Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 27.02.2006 22:39

madzia1981 napisał(a):a mój apartat został kupiony w ....chorwacji. Po awarii starego (o którym nie warto pisać-na samą myśl o tym ze z 5 klisz wyszło tylko 14 zdjęć dostaję depresji) który zawiódł mnie na całej linii bo podczas pobytu na wczasach (wszystkie widoczki poszły w łeb) wybraliśmy się miasta Split (bylismy na Ciovo) by kupić nowy. Po kilku godzinach wybralismy czarnego sony cybershota dsc t7 (nie chcę sie chwalic ale został wybrany najlepszym aparatem 2005 w klasie ultra kompakt :D ) Cena za niego wyniosła z rabatem ktory dostalismy 300 zł mniej niż w Polsce na ten okres (ceny sklepowe) a gwaracja jest europejska wiec gdyby jakas awaria (odpukać) nie trzeba czekac do lata by reklamować:) Aparacik ten jest bardzo mały i lekki(gubi sie w kieszeni) posiada obiektyw Carl Zeiss vario-tessar z 3 krotnym zoomem,efektem lupą,posiada duzy ekran przeciwodblaskowy 2,5 cala,rozdzielczość to 5,1 mln piksela z mozliwościa nagrywania filmów MPEG VX Fine z dzwiekiem,oraz obudowę ze szlachetnej stali :D Cóż więcej pisac-jestesmy zadowoleni. Jedyną wadą jest to jak wspomniałam czasem zbyt długo się go szuka :D i ręka sie trzesie jak się trzyma takie maleństwo.
Pozdrawiam

To przepiękne zdjecie -chyba ze ślubu????

Pozdr
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.02.2006 08:24

Przekartkowałem ten temat i jeżeli nikt o tym nie napisał, to ja to uczynię.
:!: :!: :!: :!: :!:
KOPIUJCIE KONIECZNIE ZDJĘCIA CYFROWE NA NOŚNIKI WYMIENNE TYPU PŁYTA. NAJLEPIEJ W 2 EGZEMPLARZACH!!!!!

Dlaczego?

Odpowiadam: Pewnej pięknej niedzieli padł mi dysk w laptopie a wraz z nim dorobek 2 wyjazdów do Cro i masa innych plików. Żeby było śmieszniej w poniedziałek miał przyjść kolega aby skonfigurować sieć + kilka innych drobiazgów. Ja w tym starym laptopie nie miałem nagrywarki, stąd konieczność sieci. Nie zdążyłem....... :cry: :cry: :cry: :cry:

Co do aparatów. Mam dwa. Analogowego Nikona F 50 i Sony P7. Sony czeka na wymianę na ..... Nikona D 50 lub wyżej. :lol: :lol: :lol:

Fotki z Sonego P7 to loteria. Albo troszkę za dużo światła, albo za mało. Czasami ostrość nie taka. Generalnie nie jest zły. Ale tęsknie zerkam na Nikusia i wierzę, że do wakacji nastąpi wymiana pokoleń no i jakości!

Pozdrawiam

FUX
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 28.02.2006 09:14

[/quote]
To przepiękne zdjecie -chyba ze ślubu????

Pozdr[/quote]

Tak :) Piotrku to ślubne zdjęcie (a na marginesie wybranek ma na imię też Piotr) ale niestety nie robione moim aparatem tylko czyms bardziej profesjonalnym :wink:
dziekuję
Pozdrav
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.03.2006 13:53

hp307
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 11.03.2006 10:13

FUX napisał(a):KOPIUJCIE KONIECZNIE ZDJĘCIA CYFROWE NA NOŚNIKI WYMIENNE TYPU PŁYTA. NAJLEPIEJ W 2 EGZEMPLARZACH!!!!!

Dlaczego?

Odpowiadam: Pewnej pięknej niedzieli padł mi dysk w laptopie a wraz z nim dorobek 2 wyjazdów do Cro i masa innych plików.

Muszę odpowiedzieć na ten wpis. Jak to czytałem, to sobie pomyślałem "tylko twardziele nie robią backupów".

Dzisiaj rano wchodzę do swojej komputerowej kanciapki, a dysk z danymi robi tylko hrrr... hrrr... hrrr.... a na nim trzy lata zdjęć z cyfrówki. Byłem pewnien, że je zbekapowałem... tylko jakoś nie mogłem znaleźć tego dvd. Padaka.

Na szczęście - zdaje się - że to tylko wina komputera - może kontroler, a może zasilacz już pada. Podłączyłem dysk do kompa synów i właśnie pięknie wszystko się zrzuca, a nagrywarka dvd już czeka na wypalanie backupu... Ufffff!!!!!!!

Tak więc... róbcie backupy :D
H5N1
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) H5N1 » 11.03.2006 11:19

FUX napisał(a):KOPIUJCIE KONIECZNIE ZDJĘCIA CYFROWE NA NOŚNIKI WYMIENNE TYPU PŁYTA. NAJLEPIEJ W 2 EGZEMPLARZACH!!!!!

Jako rasowy sceptyk :wink: zapytam:
Czy ktoś widzial lekko pożółkłe zdjęcia czarno białe z albumów sprzed 50 i więcej lat ?
Odpowiedź: prawdopodobnie każdy...

Więc drugie pytanie:
czy ktoś wierzy, że wszystkie zdjęcia "wypalone" nagrywarką komputerową na płycie CD-R lub co gorsza DVD-R odczytają się poprawnie np. za 10 lat :?: :?: :?: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Chyba, że wtedy już Wam nie będzie na nich zależało... Nagranie w podwójnej kopii powinno zwiększyć prawdopodobieństwo pawidłowego przechowania o kilkanaście procent...
Sam nie mam innego pomysłu jak ponowne przekopiowanie płyt z najważniejszymi zdjęciami np. co pięć lat :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 11.03.2006 14:33

Nie wiem co wspolnego maja ostatnie posty z tematem,ale dorzuce swoje 3 grosze...
-Swego czasu zakupilem taka metalowa skrzyneczke na plyty CD,jest ona konkretnie do przechowywania plyt CD i niczego innego.Zamykana na zasowke z miejscem na mini-klodke.Tam trzymam plyty z wszystkimi zdjeciami :corki,wakacje,swieta itp.Staram sie nagrywac na plytach dedykowanych do fotek ,maja one jakas specjalna "super-tajemnicza "warstwe zlota.
Oprocz tego mam mnostwo fotek na HD,ale to kopie do obrobki.
Polecam taka skrzyneczke,solidna i pozadnie schowana.
miro.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro. » 11.04.2006 21:03

Mam już swój pierwszy w życiu aparacik cyfrowy :D
...od pięciu dni, i jestem wciąż nienasycony
To Panasonic Lumix DMC FZ 7.
Czy ktoś ma też takiego :?: :wink:
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 11.04.2006 22:03

H5N1 napisał(a):czy ktoś wierzy, że wszystkie zdjęcia "wypalone" nagrywarką komputerową na płycie CD-R lub co gorsza DVD-R odczytają się poprawnie np. za 10 lat :?: :?: :?: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Chyba, że wtedy już Wam nie będzie na nich zależało... Nagranie w podwójnej kopii powinno zwiększyć prawdopodobieństwo pawidłowego przechowania o kilkanaście procent...
Sam nie mam innego pomysłu jak ponowne przekopiowanie płyt z najważniejszymi zdjęciami np. co pięć lat :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:

Ostatnio odkopałem płyty wypalane w latach 96-97. Wszystkie pliki zostały odczytane poprawnie. Zarówno z płyt firmowych jak i no name.
Jednak to też zależy od nośnika. Z płyt firmy akoss można nic nie odczytać już parę sekund po wypaleniu :-/
GEMINI
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GEMINI » 12.04.2006 08:31

miro. napisał(a):Mam już swój pierwszy w życiu aparacik cyfrowy :D

Bardzo mocno przymierzam sie do tego aparatu, zainteresowały mnie w nim : stabilizator obrazu, zoom 12x, obiektyw Leica.
Pytanko jak jest z szybkością i ostrością zdjęć podziel sie uwagami z praktyki
PZPR
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 12.04.2006 08:38

H5N1 napisał(a):Sam nie mam innego pomysłu jak ponowne przekopiowanie płyt z najważniejszymi zdjęciami np. co pięć lat :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea:

- być może wyjściem jest DVD-RAM? Z różnych opisów wynika, że trwałe toto jest.....ale może się mylę.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 12.04.2006 10:25

Stało się. Kupiłem Nikona D50 z kitowym szkłem dlatego, że planuję zakup Nikkora AF-S DX 18-200mm ze stabilizacją obrazu. To szkło jest tak dobre, że w sklepach trzeba na nie czekać. Cena około 2900.Sporo, ale szkło odlotowe.
Kilkadziesiąt fotek, które zrobiłem od niedzieli, mnie zachwyciło. Zwłaszcza odzwierciedlenie kolorów i ostrość. Bajka.

Pozdrawiam

FUX
miro.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miro. » 12.04.2006 21:25

GEMINI napisał(a):
miro. napisał(a):Mam już swój pierwszy w życiu aparacik cyfrowy :D

Bardzo mocno przymierzam sie do tego aparatu, zainteresowały mnie w nim : stabilizator obrazu, zoom 12x, obiektyw Leica.
Pytanko jak jest z szybkością i ostrością zdjęć podziel sie uwagami z praktyki
PZPR

Narazie praktyki mało, ale jedno mogę powiedzieć, porównując możliwości i jakość zdjęć pomiędzy aparatem analogowym Praktica BX20, a tym Panasem - to poprostu nie ma porównania (oczywiście na korzyść tego drugiego).
Przy dużym powiększeniu na zdjęciu z enerdowskiej lustrzanki widać ziarno, przy zoomie optycznym nawet x16,5 w Panasonicu wydaje mi się, że jest zupełnie OK. Ostrość szybka i dokładna. A te kolory ... :D

miro.
brombel123
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) brombel123 » 30.04.2006 09:06

Olympus C-770 UZ :D

...wczesniej byl Olympus C-350
arras
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) arras » 01.05.2006 12:50

KONICA MINOLTA A200 - w tym roku przejdzie chrzest w Chorwacji :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone