Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 31.05.2010 19:57

Fatamorgana - dzięki za linki i za dzisiejszqą podpowiedż.
Pozdrawiam serdecznie. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.07.2010 23:58

weldon napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):są portale fotograficzne gdzie ci powiedzą co myśla o twej tfórczości;)

Omijać.

Po za tym:

Obrazek

Niby, w pierwszej kolejności, zwróciłeś uwagę na aparat?

:devil:

Ja na "aparat" super!
jalmek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jalmek » 24.11.2010 10:22

Canon A650 IS z tukleją i filtrami polaryzacyjnym CPL oraz gwiazdkowym.
Do tego osłona przeciwsłoneczna.
Przydał by się również filtr połówkowy szary i jakiś NDx4 lub NDx8 żeby pokazać rozmazane malowniczo morskie fale.
Robienie zdjęć w Chorwacji bez filtrów powoduje, że zdjęcia mają przepalenia, flary itd.
Do małych zoomów konieczny jest tani filtr polaryzacyjny, nalomiast do teleobiektywów konieczne jest kupienie fitra wyższej klasy.
Dzięki filtrowi polaryzacyjnemu i odpowiednim jego ustawieniu zobaczymy co jest pod wodą lub za szybą. Jest to jedyny filr, którego efektów nie uzyskamy stosując program Photoshop.
Przy wyborze aparatu nie należy się kierować ile ma Megapixeli lecz jaką ma rzeczywistą wielkość matrycy, co ma znaczenie przy pojawiających się szumach.
masmedia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) masmedia » 27.12.2010 19:58

Dostałam na gwiazdkę Nikona D90 i jestem przerażona Mój poczciwy Kodak miał 4 lata i się już rozsypał a ja nie poznałam wszystkich jego funkcji i możliwości a teraz ? MASAKRA !!!
kato
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kato » 28.12.2010 07:45

Nie lękaj się :D

Odpuść sobie funkcje automatyczne i sporo roboty z głowy.

pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.12.2010 08:09

Co jeden to mądrzejszy...bezsensowna dyskusja i próba narzucenia własnego toku myślenia przez niektórych...
A już rozśmieszyła mnie próba wykazania wyższości jednego padła nad drugim czyli Opla i Forda... :lool:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 28.12.2010 09:17

Fatamorgana napisał(a):
woka napisał(a):Fatamorgana
Ja pisałem o amatorach a Ty calę swoje wystąpienie oparłeś o zawodowcach. Przecież napiałem... zawodowców w to nie mieszam, to normalne że mają taki sprzet jak, np. pokazałeś na załączonych zdjęciach.

Nie zajarzyłeś.
Może nie wiesz, ale jest naprawdę duzo ludzi- i stale ich przybywa- którzy na tyle interesują się fotografią i sprzętem, że kupują coraz lepszy sprzęt- dla frajdy, dla hobby, dla możliwości.
Nie są oni żadnymi zawodowcami!

Ludzie nie znający realiów często sądzą, że każdy kto ma jakiś lepszy sprzęt i duży obiektyw od razu jest fotografem zawodowym. Bzdura.
Takich rozpoznaje się bardziej po akredytacjach i identyfikatorach.

A co powiedzieć o tych wszystkich pasjonatach przyrody?
Znam kilku ludzi namiętnie fotografujacych ptaki, przyrodę, zwierzynę, którzy dysponują bardzo wysokiej jakości sprzętem, ale nigdzie nie sprzedają zdjęć, nie komercjalizują swych zainteresowań.
Czy też mają się wstydzić że w wakacje chodzą po lesie czy łąkach obwieszeni długimi tele?
Są to hobbyści i kupują drogi sprzęt tak samo jak hobbyści wędkarze, hobbyści Hi-Fi, hobbyści motoryzacyjni, którzy czasami wyczyniają cuda zamieniając swoje pojazdy w dziwadła.
Czy tego należy się wstydzić?
Na Zachodzie ludzie się nie wstydzą takich rzeczy- ciesza się z nich.
Wstydzić się, to ostatnia sensowna rzecz w czymś takim...

Mam nadzieję, że teraz zajarzyłeś o co biega.

Zgoda. Nie neguję i negować nie myślę. :lol:
Z moich obserwacji to 80 % wczasowiczów tj. klienterii hoteli tudzież pensjonatu posiada małe aparaty. ( nie oszukujmy się, skoro stać ich na hotel to na aparat zapewne też). ( nie korzytam z kempingów i apartamentów)
W takim razie gdzie ten powszechny pęd do "porządnych" aparatów foto :?:
Z moich obserwacji to ludzie wybierają wygodę. Zdjęcie zrobią tym i tym, w takim razie po co nosić coś nieporęcznego i dużego skoro można "maleństwo" włożyć do damskiej torebki, męskiej kieszeni.
Oczywiście to nie reguła. Można spotkać "biedaka" z lustrzanką i można spotkać "bogacza" z mini małpką. Co kto woli. Ja jestem minimalista. Małe jest piękne. :lol: :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.12.2010 09:28

Woka, nie wielkość decyduje o możliwościach i jakości sprzętu: X100.

Cena już jest ujawniona - za tę "małpkę" około 1000 euro.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.12.2010 09:30

Mała małpka w zupełności wystarczy do tego aby utrwalić na fotkach nasze wspomnienia...nieporozumieniem dla mnie jest bitwa na megapiksele skoro dla amatora robiącego fotki na wakacjach maksymalna ich ilośc powinna wynosić 10...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.12.2010 09:42

alessandro1977 napisał(a):Mała małpka w zupełności wystarczy do tego aby utrwalić na fotkach nasze wspomnienia...nieporozumieniem dla mnie jest bitwa na megapiksele skoro dla amatora robiącego fotki na wakacjach maksymalna ich ilośc powinna wynosić 10...

To trochę bardziej, zdaje się, skomplikowane.
Czym innym 10 mega na matrycy 1:2.5'' małpki, czym innym na 4:3, a czym innym na APS-C.
Im większa matryca, tym większa ilość pikseli jest akurat sprawa pożądaną.

W przypadku małego aparatu, typu małpka, czy nawet hybryda, wystarczającą ilością jest 6 MPix.
Spokojnie można to pokazać w internecie, a wydruk rzędu 13 x 18 cm, a nawet 20 x 30, będzie do przyjęcia.

Tyle, że dotyczy to dobrych warunków wykonania zdjęcia.
Jeżeli brak światła, czy robi się spory kontrast w oglądanych obiektach,
to zakres tonalny przeciętnej małpki wymięka, a wtedy można sporo stracić z pamiątek wakacyjnych.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.12.2010 10:10

Czyli jak wspomniałem - max. 10 mpxl...
Obecnie mam Lumixa 5 mpxl i uważam, że robi świetne zdjęcia...mam na mysli zdjęcia robione w dzień bo w nocy to już beznadzieja...
Na następny urlop pojadę już zapewne z Lumixem DMC LX3, który jest podobno rewelacyjnym aparatem...zastanawiałem się nad Canonem albo Olympusem ale w salonie fotograficznym wskazali właśnie tego Panasonica...zamjierzam go więc kupić...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.12.2010 10:22

Trochę stara konstrukcja i mały zakres ogniskowych i przysłony.
Za to kąt szeroki. Nachodzisz się na zoomie nożnym ;)

Za to, powiedziałbym, cenowo to taka, raczej wyższa półka jak na kompakt.
Za dużo mniejsze pieniądze masz spory wybór kompaktów, nie odbiegających jakością, za to dużo tańszych.
Fuji 80 exr na przykład albo Optio W 80 Pentaxa - wodoszczelny do 5 m, takie dwa w jednym.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.12.2010 10:30

Doskonale zdaję sobie z tego sprawę ale nasłuchałem się co nie miara..
Podane przez Ciebie egzemplarze również były w kręgu zainteresowań ale zorientowani w temacie ( nie z Media Markt itp. tylko w salonach ze sprzętem tego typu ) opowiedzieli się za tą...cena trochę za wysoka co prawda ale stwierdzili, że aparat wart jest tych pieniędzy...
Naturalnie nie rozmawiałem z jednym gościem ale z 5 i trzech z nich opowiedziało sie za tą, natomiast 2 pozostałe osoby proponowały całkiem odmienne...to przeważyło, że chyba skuszę się na tą.... pomogły również opinie na forach, np. optyczne.pl...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 28.12.2010 10:37

Niby tak, ale w podobnej, a nawet niższej cenie, możesz mieć bardziej uniwersalnego ultrazooma, nawet takiego kompaktowego jak Panasonic DMC-TZ10, Canon SX210 IS czy Fuji FinePix F300,
jakby nie patrzeć, o trochę większych możliwościach i, jednak, nowszych konstrukcjach.

PS a ja dostałem lornetkę pod choinkę :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.12.2010 10:44

Właśnie odświeżyłem wątek lornetek więc podziel się opinią bo sam mam zamiar kupić ... mam pustkę w głowie bo im bardziej wydaje mi się, że niby już coś wiem a tak naprawdę nic nie wiem...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 140
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone