woka napisał(a):Ale to są "olbrzymy"....
Ja na wakacjach zawsze taszczę ze sobą NIKONA N65 i drugi aparat cyfrową "idiotkamerę" w zapasie
woka napisał(a):Ale to są "olbrzymy"....
woka napisał(a):Tutaj są komentarze.
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/62647_komentarze/
Niektóre oceny są dla mnie zrozumiałe, inne czarna magia.
Jak szybko kupiłem tak szybko pozbyłem się - mowa o SP-500
/obecnie fotografuję: Olympus E-500 i Sony H5/
zasadniczy powód - bardzo wolny AF. optyka przy dalekim planie wypada b. cienko. Jeśli ktoś poszukuje aparatu do zdjęć tzw. statycznych, również nie ma zamiaru fotografować panoramy np gór - polecam ten aparat. Jeśli zaś ktoś ma większe oczekiwania - niech sięgnie do "wyższej" półki , choćby do Panasonica FZ 7 / ze stabilizacją obrazu /.
woka napisał(a):Tutaj są komentarze.
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/62647_komentarze/
Niektóre oceny są dla mnie zrozumiałe, inne czarna magia.
Piotrek_B napisał(a):...Nie ma wyjscia trzeba iśc do sklepu , wziąśc to do ręki i podjąc decyzje Pozdravki
croatek napisał(a):gospodarz napisał(a):Takie "białe" wodospady mamy na innych zdjąciach robionych tego dnia tym samym aparatem
Purpurowe zabarwienie to wada obiektywu zwana abberacją chromatyczną czyli rozszczepienie światła na jego składowe.
Dobrze to widać w górnej części zdjęcia gdzie białe światło przebija się przez liście drzew (fioletowe). Trafiłeś akurat na bardzo niekorzystnie padające światło z którym Twój obiektyw sobie nie poradził.
Leszek Skupin napisał(a):Croatek wspomnij jeszcze o tym, że w aparatach cyfrowych 28 mm to wcale nie jest standardowe 28 mm do których przyzwyczaiła nas fotografia tradycyjna
Pozdrav
P.S. Moze napiszesz coś o przeliczniku
P.S. 2. Generalnie z hybryd wybrałbym SONY, które się chwali, że posiada obiektywy robione w fabryce Carla Zeissa
Aparat DSC-R1 to istna rewolucja w dziedzinie kompaktowych aparatów cyfrowych. A wszystko to za sprawą nowego sensora typu CMOS, który poza imponującą, 10,3-megapikselową rozdzielczością charakteryzuje się rozmiarami zbliżonymi do "cyfrowego standardu" jakim powoli staje się znany z lustrzanek format APS-C . Do tej najważniejszej właściwości dodajmy jak zawsze znakomity obiektyw Carl Zeiss o wyjątkowym zakresie 24-120mm oraz efektywność przetwarzania procesora Real Imaging, a otrzymamy aparat, którego ambicje wydają się dosięgać wspomniane D-SLR-y.
...
3149 zł
Panasonic DMC-FZ50 posiada przetwornik o wielkości 10,1 mln pikseli. Aparat jest wyposażony w obiektyw Leica DC Vario-Elmarit z 12-krotnym zoomem optycznym oraz optyczny stabilizator obrazu Mega O.I.S. Umożliwia współpracę z zewnętrznymi, dedykowanymi lampami błyskowymi w trybie TTL. Aparat posiada też nowy układ LSI (procesor obrazu): Venus Engine III.
...
1999 zł
arekwroc napisał(a): woka nie wiem jaka kwotą dysponujesz na zakup aparatu ale wybierałbym sprośród takich model:
Panasonic FZ-50
Sony R-1
Wybierajac kompakt, musisz zastanowić się jaki zakres ogniskowych bedzie Ci potrzebny....
Teoretycznie najlepsze zdjęcia otrzymasz z R1, posiada matryce APS-C taką jak większość lustranek,zakres to 24-120mm (5-krotny zoom).Szeroki kąt bardzo przydaje sie przy fotografii krajobrazów.Obiektyw Zeissa zoobowiązuje.ISO 800 jak najbardziej użyteczne.10 mpx i bardzo dobry AF.
Panasonic FZ-50 oferuje bardzo wygodny zakres ogniskowych 35-420mm(12-krotny zoom), stabilizacja,10 mpx, obiektyw Leica i bardzo dobre recenzje w różnych testach....
Leszek Skupin napisał(a):Aparat DSC-R1 to istna rewolucja w dziedzinie kompaktowych aparatów cyfrowych. A wszystko to za sprawą nowego sensora typu CMOS, który poza imponującą, 10,3-megapikselową rozdzielczością charakteryzuje się rozmiarami zbliżonymi do "cyfrowego standardu" jakim powoli staje się znany z lustrzanek format APS-C . Do tej najważniejszej właściwości dodajmy jak zawsze znakomity obiektyw Carl Zeiss o wyjątkowym zakresie 24-120mm oraz efektywność przetwarzania procesora Real Imaging, a otrzymamy aparat, którego ambicje wydają się dosięgać wspomniane D-SLR-y.
...
3149 zł
Ykhm... Cena jest powalająca jak dla mniePanasonic DMC-FZ50 posiada przetwornik o wielkości 10,1 mln pikseli. Aparat jest wyposażony w obiektyw Leica DC Vario-Elmarit z 12-krotnym zoomem optycznym oraz optyczny stabilizator obrazu Mega O.I.S. Umożliwia współpracę z zewnętrznymi, dedykowanymi lampami błyskowymi w trybie TTL. Aparat posiada też nowy układ LSI (procesor obrazu): Venus Engine III.
...
1999 zł
Jak pragnę zdrowia to ja już wolałbym dorzucić na lustrzankę kilkaset zł