Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.08.2009 18:46

Rafał jak zwykle dobrze prawisz...

... kolorki w nikonie mozna zawsze mieć takie jak kiedyś, tzn. można optymalizować jpga na dowolną modłę (ja lubię zdjęcia z D100 i na D50, 70, 80 da sie to ustawić, myślę, że na D90 tez.

I nieśmiertelna rada; najpierw wybór obiektywów, później puszka za resztę kasy.
Jeśli obiektywy to kit(y) i tak zostanie to zdecydowanie Pentax wypada najlepiej cena/jakość. Sony ma okropnego kita i później dziurę na 1000zł.
Nikon jest zdecydowanie najdroższy w zakupie nowego body, canon zawsze o krok tańszy i o krok mniej solidny. Oly ma dobre kity, ale format zdjeć do przycięcia przed wywołaniem.

Reasumując; po mojemu - jesli kitowe szkła to Pentax, jeśli lepsze szkła to nikon i używane body lub to sam w Canonie.
Jeśli Sony to szkieł trzeba szukać u Sigmy i Tamrona.
No i ten Oly - jest nietypowy ale daje radę też.

Pomogłem? :lol:

P.S. głosu w ankiecie nie oddam bo posiadając nikony i nikkory (między innymi starsze ode mnie - a małolatem już dawno nie jestem) przez palce mi nie przejdzie kliknięcie w "inny"...
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 21.08.2009 21:05

igg napisał(a):...... kolorki w nikonie mozna zawsze mieć takie jak kiedyś...

Pewnie - tyle, że na nowych CMOS'ach to raczej z RAW'ów...

PZDR
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 21.08.2009 21:43

jeśli Filtry....to tylko najlepszej jakosci,z powłokami antyodblaskowymi itp...jakosć jest tak dobra jak najgorszy element w zestawie . Pamiętam jak na mojego R1 założyłem pożyczony filtr i jak zepsuł fotki na których mi zależało. ;((( teraz nie stosuję zadnego a ewentualne efekty możliwe dzięki filtrom uzyskuję dzięki obóbce RAWów w FS
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.08.2009 06:11

igg napisał(a):Reasumując; po mojemu - jesli kitowe szkła to Pentax, jeśli lepsze szkła to nikon i używane body lub to sam w Canonie.
Jeśli Sony to szkieł trzeba szukać u Sigmy i Tamrona.
No i ten Oly - jest nietypowy ale daje radę też.

Dołożyłbym jeszcze progi cenowe.

No bo jak porównywać D40 czy 60, K-m'a, 520 i np. trzechsetkę soniaka ?

Czasami lepiej kupić tanie body Np. A200 i dobre szkła, niż C450 z kitem, a jeszcze zostanie na gripa :D
Akurat też wybieram lustrzankę, no i trudno nie przyznać, że w każdym segmencie
bilans cena/zysk wskazuje na KM/Sony.
Oczywiście w progu amatorskim, tak do dwóch i pół, trzech tysięcy.

pzdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.08.2009 19:03

... a ja chociaż trochę starałem się być obiektywny...
Aparat to tylko narzędzie, teraz jest tak zaawansowana technologia, ze w zasadzie o wszystkich można powiedzieć, że dobre... już od kilku lat.
Problem polega na milionach takich wątków, gdzie się udowadnia, które lepsze a zdjęcia później i tak mierne (mówie o tych co widziałem).
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.08.2009 10:40

igg napisał(a):... a ja chociaż trochę starałem się być obiektywny...

:lol:

Nie da rady - wystarczy spojrzeć na ilość wejść do tego działu i innych... też coś z fotografią mających wspólnego :wink:

Technologia (sama w sobie) widać fascynuje :lol:

PZDR
Twiga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Twiga » 25.08.2009 07:22

Wielkie dzięki wszystkim za pomoc. :)
Trochę się spóźniłam z wyborem aparatu, więc już nie mam czasu na szukanie dobrego używanego body. Jak tu weldon napisał bilans cenowy sprawia, że wszystko wskazuje na Sony. (Rafał K biorę na luz jak radziłeś :)) (Znalazłam ciekawą promocję na A350 z obiektywem Sigma 18-200. Myślę, że taki zestaw jak dla początkującego w zupełności wystarczy. Zastanawiałam się czy nie kupić tego obiektywu z tańszym body np. A300, ale różnica cenowa jest o 100 zł, a A350 będzie pewnie kiedyś łatwiej sprzedać.
Oby tylko mnie ta zabawa z lustrzanką nie przerosła. :D Zdjęciami pochwalę się w relacji po wakacjach. ;)
Jeszcze raz dzięki wszystkim za porady.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 25.08.2009 08:05

Twiga napisał(a):Znalazłam ciekawą promocję na A350 z obiektywem Sigma 18-200

a może to?
albo to?

Te 14,2 mln pikseli to jedynie efekt marketingowy, tak naprawdę kompletnie niepotrzebny,
a zostałoby na dobrą kartę.

pzdr
Twiga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Twiga » 25.08.2009 13:23

Tak, wiem że te piksele to ściema. Bilboardów robić nie zamierzam :) ale pomyślałam, że łatwiej później będzie sprzedać 350 niż 300.
Co do obiektywów, to na tym etapie chyba lepiej nie kombinować z ich ciągłą zmianą. Wolę się nie zniechęcić. Zwłaszcza na wakacjach. Dobrze kombinuję? :)
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 25.08.2009 13:30

Od niedawna Sony wprowadziło do sprzedaży modele Alpha oznaczone 230, 330 i 380 w miejsce modeli 200, 300 i 350.
Nowe modele dostały tylko nowy design. Wszystko w środku pozostało bez zmian.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 25.08.2009 13:33

Twiga napisał(a):Dobrze kombinuję? :)

Obrazek

Chyba nie, ale tu już poprosiłbym kogoś bardziej biegłego o komentarz.

Obrazek
tinap24
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tinap24 » 25.08.2009 16:55

witam serdecznie,
a ja uważam że jeśli ktoś chce się związać z fotografią na stałe to nie ma co kupować obiektywów kitowych A OD RAZU ZAINWESTOWAĆ W DOBRE SZKŁO, wydatek naprawdę bardzo opłacalny! do canonów, nikonów proponuję bardzo jasnego TAMRONA 17-50mm o stałym świetle 2.8 na pewno Was nie zawiedzie! Szkoda że mi nie doradzono przed zakupem kita nikkora 18-135mm 3.5-5.6 :/
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.08.2009 17:21

Twiga napisał(a):.... pomyślałam, że łatwiej później będzie sprzedać 350 niż 300. ....

Tymi kategoriami dziś już bym nie myślał - jak będziesz sprzedawać to będzie w międzyczasie ileś tam następców modelu, natomiast i 300 i 350 to będą już "starocie" :wink:
Znając spadek cen to nawet nie będzie co za to wziąć.
Ale to ma też i plusy - miałem niedawno do opchnięcia Canona EOS (analog) chiałem sprzedać ale okazało się, że jak wezme 200 zł to będzie fajnie - zrezygnowałem i nie żałuję bo nadal robi super fotki.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 25.08.2009 19:15

Piotrek_B napisał(a):Ale to ma też i plusy - miałem niedawno do opchnięcia Canona EOS (analog) chiałem sprzedać ale okazało się, że jak wezme 200 zł to będzie fajnie - zrezygnowałem i nie żałuję bo nadal robi super fotki.

Chyba 4 ostatnie lata Canon EOS poleżał w szafie i właśnie z pół godziny temu włożyłam baterie, przeczyściłam okular (tyle kurzu się odłożyło), szmatką od czyszczenia soczewki od kamery potarłam soczewkę i tak sobie myślę jakie by zdjęcia robić. Za dwa tygodnie i 2 dni wybieramy się do Cro. Będzie dużo czasu na smakowanie bez pospiechu wrażeń i robienie zdjęć. Po bezowocnych próbach foczenia zachodów słońca cyfrowym kompaktem celem będą zachody słońca.

No i na co by się jeszcze nastawić?. Jakie tematy wypróbować, żeby zrobić super fotki?.
Crusty
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crusty » 26.08.2009 13:02

Canon 350D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 128
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone