Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.03.2007 13:46

woka napisał(a):Ale to są "olbrzymy"....

Ja na wakacjach zawsze taszczę ze sobą NIKONA N65 i drugi aparat cyfrową "idiotkamerę" w zapasie :lol:

:papa:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 04.03.2007 13:52

Olympus SP-500 UZ. Co o nim sądzisz.
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/62647_techniczne

Tak w przybliżeniu, jego gabaryty są dla mnie najbardziej do zaakceptowania ( to z tych niby olbrzymów).
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 04.03.2007 13:56

Leszek Skupin napisał(a):
woka napisał(a):Ale to są "olbrzymy"....

Ja na wakacjach zawsze taszczę ze sobą NIKONA N65 i drugi aparat cyfrową "idiotkamerę" w zapasie :lol:

:papa:

A ja Minoltę Dynax 5. :( Myślę, że może by tak już coś bardziej poręcznego.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.03.2007 14:01

Niepokoi mnie fakt, że nie widać wbudowanej lampy i nie piszą nic o niej, że jest. Piszą tylko, że jest w opcji możliwość podpięcia lampy zewnętrznej... Wydaje się wporządku. Ale.... musi się tutaj (jako użytkownik hybrydy) wypowiedzieć ten kto taki sprzęt posiada nie chodzi konkretnie o ten model. Wystarczy, że opisze jak się sprawuje hybryda i czy jest z niej zadowolony. Tylko minimalna ogniskowa 38 mm to trochę za dużo. Powinna się zaczynać od ok 28 lub 35 w najgorszym przypadku. Wszystkie pozostałe parametry OK :!: ja mam 28 i mialem problemy z obięciem Dubrownika z murów. f/2,8 <-- otwór obiektywu czyli przysłona jak na kompakt przyzwoita. Trochę mała ta druga wartość, f max 3,7 :? Mała głębia ostrości, przy 10-krotym zoomie optycznym i ogniskowej 380mm to GO jest grubości kartki papieru :? jak nie ustawisz dobrze ostrości to dupa blada, wszystko będzie nie ostre.

Pozdrav :papa:

P.S. Plusem w hybrydach są celowniki ("wizjery") przez które widzisz obraz fotografowany a nie tylko przez sam obraz na wyświetlaczu LCD.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 04.03.2007 14:12

Tutaj są komentarze.
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/62647_komentarze/

Niektóre oceny są dla mnie zrozumiałe, inne czarna magia.
banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 04.03.2007 14:38

woka napisał(a):Tutaj są komentarze.

jesli nie zalezy Ci na zoomie to powinienes powaznie rozwazyc jeszcze Fuji f30, naprawde swietny aparat za`stosunkowo niewielkie pieniadze.

http://www.fujifilm.pl/3020_3024.htm
[/url]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.03.2007 14:40

Jak szybko kupiłem tak szybko pozbyłem się - mowa o SP-500
/obecnie fotografuję: Olympus E-500 i Sony H5/
zasadniczy powód - bardzo wolny AF. optyka przy dalekim planie wypada b. cienko. Jeśli ktoś poszukuje aparatu do zdjęć tzw. statycznych, również nie ma zamiaru fotografować panoramy np gór - polecam ten aparat. Jeśli zaś ktoś ma większe oczekiwania - niech sięgnie do "wyższej" półki , choćby do Panasonica FZ 7 / ze stabilizacją obrazu /.

Wydaje mi się że wśród słodzących temu modelowi głosów, ten jest bardzo ważny. AF to autofocus czyli "łapanie ostrości" - wolne. Zależy kto czego oczekuje - sportowych zdjęć tym aparatem nie da się robić to już widzę po tej wypowiedzi i jest to samo co ja mówiłem GO przy 10krotym zoomie jest grubości kartki papieru czyli panoramy gór, zbliżenia bardzo oddalonych obiektów nie dają dobrych efektów. Nie mniej jednak widać grono zadowolonych użytkowników co klasyfikuje aparat jako "przyzwoity" w segmencie hybryd.

pozdrav :papa:
Ostatnio edytowano 04.03.2007 14:46 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.03.2007 14:41

woka napisał(a):Tutaj są komentarze.

Wyżej już pisałem, że w ub roku miałem zamiar kupic SP-500 UZ ale źle mi sie go trzymało w ręce. Tzn jest to bardzo mała (rozmiarowo) hybryda. Ale parametry ma OK i myśle, że z tego co piszesz, to będzie to OK zakup dla Ciebie. Podobnie jak to, że "spasują" Ci małe wymiary tego aparatu. Nie ma wyjscia trzeba iśc do sklepu , wziąśc to do ręki i podjąc decyzje :lol: Pozdravki
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.03.2007 14:49

Piotrek_B napisał(a):...Nie ma wyjscia trzeba iśc do sklepu , wziąśc to do ręki i podjąc decyzje :lol: Pozdravki

Dokładnie trza się przymierzyć ;)

Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.03.2007 15:11

Jeszcze tylko na koniec pytanie ;) Czy chcesz robić fotografie, czy strzelać fotki :?: ;). Kiepskiej jakości obiektyw może dawać przekłamania w kolorach i będą tu wychodziły błędy typu, że zamiast woda być biała np. w wodospadach będzie purpurowa :? Zjawisko abberacji, o której również croatek wspominał. Taszczenie taszczeniem ale ja postawiłbym na coś, co ma lepszy obiektyw ;)

croatek napisał(a):
gospodarz napisał(a):Takie "białe" wodospady mamy na innych zdjąciach robionych tego dnia tym samym aparatem :?: :?: :?:

Purpurowe zabarwienie to wada obiektywu zwana abberacją chromatyczną czyli rozszczepienie światła na jego składowe.
Dobrze to widać w górnej części zdjęcia gdzie białe światło przebija się przez liście drzew (fioletowe). Trafiłeś akurat na bardzo niekorzystnie padające światło z którym Twój obiektyw sobie nie poradził.
croatek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) croatek » 04.03.2007 15:22

Leszek Skupin napisał(a):Croatek wspomnij jeszcze o tym, że w aparatach cyfrowych 28 mm to wcale nie jest standardowe 28 mm do których przyzwyczaiła nas fotografia tradycyjna ;)

P.S. Moze napiszesz coś o przeliczniku :?:
P.S. 2. Generalnie z hybryd wybrałbym SONY, które się chwali, że posiada obiektywy robione w fabryce Carla Zeissa :D

Racja!
Aparaty cyfrowe mają różnej wielkości matryce (nie chodzi o ilość pikseli tylko wielkość fizyczna przetwornika) stąd też zazwyczaj "widzą" mniejszą część obrazu. Nie będę się rozpisywał jak to wszystko przeliczyć. Zasada jest prosta. Każdy producent przy długości ogniskowej obiektywu podaje tzw.ekwiwalent dla formatu małego obrazka 35mm. Tzn. jaka byłaby ogniskowa obiektywu gdyby w aparacie zamiast matrycy był film małoobrazkowy.
Dlatego ogniskowa 28 mm którą podałem może w aparacie cyfrowym wynosić przykładowo 17mm i mniej - w zależności od wielkości fizycznej matrycy jaką producent włożył do aparatu.

Odnośnie aparatów marki SONY.
Faktycznie do swoich aparatów używają niemieckich obiektywów bardzo dobrej firmy Carl Zeiss. Te szkła to jak mercedes wśród innych samochodów. Poza tym warto zwrócić uwagę że Sony jest aktualnie największym producentem matryc do aparatów cyfrowych. Ich matryce znajdują się w aparatach takich firm jak Kodak, HP i wielu innych (nie wierzycie? rozkręćcie swojego cyfraka :wink: )

woka - nie potrafię Ci doradzić ponieważ od pewnego czasu nie siedzę już w handlu tym sprzętem, dlatego nie wiem co jest teraz trendi

Zresztą z wyborem aparatu jest jak z wyborem samochodu - trudny wybór. :?

P.S.
Osobiście stawiałbym na optykę bo to ona ma największy udział w "rysowaniu" obrazu, zresztą Leszek już o tym napisał
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 04.03.2007 15:34

woka nie wiem jaka kwotą dysponujesz na zakup aparatu ale wybierałbym sprośród takich model:
Panasonic FZ-50
Sony R-1

Wybierajac kompakt, musisz zastanowić się jaki zakres ogniskowych bedzie Ci potrzebny....

Teoretycznie najlepsze zdjęcia otrzymasz z R1, posiada matryce APS-C taką jak większość lustranek,zakres to 24-120mm (5-krotny zoom).Szeroki kąt bardzo przydaje sie przy fotografii krajobrazów.Obiektyw Zeissa zoobowiązuje.ISO 800 jak najbardziej użyteczne.10 mpx i bardzo dobry AF.

Panasonic FZ-50 oferuje bardzo wygodny zakres ogniskowych 35-420mm(12-krotny zoom), stabilizacja,10 mpx, obiektyw Leica i bardzo dobre recenzje w różnych testach....
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.03.2007 15:39

Aparat DSC-R1 to istna rewolucja w dziedzinie kompaktowych aparatów cyfrowych. A wszystko to za sprawą nowego sensora typu CMOS, który poza imponującą, 10,3-megapikselową rozdzielczością charakteryzuje się rozmiarami zbliżonymi do "cyfrowego standardu" jakim powoli staje się znany z lustrzanek format APS-C . Do tej najważniejszej właściwości dodajmy jak zawsze znakomity obiektyw Carl Zeiss o wyjątkowym zakresie 24-120mm oraz efektywność przetwarzania procesora Real Imaging, a otrzymamy aparat, którego ambicje wydają się dosięgać wspomniane D-SLR-y.
...
3149 zł

Ykhm... 8O 8O 8O Cena jest powalająca jak dla mnie
Panasonic DMC-FZ50 posiada przetwornik o wielkości 10,1 mln pikseli. Aparat jest wyposażony w obiektyw Leica DC Vario-Elmarit z 12-krotnym zoomem optycznym oraz optyczny stabilizator obrazu Mega O.I.S. Umożliwia współpracę z zewnętrznymi, dedykowanymi lampami błyskowymi w trybie TTL. Aparat posiada też nowy układ LSI (procesor obrazu): Venus Engine III.
...
1999 zł

Jak pragnę zdrowia to ja już wolałbym dorzucić na lustrzankę kilkaset zł 8O
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 04.03.2007 15:42

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.03.2007 15:47

arekwroc napisał(a): woka nie wiem jaka kwotą dysponujesz na zakup aparatu ale wybierałbym sprośród takich model:
Panasonic FZ-50
Sony R-1
Wybierajac kompakt, musisz zastanowić się jaki zakres ogniskowych bedzie Ci potrzebny....
Teoretycznie najlepsze zdjęcia otrzymasz z R1, posiada matryce APS-C taką jak większość lustranek,zakres to 24-120mm (5-krotny zoom).Szeroki kąt bardzo przydaje sie przy fotografii krajobrazów.Obiektyw Zeissa zoobowiązuje.ISO 800 jak najbardziej użyteczne.10 mpx i bardzo dobry AF.
Panasonic FZ-50 oferuje bardzo wygodny zakres ogniskowych 35-420mm(12-krotny zoom), stabilizacja,10 mpx, obiektyw Leica i bardzo dobre recenzje w różnych testach....

Leszek Skupin napisał(a):
Aparat DSC-R1 to istna rewolucja w dziedzinie kompaktowych aparatów cyfrowych. A wszystko to za sprawą nowego sensora typu CMOS, który poza imponującą, 10,3-megapikselową rozdzielczością charakteryzuje się rozmiarami zbliżonymi do "cyfrowego standardu" jakim powoli staje się znany z lustrzanek format APS-C . Do tej najważniejszej właściwości dodajmy jak zawsze znakomity obiektyw Carl Zeiss o wyjątkowym zakresie 24-120mm oraz efektywność przetwarzania procesora Real Imaging, a otrzymamy aparat, którego ambicje wydają się dosięgać wspomniane D-SLR-y.
...
3149 zł

Ykhm... 8O 8O 8O Cena jest powalająca jak dla mnie
Panasonic DMC-FZ50 posiada przetwornik o wielkości 10,1 mln pikseli. Aparat jest wyposażony w obiektyw Leica DC Vario-Elmarit z 12-krotnym zoomem optycznym oraz optyczny stabilizator obrazu Mega O.I.S. Umożliwia współpracę z zewnętrznymi, dedykowanymi lampami błyskowymi w trybie TTL. Aparat posiada też nowy układ LSI (procesor obrazu): Venus Engine III.
...
1999 zł

Jak pragnę zdrowia to ja już wolałbym dorzucić na lustrzankę kilkaset zł 8O

No to fajnie namieszaliście teraz Woce w głowie :P :P :P A jemu chodziło o małą poradę przy kupnie aparatu do OKAZJONALNEGO robienia zdjęc a nie do PROFESJONALNEJ czy PÓŁPROFESJONALNEJ roboty :lol: :D :lol: :D :lol: :lol:
Ostatnio edytowano 04.03.2007 15:50 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone