igg napisał(a):Są prawdą, ale żeby ją dostrzec trzeba patrzeć obiektywnie...
Kłamię, ze kit jest kiepski i mydli jak szlak? czy może kłamię, że porządny obiektyw od sony kosztuje dużo?
Ten wątek to nie wojenka systemowa (mam nikony a napisałem, że są najdroższe na rynku w swojej klasie). Więc wyluzuj Fatamorgana
Przyjacielu, bądź spokojny o mój obiektywizm. I o luz.
Akurat tego mi nie brakuje.
To nie ja napisałem pewne rzeczy, lecz Ty.
Nie jestem ani fanatykiem, ani nie pracuję dla którejś z firm foto.
Po prostu znam i używam sprzęt.
Sugestie o wojenkach systemowych możesz wykasować. Nie tylko dlatego, że jako dwusystemowiec (skąd mogłes to wiedzieć?) znam i jedno i drugie, ale równiez dlatego, że na forum Nikona mam nastepujący wpis- i nie bez przyczyny.
"Śmieszą mnie dobre komedie i wojny systemowe".
Co do mydlenia, to nie tylko kity mydlą. Owe polecane przez Ciebie Sigmy i Tamcie też a w dodatku bywają liche i nietrwałe, więc dajmy spokój z takimi tekstami. Bywają nieudane i niedopracowane nawet jasne firmowe zoomy, o czym powinieneś wiedzieć.
Każdy praktyk wie, że
dzisiaj niemal każde szkło trzeba sprawdzić przed zakupem i tylko nieliczne można brać w ciemno.
Dotyczy to już niestety większości producentów, no może poza Leicą...
Już całkiem bez pokrycia są uwagi odnośnie szukania szkieł w SONY poza Sony i Minoltą (S i T).
Akurat w systemie SONY dostepność dobrych i niedrogich szkieł z Minolty jest jedną z najwiekszych zalet i to że używki jakoś mało komu przeszkadza, zwłaszcza że w każdym systemie
nie dominują ludzie kupujący zestaw nowych i drogich obiektywów, ale 1-2 szkła tańsze, często używane. Chyba wiesz, że zdecydowaną wiekszość w systemach nie stanowią ludzie z forów, posiadający całą walizkę optyki i po 2-3 puchy.
Zakładanie, że w SONY nie ma wyboru i trzeba iśc do firm niezaleznych pokazuje tylko tyle, że nie znasz tego systemu dobrze. (To miałoby sens tylko wtedy, gdyby ludzie rzucali się tylko na najlepszą i najdroższą optykę, a na to i tak mało kto sobie dzisiaj pozwala.)
Właśnie takie powielanie nieobiektywnych i niesłusznych uwag nie ma sensu i z tym należałoby wyluzować...
Nie ma sensu rozpoczynać wyborów najgorszego kita w systemach, to jest tak dyskusyjne i niepewne, że lepiej skoncentrować się na poważniejszych sprawach. Poza tym, każdy kit jest tylko kitem.
Zdaniem "czy może kłamię, że porządny obiektyw od sony kosztuje dużo?", pokazałeś, że zabrakło Ci... obiektywizmu właśnie.
KAŻDY porządny obiektyw firmowy kosztuje dużo!
Zwłaszcza po podwyżkach z poczatku br.
Pozdrawiam.