O dżizas!
Mervik, średnica podana na filtrze i obiektywie powinna się zgadzać. Czasami można zastosować "przejściówkę" - tak jak pisał Piotrek.
SgwdYrEira napisał(a):O dżizas!
Mervik, średnica podana na filtrze i obiektywie powinna się zgadzać. Czasami można zastosować "przejściówkę" - tak jak pisał Piotrek.
mervik napisał(a):... resztę mają to samo ..a różnią się między sobą aż o 7 stówek
weldon napisał(a):mervik napisał(a):... resztę mają to samo ..a różnią się między sobą aż o 7 stówek
Niemożliwe, żeby różniły się tylko średnicą obiektywu.
Prawdopodobnie za większym szkłem idzie większa jasność obiektywu i, prawdopodobnie, inny zakres ogniskowych. Daj, po prostu, linka do nich to będzie można porównać parametry.
Pamiętam, że kiedyś tak duże różnice cenowe wynikały z tego, że jedna kamera miała wizjer i wyświetlacz, a druga tylko wyświetlacz.
mervik napisał(a):..ale co z tym filtrem większym ma wpływ na coś
weldon napisał(a):mervik napisał(a):..ale co z tym filtrem większym ma wpływ na coś
Kompletnie na nic. To jest jedynie podane, żebyś wiedział, ile zapłacisz za filtry w przyszłości.
Faktycznie cenę robi wyświetlacz. Jeśli w jednej jest w dodatku dotykowy, to tłumaczy różnice.
Filtry, jak widzę, obojętnie która średnica, są zróżnicowane cenowo i w obydwu zakresach można kupić i chłam i mocno zabulić
ASIULA HK napisał(a):A generalnie, parametry mają te same
rufus295 napisał(a):Jako że wyprawa w sierpniu do Czarnogóry będzie dla mnie pierwszą wyprawą w ''świat'', chciałbym żeby zostały po niej jakieś fajne pamiątki Dlatego na gwiazdkę (jakiś pretekst dla żony musi być ) sprezentowałem sobie Sony a6000. Względem poprzedniego Lumixa TZ-3 po prostu przepaść. Dokupiony polar Hoya HD, dwie karty 32gb, zapasowy akumulator, także migawka będzie się grzać . Pomyślę może o jakiejś stałce, ale póki co trzeba ogarnąć to co jest, czyli 16-50( na wyjazd będę miał też pożyczony 55-210).
Póki co z 1000zdjęć chyba 5 zrobione na auto, resztę kombinuje na M-frajda jest .