nie zależy Ci na zabawie w manualu to IMHO godnym polecenia zdaje się być http://panasonic-office.pl/e-sklep/prod ... cts_id/560

natomiast jeśli chciałbyś mieć jednak manuala a nie zależy Ci na zoomie to http://www.maximedia.pl/?c=aparaty_cyfr ... hot_a710is

Rysio .. czytasz w moich myślach. Dla mnie te aparaty są o 10000 % lepsze od tych "manuali" ( przepraszam zawodowców ale takie zdanie od zwykłego śmiertelnika skierowane do fachowców to zdana zniewaga). Myślałem i bardziej się skupiałem właśnie na tego typu. Teraz z jednej strony mam chetkę na np. PZ 7 czy 8 ( bo zawodowo wygladają), z drugiej ........ na co mi takie ustrojstwo. Jakbym nie miał lustrzanki zapewne kupiłbym bez najmniejszego wachania "manuala" w myśl zasady "inni mają będę miał i ja".
Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 09.03.2007 11:35

woka napisał(a):W takim razie ..... ja wysiadam. Wy widzicie coś czego ja nie widzę. Zdjecie jak zdjęcie- widać. Jakieś "szumy" ponoć są ... gdzie te szymy ???? podrasowane, nie podrasowane .... jejku. Jest zdjęcie, widać ? ... widać. Oddaje obraz ..... oddaje. Koniec dla mnie. Wiadomo, że nawet najlepsze zdjęcie nie odda "realu". Oczywiście nie mówię o zdjeciu zepsutym do szpiku kości. Jak jest jako takie - to jest dobre i koniec.

Żałuję, że gdzieś na forum zamieściłam kilka moich zdjęć, bo dopiero widać jaka ze mnie gamonica.
Pozdrav
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 09.03.2007 11:43

Czy aparat który chcę kupić też sie liczy w glosowaniu ?
Zamierzam kupić SONY ALFA 100. Jak ktos mia doczynienia z tym aparatem to chętnie przeczytam opinie. Do tej pory robiem zdjęcia analogową Minolta Dynax 4.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.03.2007 11:43

woka napisał(a):W takim razie ..... ja wysiadam. Wy widzicie coś czego ja nie widzę. Zdjecie jak zdjęcie- widać. Jakieś "szumy" ponoć są ... gdzie te szymy ???? podrasowane, nie podrasowane .... jejku. Jest zdjęcie, widać ? ... widać. Oddaje obraz ..... oddaje. Koniec dla mnie. Wiadomo, że nawet najlepsze zdjęcie nie odda "realu". Oczywiście nie mówię o zdjeciu zepsutym do szpiku kości. Jak jest jako takie - to jest dobre i koniec.

I właśnie o to tu chodzi. Większość ludzi albo nie zauważa takich różnic, albo są dla nich zuuuuupełnie obojętne. Taki aparat kupić czy taki :?: Z takim obiektywem czy z takim :?: Każdy jeden w tej cenie to tylko zabawka dla dorosłych dzieci :lol:. Z resztą cała fotografia amatroska to w większości zabawa więc .........

Fotografia, jak to kiedyś Arek powiedział, zaczyna się po "ustałkowaniu" Czyli bez żadnych zoomów. Stosujesz obiektyw albo 50 mm albo tele 400 mm. A te poważniejsze zaczynają się powyżej 5 tys zł - same obiektywy ;).

Ciekaw jestem co na te moje wywody powie croatek :lol: bo sie wymądrzam jakbym conajmniej się znał na fotografii co jest kompletną bzdurą i nie raz mi to tu udowodniono :lool:

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 36
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone