agniecha0103 napisał(a):jaka jest różnica między APSC a FF?
www.fotografia.kopernet.org/rozmiary-wy ... tryce.html
agniecha0103 napisał(a):jaka jest różnica między APSC a FF?
agniecha0103 napisał(a):To zadam głupie pytanie i proszę o wyrozumiałość:
jaka jest różnica między APSC a FF?
Czy chodzi o wielkość matrycy?
plastyka obrazu, szumy (gęstość upakowania i wielkość i ilość sensorów-> wieksza ilość Px ), brak przelicznika ogniskowej, większa kasa za ff.weldon napisał(a):jaki to będzie miało wpływ na rodzaj zdjęć które będę robił.
Podobno to nie sprzęt jest ważny ...
Bodzioch Marek napisał(a):wieksza ilość Px, większa kasa za ff.
weldon napisał(a):Chyba lepiej założyć jakąś flintę, niż pakować się w Tamrona albo Sigmę?
Piotrek_B napisał(a):weldon napisał(a):Chyba lepiej założyć jakąś flintę, niż pakować się w Tamrona albo Sigmę?
Dlaczego ?
A co do flinty - każdą scenę nią pstrykniesz ?
że co??????weldon napisał(a):Ze szczególnym uwzględnieniemBodzioch Marek napisał(a):wieksza ilość Px, większa kasa za ff.
Zwłaszcza to ostatnie jest, zdaniem producentów ważne
Jak się zaoszczędzi na body trzeba nadrobić puszką ...
i na forach też.. mam 14/2.8 samyanga i potwierdzam że to bardzo dobre szkła, a kasa w stosunku do canona (8500zł vs 1160zł) śmieszna. Fakt nie ma potwierdzenia ostrości (choc można zastosować opcję nikona z przejściówką), ale przy takiej wielkiej GO jeszcze mi się nie udało zrobić nieostrego zdjęcia. Co innego szkła o większej ogniskowej, tu AF jest już jak dla mnie niezbędny, a samyang tego nie oferuje
Chociaż, w jakiejś gazecie czytałem ostatnio porównanie stałki Canona, Sonego i Samyanga i, o dziwo, przy tej cenie ten ostatni nie wypadł najgorzej
Czego to w tych gazetach nie nawypisują
piter83pl napisał(a): ...Teraz jest sony A300. Bardzo polecam, chciałem A200 ale stwierdziłem że ciut dopłacę aby mieć live view. ...
janniko napisał(a):Słyszałem, że bardzo dobrym obiektywem (jak na podstawowy) jest kitowy 18-55 (ponoć stanowczo lepszy od 18-70).
agniecha0103 napisał(a):w sprzedaży też praktycznie nie ma, jedynie jest dostępny z drugiej ręki ....
Piotrek_B napisał(a):Ja nie ma jak jest
skapiec.pl - i znajdziesz A700 + 18-70 lub 16-105