Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.03.2007 10:49

Janusz .. teraz gdzie TY, tam ja. Od tej chwili obserwuję, śledzę Twoje ruchy. Tylko kupuj rozważnie i mocnym uzasadnieniem. !!!! Pamietaj, jest duże prawdopodobieństwo że kupię to samo.

ps. aż mi się "aparycja" uśmecha .. wreszcie nie jestem sam w problemie. :D
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 06.03.2007 10:53

w tym fz7 strasznie malutka matryca 9,26x5,18 mm gdzie sie te miliony pikseli tam pomiesci :D :D :D :D :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.03.2007 10:58

slawek66 napisał(a):w tym fz7 strasznie malutka matryca 9,26x5,18 mm gdzie sie te miliony pikseli tam pomiesci :D :D :D :D :D

Zaraz mnie tu trafi ...... zwariować można dokumentnie. JANUSZ czały czas Cie śledzę. Ja juz wysiadam psychicznie.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 06.03.2007 10:58

Rysio napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):
slawek66 napisał(a):po co stabilizacja przy 1/25, takie cos z reki powinno wyjsc bez problemu

Pod warunkiem, że ogniskowa nie jest 280 tylko 50 mm. Chyba, że jesteś snajperem 8O .

Pozdrav :papa:

Lesiu

Sony DSC-H1 to pierwszy w rodzinie Cyber-shotów aparat wyposażony aż w 12-krotny obiektyw, którego zakres odpowiada ogniskowej 36-432 mm
:wink:

No już się tak nie chwal, że masz taaaaaakieeeeego zooma :lool: ;).

Dla mnie jest prosta zasada (rękę mam trochę gorszą niż Arek...):
50 mm - 1/30 s
100 mm - 1/90 s
200 mm - 1/180 s
żeby zdjęcie było nie poruszone ;) bez żadnej VR lub innego cudeńka, które stabilizuje obraz ;)

P.S. Oczywiście są to dolne granice czasów, przy których muszę się przyłożyć do "strzału" ;)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.03.2007 11:04

Rysio napisał(a):A 710 IS - Lampa błyskowa wbudowana, normal: 0,55 m - 3,5 m (W) lub 55 cm - 2,5 m (T), - bardzo kiepsko no i ten zoom ..... very cieniutko x6

TZ1 - Zdjęcia seryjne 3 lub 2 kl/s do 3 ujęć w jakości Fine - słabo, brak manuala :cry:

Rysio .... wyjaśniej mi łopatologicznie ten brak manuala. Gdzie ja ten manual mam włączyć i gdzie sie go wykorzystuje. Czy to czynność skomplikowana. ? Czy musowo robic zdjęcia z manualem tzn. bez niego zdjęcia nie zrobię czy jak. Ja nigdy w takie coś się nie "zabawiałem". Pytam ponieważ dostaje już rozdwojenia jaźni. Co sobie juz przetłumaczę że TEN aparat... zaraz ktos inny wyskoczy z takim komentarzem że w nogi idzie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.03.2007 11:09

slawek66 napisał(a):

a czemu nie na fz30 :D

a nie lepiej poszukac czegos z ogniskowa od 28 :D

Bo na nowy aparat (samsung idzie definitywnie do kosza) mogę wydać max. 1200 zł.
(i to po wielkiej walce z żoną) :!: :!: :!:
A cena FZ30 to prawie 1/2 żelazka (parowego) :wink: :lol:
Ostatnio edytowano 06.03.2007 21:56 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 06.03.2007 11:10

woka napisał(a):
slawek66 napisał(a):w tym fz7 strasznie malutka matryca 9,26x5,18 mm gdzie sie te miliony pikseli tam pomiesci :D :D :D :D :D

Zaraz mnie tu trafi ...... zwariować można dokumentnie. JANUSZ czały czas Cie śledzę. Ja juz wysiadam psychicznie.

a tak blizej to o co ci chodzi ? :D :D :D :D :D
im wiecej pytan tym wiecej odpowiedzi, a to tylko moze utwierdzic w przekonaniu ze ,,ten'' i zaden inny
Ostatnio edytowano 06.03.2007 11:12 przez slawek66, łącznie edytowano 1 raz
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 06.03.2007 11:12

woka wystarczy Ci spokojnie FZ7 :D
manual wykorzystujesz jesli chcesz byc kreatywny np. w zdjeciach nocnych......jesli nie chcesz jedziesz na AUTO i cieszysz się ze zdjęć :D
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 06.03.2007 11:14

Janusz Bajcer napisał(a):
slawek66 napisał(a):

a czemu nie na fz30 :D

a nie lepiej poszukac czegos z ogniskowa od 28 :D

Bo na nowy aparat (samsung idzie definitywnie do kosza) mogę wydać max. 1200 zł.
(i to po wielkiej walce z żoną) :!: :!: :!:
A cena FZ30 to dwa żelazka (parowe) :wink: :lol:

tymi zelazkami przytwierdziles swoja argumentacje :D :D :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 06.03.2007 11:15

W manualu możesz sobie sam ustawiać parametry zdjęcia czułość matrycy, czas naświetlania, przysłonę, balans bieli, jeśli jest full manual to jeszcze i ostrość.
Np. Przy świecach chcesz zrobić portret
ISO 200 (jeśli warunki na to pozwolą - najlepiej ISO 100)
czas 1/30 s
przysłona f - jak najniższa z możliwych,
(oczywiście trzeba skorygować tak jak aparat pokaże żeby nie było prześwietlone lub niedoświetlone ;))
balans bieli - światło naturalne lub z symbolem "słoneczko"
ostrość na dowolnie wybrany punkt, który chcesz wyeksponować

Mogę się mylić z tym balansem bieli, bo raczej niewiele mam do czynienia z cyfrakami. W analogu nie ma takiej funkcji.

To tylko przykład zastosowania funkcji manual ;)

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.03.2007 11:17

arekwroc napisał(a):woka wystarczy Ci spokojnie FZ7 :D
manual wykorzystujesz jesli chcesz byc kreatywny np. w zdjeciach nocnych......jesli nie chcesz jedziesz na AUTO i cieszysz się ze zdjęć :D

Czyli mnie też :lol: :?:
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 06.03.2007 11:19

Janusz jasne że tak a zoom docenisz na plaży w CRO :wink:
croatek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) croatek » 06.03.2007 11:22

slawek66 napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):
slawek66 napisał(a):po co stabilizacja przy 1/25, takie cos z reki powinno wyjsc bez problemu

Pod warunkiem, że ogniskowa nie jest 280 tylko 50 mm. Chyba, że jesteś snajperem 8O .

zenit ttl + 135mm bez problemu na 1/30, bo nie bylo nic dluzszego a filmy czulsze niz 18 din (fotopanF) to byl kosmiczny rarytas

ps.
pamieta ktos jeszcze nasze, polskie negatywy c-b

raz mi sie udalo trafic w fotooptyce na malym rynku orwoskie np15, kupilem wtedy 50 rolek, rewelacyjny negatyw tylko katorga na zenicie

Ja na Małym Rynku w fotooptyce często stałem żeby zdobyć kolorowy film ORWO NC21 (dawali po 2szt.) i nie raz wystałem się na darmo. Jak pracowałem w Muzeum Historii Fotografii to raz jeden fotograf przywiózł z "zachodu" KODAK-i - wow - ale mu wszyscy zazdrościli. Później filmy wypstrykał a do pudełek przekładał orwo i był "profi" pełną gębą. :lol:
Zenity miałem dwa TTL i 12XP - ciężkie masywne, metalowe i nie do zdarcia. Czasami służył do wbijania śledzi pod namiotami :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.03.2007 11:32

arekwroc napisał(a):Janusz jasne że tak a zoom docenisz na plaży w CRO :wink:

Dzięki druga "dobra duszo" ("pierwsza"to Rysio) :lol: :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 06.03.2007 11:49

Woka, Janusz - potwierdzenie wyboru przez Arka powinno Was utwierdzić w wyborze. Tryb manualny jak już zostało wcześniej napisane pozwala na zabawę z czasami, przysłonami, czułościami itd. Najlepsza zabawa wieczorem i w nocy przy np 30 sek. czasach.

Jest jeszcze jeden powód zakupu aparatu typu FZ7 a mianowicie możliwość wzbogacenia go o tulejkę i stosowanie akcesoriów dodatkowych takich jak filtry, konwertery, itp. co w pewnych warunkach (Cro do nich należy) można znacząco zdjęcia poprawić. To segment do niedawna zarezerwowany dla lustrzanek a wprowadzony 2-3 lata temu do hybryd.

:lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies