Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 20.04.2008 20:45

woka napisał(a):
ziomek napisał(a): Zdjęcia robione moją małpką (soniaczek) na automacie były "ładniejsze" od zdjęć robionych nikonem d-40 z opcją automatycznych nastaw.

Przecież o to mam chodzi aby były ładne. Jesteś na tej drodze na której ja byłem 5-6 lat temu. Myślałem ... tylko lustrzanka. Teraz kiedy zaspokoiłem swą ciekawość, .... lustro leży sobie na półce i niech leży na zawsze. Ja nie "poważam" lustrzanek. Mają jedną zasadniczą wadę ...... duże to cholerstwo, ciężkie, do kieszeni się nie zmieści. :D :wink:

dlatego myślę o tym
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.04.2008 21:07

fajny
maadoox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maadoox » 24.04.2008 14:33

TZ3 Lumix. Mnie wystarcza.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 05.05.2008 14:36

z 2-3 lata temu pisalem ze mam Canon S1

kilka dni temu przesiadlem sie na Canon S5 ale do cro mam nadzieje pojedziemy za rok

teraz mamy 2-letnia corke i urzadzamy sie w nowym domu do ktorego za kilka dni sie wprowadzamy ...
borewicz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) borewicz » 05.05.2008 15:17

Parę dni temu stałem się szczęśliwym (mam nadzieję) posiadaczem Panasonic Lumix FZ18. Aparacik ze swoimi możliwościami i przy połączeniu z wyobraźnią jest rewelacyjny. już nie mogę się doczekać kiedy pstryknę pierwsze foto na chorwackiej ziemi. Pozdrav

Obrazek
censor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 14.05.2008 13:16

Basman napisał(a):Nowy nabytek z piątku FUJI S9600

Przeglądam forum w sprawie Fuji S9600 i dostaję już oczopląsu.
Proszę o twoją opinię na temat tego fujii gdyż mam zamiar takowe kupić a widzę, że taki posiadasz.
Interesują mnie odpowiedzi na poniższe pytania:
1. jak z jakością zdjęć
2. czy mocno szumi (na różnych forach spotkałem się z rozbieżnymi opiniami)
3. Czy z ręcznym ostrzeniem są rzeczywiście takie kłopoty jak piszą na innych forach?
4. Czy obsługa menu jest łatwa (wstyd się przyznać ale jestem angielskim analfabetą) i czy bez znajomości angielskiego poradzę sobie (nadmieniam, że do tej pory mam Fuji E550 z angielskim menu i bez znajomości tego języka radzę sobie bez problemów)
5. czy brak stabilizacji ma duży wpływ przy wykorzystywaniu zooma - czy konieczny jest statyw?

PS
Czy jak byś jeszcze raz miał wybierać to znowu S9600 czy też np.: panasonic FZ 18.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2008 18:42

Tego modelu wprawdzie nie posiadam a ponieważ go znam to....
censor napisał(a):....
1. jak z jakością zdjęć....

Pamietaj o tym, że to człowiek robi zdjęcie a nie aparat. A tak serio ZERO jakichkolwiek zastrzeżeń w tej klasie aparatów
2. czy mocno szumi (na różnych forach spotkałem się z rozbieżnymi opiniami)....

nie licz na cuda powyżej 400 ISO
4. Czy obsługa menu jest łatwa (wstyd się przyznać ale jestem angielskim analfabetą) i czy bez znajomości angielskiego poradzę sobie (nadmieniam, że do tej pory mam Fuji E550 z angielskim menu i bez znajomości tego języka radzę sobie bez problemów)....

obługa anglojęzycznego menu we wszytkich Fuji jest tzw. intuicyjna, więc problemów nie bedzie miał nawet ten, kto języka angielskiego nie zna. Jak masz juz kontakt z Fuji to nie będziesz miał tym bardziej problemów.
5. czy brak stabilizacji ma duży wpływ przy wykorzystywaniu zooma - czy konieczny jest statyw?....

ma duży wpływ - statyw będzie Ci potrzebny.

Odpuściłem pytanie nr 3 bo tego akurat nie testowałem.
Co do testów aparatów na różnych forach czy nawet na stronach internetowych - podchodź do tego z lekkim dystansem :wink:
Widziałem np. testy sprzetu, który znam i powiem Ci tak - zdjecia testowe i owszem super ale mało mają wspólnego z realiami. Chyba więcej z photoshopem :lol:

Czytając Twoje powyższe pytania myślę, że bardziej pasowałoby Ci lustro a nie hybryda :wink:
tomek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek99 » 14.05.2008 19:11

Piotrek_B napisał(a):[...]
Czytając Twoje powyższe pytania myślę, że bardziej pasowałoby Ci lustro a nie hybryda :wink:

Dwa tygodnie temu widzialem S9600 w promocji MM za ok. 950 zł w związku z czym na różnych forach foto jest ostatnio sporo zapytań o ten model 8)
A swoją drogą, to naprawdę udana hybryda, a za takie pieniądze to raczej nie ma konkurencji.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2008 19:21

tomek99 napisał(a):.... a za takie pieniądze to raczej nie ma konkurencji.

co racja to racja :lol:
censor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 14.05.2008 20:47

Piotrek_B napisał(a):Czytając Twoje powyższe pytania myślę, że bardziej pasowałoby Ci lustro a nie hybryda :wink:

Lustra przećwiczyłem analogowe, jak dla mnie była to pułapka sprzętowa.
Od pierścieni do makro poprzez rożne filtry do tele. Jak dla mnie zabijało to całą radość z fotografowania gdzieś zgubiłem ten urok chwili gdy warto coś zapamiętać.
Szukam teraz czegoś w miarę przyzwoitego co nie będzie mnie zmuszało do zbytniego zastanawiania się czy lepiej ten czy tamten obiektyw i w związku z tym wyskakują mi hybrydy.
Nie ukrywam też że finansowo lustrzanka z obiektywami w przedziale jak np S9600 wychodzi znacznie drożej.
Z tego też powodu rozważam Panasonica FZ18.
Niestety nie wiem czego do końca się po panasie spodziewać bo co sobą reprezentuje S9600 to już wiem i coraz bardziej jestem na niego zdecydowany.
P.S.
Testując na tyle na ile to możliwe Panasonica w Makro stwierdziłem, że na max zoom ostrzenie to porażka każde testowe zdjęcie (podgląd na monitorze aparatu) było nieostre.
arekwroc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arekwroc » 14.05.2008 21:18

Sprawdzałeś jaki w tym momencie miałeś tryb fotografowania? Na max tele mogło brakować światełka i nie trudno o poruszenie....
Ostatnio edytowano 14.05.2008 21:19 przez arekwroc, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2008 21:18

censor napisał(a):Lustra przećwiczyłem analogowe, jak dla mnie była to pułapka sprzętowa......

No cóż......to sa plusy i minusy luster :wink:
censor napisał(a):.... S9600 to już wiem i coraz bardziej jestem na niego zdecydowany......

To chyba nie pozostaje Ci nic innego jak kupić to 9600, szczególnie, że cena zrobiła sie niziutka..
Faktem jest, że w tej klasie nic lepszego nie kupisz.
Kiedyś miał konkurencje w postaci Sony R1 ale to już historia i nowego nie kupisz.

Ostatnio z cro_userów 9600 kupiła AnetaA - ewentualnie jej popytaj o szczegóły jak sie to "w praniu" sprawuje. Taka opinia będzie o niebo lepsza od jakiegoś nawiedzonego testu lub pseudotestu :wink:
Pozdrav
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.05.2008 19:45

borewicz napisał(a):Parę dni temu stałem się szczęśliwym (mam nadzieję) posiadaczem Panasonic Lumix FZ18. Aparacik ze swoimi możliwościami i przy połączeniu z wyobraźnią jest rewelacyjny. już nie mogę się doczekać kiedy pstryknę pierwsze foto na chorwackiej ziemi. Pozdrav

Obrazek

Bardzo porządny sprzęt. Skreśliłem go ze względu na rozmiary gabarytowe. Osobiście go "macałem" i byłem pod wrażeniem. Jednak wrażenie wrażeniem, ..... moje potrzeby są inne.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.05.2008 20:02

Piotrek_B napisał(a):Kiedyś miał konkurencje w postaci Sony R1 ale to już historia i nowego nie kupisz.

R1 nie była konkurencją dla hybryd, była konkurencją dla luster i to nie z kitowymi obiektywami, bo te podobnie jak wszystkie hybrydy zjadała na śniadanie razem z paskiem :wink: Pamiętaj, że R1 miała matrycę CMOS APS-C 8)
Mariusz Gubernat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz Gubernat » 19.05.2008 07:53

borewicz napisał(a):Parę dni temu stałem się szczęśliwym (mam nadzieję) posiadaczem Panasonic Lumix FZ18. Aparacik ze swoimi możliwościami i przy połączeniu z wyobraźnią jest rewelacyjny. już nie mogę się doczekać kiedy pstryknę pierwsze foto na chorwackiej ziemi. Pozdrav

Obrazek

Też go mam i uważam, że aparacik jest super.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 122
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone