Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 24.05.2008 15:32

woka albo pokaż taką ........

Obrazek

robioną bez żadnego konwertera......jeśli małpki to potrafią to chyba też wrzucę do szafy swoją lustrzankę :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.05.2008 15:39

Hahahaha Arek wrzucił swoje 5 groszy :lool: dobre, dobre :lool:
ona_007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ona_007 » 24.05.2008 16:50

Panie i Panowie witam ponownie.

Byłam, widziałam, pomacałam, porównywałam...
Wybór padł na Nikona. Ale żeby nie było tak prosto i miło to nam w ostatnim "zwiedzonym " sklepie sprzedawca zamącił dokumentnie.
Zamiast D60 poradził D80 z obiektywem AF-S 18-200 f/3.5-5.6 G DX VR IF-ED- podobnież ma metalowy bagnet (?) i jest dużo lepszy od obiktywów zazwyczaj dopasowywanych do 60. No i że po półtora roku będziemy pewnie musieli wymieniać sprzęt ponieważ zaczepy od obiektywów sie "zetrą". Nie wiem czy pan wywąchał laików i chce wcisnąć nam coś droższego czy rzeczywiście jest coś na rzecz z tymi obiektywami ...
Sprzęt i tak bierzemy na raty więc te 100 zł miesięcznie więcej już wielkiej różnicy nie czyni.

Bardzo przemawia do mnie ten jeden obiektyw - ale chciałabym jeszcze wiedzić co Panowie Specjaliści ( i Panie również ) myślą o ilości obiektywów dla kompletnych amatorów...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.05.2008 17:02

ona_007 napisał(a):.....ale chciałabym jeszcze wiedzić co Panowie Specjaliści ( i Panie również ) myślą o ilości obiektywów dla kompletnych amatorów...

Wbrew pozorom to wcale nie jest pytanie ułatwiające życie :lol:
Wprawdzie nie odpowiada sie pytaniem na pytanie ale....
- do czego szanownej koleżance będą potrzebne inne obiektywy, tj. jakie będą miały przeznaczenie :?:
- portret :?: , krajobraz :?: , sport :?: , makro :?: etc.

No to namieszałem :mrgreen:

A tak serio i zdroworozsądkowo - nie kupiłbym kita z takim zakresem czyli 18-200.
Bo popieram to co Rysiek pisał, bodajże wczoraj, jak coś jest do wszystkiego to jest do d..... :wink:
ona_007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ona_007 » 24.05.2008 17:31

Piotrek_B napisał(a):- do czego szanownej koleżance będą potrzebne inne obiektywy, tj. jakie będą miały przeznaczenie :?:
- portret :?: , krajobraz :?: , sport :?: , makro :?: etc.

A tak serio i zdroworozsądkowo - nie kupiłbym kita z takim zakresem czyli 18-200.

Zdjęcia z wakacji, dorastanie dziecka, zbliżenia twarzy, flora i fauna :) , krajobrazy.
Czyli generalnie to co się fotografuje na wakacjach - patrz jaka fajna łódka albo ustaw się tu zrobię wam zdjęcie itd :lol: Mąż bawi się naświetlaniem przy zdjęciach nocnych i czymś tam jeszcze ale zapomniałam :oops:

Piotrek_B napisał(a):A tak serio i zdroworozsądkowo - nie kupiłbym kita z takim zakresem czyli 18-200.

Dlaczego? - Za duży zakres?

Piotrek_B napisał(a):jak coś jest do wszystkiego to jest do d..... :wink:

tyż prawda.

Ale patrząc z drugiej strony do tej 60 dodają tylko takie obiektywy:
AF-S 18-55G VR II i dokupić można taki AF-S 55-200 DX VR za coś ok 1000. Ja sie zupełnie nie znam na lustrzankach i obiektywach - dopiero poznaję tajemnice fotografii...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.05.2008 18:14

ona_007 napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):A tak serio i zdroworozsądkowo - nie kupiłbym kita z takim zakresem czyli 18-200.

..

Właśnie do tego napisałem o czyś co jest do d....jak jest do wszystkiego.
Ten obiektyw to jest właśnie takie "cuś" uniwersalne i dlatego moim skromnym zdaniem nie kupiłbym tego, szczególnie, że jego koszt oscyluje w granicach 2 koła. Czyli płaci się za wszystko i za za nic :wink:
Ja wprawdzie zakup już mam za sobą ale szukając kita do body na dzień dobry chciałem coś w zakresie 18-70, teraz kwestia dokupienia czegoś od 70 w górę, a w przyszłości, jak do tego dorosnę :lol: jakiś obiektyw stałoogniskowy

Za ile ktoś Ci proponuje ten zestaw ?
ona_007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ona_007 » 24.05.2008 18:30

Piotrek_B napisał(a):
ona_007 napisał(a):

..

Właśnie do tego napisałem o czyś co jest do d....jak jest do wszystkiego.
Ten obiektyw to jest właśnie takie "cuś" uniwersalne i dlatego moim skromnym zdaniem nie kupiłbym tego, szczególnie, że jego koszt oscyluje w granicach 2 koła. Czyli płaci się za wszystko i za za nic :wink:
Ja wprawdzie zakup już mam za sobą ale szukając kita do body na dzień dobry chciałem coś w zakresie 18-70, teraz kwestia dokupienia czegoś od 70 w górę, a w przyszłości, jak do tego dorosnę :lol: jakiś obiektyw stałoogniskowy

Za ile ktoś Ci proponuje ten zestaw ?

Wybitna okazja to to chyba nie jest...
4300 za całość czyli D80 + ten obiektyw.

Czyli jakbyś miał wybierać to wybrałbyś D60 z 2 obiektywami ?- wtedy cena oscyluje koło 3 tys.

Ja doskonale wiem że za mnie nikt nie wybierze ale podpowiedź jest zawsze mile widziana :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.05.2008 18:51

ona_007 napisał(a):....Wybitna okazja to to chyba nie jest...
4300 za całość czyli D80 + ten obiektyw.....

Okazja zdecydowanie nie. Po tyle "chodzą" aktualnie te zestawy, normalna cena
ona_007 napisał(a):.....
Czyli jakbyś miał wybierać to wybrałbyś D60 z 2 obiektywami ?- wtedy cena oscyluje koło 3 tys.
Ja doskonale wiem że za mnie nikt nie wybierze ale podpowiedź jest zawsze mile widziana :)

Wiesz co.........nie wiem :lol: Jestem w innym systemie niż NIKON.
Trudno powiedzieć TAK/NIE bo zaraz będzie masa głosów, że mam rację abo, że jej nie mam :wink:
Tyle, że jeżeli byś mała być tylko fotografem czysto amatorskim to D60 Ci spokojnie wystarczy ale z drugiej strony jakby Ci "siadła" fotografia cyfrowa to D60 Ci z czasem nie wystarczy :lol:
I znowu namieszałem :?: :mrgreen:
Ale tak serio to nie chce namawiać/odradzać do jakiegokolwiek systemu bo wiem (a autopsjii), że to więcej robi wody z mózgu niż pomaga....
Poza tym każdy system a raczej jego rozbudowa "inaczej kosztuje" i to też trzeba brać pod uwagę na przyszłość
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 24.05.2008 18:58

Ona 007, N18-200 VR to zacne szkło. VR stabilizuje w nim ponoć do ok. 3 - 3.5 działki, więc na 200mm można sobie spokojnie poszaleć. Optycznie dobry i na długim i na krótkim końcu - napewno to lepszy wybór niż N18-55VR + N55-200VR i w dodatku odpada zabawa ze zmianą obiektywów.

Dla potrzeb amatorskich zupełnie wystarczy.

Co do puszek to D60 nie ma w sobie silnika AF (tzw. śrubokręta) - to duża wada - współpraca na przyszłość tylko z ultradzwiękowymi (drogimi) nikkorami.

Zestaw D80 (ma śrubokręt :wink: ) + 18-200VR to porównując do branży moto powiedzmy... poziom vw passata.

Na początek rewelacja... zwłaszcza jeżeli można by go nabyć za ca 4000 pln.

Żeby była pełna jasność - ja także żadnego systemu, puszki, czy obiektywu nie polecam ani nie odradzam - odpowiedziałem tylko na konkretne pytanie zawierające jasną alternatywę...

Pamiętaj też, że Alternatywy zawsze są... 4 :wink:

PZDR
Ostatnio edytowano 24.05.2008 19:24 przez Rafał K, łącznie edytowano 2 razy
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 24.05.2008 19:20

Piotrek_B napisał(a):Woka ma chyba lustrzankową albo traume albo fobie :lol: :papa:

:D :D :D :wink:

arekwroc ..... aż mnie korci aby zamieścić podobne zdjęcie zrobione "małpka". Nie zamieszczę ponieważ .... wdałbym sie w niepotrzebne "telemorele" oraz ...... takich zdjęć (tego typu) to ja nie mam najmniejszego sensu wykonywać. Bezużyteczne. Ponadto, Ty jesteś fachowiec, weź do ręki "małpkę" taką niestarą, taką która coś tam potrafi i zrobisz takie samo. Fachowiec jesteś. :!: Jeżeli będzie się różnić jakimś ułamkiem %, .... to kto na to patrzy.
....................... ale to takie moje gdybanie.

Pozdrawiam. :D
tomek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek99 » 24.05.2008 20:33

ona_007 napisał(a):[...]Zamiast D60 poradził D80 z obiektywem AF-S 18-200 f/3.5-5.6 G DX VR IF-ED

I dobrze zrobił 8) Mam taki zestaw i polecam. Po pierwsze do D80 można zapiąć prawie całą optykę nikona, po drugie samo body jest jednym z lepszych w tej klasie (choć bez wodotrysków typu live view), po trzecie - ten obiektyw jest chyba najlepszym wyborem na początek (pomijając jego cenę) - ma dobrą optykę, szeroki zakres i stabilizację. Poza tym docenisz to, że nie będzie trzeba zbyt często zmieniać szkieł 8)
ona_007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ona_007 » 25.05.2008 09:50

To jeszcze jedno pytanie odnośnie Nikona D80.
Mąż znalazł taką opinię o D80:
"Jedyną wadą jest brak uszczelnienia body i brak samoczyszczenia matrycy"
czyli jak rozumiem- aparat jest mało szczelny czyli "przepuszcza na plastikach"...

Prawda li to? :lol:

PS : Jutro już przestanę nudzić - bedzie po zakupie "jakiegoś" :wink:
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 25.05.2008 10:16

Nie zaprzątaj sobie głowy czyszczeniem matrycy skoro 18-200 bedzie Twoim jedynym szkiełkiem.

W tej klasie Nikon nie stosuje uszczelnień, używam 80-tki w różnych warunkach i nigdy jakoś nie odczułem braku uszczelnienia body.
Bardziej istotna dla Ciebie powinna być ergonomia oraz wybór obiektywów na przyszłość.
Marek i Joanna
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek i Joanna » 25.05.2008 11:16

Dzięki za podpowiedzi
byłam pomacałam lustraneczki i mam dylemat czy sony a 200, czy nikon d 80? cena taka sama -2500zł, tylko że a-200 ma dodatkowo obiektyw 70-300mm . I naprawde nie wiem na który sie zdecydować. Zdjęcia które wykonuje najczęściej (praktycznie codziennie )
to biegające konie, dzieci, ale też zdjęcia wakacyjne(letnie i zimowe) tak jak każdy, oraz portrety rodziny i znajomych.Interesuje mnie tez makro ale to może z czasem. Chciałabym zakupu dokonac juz w ciągu najbliższych dni i bawic sie nową zabawką.Więc pomocy !!! :? :!:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.05.2008 11:33

Marek i Joanna napisał(a):.... mam dylemat czy sony a 200, czy nikon d 80? cena taka sama -2500zł, .....

Na 100 % ta sama cena ? W okolicach 2500 to i owszem D80 kupisz ale....body
Marek i Joanna napisał(a):....tylko że a-200 ma dodatkowo obiektyw 70-300mm . .....

I na to najbardziej uważaj :!:
Fakt, w okolicy 2500 kupisz A200 z 2 obiektywami: 18-70 i 75-300. Jest takich ofert kilka na rynku.
A200 + 18-70 kosztuje aktualnie np. w MM 1599 zł.
2500 zł - 1599 zł = 901 zł :idea: - i tyle kosztuje Cie ten drugi "promocyjny"
Jak kupisz A200 z obj. 18-70 - to zapłacisz 1599 zł. (max. 1666 zł)
Chcesz ten drugi 75-300 to kupisz go odzielnie za.....588 zł ( www.e-fotojoker.pl/obiektywy/sony )
Razem zestaw masz za ok. 400 zł taniej niż w tych pesudo-promocjach :roll:
Pozdrav
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 124
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone