Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 07.03.2007 14:47

Piotrek_B napisał(a):
Lubuszanin napisał(a):Panowie, jesli wazna jest kazda zlotowka, to tutaj macie chyba najtanej.
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/79294

Z tym określeniem, że "jesli wazna jest kazda zlotowka, to tutaj macie chyba najtanej" to z praktyki (swojej) bym polemizował. Miałem w ubiegłym roku ochotę kupić sprzęt w jednym z wielu sklepów internetowych reklamujących się na www.skapiec.pl czy www.ceneo.pl Ale w końcu dałem sobie z tym spokój i kupiłem aparat w "normalnym" sklepie za ok. 200 zł więcej niz w necie. Odstraszyło mnie jedno - praktycznie każdy z tych sklepów dając mi sprzęt w SUPER CENIE dawał mi jednocześnie do myślenia - okazało się że proponuja mi tzw "gwarancję europejską". Czyli kwitek, który nie jest respektowany przez polskie serwisy. Najbliższe serwisy uznające ten dokument sa za Odrą. Odstraszyło mnie też to, że w tych sklepch często pojawiają się tzw odpady z niemieckich marketów, których tam nikt nie chce a u nas można opchnąć po super cenie. Dlatego ceneo czy skapiec są dla mnie tylko rodzajem informacji, natomiast zakup sprzętu tzw "precyzyjnego" wolę zrobić w realnym sklepie. Ale oczywiście to tylko moja opinia :lol: Pozrawiam

Nie tylko Twoja. Tak myślę i podzielam zdanie, że na forach internetowych można poczytać, pooglądać ale kupić tylko tylko tam gdzie w razie kłopotów będę mógł osobiście pojechać i porozmawiać z "normalnym" człowiekiem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.03.2007 14:47

croatek napisał(a):Niektóre polskie serwisy np. firmy Canon akceptują europejskie gwarancje pod warunkiem przedstawienia dowodu zakupu i zawsze na okres 1 roku. W końcu należymy do UE :wink:

Niektóre tak a niektóre nie - fakt niezaprzeczalny :lol: Tylko to słowo "niektóre" robi zasadniczą różnicę :lol: Poobnie jak praktycznie każdy z tych netowych sklepów niby gwarantuje, że jak coś się zepsuje to wystarczy im przesłać aparat a oni dostarczą go do serwisu (o ile w międzyczasie sklep się nie "przekręci). Tylko czy warto czasami się użerać za 100-200 złotych.... :lol: Pozdrawiam :papa:
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 07.03.2007 15:03

Piotrek_B napisał(a):
croatek napisał(a):Niektóre polskie serwisy np. firmy Canon akceptują europejskie gwarancje pod warunkiem przedstawienia dowodu zakupu i zawsze na okres 1 roku. W końcu należymy do UE :wink:

Niektóre tak a niektóre nie - fakt niezaprzeczalny :lol: Tylko to słowo "niektóre" robi zasadniczą różnicę :lol: Poobnie jak praktycznie każdy z tych netowych sklepów niby gwarantuje, że jak coś się zepsuje to wystarczy im przesłać aparat a oni dostarczą go do serwisu (o ile w międzyczasie sklep się nie "przekręci). Tylko czy warto czasami się użerać za 100-200 złotych.... :lol: Pozdrawiam :papa:

Panowie, wystarczy kupowac sprzet ktory posiada gwarancje na Polske. Ja od kilku lat kupue sprzety rtvagd tylko w sklepach internetowych bez zadnych przekretow. Wystarczy poczytac komentarze o sklepie i tyle.Jesli chodzi o niby fachowosc sprzedawcow "oko w oko" to bym sie spieral, bo wtedy to oni dopiero kity wciskaja.
croatek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) croatek » 07.03.2007 15:41

Lubuszanin napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):

Panowie, wystarczy kupowac sprzet ktory posiada gwarancje na Polske. Ja od kilku lat kupue sprzety rtvagd tylko w sklepach internetowych bez zadnych przekretow. Wystarczy poczytac komentarze o sklepie i tyle.Jesli chodzi o niby fachowosc sprzedawcow "oko w oko" to bym sie spieral, bo wtedy to oni dopiero kity wciskaja.

Oczywiście mowa o polskiej gwarancji producenta honorowanej w polskim autoryzowanym serwisie a nie gwarancji sklepowej (importera) honorowanej tylko u niego. W przypadku sprzedaży przez neta mamy tą dogodność że w ciągu 10 dni możemy zwrócić towar bez podania przyczyny.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 07.03.2007 16:36

Croatek ... owszem mamy 10 dni na rozmyślenie się. Przyjmijmy, że rezygnujemy, odsyłamy towar i czekamy na zwrot forsy ...... kiedyś tam odeślą. Nerwy, nerwy i jeszcze raz nerwy. Tak myślę, nigdy nic nie kupiłem w sprzedaży wysyłkowej więc może sie mylę.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 07.03.2007 16:46

woka napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):
Lubuszanin napisał(a):Panowie, jesli wazna jest kazda zlotowka, to tutaj macie chyba najtanej.
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/79294

Z tym określeniem, że "jesli wazna jest kazda zlotowka, to tutaj macie chyba najtanej" to z praktyki (swojej) bym polemizował. Miałem w ubiegłym roku ochotę kupić sprzęt w jednym z wielu sklepów internetowych reklamujących się na www.skapiec.pl czy www.ceneo.pl Ale w końcu dałem sobie z tym spokój i kupiłem aparat w "normalnym" sklepie za ok. 200 zł więcej niz w necie. Odstraszyło mnie jedno - praktycznie każdy z tych sklepów dając mi sprzęt w SUPER CENIE dawał mi jednocześnie do myślenia - okazało się że proponuja mi tzw "gwarancję europejską". Czyli kwitek, który nie jest respektowany przez polskie serwisy. Najbliższe serwisy uznające ten dokument sa za Odrą. Odstraszyło mnie też to, że w tych sklepch często pojawiają się tzw odpady z niemieckich marketów, których tam nikt nie chce a u nas można opchnąć po super cenie. Dlatego ceneo czy skapiec są dla mnie tylko rodzajem informacji, natomiast zakup sprzętu tzw "precyzyjnego" wolę zrobić w realnym sklepie. Ale oczywiście to tylko moja opinia :lol: Pozrawiam

Nie tylko Twoja. Tak myślę i podzielam zdanie, że na forach internetowych można poczytać, pooglądać ale kupić tylko tylko tam gdzie w razie kłopotów będę mógł osobiście pojechać i porozmawiać z "normalnym" człowiekiem.

Przecież są też sklepy internetowe, w których możecie sami osobiście odebrać sprzęt... My właśnie w taki sposób kupiliśmy swój aparat (no, właściwie zrobił to tata w moim imieniu). Ja też zawsze byłam sceptyczna w kwestii kupowania cennych przemiotów w e-sklepach. Ale mój tata mnie do tego namówił, bo sam ma dobre doświadczenia w tej materii. Znalazł sklep internetowy, który na terenie jego miasta ma swój "realny" punkt. Zamówienia dokonuje się przez internet lub telefonicznie, a odebrać można w najzwyczajniejszym sklepie. Tak, że nawet ktoś sceptyczny nie musi się obawiać, że kupuje kota w worku i drżeć na samą myśl o ewnetualnej awarii sprzętu.Myślę, że Łodź nie jest wyjątkiem pod tym względem.
Pozdrawiam
croatek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) croatek » 07.03.2007 17:33

woka napisał(a):Croatek ... owszem mamy 10 dni na rozmyślenie się. Przyjmijmy, że rezygnujemy, odsyłamy towar i czekamy na zwrot forsy ...... kiedyś tam odeślą. Nerwy, nerwy i jeszcze raz nerwy. Tak myślę, nigdy nic nie kupiłem w sprzedaży wysyłkowej więc może sie mylę.

Ja wykorzystuję te 10 dni na maksymalne sprawdzenie sprzętu, jeśli coś nie gra to proszę o inny egzemplarz - już raz tak miałem. Ludzie trzymają pieniądze w internetowych bankach więc czemu nie robić zakupów w internetowych sklepach. Ważne aby sklep był wiarygodny aby były jakieś opinie na necie. Tutaj masz wiarygodne, sprawdzone przeze mnie sklepy z Krakowa: http://www.cybershop.pl http://www.interfoto.pl http://www.fotopanorama.pl http://www.foto-beta.pl
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 07.03.2007 18:00

wow, FZ8 w interfoto.pl jest za 1169 :!:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.03.2007 18:30

croatek - dzięki , chyba mnie czeka podróż do Krakowa po FZ 8 :lol: :lol:
Już mail poszedł z zapytaniem czy aby nie pomyłka,(bo może to chodz o FZ7) jak nie to jutro dzwonie i zamawiam , jeśli faktycznie jest dostępny w takiej cenie :lol: :lol: :lol:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 07.03.2007 19:42

Janusz - za te pieniądze nic tylko brać :lol: a jakbyś miał problemy z szumami na jakiej fotce to podeślij. Dokonałem nowego odkrycia :lol: :wink:

Więcej na meila poślę :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 07.03.2007 20:49

rich72 napisał(a):Janusz - za te pieniądze nic tylko brać :lol: a jakbyś miał problemy z szumami na jakiej fotce to podeślij. Dokonałem nowego odkrycia :lol: :wink:

Więcej na meila poślę :wink:

Rysio .... Ciebie też śledzę. :D Januszowi to podeślesz, wytłumaczysz a dla mnie nic. :( Ja również chcę wiedzieć... przecież jeszcze nic nie kupiłem.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 08.03.2007 08:26

Woka, jasne że dla Ciebie również wyślę jeśli sobie życzysz, na forum foto znalazłem program do odszumiania. Arek z pewnością go będzie znał, ale dla mnie to nowość http://www.neatimage.com/download.html dosłownie paroma kliknięciami myszy można pięknie odszumić zdjęcie.
Ps. Woka do Ciebie nie poszło bo nie mam Twojego adresu emilowego, Januszowi posłałem próbkę jak program działa w postaci 2 zdjęć, jednego w R a drugiego już po obróbce.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 08.03.2007 09:05

Rysio napisał(a):Woka, jasne że dla Ciebie również wyślę jeśli sobie życzysz, na forum foto znalazłem program do odszumiania. Arek z pewnością go będzie znał, ale dla mnie to nowość http://www.neatimage.com/download.html dosłownie paroma kliknięciami myszy można pięknie odszumić zdjęcie.
Ps. Woka do Ciebie nie poszło bo nie mam Twojego adresu emilowego, Januszowi posłałem próbkę jak program działa w postaci 2 zdjęć, jednego w R a drugiego już po obróbce.

Ależ proszę Pana ......... adres jest w moim profilu ( ja go widzę).
Żadna tajemnica: ......
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 08.03.2007 12:52 przez woka, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 08.03.2007 09:32

Woka poszło, wykasuj sobie z Twojego posta wyżej adres bo może Ci zacząć syf przychodzić jak go alieny namierzą :wink:
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 08.03.2007 09:51

rysio przyznam szczerze że rzadko korzystam z tego typu programów....
ISO 800 jest na poziomie akceptowalnym a wyżej nie wchodze chyba że chce uzyskać zdjęcie z dużym ziarnem.
Kilka razy bawiłem się programem Noise Ninja daje dobre efekty.
NeatImage też cieszy się sporym zaufaniem, kilku moich znajomych uważa go za program nr.1 przy obróbce zdjęc portretowych.Można uzyskac kapitalne zmiękczenie cery......
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 33
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone