napisał(a) Leo » 25.11.2004 18:50
slapol napisał(a):Cześć Robert
Dzieki za namiary na opinie. Poczytałem i przyjąłem do wiadomości. Szkoda, że jest ich tak mało. W pracy używam służbowego G2 i jestem z niego zadowolony...myślę, że G6 nie jest gorszy....i to mi wystarczy...narazie ostateczna decyzja o zakupie tego modelu jeszcze nie zapadła. Jesli ktoś używa teraz tego sprzętu byłbym wdzięczny za opinie.
Pozdrawiam
slapol
Witaj Sławku
Miałem taż G5 i ....... cóż aparat w swojej klasie jest "the best" dlatego też wybrałem go. Są pewne zastrzeżenia jak dość słaby autofokus w ciemnych pomieszczeniach, przy więkrzych ISO wychodzi dość dokuczliwe ziarno na fotkach - nawet już przy ISO 200, a w G6 jest matryca o większej liczbie pikseli natomiast wielkość matrycy pozostała bez zmian więc efekt ten zostanie najprawdopdobniej spotęgowany nawet. Trend marketingowy zmierza do tego by pikseli było więcej bo na to zwraca uwagę przeciętny potencjalny klient - a po co mu 7 Mpix skoro 3 Mpix w zupełności wystarczą do robienia odbitek 10x15 - no i znów pytanie ilu użytkowników daje zdięcia na papier a ilu zostawia do przeglądania w kompie? Osobiście mam 300D w który ma 6,3 Mpix większy rozmiar matrycy niż kompakty 8 Mpix a zdięcia robione przy ISO 1600 są do zaakceptowania. W G5 jak i w G6 na pewno nie będziesz narzekał na brak energi w aparacie, ba zapomnisz wnet co to jest ładowarka, bardzo jasny obiektyw, obracany wizjer LCD (bardzo praktyczny) i wiele innych superatyw które możesz znaleźć w necie.
Pozdr