Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 05.03.2007 13:52

Rysio napisał(a):
woka napisał(a):FZ 7 odradzała, za duże "szumy".... stanęło na SP-510 ............... ale ten Olek 510 ponoć nie ma stabilizacji ..... ma stabilizację ( tak powiedziała).

Woka, idź z powrotem, powiedz miłej Pani żeby się do warzywniaka przeniosła i kup FZ7 :wink:

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4751

Dzięki. Rozważę zagadnienie. Ale czy faktycznie jak dla mnie to musowo ten FZ 7. ??? Czy ja wiem .... czy ja wiem Panie, a może by tak cosik mniejszego. :wink: SP niedużo ale ciut, ciut mniejszy.
.......... Teraz muszę na kilka godzin zniknąć. Będę później.
banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 05.03.2007 13:59

[qu
Ostatnio edytowano 23.05.2007 09:02 przez banko, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.03.2007 14:28

ISO 200 by Fuji

Obrazek

Lechu sam się przestraszyłem 8O że takie dupne się wkleiło, 19" mi na 3 razy to brało :lool:

Jakby mi H1 przy ISO 200 takie coś zrobił to bym go zaminował i do Japonii posłał :twisted:
Ostatnio edytowano 05.03.2007 14:36 przez Rysio, łącznie edytowano 2 razy
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 05.03.2007 14:30

Rysiek :!: Oszalałeś :?: 8O Zmniejsz to natychmiast :!: :lool:

No :!: OKI ;)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.03.2007 14:57

Jeszcze coś o szumach i stabilizacji cyfrowej

"Co jest stabilizacją obrazu, a co nią nie jest
Na popularnej stronie internetowej DPReview pojawił się apel do producentów aparatów cyfrowych w sprawie rzetelnego posługiwania się terminem "stabilizacja obrazu". Nasi brytyjscy koledzy wytykają producentom, że często stabilizacją obrazu nazywane są po prostu tryby podbijające czułość ISO, co może być mylone z prawdziwymi systemami stabilizacji drgań aparatu................................ Tymczasem doszło do sytuacji, że nawet firmy oferujące w swoich modelach optyczną stabilizację obrazu chwalą się dodatkowym podbijaniem ISO nazywając to "podwójnym systemem stabilizacji". Warto sobie uświadomić, że podniesie czułości ISO nie daje takich samych efektów jak prawdziwa redukcja drgań. Przede wszystkim następuje obniżenie jakości obrazu (zwiększenie szumów, spadek kontrastu i nasycenia barw), a także poprzez zmianę parametrów ekspozycji zwiększenie liczby przysłony lub skrócenie czasu ekspozycji. W rezultacie zastosowanie wyższego ISO zawsze zmienia wygląd fotografii. Oczywiście podniesienie czułości, a tym samym skrócenie czasu ekspozycji, zmniejszy ryzyko otrzymania poruszonego zdjęcia i w przeciwieństwie do stabilizacji mechanicznej zapobiega także rozmazaniu się na zdjęciu szybko poruszających się obiektów. Biorąc to pod uwagę łączenie stabilizacji mechanicznej z podniesieniem ISO może przynieść odpowiednie efekty. Jednak należy być świadomych skutków ubocznych. Z naszej praktyki i naszych kolegów dziennikarzy wynika, że w większości przypadku konsument nie jest tego świadomy"
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 05.03.2007 15:03

Fajnie szumi to Fuji :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.03.2007 16:33

woka napisał(a):a może by tak cosik mniejszego. :wink: SP niedużo ale ciut, ciut mniejszy.

Woka, aleś Ty uparty :wink:

Jeśli jesteś przekonany, że ma być mniejszy i nie chcesz się bawić w manualu http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5420 :?: 10 razy mądrzejszy od Olka :wink:
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 05.03.2007 16:37

Rysio napisał(a):ISO 200 by Fuji

Obrazek

Lechu sam się przestraszyłem 8O że takie dupne się wkleiło, 19" mi na 3 razy to brało :lool:

Jakby mi H1 przy ISO 200 takie coś zrobił to bym go zaminował i do Japonii posłał :twisted:

Ktory to model Fuji?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 05.03.2007 16:40

ISO 200 HP Photosmart M305 skala 1:1 czyli wycięty fragment zdjęcia :D

Obrazek
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 05.03.2007 17:05

Rysio napisał(a):
woka napisał(a):a może by tak cosik mniejszego. :wink: SP niedużo ale ciut, ciut mniejszy.

Woka, aleś Ty uparty :wink:

Jeśli jesteś przekonany, że ma być mniejszy i nie chcesz się bawić w manualu http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5420 :?: 10 razy mądrzejszy od Olka :wink:

Powiedz mi .... skąd u Ciebie takie wiadomości, amator-hoobysta czy zawodowy fotograf ( z wykształcenia). Tak czy siak .... od tej chwili zdaję się na Ciebie. Zwalasz mnie z nóg zakresem zainteresowań i poziomem wiedzy.// to ma być pozytyw// :D TZ 3 ani TZ 8 nie widziałem a przynajmniej nie zwróciłem uwagi. Wydaje mi sie, ze jak jeszcze napiszesz z kilka razy to pewno zmienię zdanie czyli nie będę już jak osioł. :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.03.2007 17:36

Woka, to co ja wiem na temat fotografii i aparatów to jakiś ulotny promil całości ,ale czytam, czytam, porównuję, staram się wyciągać wnioski, (czasem błędne). Można powiedzieć, że stałem się hoobystą i to w zasadzie od niedawna dzięki temu, że niecałe 2 lata temu kupiłem H1, w którym można się bawić manualem. Pierwsza świadomość w tej dziedzinie natomiast pojawiła się u mnie całkiem niedawno, bo w zasadzie po ubiegłorocznym pobycie w Chorwacji, z którego przywiozłem ponad 1300 zdjęć i zacząłem myśleć, dlaczego niektóre mi się podobają a inne nie. Od wtedy zacząłem się interesować. Do dziś np. wiedziałem, że stabilizacja cyfrowa jest do dupy, ale nie wiedziałem dlaczego, teraz i Ty wiesz skąd ta "stabilizacja" się wzięła :wink: bo poczytałem i znalazłem :D

Ps. Nie chciej, żeby żeby tu ktoś z zawodowców się pojawił bo nas objedzie za promocję hybryd i będziemy mieli tyle :wink:

Ps.2 Lubuszanin - nie jestem pewien ale zdaje mi się że fuji s5600, ale głowy nie dam.
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 05.03.2007 17:47

Rysio napisał(a):Ps.2 Lubuszanin - nie jestem pewien ale zdaje mi się że fuji s5600, ale głowy nie dam.

w exifie podany jest S9100
a tak wygląda:
http://www.steves-digicams.com/pr/fuji_ ... 00_pr.html

szczerze mówiąc nie znałem tego modelu.......
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.03.2007 18:03

No to jeśli ten tak szumi to ja wysiadam :roll: Najlepiej niech dają 100 Mpix na taką matrycę - będzie rewelacja :lol:
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 05.03.2007 18:03

arekwroc napisał(a):
Rysio napisał(a):Ps.2 Lubuszanin - nie jestem pewien ale zdaje mi się że fuji s5600, ale głowy nie dam.

w exifie podany jest S9100
a tak wygląda:
http://www.steves-digicams.com/pr/fuji_ ... 00_pr.html

szczerze mówiąc nie znałem tego modelu.......

To pewnie oznaczenie na rynek USA.
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 05.03.2007 18:13

Rysio napisał(a): Najlepiej niech dają 100 Mpix na taką matrycę - będzie rewelacja :lol:

no cóż wojna pixelowa trwa a nieświadomy klient na pewno sie na to skusi :D

Lubuszanin nie znam sie być może masz racje :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone