Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 04.03.2007 11:37

Piotrek_B napisał(a):
woka napisał(a):Piotrek, a co o tym sądzisz.

http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/62647_techniczne

Ten jakoś podoba mi się wizualnie. Nie mały i nie duży. taki jak dla mnie w sam raz. Kiedyś widziałem go w Realu, teraz już nie ma. Czy aby nie za stary model. Zachwalają Panasonica DMC 7 (jakos tak) ale to duży aparat, kawał maszyny, jak takie coś nosić. ( mam tą Minoltę to wiem jak z tym jest).
Piszesz o fukcjach .... na litość, ja nawet nie wiem co to jest. Nigdy w życiu nie używałem żadnych funkcji. Po prostu, pstrykam i koniec. Prosty aparat ma być dla mnie ( ale w miarę dobry).

Przymieżałem się do kupna tego Olympusa ale odpadło bo mi żle "leżał w dłoni" ale moim zdaniem jest OK i na Twoje potrzeby jak najbardziej trafiony. W rzeszowie jest dostepny ten model w Fotohurcie (aktualnie jest na stronie http://www.fotohurt.pl/index.php/,brows ... %5D,2.html) Musisz go po prostu wziąc do ręki :lol:

Byłem, miałem w ręku model 510 ( nie 500) ale sprzedawca tak mi namieszał w głowie, ... tak doradzał ze zgłupiałem. Proponował mi model Panasonica TZ 1. Że lepszy, że coś tam ....baju-baju. Byłem tylko popatrzeć, nie kupowałem w tym czasie.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 04.03.2007 11:53

Ale kiedy ja też tylko pstrykam! Mój mąż lubi sobie pokombinować z manualnymi ustawienami i dlatego dla nas najlepszy taki kompromis w postaci hybrydy (czyli jak pisze Piotr B czegoś pomiędzy "fotomatołkiem" a lustrzanką, którą odrazu skreśliliśmy bo ani nie mamy jeszcze umiejętnosci, ani nie ten stan portfela...). Zauważyliśmy też, że zwyczajne kompakty, takie naprawdę przyzwoite kosztują wcale nie mniej niż "hybrydy". Dlatego myślę, że warto rozważyć hybrydę. :D
banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 04.03.2007 12:26

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Ale kiedy ja też tylko pstrykam! Mój mąż lubi sobie pokombinować z manualnymi ustawienami i dlatego dla nas najlepszy taki kompromis w postaci hybrydy (czyli jak pisze Piotr B czegoś pomiędzy "fotomatołkiem" a lustrzanką, którą odrazu skreśliliśmy bo ani nie mamy jeszcze umiejętnosci, ani nie ten stan portfela...). Zauważyliśmy też, że zwyczajne kompakty, takie naprawdę przyzwoite kosztują wcale nie mniej niż "hybrydy". Dlatego myślę, że warto rozważyć hybrydę. :D

ja ze swojej strony moge polecic panasonica fz 30, dobre makro,
12x zoom przy niewysuwajacym sie obiektywie, zapis zdjec w rawach, goraca stopka, obrotowy "telewizor", pelny manual, ostrosc regulowana nie guzikami a pierscieniem na obiektywie co jest zdecydowanie wygodniejsze i bardziej precyzyjne, stabilizacja obrazu, format zdjec m.in
3:2 no i co najwazniejsze cena, obecnie ok 1400 do 1500 zl z tym ze trudno dostepny.
croatek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) croatek » 04.03.2007 12:28

woka napisał(a):
hrehor napisał(a):ja śmigam fotki aparatem Canon Power Shot A 510 zdjęcia wychodzą bardzo dobrej jakości . 8) 8) 8)

Chciałem coś o wiekszej liczbie MP. Obecnie mam Kodaka z takimi danymi ( ma już chyba z 6 lat) oraz Monoltę Dynax 5 (analog). Po co mi większa liczba MP ...... sam nie wiem. Ponoć lepiej jak ma więcej.

Parę słów o tzw. liczbie pikseli w aparatach.
Ten parametr jest akurat najmniej ważny jeśli nie nosicie się z zamiarem robienia dużych powiększeń z wykonanych zdjęć.
Można powiedzień że liczba pikseli = wielkość obrazu jaką możemy uzyskać.
Tak więc porównując zdjęcia na monitorze czy też w postaci odbitek foto 10x15 wykonane z rozdzielczości 2,5MP oraz 10 MP - nie zobaczymy różnicy w ich jakości.

Jak obliczyć maksymalną wielkość obrazu jaką możemy uzyskac ze swojego aparatu cyfrowego?
Musimy znac maksymalny format zdjęcia jaki można uzyskać danym aparatem.
Przykładowo mamy aparat o rozdzielczości matrycy około 2,5 MP o rozmiarze boków 1936 pikseli x 1288 pikseli

Rozdzielczość przy druku jaką oferują minilaby cyfrowe to 300 dpi (punkty na cal)

1936 pikseli dzielimy na 300 dpi = 6,45 cala x 2,54 cm (tyle ma cal) = 16 cm
1288 dzielimy na 300 = 4,29 cala = 11

Czyli z matrycy 2,5 MP możemy uzyskać bardzo dobrej jakości odbitkę fotograficzną o maksymalnym rozmiarze 11 cm x 16 cm

W podanym przykładzie jeżeli ktoś nie ma zamiaru robić większych powiększeń niż 10x15 to większa matryca niż 2,5 MP nie wpłynie na jakość zdjęć.

Na wyjazdy do Cro polecałbym rozglądnięcie się za aparatem który ma szersze pole widzenia, ogniskowa poniżej 35 mm, ponieważ większość zdjęć jakie wykonujemy to pejzaże, widoki.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.03.2007 12:33

Croatek wspomnij jeszcze o tym, że w aparatach cyfrowych 28 mm to wcale nie jest standardowe 28 mm do których przyzwyczaiła nas fotografia tradycyjna ;)

Pozdrav :papa:

P.S. Moze napiszesz coś o przeliczniku :?:
P.S. 2. Generalnie z hybryd wybrałbym SONY, które się chwali, że posiada obiektywy robione w fabryce Carla Zeissa :D
banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 04.03.2007 13:07

Leszek Skupin napisał(a):
P.S. 2. Generalnie z hybryd wybrałbym SONY, które się chwali, że posiada obiektywy robione w fabryce Carla Zeissa :D

a pasikonik to przeciez malo znana Leica :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 04.03.2007 13:15

Croatek ...... napisz mi swoje propozycje aparatów na których winnem się skupić. Ja tylko amatorsko, żadnych tam dużych zdjęć. Z tą ogniskową co piszesz to jakie to modele. ???? Wolałbym aby wygląd tego aparatu był w miarę "ludzki" a nie jakieś pudełko na papierosy ( cygarniczka) równiez nie za bardzo gustuję w olbrzymach. Takie coś pośrodku - jest takie coś wg Ciebie ?
Ostatnio edytowano 04.03.2007 13:18 przez woka, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.03.2007 13:18

... Zjawisko to określa się mianem czynnika LMF lub współczynnika przedłużania ogniskowej. Jest on zależny od stosunku wielkości matrycy do obrazka filmu 35 mm. Obiektyw 100 mm założony na aparat cyfrowy staje się obiektywem 150 mm, a zoom 24 - 70 - zoomem 36 - 105 mm. :lol:

:papa:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 04.03.2007 13:22

Leszek Skupin napisał(a):... Zjawisko to określa się mianem czynnika LMF lub współczynnika przedłużania ogniskowej. Jest on zależny od stosunku wielkości matrycy do obrazka filmu 35 mm. Obiektyw 100 mm założony na aparat cyfrowy staje się obiektywem 150 mm, a zoom 24 - 70 - zoomem 36 - 105 mm. :lol:

:papa:

Leszek .... widze że Ty również jesteś tutaj fachowiec. Podaj dla mnie propozycje co mam kupić. Moje wymagania wyżej opisane. Winien być prosty jak stodoła. Wszelkie bajery i tak nie wykorzsytam- tak myślę.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.03.2007 13:27

Ja już swój typ podałem wyżej. Biorąc pod uwagę to co croatek napisał przede mną - zależność wielkości obrazka i ilości pixeli - to nie ma większego znaczenia, że ten aparat ma 10 MPix - obiektyw w tym przypadku jest ważniejszy, co też croatek napisał. Jeśli nie chcesz NIKONA D40 - cyfrowej lustrzakni to SONY H5 powinien wystarczyć. Więcej na temat użytkowania tego aparatu powienien napisać jego posiadacz - Rysiu ;)

woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 04.03.2007 13:28

Pytanie następne. Skoro pomiedzy 2,5 MP a 10,0 MP nie ma różnicy na zwykłym standardowym zdjeciu, to o co tutaj chodzi. ????????????????? Co jest ważne aby zdjęcie w standardzie było ładne, bardzo udane. ??????? cyz zomm x 3 a zomm x 10 też nie ma róznicy dla normalnego zdjęcia ? ( wiem ,zadaje przygłupie pytania ale nigdy sie nad tym za bardzo nie zastanawiałem jak to jest w cyfrówkach).
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.03.2007 13:28

Tu masz recenzje ;)

Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.03.2007 13:32

Zoom to możliwość zbliżenia. Pamiętaj jednak, że przy większym zoomie np x10 zmniejsza się "otwór" obiektywu i wpada przez niego mniej światła, więc tak jakby pogarszają sie warunki dla fotografowanego przedmiotu. Na otwartych nasłonecznionych przestrzeniach nie ma to większego znaczenia, ale w kościele zbliżenia jakiegoś krucyfiksu z ręki już nie zrobisz (nie używając lampy - zakaz ich używania). Lepiej w tym momencie wykorzystać owe 10 MPix a potem w obróbce komputerowej wykadrować to co chciałeś mieć na zdjęciu ;)

woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 04.03.2007 13:33

Leszek Skupin napisał(a):Ja już swój typ podałem wyżej. Biorąc pod uwagę to co croatek napisał przede mną - zależność wielkości obrazka i ilości pixeli - to nie ma większego znaczenia, że ten aparat ma 10 MPix - obiektyw w tym przypadku jest ważniejszy, co też croatek napisał. Jeśli nie chcesz NIKONA D40 - cyfrowej lustrzakni to SONY H5 powinien wystarczyć. Więcej na temat użytkowania tego aparatu powienien napisać jego posiadacz - Rysiu ;)

Ale to są "olbrzymy". Za jakie grzechy mam taszczyć to ustrojstwo. Coś bardziej poręcznego podaj.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 04.03.2007 13:45

Sam korzystam z dwóch "idiotkamer" cyfrowych HP Photosmart M305 <-- zabytek 3,2 MPix i Olympus Z200 nowy 6,2 MPix, ale jak na moje potrzeby i wymagania są one .... za kiepskie, także nie polecę Ci czegoś czego sam bym wolał nie używać :( sorki. Taki już jestem. Olek Z200 owszem łapie ostrość w miarę przyzwoicie szybko, ale nie radzi sobie w trudnych warunkach i przy sztucznym oświetleniu. Ma stabilizację obrazu, ale tak naprawdę jeśli robisz zdjęcie, które jest naświetlane przez 0,5 sec nie jesteś w stanie utrzymać obrazu. Owszem jest to dobre przy zapadającym zmierzchu kiedy robisz zdjęcia w trybie nocnym z dopaleniem lampą. Wszystkich zalet i wad tego aparatu nie wymienię tutaj bo pewno jest od tego całe forum dyskusyjne gdzieś na cyberfoto ;) jednak jest "trochę" lepszy od mojego Photosmarta HP ;) za to HP Photosmart mimo, że zabytek ma możliwość ustawienia balansu bieli, jak i wartości czułości matrycy od 100 do 400 ISO. Olek ustawia ją automatycznie, za to ma więcej programów. I tak dalej....

Ostatnio edytowano 04.03.2007 13:51 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone