Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

velo_12
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo_12 » 04.01.2007 17:20

Janusz Bajcer napisał(a):
saturn_18 napisał(a):Nokia 6280

saturn - my tu o "gwiazdach" wśród aparatów fotograficznych a ty tu z komórką wpadasz :wink:
mój sony ericsson K750i też ma aparat 2 mega, ale gdzie im do prawdziwych aparatów?

Zgadza się,do prawdziwego aparatu mu daleko,ale daje radę,zdjęcia na mojej stronce były robione jeszcze 1,3mpxl nokią i wyglądają przyzwoicie;wojanowi się podobały :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.01.2007 17:59

Mam pytanko do użytkowników Lumixa FZ7 - czy w aparacie jest polskie menu, bo w opisach tego modelu raz piszą, że jest , a inny razem nic na ten temat.
Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za porady :lol:
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 04.01.2007 19:17

arekwroc napisał(a):JasioJasio z tych dwóch wybrałbym D80.
Dlaczego? 80-tka to bardziej poziom 30D.
Rozumiem że kupujesz samo body?
Dorzuć do tego 17-50 f2,8 Tamrona i ew. 70-300VR Nikkora, SB-600 albo 800 i masz świetny sprzet do focenia.

Wiem, że D80 to nieco wyższa klaasa od 400D ale z kolei matryce Canona są najlepsze na świecie i lepsze niż używane przez Nikona (co ciekawe matryca Sony w Nikonach jest o dwie klasy lepsza jak matryca Sony w ... Sony Alfa - flagowym aparacie tej firmy).

Druga zagwozdka to ceny, różnica w body to 500 złotych, osprzęt do Nikona tez jest droższy, w sumie wyjdzie ze 2000 różnicy a to już oprzyznasz kawał grosza jest.

PS Najlepsza z Żon woli Nikona "ładniejszy jest i już, taki kupimy!". A gdzie godność głowy rodziny? :) Żeby choc zdjęcia umiała robić ...
miro.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro. » 04.01.2007 20:03

Janusz Bajcer napisał(a):Mam pytanko do użytkowników Lumixa FZ7 - czy w aparacie jest polskie menu, bo w opisach tego modelu raz piszą, że jest , a inny razem nic na ten temat.

Janusz, polskie menu oczywiście jest w tym lumixie.
jestem jego więcej niż zadowolonym użytkownikiem od kwietnia ub. roku.
Jest to po prostu dobry aparat (do Chorwacji :wink: )
Pozdrawiam
miro.
J@nek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J@nek » 04.01.2007 20:15

miro. napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Mam pytanko do użytkowników Lumixa FZ7 - czy w aparacie jest polskie menu, bo w opisach tego modelu raz piszą, że jest , a inny razem nic na ten temat.

Janusz, polskie menu oczywiście jest w tym lumixie.
jestem jego więcej niż zadowolonym użytkownikiem od kwietnia ub. roku.
Jest to po prostu dobry aparat (do Chorwacji :wink: )
Pozdrawiam
miro.

Dobry???
On jest baaaaaardzo dobry :lol:
Też mam go od kwietnia bo wcześniej się nie dało, a zasadziłem się na niego już w grudniu 2005, po pierwszych zapowiedziach.
Bierz go Janusz, a nie pożałujesz.
Dodam jeszcze, że menu jest intuicyjne, czytaj banalnie proste w obsłudze.
miro.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro. » 04.01.2007 20:17

PS
Janusz, jeśli masz jakieś pytania dotyczące fz7, to w miarę możliwości odpowiem.
Generalnie, jeśli jeszcze łamiesz się jaki aparacik wybrać, to mogę Ci tego lumixa ze spokojnym sumieniem polecić.
Oryginalna produkcja japońska, a nie jakieś tam made in China.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.01.2007 20:20

JasioJasio napisał(a):PS Najlepsza z Żon woli Nikona "ładniejszy jest i już, taki kupimy!". A gdzie godność głowy rodziny? :) Żeby choc zdjęcia umiała robić ...

JasioJasio, zazdroszczę Żony, bo moja nie chce żadnego aparatu :cry: a jak kupię tego panasonica FZ7, to mi życzy, żeby się znowu rok zepsuł :devil:
(tak jak ten nieszczęsny samsung)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.01.2007 20:39

miro. napisał(a):PS
Janusz, jeśli masz jakieś pytania dotyczące fz7, to w miarę możliwości odpowiem.
Generalnie, jeśli jeszcze łamiesz się jaki aparacik wybrać, to mogę Ci tego lumixa ze spokojnym sumieniem polecić.
Oryginalna produkcja japońska, a nie jakieś tam made in China.

Jak widzicie - mam "łamańca" w domu, a i w głowie bo oprócz tego Panasonica chodzą mi po głowie Olympusy, Kodaki, Fuji, Canony :roll:
http://agito.interia.pl/product/33786?cid=12
http://agito.interia.pl/product/26072?cid=12
http://agito.interia.pl/product/33594?cid=12
http://agito.interia.pl/product/12133?cid=12
porównywalne parametry techniczne i cenowe- tylko co wybrać a co "wyrzucić" :roll: :?:
Ps.Jeszcze raz dzięki za opinie o FZ7, będą pomocne przy ewentualnym jego zakupie (teraz można go już mieć za niecałe 1100zł z wieloma dodatkami- ciekawe ile Was kosztował :?: )
J@nek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J@nek » 04.01.2007 21:15

Janusz Bajcer napisał(a): ...porównywalne parametry techniczne i cenowe- tylko co wybrać a co "wyrzucić" :roll: :?:
Ps.Jeszcze raz dzięki za opinie o FZ7, będą pomocne przy ewentualnym jego zakupie (teraz można go już mieć za niecałe 1100zł z wieloma dodatkami- ciekawe ile Was kosztował :?: )

Może skorzystaj z pomocy?
http://foto.recenzja.pl
Porównaj sobie i wybierz :)
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 04.01.2007 21:19

Przejrzałem dosyć pobieżnie parametry i nasunęło mi sie parę uwag.
W tym zestawieniu bardzo interesujące parametry ma Fuji. To co mi się w nim podoba to większa niż w pozostałych matryca (1/1,7" vs 1/2,5") oraz obiektyw, od 28mm - to już prawie szeroki kąt. Lubię taki przy fotografowaniu arcytektury :)
Brak mu jednak stabilizotora obrazu (olympus też zresztą nie ma) i jest chyba najcięższy w zestawieniu-600g, to chyba zasługa zasilania z baterii paluszków.
W tym zestawieniu Canon to chyba najstarszy wiekowo model, nie wiem czy nie zastąpiony już czymś nowszym, ma najmniejszy ekran<2".

Jeszcze jedna uwaga, jak będziesz wybierał to nie kieruj się tylko suchymi parametrami ale także wrażeniami organoleptycznymi. Konkretnie chodzi mi o działanie wizjera. Wygląda na to że żaden z aparatów nie ma wizjera optycznego a z tym elektronicznym to różnie bywa. W każdym razie lepiej go wypróbować żeby poźniej się nie rozczarować.

Życzę powodzenia w wybieraniu

ps. J@nek podał link do recezji. Ja swego czasu korzystałem z tego miejsca:
http://www.dpreview.com/reviews/fujifil ... page14.asp
Podaję przykładowo ocenę dla fuji. Jak widzisz wytknęli mu także karty xD (są one sporo droższe od SD) no i właśnie wizjer.
Jest i FZ7: http://www.dpreview.com/reviews/panasonicfz7/
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.01.2007 22:13

Faktycznie jest nowszy canon http://www.e-cyfrowe.pl/produkt.php?id= ... ad=skapiec
ale cenowo jednak trochę "góruje" na pozostałymi, więc Canon idzie na aut :wink: jednego konkurenta mniej :lol:
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 05.01.2007 16:22

Pozwolę sobie nie ułatwić ci jednak Janusz zadania. Canon to producent najlepszych na świecie matryc, czyli "cukier w cukrze" aparatu cygrowego :)

Nie wyrzucaj zatem tak szybko Canona ...
J@nek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J@nek » 05.01.2007 17:29

JasioJasio napisał(a):Pozwolę sobie nie ułatwić ci jednak Janusz zadania. Canon to producent najlepszych na świecie matryc, czyli "cukier w cukrze" aparatu cygrowego :)

Nie wyrzucaj zatem tak szybko Canona ...

A w Panasonicu siedzi optyka LEICA - kosmiczna technologia.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 05.01.2007 18:03

Oprócz matrycy i obiektywu ważny jest procesor obrazu :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.01.2007 18:31

Jak widzę wszystko jest ważne :lol: .. a na końcu to pewnie sam fotograf :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone