Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 30.12.2011 16:30

Z napisał(a):A ja z innej beczki,chciałbym zakupić mały aparat tzw.idiotkamera lecz kompletnie się na tych ustrojstwach nie znam,poszukuję aparatu dobrego którym będę mógł robić zdjęcia również w pracy.Pracuję w budowlance przy np.renowacjach elewacji i często potrzebuję aby na zdjęciach była dobrze widoczna cała fasada,również używał go będę na wakacjach,cena również nie jest jakąś zaporą-lecz bez przesady :D ,poszukuję aparaty który jest wytrzymały i robi ładne zdjęcia,z góry dziękuję.

Polecam Panasonic Lumix DMC-TZ10.
Świetna jakość jak na mały kompakt,
stosunkowo "szeroki" obiektyw (ekwiwalent 25mm),
zoom 12x,
bardzo dobry, jak na kompakt, tryb filmowania HD
wbudowany GPS automatycznie przypisujący do zdjęcia pozycję geograficzną,
bardzo łatwy w obsłudze.

Cena od ok. 900 zł.
Używałem, sprawdziłem - polecam.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 30.12.2011 18:47

Na alledrogo znalazłem tylko jednego Lumixa(możliwe?)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 31.12.2011 02:13

Możliwe.
To też sprzęt niszowy...:lol: :wink:

(albo taki dobry, że nikt się nie chce pozbywać, albo taka nieopłacalna odsprzedaż, że lepiej zostawić w szafie jak dzieci dorosną...) :lol:

weldon napisał(a):Fujiki, jak twierdzą znajomi, używający je na co dzień
(a jakoś tak się składa, że większość moich znajomych ma właśnie albo SPro, albo D200/300/700 ;))
lepiej sprawdzają się we wnętrzach, ze względu na większy zakres tonalny i kolory (no wiesz, wesela, śluby ;)),
natomiast Nikony zdaje się lepiej zdają egzamin w reporterce, ze względu na szybkość.

To tak jak wojna pomiędzy Canunami a Nikonami- na szybkość i na zakres tonalny... :lol:
To wszystko teoria bo znam i takie przypadki, że kogoś wkurzały cechy Canona (5D MII!) i.... poszedł sobie do Nikona (na D3).
A bywa i odwrotnie.
To trochę tak jak odwieczny problem z jajkiem i kurą. :lol: :wink:
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 31.12.2011 04:20

Problem N czy C rozwiązuje wybór lustrzanki Pentax-a :-)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 31.12.2011 07:33

Fatamorgana napisał(a):To tak jak wojna pomiędzy Canunami a Nikonami- na szybkość i na zakres tonalny... :lol:

Nic podobnego :?
Całkowita współpraca, a nie wojna. Akurat te dwa body się uzupełniają.
W sumie, nie ma się co dziwić, skoro różnią się tylko matrycami.
Fuji wsadził do Nikona swoją Super CCD SR i dało to jakieś tam efekty,
które są wyraźnie zauważalne dla tych, co się przesiadają z jednego body na drugie.

Najczęściej na Nikona, bo, jak wspomniałeś, FF mało jest na rynku wtórnym.

Swoją drogą, jak sobie sprawdziłem, to tam, gdzie się obracam, to niszowe są aparaty na C, ba, w ogóle ich nie ma :D, natomiast Sigma to dość popularny sprzęt, tyle, że w wydaniu DP.
Bardzo mi się podobał, dopóki X10 nie wyszedł.

Może sobie sprawię coś takiego kiedyś ... Z emerytury. Na starość ;)

Pozdrawiam
voite
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) voite » 31.12.2011 08:09

Witam,

ja mam Nikona, ale patrząc na sprzęty Cromaniaków trudno nazwać to aparatem ;) W każdym razie przy dobrej słonecznej pogodzie uda się nawet ładne zdjęcie zrobić :)

Mam nadzieję, że po wakacjach co nieco znajdzie się tu na forum.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 31.12.2011 09:13

weldon napisał(a):
Swoją drogą, jak sobie sprawdziłem, to tam, gdzie się obracam, to niszowe są aparaty na C, ba, w ogóle ich nie ma :D, natomiast Sigma to dość popularny sprzęt, tyle, że w wydaniu DP.

Eeee tam..... Ty też niszowy jesteś, bo za dużo siedzisz w tej Wawie... :lol: :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 31.12.2011 09:32

Fatamorgana napisał(a):Eeee tam..... Ty też niszowy jesteś, bo za dużo siedzisz w tej Wawie... :lol: :wink:

Nudą nie wieje ;)

Stale mam jakichś gości.

A to opony spalą, a to chodniki i ławki powyrywają, a to ruch zatrzymają ...
Człowiek zaczyna tęsknić za odrobiną spokoju :)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 31.12.2011 11:40

No widzisz... a ja tęsknię za tym, żeby coś więcej zobaczyć co się w kraju dzieje- a tu mało u mnie takich rzeczy.
Chociaż...Katowice tyż stolica i swoje wydarzenia ma. Ale jak na złość demonstracje wszyscy chcą urządzać w Wawie. 8O :roll: :) :lol: :wink:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 31.12.2011 12:10

Z napisał(a):A ja z innej beczki,chciałbym zakupić mały aparat tzw.idiotkamera lecz kompletnie się na tych ustrojstwach nie znam,poszukuję aparatu dobrego którym będę mógł robić zdjęcia również w pracy.Pracuję w budowlance przy np.renowacjach elewacji i często potrzebuję aby na zdjęciach była dobrze widoczna cała fasada,również używał go będę na wakacjach,cena również nie jest jakąś zaporą-lecz bez przesady :D ,poszukuję aparaty który jest wytrzymały i robi ładne zdjęcia,z góry dziękuję.

A ja polecam Ci Canona Ixus 220 HS. Wydaje mi się, że spełni Twoje wymagania. Jest wytrzymały, bo co jest rzadkością, posiada metalową obudowę. Ma też dobrą optykę, jak na ten przedział cenowy (ok. 600 zł) - obiektyw szerokokątny - ekwiwalent 24mm, co również jest rzadkością w tej klasy sprzęcie. Przy tych zaletach jest mały i prosty w obsłudze choć posiada dość duży zakres ustawień.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 31.12.2011 12:42

I mam dylemat Panasonic czy Canon lecz ten problem rozwiąże dziś po wypiciu kilku głębszych,zdrowie :D
partner
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) partner » 31.12.2011 15:36

Witam różne już miałem sprzęta. I te droższe i tańsze.
Wiem jedno, to nie sprzęt czyni fotki pięknymi, a ten co go trzyma.
Super wypas sprzęcior jest tylko do ułatwienia tego zadania.
Obecnie posługuję się wysłużonym Nikosiem D70 którego zakupiłem po D300 który po prostu mi padł.
Czym się kierowałem schodząc na takie niziny sprzętowe?
To proste, ilością i częstotliwością robionych fotek.
Nie powiem jednak że nie brakuje mi D300 lub nawet D700 którym sporadycznie mogę focić, jednak żal mi wywalić kasę na coś co będzie leżeć większość roku w plecaku.
Obecnie też myślę nad jakimś małym poręcznym aparatem, gdyż przy obecnym postępie techniki, jak i oprogramowaniu wspomagającym obróbkę zdjęć, naprawdę ciężko poznać czym fotki są robione, a przy wydrukach 10x15 wręcz jest nie możliwe ustalenie czym fotka jest robiona.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 01.01.2012 08:26

Z
Witam noworocznie.

Zdecydowanie polecam Lumix TZ10
Kolega (fotograf) ma TZ7 jako zapasowy aparacik "do przypadków nagłych" i jest zachwycony. Fotki nim wykonane są bardzo dobrej jakości i (co najważniejsze dla amatora) nie potrzebują obróbki. Gotowce jpg wychodzą bardzo ładne :)
A TZ10 w stosunku do TZ7 to jednak spory krok na przód :)

Samsunga EX1 i ogólnie Szmajcunga sobie odpuść od razu i zapomnij o tej firmie. To aparaty dla "fachowców", którzy "muszą" każde zdjęcie obrobić na wszystkie możliwe sposoby i generalnie robią "działa artystyczne" (jak w tej galerii, a nie normalne fotki.
Miałem EX1 i NX10 i .. nigdy więcej! Balans bieli i odwzorowanie kolorów - d d.. !!! Owszem, jasny obiektyw, szeroki kąt, dobrze ostrzy itp itd, ale jeśli nie robisz RAW-ów które potem męczysz w PS-ie, to sobie odpuść. Dobrze ci radzę i dobrze życzę.. :)

Po wielu zmianach aparatów w końcu kupiłem sobie Lumixa FZ28 (za niecałe 500 zł) i jestem z niego b. zadowolony (póki co :)). Świetny obiektyw (na każdej ogniskowej pięknie ostrzy), wystarczająco jasny, dość szeroki kąt (27), b. ładne odwzorowanie kolorów, dużo funkcji, lekki, mały i wygodny. Portrety i zbliżenia piękne, widoki trochę gorsze, choć wystarczające (no bo od małej matrycy trudno zbyt wiele wymagać). Ale dla takiego amatora jak ja to jednak ostrość i dobre jpg-i są na 1-szym miejscu :)

Jeśli dysponujesz kasą i nie zależy ci na dużym zoomie, to rozważ też Lumixa LX5

Jeśli Canon to G11 lub G12! G11 można już kupić na Allegro poniżej 1000 zł.
Miałem G11 i złego słowa nie powiem. Zmieniłem bo brakowało mi zoomu (ma tylko x5).

pozdro
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 01.01.2012 12:52

janniko napisał(a):Z
Witam noworocznie.

I ja witam. A gdzieś Ty był, jak Ciebie nie było? :lol:

janniko napisał(a):Po wielu zmianach aparatów w końcu kupiłem sobie Lumixa FZ28 ... Portrety i zbliżenia piękne, widoki trochę gorsze, choć wystarczające

No to pokaż coś. Mam nadzieję, że znowu zaistniejesz w dziale foto. :)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 01.01.2012 13:23

Janie, witaj
nie mam jeszcze żadnych wspaniałych i pięknych fotek, ale może te kilka cię zadowolą :)

Zapodam kilka rodzinnych zdjęć:

Obrazek

A tutaj kilka wybranych fotek z tej "sesji"
http://fmix.pl/moje_zdjecia/3517/1

Pytasz gdzie byłem?
Jak to gdzie!!!
Obalałem system i robiłem zamieszanie...
Lemingi jak to lemingi... papu im zaczynają zabierać, to i od razu opcje ideologiczne im się zmieniają.. obietnicami nie wyżywisz stada.. :)

A poza tym pracuję intensywnie nad rozpadem UE.. no i już troszkę mi się udało. Jeszcze tylko Hiszpania, Włochy.. i Markozi się sfajda... i po całym tym socjalistyczno-europejskim syfie nawet smrodu nie zostanie.

Więcej pisać nie mogę, bo bym musiał zasady forum znieważyć, a tego czynić nie chcę..

pozdxro
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 148
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone