Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 17.05.2010 20:50

kojote napisał(a):.... Jak dla mnie Canon jest bardziej dla kobiety. Więc może być tak, że Tobie będzie bardziej odpowiadał Nikon a mężowi Canon.

:wink:

:) :) :D
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 17.05.2010 20:55

O.k na dziś wystarczy tego marudzenia.
Idę wstawić pranie z tych nerwów....
Dzięki za porady.
Pozdrawiam AGA.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.05.2010 20:59

agniecha0103 napisał(a):Idę wstawić pranie z tych nerwów....

Wiesz, tak dość dwuznacznie to zabrzmiało ... :devil:
kojote
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojote » 17.05.2010 21:09

mariusz-w napisał(a):
kojote napisał(a):.... Jak dla mnie Canon jest bardziej dla kobiety. Więc może być tak, że Tobie będzie bardziej odpowiadał Nikon a mężowi Canon.

:wink:

:) :) :D

:lol: pewnie miało być odwrotnie :? Mąż może być artystą, pianistą a nie murarzem :D
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 17.05.2010 23:15

Piotrek_B napisał(a):
kojote napisał(a):nie ma co przesadzać a zaoszczędzoną kasę wydać na filtr lub dobrą książkę :)

Mądrze Waść prawisz :wink:
Rozmawiamy o poziomie amatorskim a nie zawodowym.
Na początek kit wcale nie jest złym rozwiązaniem a bzdury powtarzane w necie jak mantra typu: "kit to nadaje sie tylko na popielniczkę" należy..... :lol:
Takie opinie pochodzą najczęściej od "miszczuffff" co wczoraj kupili lustro a dziś zjedli wszystkie rozumy świata :lol:

Od czegoś trzeba zacząć :wink:

U mnie kit ciągle jest bardzo często używany. Już dobrze ponad 1,5 roku. Fajnie na początku dokupić jeszcze stałkę - ja jestem początkujący i taki obiektyw sprawia bardzo dużo frajdy, a kosztuje niewiele. Czaje się na coś innego, ale gdyby jeszcze te finanse ;)
Pozdrawiam
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 17.05.2010 23:33

janniko napisał(a):
piter83pl napisał(a): ...Teraz jest sony A300. Bardzo polecam, chciałem A200 ale stwierdziłem że ciut dopłacę aby mieć live view. ...

Piterze83
Czy zauważasz jakąś istotną różnicę pomiędzy A200 a A300 poza live view?

Masz może gdzieś w sieci "powieszonych" trochę swoich fotek zrobionych tym aparatem? Jeśli tak, to podaj linka..

Słyszałem, że bardzo dobrym obiektywem (jak na podstawowy) jest kitowy 18-55 (ponoć stanowczo lepszy od 18-70).

PS
W Nikonie 8800 głównie wkurza mnie jego opieszałość (RAW zapisuje się kilkanaście długich sekund!) i trochę kiepsko przemyślana funkcjonalność przycisków (np. zmiana lampy błyskowej... żeby odłączyć lampę wciskasz raz, ale żeby znów ją włączyć musisz "przelecieć" wszystkie opcje, wciskają 5 razy) itp itd. Ale optyka, jak na kompakt, jest boska!

Witam,
Mnie przekonał do a300 live view i odchylany ekran. Przyznam że zdarza mi się z niego korzystać. Zdjęcia w tłumie czy ujęcia z ziemi. Jeżeli nie będziesz z tego korzystał, weź 200. Najczęściej używam jednak wizjera - 80% zdjęć. Co do obiektywów - nie miałem w ręku 18-55, ale podobno jest znacznie lepszy niż 18-70. Jeżeli chodzi o ten drugi, to jeżeli się go przymknie i jest dobre światło, to nie ma na co narzekać. Nie zmienia to faktu że to ciągle jeden z najczęściej używanych przeze mnie obiektywów więc nie ma co narzekać - w drugim obiegu jest on wart ok.200zł więc... :) Na początek polecam też stałe 50/1,7 - to chyba obiektyw który sprawia mi ciągle najwięcej frajdy.
Co do fotek, niestety są zmniejszone photobucketem więc ich jakość jest kiepska, jeżeli to Ci nie przeszkadza spójrz choćby na moje dwie relacje na forum. Fotki robione są albo a300 albo canonem sx100 is.
Pozdrawiam
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 18.05.2010 05:31

Piter83pl
Obejrzałem zdjęcia Kilka ujęć bardzo ładnych. Szkoda, że tak mało zdjęć. Nie masz gdzieś w sieci powieszonej galerii..?

Hm..?
Bardzo podoba mi się kolorystyka Soniego (dla niektórych przejaskrawiona, a dla mnie OK), ale.. co z tą ostrością?
Szczególnie gubi się ostrość tła w zdjęciach plenerowych!

Jak myślicie, czy jest to kwestia puszki, obiektywu, czy może odpowiedniego ustawienia?

Pytam, bo tak powolutku rozglądam się za jakimś lusterkiem... na dalszą przyszłość, ale wywiady robię już teraz.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.05.2010 06:58

Jan - przecież miałeś lustro i stwierdziłeś, że to nie to... :?:

I powiedzcie dobrzy ludzie o co chodzi - "czas kupić stałkę"?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.05.2010 07:10

JacYamaha napisał(a):I powiedzcie dobrzy ludzie o co chodzi - "czas kupić stałkę"?

Czas - jedno z podstawowych pojęć filozoficznych,
skalarna wielkość fizyczna określająca kolejność zdarzeń oraz odstępy między zdarzeniami.

Kupować - nabywać coś w zamian za jakąś sumę pieniędzy ...

Stałka - zamiast zmieniać ogniskową przybliżasz się i oddalasz od fotografowanego obiektu.
Stała ogniskowa, stałe światło obiektywu ... Ot, tak na chłopski rozum.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.05.2010 07:12

OK - czyli człowiek musi się nachodzić nim kadr złapie...
A ten slim, o którym mowa obok?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.05.2010 07:14

Cienki pierścień filtra. Taki, żeby przy szerokim kącie/krótkiej ogniskowej,
nie winietował, czyli nie wlazł ci w kadr. Czasami widać w rogach zdjęcia takie przyciemnienia.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 18.05.2010 07:39

JacYamaha napisał(a):Jan - przecież miałeś lustro i stwierdziłeś, że to nie to... :?:

Jacku.
Napisałem, że kupiłem i odsprzedałem, bo stwierdziłem, że jeszcze "nie dorosłem" do lustrzanki, i że na razie poćwiczę jeszcze (np. przez lato) na nikonowskim kompakcie.
Niestety nie miałem skąd pożyczyć, by się o tym przekonać, więc musiałem kupić i odsprzedać (zresztą udało mi się dokonać tego bezstratnie!)

A póki co robię sobie rozeznanie, podpytuję itp., żeby na przyszłość mieć zdeklarowane preferencji (oczywiście mam na myśli lustrzankowe preferencje :wink: )

pzodro
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 18.05.2010 07:53

A ja stałym zwyczajem jestem za kompaktem. :wink:

Wczoraj robiłem małe zakupy w Castoramie, obok jest Media Mark więc z nudów tam wszedlem.
Płątam się po różnych działach, zastanawiam się nad przyszłą drukarką ponieważ obecna już była 2 razy naprawiana.

Obok jest stoisko Foto. Patrzę na te aparaty, patrzę na lustra ( bardzo dużo tego jest) ...... i nijak nie mogę sobie wyobrazic, żebym ja, z ta masą miał chodzić między ludzmi. Na samą myśl - jakoś się wstydzę.
Przecież zdjęcie można zrobić czymś mniejszym, przyjemniejszym w obejściu i dotyku. Na dodatek, jak sądzę większość kupuje aparat z myślą o wakacjach i wczasach.
Na wczasach mam chodzić z taką armatą :?: 8O Jak dla mnie, to nieporozumienie.

Nie jestem specem od foto ale zauważyłem, że niektore kompakty są droższe od luster 8O , o co tutaj chodzi - nie wiem. Moda jakaś czy cuś. ( widziałem taką małpkę, nawet fajna, chyba coś ponad 2200 zł)
Jak to na stoisku foto, zawsze są kupujący jednak mimo dość długiej chwili nie zauważyłem wiekszego zainteresowania tymi armatami. Kompakty- kupowali.

Ludziska nie dajcie się zwaryjować .... niech aparat Wami nie rządzi. Kompakt nieść w ręku można, do torebki go włożysz, do kieszeni. Lustro to już inne gabaryty. Zdjęcie każdy zrobi a bywa, że nie odróżnisz zdjęcia zrobionego przez lustro i kompakt.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.05.2010 07:55

woka napisał(a):Nie jestem specem od foto ale zauważyłem, że niektore kompakty są droższe od luster.

Bo to nie o objętość chodzi ... czy wagę.

Tak samo jest z samochodami przecież ... i ludźmi. Wnętrze się liczy. :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.05.2010 08:00

weldon napisał(a):... Wnętrze się liczy. :wink:

A w takiej oponie?

:lol: :lol: :lol:

(nie mogłem się powstrzymać)

Takie same zdjęcia powiadasz - to po cholerę tyle tego robią ?
Ostatnio edytowano 18.05.2010 08:03 przez Vjetar, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 136
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone