Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 05.03.2007 12:28

banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 05.03.2007 12:34

ew
Ostatnio edytowano 23.05.2007 09:03 przez banko, łącznie edytowano 1 raz
croatek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) croatek » 05.03.2007 12:48

woka - to jest coś dla Ciebie - mały aparat z dużym wyświetlaczem o dobrych parametrach.
Cyfrówki Fuji mają autorską konstrukcję matrycy - Super CCD (o ile dobrze pamietam to mają na nią patent). Dzięki niej w tym aparacie mogli zastosować czułości aż do 3200 ISO bez rażącego ziarna.

Można go kupić bezpośrednio z Fuji http://www.fujifilm.pl/3364_3368.htm
banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 05.03.2007 13:02

[qu
Ostatnio edytowano 23.05.2007 09:02 przez banko, łącznie edytowano 1 raz
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 05.03.2007 13:03

Kiedys stabilizacji aparaty nie mialy i fotki byly robione super, czy faktycznie jest niezbedna?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.03.2007 13:09

ISO wyzsze niz 200 w w/w jest w zasadzie nieuzywalne ze wzgledu na duzy szum

Dokładnie tak, natomiast Fuji, nie wiedzieć dlaczego w trybach auto i tematycznych podnosi ISO i zaczyna nieprzyjemnie szumieć. Ja focąc wolę zejść z ISO jak najniżej, podciągając jasność czasem i przysłoną
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 05.03.2007 13:24

Nooooooooo, właśnie wróciłem z salonu. Pogadałem se z przemiłą, młodą ekspedientką :D :D . Rozmiawiałem o Panasonic FZ 7, Panasonic TZ 1, Olympus SP-510 ( 500 nie było). FZ 7 odradzała, za duże "szumy".... stanęło na SP-510 ale jak mówiłem jak ja robię zdjęcia i czego oczekuję to powiedziała ......... "panie, po cholerę panu taki aparat, kup se pan Panasonic TZ 1 i to aż za dużo dla pana. Po co przepłacać. Wziąłem do ręki ten TZ 1 (srebrny) a on jakiś taki śliski. Znowu wziąłem SP-510 do ręki - leży jak trzeba. Mówię dalej do szanownej pani ... ale ten Olek 510 ponoć nie ma stabilizacji ..... ma stabilizację ( tak powiedziała). Przyszedłem więc do chałupy, usiadłem przy kompie i pisze do szanownego grona cro-maniaków licząc na wyjaśnienie dla mojej skromnej osoby...... co ja mam teraz począć ????
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 05.03.2007 13:29

Rysio napisał(a):

Dokładnie tak, natomiast Fuji, nie wiedzieć dlaczego w trybach auto i tematycznych podnosi ISO i zaczyna nieprzyjemnie szumieć. Ja focąc wolę zejść z ISO jak najniżej, podciągając jasność czasem i przysłoną

Fuji ma niezly manual podobno, wiec chyba mozna poprawic co knoci auto?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.03.2007 13:30

Lubuszanin napisał(a):Kiedys stabilizacji aparaty nie mialy i fotki byly robione super, czy faktycznie jest niezbedna?

Owszem, nie było stabilizacji, ale ten kto chciał zrobić ujęcie na 10,12, czy 15 krotnym szkle, stawiał aparat na statywie i palił go z wężyka spustowego. Dzięki stabilizacji można uzyskać dobre efekty "z ręki" nawet przy tak dużych wartościach przybliżeń.

Przykład- zdjęcie z zoomem x 12 Super Stady Shot Sony DSC H1, ruchomego obiektu :!:

Obrazek
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 05.03.2007 13:32

woka napisał(a):Nooooooooo, właśnie wróciłem z salonu. Pogadałem se z przemiłą, młodą ekspedientką :D :D . Rozmiawiałem o Panasonic FZ 7, Panasonic TZ 1, Olympus SP-510 ( 500 nie było). FZ 7 odradzała, za duże "szumy".... stanęło na SP-510 ale jak mówiłem jak ja robię zdjęcia i czego oczekuję to powiedziała ......... "panie, po cholerę panu taki aparat, kup se pan Panasonic TZ 1 i to aż za dużo dla pana. Po co przepłacać. Wziąłem do ręki ten TZ 1 (srebrny) a on jakiś taki śliski. Znowu wziąłem SP-510 do ręki - leży jak trzeba. Mówię dalej do szanownej pani ... ale ten Olek 510 ponoć nie ma stabilizacji ..... ma stabilizację ( tak powiedziała). Przyszedłem więc do chałupy, usiadłem przy kompie i pisze do szanownego grona cro-maniaków licząc na wyjaśnienie dla mojej skromnej osoby...... co ja mam teraz począć ????

Wg tego opisu ma stabilizacje:
http://www2.olympus.pl/consumer/29_SP-510_UltraZoom.htm
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 05.03.2007 13:35

Rysio napisał(a):
Lubuszanin napisał(a):Kiedys stabilizacji aparaty nie mialy i fotki byly robione super, czy faktycznie jest niezbedna?

Owszem, nie było stabilizacji, ale ten kto chciał zrobić ujęcie na 10,12, czy 15 krotnym szkle, stawiał aparat na statywie i palił go z wężyka spustowego. Dzięki stabilizacji można uzyskać dobre efekty "z ręki" nawet przy tak dużych wartościach przybliżeń.

Przykład- zdjęcie z zoomem x 12 Super Stady Shot Sony DSC H1, ruchomego obiektu :!:

Obrazek

A faktycznie, masz moze inne fotki robione przy uzyciu duzego zoom-a i stabilizacji?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.03.2007 13:44

woka napisał(a):FZ 7 odradzała, za duże "szumy".... stanęło na SP-510 ............... ale ten Olek 510 ponoć nie ma stabilizacji ..... ma stabilizację ( tak powiedziała).

Woka, idź z powrotem, powiedz miłej Pani żeby się do warzywniaka przeniosła i kup FZ7 :wink:

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4751
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.03.2007 13:46

Lubuszanin napisał(a):
woka napisał(a):Nooooooooo, właśnie wróciłem z salonu. Pogadałem se z przemiłą, młodą ekspedientką :D :D . Rozmiawiałem o Panasonic FZ 7, Panasonic TZ 1, Olympus SP-510 ( 500 nie było). FZ 7 odradzała, za duże "szumy".... stanęło na SP-510 ale jak mówiłem jak ja robię zdjęcia i czego oczekuję to powiedziała ......... "panie, po cholerę panu taki aparat, kup se pan Panasonic TZ 1 i to aż za dużo dla pana. Po co przepłacać. Wziąłem do ręki ten TZ 1 (srebrny) a on jakiś taki śliski. Znowu wziąłem SP-510 do ręki - leży jak trzeba. Mówię dalej do szanownej pani ... ale ten Olek 510 ponoć nie ma stabilizacji ..... ma stabilizację ( tak powiedziała). Przyszedłem więc do chałupy, usiadłem przy kompie i pisze do szanownego grona cro-maniaków licząc na wyjaśnienie dla mojej skromnej osoby...... co ja mam teraz począć ????

Wg tego opisu ma stabilizacje:
http://www2.olympus.pl/consumer/29_SP-510_UltraZoom.htm

Stabilizacja cyfrowa to tak samo jak cyfrowy zoom :!: Czyli to samo jakby nie było ... :wink:
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 05.03.2007 13:46

A tutaj strony na ktorych mozna obejrzec fotki robione roznymi markami aparatow i recenzje.
http://www.recenzje.net.pl
http://www.dpreview.com/gallery/
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.03.2007 13:52

Lubuszanin napisał(a):
Rysio napisał(a):

Fuji ma niezly manual podobno, wiec chyba mozna poprawic co knoci auto?

Ale jesteś skazany całkowicie na tryb manualny a niekiedy nie ma czasu, więc lepiej gdyby automat zaniżał wartość ISO niż podnosił :? Przynajmniej w tematycznych trybach
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone