Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.03.2007 09:24

Janusz Bajcer napisał(a):woka - ja chcę taki i być może w tym tygodniu już będę się nim bawił :lol:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=3833

Również godny polecenia, Brawo Januszu :D do toplesów idealny :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 05.03.2007 09:52

Leszek Skupin napisał(a):
woka napisał(a):....... Leszek tylko mi popsuł homora, wolny w ostrości..........

Przykro mi :cry: już milczę

Leszek .. ale to nie było negatywne stwierdzenie a wręcz przeciwnie. Bardzo przydatna informacja. Takich opinii własnie potrzebuję. !!!! Dzięki.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 05.03.2007 09:54

Rysio napisał(a):http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5371 - brak stabilizacji w SP-500UZ również optymistycznie nie nastraja tym bardziej w przypadku amatora który jak rozumiem statywu i samowyzwalacza nie planuje używać :wink:

Rozumiem że mam o nim zapomnieć. Nie ma sprawy, jestem otwarty na wszystkie sugestie. Każdą krytyczną opinię czytam pięć razy.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 05.03.2007 09:57

Rysio napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):woka - ja chcę taki i być może w tym tygodniu już będę się nim bawił :lol:

Zobacze go jeszcze raz, podotykam, pomacam :wink: tylko jakby ciut za duży. Jakby tak był mniejszych rozmiarów ......... mniejsze jest piękne a na taki olbrzym to każdy zwraca uwagę.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 05.03.2007 10:16

Miałeś już aparat cyfrowy :?:
Jeśli tak to wydaje mi się, że kolejny zakup musisz porównać do swojego poprzedniego aparatu i czy jest lepszy, ma "bardziejsze" funkcje, które by Ci były przydatne, czy ma lepsze parametry techniczne jeśli tak to każdy jeden będzie dobrym wyborem.
Takie jest moje zdanie jeśli nie chcesz robić zdjęć super hiper z dokładnością zawodowego fotografa lub odmierzając z aptekarską dokładnością balans bieli ;)

Pozdrav :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.03.2007 10:29

woka napisał(a):
Rysio napisał(a):

Zobacze go jeszcze raz, podotykam, pomacam :wink: tylko jakby ciut za duży. Jakby tak był mniejszych rozmiarów ......... mniejsze jest piękne a na taki olbrzym to każdy zwraca uwagę.

FZ 7 nie jest wcale duży, podobny gabarytowo do Olympusa
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 05.03.2007 10:32

Leszek Skupin napisał(a):Miałeś już aparat cyfrowy :?:
Jeśli tak to wydaje mi się, że kolejny zakup musisz porównać do swojego poprzedniego aparatu i czy jest lepszy, ma "bardziejsze" funkcje, które by Ci były przydatne, czy ma lepsze parametry techniczne jeśli tak to każdy jeden będzie dobrym wyborem.
Takie jest moje zdanie jeśli nie chcesz robić zdjęć super hiper z dokładnością zawodowego fotografa lub odmierzając z aptekarską dokładnością balans bieli ;)

Pozdrav :papa:

Mam Kodak CX 6330 (pisałem wczesniej- stary jak świat 3,1 MP) robi zdjęcia dobre tylko wyswietlacz ma bardzo mały a ja z bliska nie widzę. To tylko przez ten wyświetlacz szukam nowego. Tylko i wyłącznie. Jak robie zdjęcia to zawsze na "auto". Reszta jest mi w zasadzie obojetna ale ... jak kupić to coś dobrego i koniecznie duży LCD.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 05.03.2007 10:49

Jak duży LCD jst ważny, to powiem, że FZ7 Lumix właśnie taki ma (w porównaniu z konkurencjom w tej klasie i tym przedziale cenowym - największy). Powtórzę za wszystkimi, po prostu trzeba się "przymierzyć" w sklepie. Czasem na stronkach www jakiś model może się dydawać duży, a wcale taki nie jest (wszystko zależy od sposobu prezentacji, fotografii zamieszczonej w necie). A te wszystkie rządki liczb z wymiarami też nie bardzo przemawiają do wyobarżni. Trzeba po prostu poczuć tu w ręku; materiał, z którego wykonany jest sprzęt też ma znaczenie (czy przyjemny w dotyku, czy nie śliski przypadkiem, czy dobrze i pewnie można go trzymać w ręku) Nie bez znaczenia też jest, jakie wyposażenie daje producent i gdzie był sprzęt wyprodukowany!
Mimo wszystko widzę, że jesteś na dobrej drodze do decyzji, bo wiesz juz, co jest dla Ciebie ważne w Twoim nowym sprzęciku.
Pozdrawiam i powodzenia :D
croatek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) croatek » 05.03.2007 11:14

Nie wiem dlaczego prawie wszyscy polecacie hybrydy?
Czyżby każdy miał takie aspiracje fotograficzne? :o
Moim zdaniem wielu z nas kieruje się snobizmem - chcę mieć aparat który wygląda profesionalnie i ma dużo profesionalnych bajerów. :wink:
Pomyślcie czy kiedykolwiek będziecie mieli czas na to aby dowiedzieć się jaka jest róznica w preselekcji migawki od przysłony, czy też pomiaru światła matrycowego od centralnieważonego? Moim zdaniem i tak większość będzie korzystać z trybu automatycznego aparatu a zgłębi jedynie programy (ustawienia) tematyczne.

Myślę że wielu osobom wystarczy aparat w myśl reklamy firmy KODAK - "Naciśnij spust a my zrobimy resztę".
Najbardziej jednak fascynuje wszystkich ten długi zoom występujący w niektórych hybrydach. Mnie także kiedyś sprawiał największą radość - mogłem przybliżać się i oddalać. Powiem Wam że taką miałem z niego uciechę że celowo odchodziłem dalej żeby móc się przybliżyć zoomem i wykonać zdjęcie. Teraz mam lornetkę i zoom już mnie nie bawi. :D

Ręczę Wam że jeśli będziecie z niego korzystać to w więszości przypadków na siłę. Proszę też wziąć pod uwgę że im dłuższy zakres ogniskowych obiektywu (dłuższy zoom) tym gorsza jego jakość. Dlatego właściciele lustrzanek mają zazwyczaj kilka obiektywów pokrywających pewien zakres ogniskowych. Oczywiście zoom się przydaje ale nie kierowałbym się jego długością jako kryterium przy wyborze aparatu.

A wszystkim którzy chcą być kreatywni i poznać trochę świat fotografii polecam hybrydy :)
Ostatnio edytowano 05.03.2007 11:16 przez croatek, łącznie edytowano 3 razy
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 05.03.2007 11:14

wybralbym fz30, cena jest dobra i ruchomy wyswietlacz co dla mnie ma wielkie znaczenie
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.03.2007 11:19

Woka - brak stabilizacji przy ultra zoomach jest naprawdę dużym nieporozumieniem. W momencie naciśnięcia spustu migawki zawsze dochodzi do poruszenia a stabilizacja ma to właśnie wyeliminować. Jeśli dochodzi do tego jeszcze wolne ostrzenie to naprawdę wykonanie dobrego zdjęcia ze zbliżeniem bez statywu i samowyzwalacza może się okazać wręcz niemożliwe.

Olympus SP-500UZ to cyfrówka z segmentu "ultra zoomów" - aparat zapewnia 10-krotne zbliżenie optyczne w zakresie 38 - 380 mm (odpowiednik w małym obrazku) przy zmiennej jasności obiektywu F2.8 - F3.7. Niestety, w przeciwieństwie do wielu innych prodducentów (jak Sony, Panasonic, Konica Minolta czy Canon), Olympus nie dysponuje technologią stabilizacji obrazu i pod tym względem dzisiejsza premiera już na starcie przegrywa z takimi konkurentami jak choćby Sony Cyber-shot H1. Nie pomoże nawet większa ilość pikseli (SP-500 ma matrycę 6 Mp), ale w związku ze współpracą firmy z Panasonikiem, możemy chyba liczyć na to, że stabilizacja obrazu trafi również do cyfrówek Olympusa.

do tego jeszcze dodam dla porównania

FZ7
Zdjęcia seryjne

* pełna rozdzielczość: maks. 3 lub 2 kl./s
* maks. 13 (Standard) lub 7 (Fine) klatki
7 klatek dla większości z nas wystarczy

Rejestracja filmu

* tylko z kartami SD
* 848 x 480 (16:9)
* 640 x 480
* 320 x 240
* 30 kl./s
* 10 kl./s właśnie tak to powinno wyglądać

Lampa błyskowa wbudowana:

* 0,3 m - 6 m (W), 0,3 m - 5,4 m (T), jest nieźle

Czułość

* Auto
* ISO 80
* ISO 100
* ISO 200
* ISO 400
* tryb wysokiej czułości ISO 800 - 1600 - czy to potrzebne, nie wiem, ale lepiej że jest

Migawka

* 8 s - 1/2000 s dolny czas powinien być wyższy ale ważniejsza na wakacjach jest górna wartość

SP 500UZ

Migawka 15 sek. - 1/1000sek. - słabiutko na górze

film 320x240@30fps max - tak jakby nie było rejestracji video

ISO Auto, 80, 100, 200, 400 - było ok. ale 2 lata temu

reflektor AF/nie - nieporozumienie IMHO

Lampa maks. zasięg 0.3 - 4.5 (1.2-3.4)m very licho jak na hybrydę - tyle miałem w Kodaku CX4230 i chyba liczą, że każdy dokupi lampę bo dodali gorącą stopkę tylko czy to dla amatora :?:

Nie wiem dlaczego prawie wszyscy polecacie hybrydy?
Czyżby każdy miał takie aspiracje fotograficzne? icon_surprised.gif
Moim zdaniem wielu z nas kieruje się snobizmem - chcę mieć aparat który wygląda profesionalnie i ma dużo profesionalnych bajerów. icon_wink.gif
Pomyślcie czy kiedykolwiek będziecie mieli czas na to aby dowiedzieć się jaka jest róznica w preselekcji migawki od przysłony, czy też pomiaru światła matrycowego od centralnieważonego? Moim zdaniem i tak większość będzie korzystać z trybu automatycznego aparatu a zgłębi jedynie programy (ustawienia) tematyczne.

Croatek - ale jeśli nie masz możliwości zmiany czegokolwiek to na 100% nie zmienisz, jeśli możliwość istnieje - zawsze jest szansa zainteresowania się w temacie i przejścia na manuala (jestem tego przykładem), a jak wiesz pewnych zdjęć automat nie da rady zrobić tak jak chcemy :wink:

Teraz mam lornetkę i zoom już mnie nie bawi.

Jak się robi zdjęcia przez lornetkę :?: 8O :wink:
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 05.03.2007 11:38

Witam. Panowie, a moze ktos fotografowal tymi aparatami:Fuji Finepix s6500fd lub Canon PowerShot S3 Is?. Ktory wg was kupic i zabrac na wakacje?
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 05.03.2007 11:46

Lubuszanin napisał(a):Witam. Panowie, a moze ktos fotografowal tymi aparatami:Fuji Finepix s6500fd lub Canon PowerShot S3 Is?. Ktory wg was kupic i zabrac na wakacje?

raczej fuji, canony maja problemy z ostrzeniem w zlych warunkach
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.03.2007 12:16

a Fuji mocno szumi na trybach auto i tematycznych przy gorszym oświetleniu.

Daję pod rozwagę http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5546 jak piszą będą w kwietniu.
banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 05.03.2007 12:20

Rysio !
brak stabilizacji przy zoomach to pomylka, swiete slowa !OIS sprawdza sie znakomicie
ostrzenie jest w panasonikach naprawde szybkie
ISO wyzsze niz 200 w w/w jest w zasadzie nieuzywalne ze wzgledu na duzy szum
minusem fz7 (jak dla mnie) jest brak goracej stopki i nieruchomy wyswietlacz oraz wysowany obiektyw

Croatek
Proszę też wziąć pod uwgę że im dłuższy zakres ogniskowych obiektywu (dłuższy zoom) tym gorsza jego jakość.

tu akurat panasonic jest w calkiem niezly ( fz20 byl pod tym wzgledem nie do pobicia, o ile mnie pamiec nie myli 2.8 na calej dlugosci)

A wszystkim którzy chcą być kreatywni i poznać trochę świat fotografii polecam hybrydy

no wlasnie :D

zdjecia seryjne wlaczamy jednym guzikiem, naprawde swietna rzecz !

bracketing tez nie do pogardzenia, zawsze cos wybierzesz

dlatego strone wczesniej polecalem fz30.

a jesli Twoim ( Woka ) zdaniem za duzy to jeszcze raz powtorze

Fuji f30, uzywalne wysokie iso, duzy 2,5 wyswietlacz i niewielkie rozmiary.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone