Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.01.2015 14:42

Kamerę sobie kup. Małe, wygodne, za grosze.

Jeśli nie zamierzasz wychodzić poza dotychczasowe zainteresowania fotografią, to jedynie co, to w koszty się władujesz. Prawdopodobnie jeszcze zostanie ci na mała małpkę, którą też będziesz mógł kręcić filmy, albo na jakiś podwodny, jeśli nurkujesz i będziesz bardziej zadowolony, niż z wymiany body.
Może, gdybyś nie miał obiektywów to było by to warte zachodu, ale tak, to mz niespecjalnie skorzystasz.
TomKinS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomKinS » 08.01.2015 19:56

Zgoda z tym co napisałeś. Jednak cała prawda zawarta jest w Twoim pierwszym zdaniu. Z jakiegoś powodu yzedef szuka czegoś lepszego, czyli widzi braki w swoim body. Jeśli to tylko kwestia bajerów, to zgoda, szkoda kasy. Ale może to potrzeba wzniesienia się na wyższy poziom fotografii ? Wtedy warto.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 08.01.2015 20:48

Hej
Dzięki za odpowiedzi, nie mam jakiegoś ciśnienia na zmianę, A200 mam już 7 lat pewnie i tak się zastanawiam czy nie warto tego po prostu wymienić (w sensie body bo mam szkła i lampę). Na pewno jakiś postęp jest, wystarczy zobaczyć na parametry, jednak suche dane to nie wszystko, lepsze są opinie innych :), koszty tego będą nie za duże ponieważ stare body z kitem pójdzie na handel a od nowego odliczę Vat. Odnośnie kamery mam zamiennik GoPro (ostatnio dosyć popularna SJ4000) z obudową podwodną itp., kupiłem w tym roku do Cro polecam, naprawdę się sprawdziło nie tylko pod wodą (trzeba tylko uważać na podróbki, jak ja kupowałem to ich jeszcze nie było:)), jednak w lustrzance mając dużo lepsze szkła i zoom w niektórych sytuacjach może by się do filmowania bardziej przydała? zdjęcia też chyba powinny być ciekawsze ?, właśnie nad tym się zastanawiam. Zawsze też pod ręką jest telefon, w topowych modelach i w dobrym oświetleniu słonecznym chorwackim naprawdę fajne zdjęcia wychodzą.
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 08.01.2015 21:15

Używanie lustrzanki jako kamery to nie najlepszy pomysł. W lustrzance matryca "dostaje napięcie" wtedy gdy rejestruje obraz (chyba, że działamy w trybie LiveView), natomiast w zwykłych kompaktach i tego typu aparatach cały czas jest "pod napięciem" co skraca jej żywotność a poza tym powoduje powstawanie zniekształceń i artefaktów gdy jest ona "przegrzana". Mz szkoda lustrzanki do takiej zabawy, lepiej kupić kamerę niż przedwcześnie być zmuszonym do zmiany puszki.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.01.2015 07:50

Od dzisiaj - Fuji FinePix SL 260
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.01.2015 08:14

yzedef napisał(a):Na pewno jakiś postęp jest

To kup sobie Nexa. Z adapterami wykorzystasz stare obiektywy, a szkoda by ich było się pozbywać.
Trójka chodzi na allegro około 350 złotych, pewnie tyle samo, co Alfa200, a dostaniesz filmowanie dodatkowo.
Ciekawość zdjęć to tylko i wyłącznie zależy od ciebie, a nie od sprzętu, więc to żaden argument - chyba, że ktoś jest fascynatem małej GO, ale evil ci zapewni dokładnie to samo, za to jest wygodniejszy w okazjonalnym, zwłaszcza wakacyjnym użyciu.

Jeśli jedynym argumentem za zmianą body jest filmowanie, to szkoda zachodu, tym bardziej, że jak napisał SgwdYrEira po prostu szybciej go wykończysz.

w@el$%o:::n

Żeście sobie te nicki powymyślali :D
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 09.01.2015 10:39

Janusz Bajcer napisał(a):Od dzisiaj - Fuji FinePix SL 260

Janusz masz dodatkowe 60 dkg dźwigania na szyi :D
...no nie wiem czy dobrze zrobiłeś zamieniając go z panasonikiem :roll:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 09.01.2015 10:52

weldon napisał(a):
yzedef napisał(a):Na pewno jakiś postęp jest

To kup sobie Nexa. Z adapterami wykorzystasz stare obiektywy, a szkoda by ich było się pozbywać.
Trójka chodzi na allegro około 350 złotych, pewnie tyle samo, co Alfa200, a dostaniesz filmowanie dodatkowo.
Ciekawość zdjęć to tylko i wyłącznie zależy od ciebie, a nie od sprzętu, więc to żaden argument - chyba, że ktoś jest fascynatem małej GO, ale evil ci zapewni dokładnie to samo, za to jest wygodniejszy w okazjonalnym, zwłaszcza wakacyjnym użyciu.

Jeśli jedynym argumentem za zmianą body jest filmowanie, to szkoda zachodu, tym bardziej, że jak napisał SgwdYrEira po prostu szybciej go wykończysz.

w@el$%o:::n

Żeście sobie te nicki powymyślali :D

Dzięki, w sumie masz racje, nie ma co na siłę kasy wydawać, pewnie lepiej będzie jak sobie dokupię w tej kasie jakiś lepszy obiektyw zamienny z kitem 18-70, który jest słaby. Używek nie chce bo to jest loteria, chyba że od kogoś sprawdzonego.
Co do nicka.. został mi taki z dawnych staaarych czasów jak się człowiek motorem woził i miał chopla na ich punkcie :)
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 09.01.2015 11:13

Czy średnica filtra w kamerze to to samo co średnica obiektywu w kamerze ?
..i czym się różni wielkość filtra 37 od 46 :roll:
Ostatnio edytowano 09.01.2015 12:59 przez mervik, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.01.2015 11:18

yzedef napisał(a):Używek nie chce
Trójkę podałem jako przykład.
Odliczając VAT i wrzucając go w koszty kupisz nowszy model, prawdopodobnie z kitem, który może ci się przydać przy starym body.

yzedef napisał(a):z kitem 18-70
To fakt. 18-55 był ciut lepszy, ale też d.. nie urywał. Ostatnio chodziłem ze starym, minoltowskim, bo soniak zaczął coś szwankować, ale ogólnie to za wielkie i za ciężkie, żeby sprawiało przyjemność.
Zresztą zabrał mi go razem z analogową minoltą chłopak córki na wycieczkę i nie mam pokus na zamianę kompakta na lustro :D

Znajomy szukał coś na miejsce Minolty 7D. Tez miał sporo obiektywów i gdyby nie padnięta matryca to by jej nie zmieniał. Myślał o NEXie, ale wziął Olka, któregoś pena. Póki co z kitowymi obiektywami nieźle się spisał, a testowaliśmy go na mrozie, w czasie Trzech Króli, więc w różnych warunkach. Jedynie co to trzeba się przyzwyczaić do wielkości, bo te małe kiepsko w ręku leżą. No i nie masz wizjera, ale to zaczyna być standard.

Gdyby nie to, że ja robiłem zdjęcia, a on zmieniał obiektywy, to może nawet zmieniłbym zdanie na ich temat, ale nie zmienię. Szkoda czasu i zachodu na babranie się w wymianę, a brać wymienny korpus, żeby do niego przyspawać na stałe jeden obiektyw to jakaś porażka :D

mervik napisał(a):Czy średnica filtra w kamerze to to samo co średnica obiektywu w kamerze ?
Nie wiem.
mervik napisał(a):..i czym się różni 37 od 46
37 jest o 9 mniejsze :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.01.2015 11:21

mervik napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Od dzisiaj - Fuji FinePix SL 260

Janusz masz dodatkowe 60 dkg dźwigania na szyi :D
...no nie wiem czy dobrze zrobiłeś zamieniając go z panasonikiem :roll:

Czas pokaże :oczko_usmiech:
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 09.01.2015 12:58

weldon napisał(a):
mervik napisał(a):Czy średnica filtra w kamerze to to samo co średnica obiektywu w kamerze ?
Nie wiem.
mervik napisał(a):..i czym się różni 37 od 46
37 jest o 9 mniejsze :D

Piotrek ja wiem że się nudzisz :wink:

Czy średnica filtra w kamerze to to samo co średnica obiektywu w kamerze ?

...potrzebna fachowa odpowiedź :roll:
SgwdYrEira
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SgwdYrEira » 09.01.2015 17:31

Nie wiem czy odpowiedź będzie fachowa ;)
Cyferki oznaczają średnicę w mm.
Tak więc 37 od 46 różni się o 9 :mrgreen: ;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.01.2015 18:18

SgwdYrEira napisał(a):Cyferki oznaczają średnicę w mm.

Wewnętrzną średnicĘ gwintu w obiektywie, a zewnętrzną na filtrze :)
Jak na kamerze i na aparacie przy obiektywie masz taką samą wartość, to filtr powinien pasować i tu i tu. Może być co najwyżej problem z winietowaniem, bo gwint raczej powinien być ten sam :)

Te 9 mm w dół można czasami przeskoczyć stosując odpowiednią redukcję, ale w górę już nie.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 09.01.2015 20:06

SgwdYrEira napisał(a):

Nie wiem czy odpowiedź będzie fachowa ;)
Cyferki oznaczają średnicę w mm.
Tak więc 37 od 46 różni się o 9 :mrgreen: ;)

No tak ..mogłem się spodziewać takiej fachowej odpowiedzi :evil: :oczko_usmiech:
..może teraz ktoś odpowie... ten co się zna na tym :roll:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 161
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone