Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 18.02.2008 17:39

Leszek Skupin napisał(a):O to to... dość dobrze rozbudowany i sprawdzony system a nie D40 tylko D80 bo po 1 D80 ma 10,2 MPix a nie 6,2 (jak D40) poza tym D80 ma napęd AF z obudowy przez "śrubokręt", a nie przez silnik w obiektywie jak w przypadku D40 (wiele obiektywów NIKONa ma napęd z obudowy przez "śrubokręt"), ale to już tutaj przerabialiśmy

Pozdrav :papa:

No i właśnie o to chodzi-myślcie co chcecie, ale co to za wartości i jakie mają znaczenie przy robieniu zdjęć, jakieś MPix,napędy itp-potrzebny mi ktoś kto konkretnie powie potrzebne jest to, bo możesz wtedy to i tamto...
A czy z canonów jest coś godne polecenia? (upieram sie przy tym bo może uda sie taniej załatwić, ale raczej tylko tę markę :) )

A tragarza to też bym raczej nie chciała zatrudniać :wink: więc gabarytowo też żeby nie przesadzać, ale nie wiem czy się tak da

:D no to macie ze mnie niezły ubaw :D
pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.02.2008 19:08

woka napisał(a):... Wszystko sprowadza się do jednego, tzn. możesz wejść do sklepu foto, z zamknietymi oczyma. Po omacku wyszukać pierwszy lepszy aparat i go kupić. Mogę dać gwarancję- każdy z nich zrobi zdjęcie, niezłe zdjęcie. Reszta to prawie że w czystym wydaniu marketing i medialne zaszłości.....Konkluzja: domowo-prywatny użytek zdjęć , można śmiało "po omacku".....

Woka - jak Cię lubie i często się z Toba zgadzam to tu trochę Ci się pie.... :lol:
Popieram w całej rozciągłości opinie Ryska w tym temacie.
Otóż NIE KAŻDY aparat da Ci to samo. Nie dalej jak wczorej "obrabiałem" zdjecia koleżance. Zrobiła to na najzwyklejszym Samsungu za jakieś 300 zł. z kawałkiem. Ponieważ jest zielona z fotografi to robiła to na trybie automatycznym (innego nawet chyba nie ma w tym jej modelu) Powiem tak - jakość aparatu z telefonu komórkowego się kłania - kobitka sp...liła sobie zdjęcia o ile można to było nazwać zdjęciem. A miała to być pamiątka ze Lwowa. Dobrze, że byłem też na tym wyjeździe to jej dałem swoje bo jej to po prostu nie dało się oglądać. Podobnych zdjęć o podłej jakości widziałem dość dużo w życiu.
Więc......aparatu nie można kupowac jak flaszki wódki w sklepie na zasadzie "pierwszą z brzegu proszę"
Są kompakty z których można zrobić dobre jakościowo zdjęcia (nawet nie znając się na fotografii) A są również kompakty na poziomie technologicznym telezakupów Mango które nie zarejestrują Ci obrazu jako pamiątki tylko spieprzą Ci te wspomnienia.
woka napisał(a):... Ten ma to i to, potrafi to i to ....... każdy to potrafi. :!: :!: ....

Sorki ale nie każdy.
Z lustrzanki zrobisz kompakt ale z kompaktu nie zrobisz lustrzanki.
Inna sprawą jest kupowanie luster przez kogoś kto ma zamiar robić nim zdjęcia tylko i wyłącznie na nastawach automatycznych - w takim wypadku ktoś albo jest niespełna rozumu albo nie rozumie do czego służy lustro albo chce sie na siłę dowartościować (tylko po co ?)

woka napisał(a):... Nie zajmuje się zawodowo fotografią więc po ch...... jej coś innego.

Nie musi być ktoś zawodowcem - wystarczy by fotografia była czyjąś pasja, hobby etc.
Nie każda fotkę zrobisz kompaktem czy nawet hybrydą.
Patrząc nawet na swoim przykładzie - nie jestem zawodowcem i pewnie nim nie będę ale przez naście lat (od czasów jeszcze komunii) latałem z lustrem na szyi. Jako 10-letni gówniarz nauczyłem się obsługi manualnej aparatu (przecież kiedyś innych nie było a Zenith to był szał gwizdka :wink:) W latach 90-tych zapanaowała moda na kompakty i na nie sie przerzuciłem.
Teraz chce wrócic do lustra bo najnormalniej w zyciu mi go brakuje - poznałem co to kompakt czy hybryda i wystarczy.
Natomiast jak ktoś nie ma takiego zacięcia to niech zostanie przy kompakcie czy hybrydzie ale BROŃ BOŻE pierwszej z brzegu jak sugerujesz. Bo fotografia to pamiątka z przeszłości i powtórzyc tego samego już się nie da a czasami sie już nie zdąży.....
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 18.02.2008 19:14

To może ja jednak zostanę przy swoim..."bele jakim" bo zdjęcia nawet nie najgorsze robi :) Inaczej to sprzęt będzie super a fotograf do d.... :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.02.2008 19:43

AnetaA napisał(a):To może ja jednak zostanę przy swoim..."bele jakim" bo zdjęcia nawet nie najgorsze robi :) Inaczej to sprzęt będzie super a fotograf do d.... :wink:

Od kilku tygodni, kiedy kupiłem Canona 400D z Sigmą 18-200mm zadaję sobie to samo pytanie. Na razie jest właśnie dupa i to bez wyraźnego wskazania, czy to sprzęt, czy fotograf :wink: , gdyż efekty są barrrdzo różne.
Miałem do tej pory kompakt (mam go zresztą jeszcze) Canona Powershota S50 i jestem bardzo zadowolony.

Kupowałem niedawno sprzęt mamie na urodziny i przychylam się do opinii, że w tym samym przedziale cenowym można dostać dwie skrajnie różne jakościowo rzeczy. Trzeba próbować, pstrykać i pytać - nic z zamkniętymi oczyma.
Pozdraviam!
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.02.2008 19:44

To jest tak Anetko, że każde zajęcie wciąga. Jeśli lubisz fotografować i udaje Ci się przy tym myśleć zakup lustra jest uzasadniony. To coś podawane w Mpix to rozdzielczość matrycy na której rejestrowany jest obraz. Teoretycznie - im więcej tym lepiej, i na tym etapie, tego należy się trzymać przy zakupie lustrzanki. Canon ma jeden minus - rekomendowana optyka jest dość droga, natomiast firm niezależnych, czasem miewa kłopoty z pełną kompatybilnością. A zapomniałbym jeszcze, nie posiada stabilizacji matrycy, co powoduje utrudnione wykonywanie zdjęć w zakresach ogniskowych powyżej ok 150 mm, szczególnie dla osób z niewielkim doświadczeniem. Sprawdź w porównywarce dostępne modele. Co do załatwienia taniej, to powiem Ci że przy zakupie sprzętu, jeśli weźmiesz pod uwagę rok lub 2 do przodu, to zaufaj - 200, 300 czy 400 zł. nie będą tu miały istotnego znaczenia, chyba że zakładasz, że pozostaniesz przy tym co kupisz w pierwotnym zestawie, ale wtedy zasadność kupna lustra w ogóle stawiam pod znakiem zapytania :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 18.02.2008 20:07

Piotrek .. idę o wielki zakład, że wchodzę do sklepu, biorę pierwszy z półki ( taki bylecoś) i zrobię dobre zdjęcie. Może nie za pierwszym razem ale jak już wyczuję to ustrojstwo - zdjęcie będzie dobre. Wiem, że Ty i inni fachmani też sobie z tym poradzą.
Naprawdę ja nie widzę problemu. Będę miał problem jeżeli to zdjęcie ma być super np. A-4, warunki będę złe oświetleniowo, obiekt w oddali a ja muszę stać nieruchomo. W tym przypadku chyba bez lustra nie ma większych szans na dobre zdjęcie ( choć można i tutaj wątpić. Przecież lustro też nie jest wszechmocne). Jeżeli jednak ja nie będę "przyspawany" do podłogi czyli mogę się zbliżyć ...... myślę że "byleczym" też zrobię. Nie pierwsze to drugie wyjdzie, ale wyjdzie. .............. Małe jest piękne. :D :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.02.2008 20:15

woka napisał(a):Piotrek .. idę o wielki zakład, że wchodzę do sklepu, biorę pierwszy z półki ( taki bylecoś) i zrobię dobre zdjęcie....

Woka - zgodzę się z Tobą, że "byle czym" zrobisz zdjęcie ale to będzie jak z tą reklamą piwa Żywiec....prawie robi dużą róznicę :wink: Natomiast cuś małego ale wybranego z głową, nie na zasadzie chybił, trafił potrafi już zrobic fotke na której miło zawiesic wzrok.
woka napisał(a):....Wiem, że Ty i inni fachmani też sobie z tym poradzą...

Ja tam nie wiem jak inni ale ja do fachmanów się nie zaliczam. Ja jestem zwykły amator, który po prostu lubi lustrzanki :wink:
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 18.02.2008 20:39

A ja właśnie jeszcze nie wiem co lubię :) Po prostu tak jak pisałam wcześniej mój dotychczasowy aparat przestał mi wystarczać, a robiąc zdjęcia udaje mi sie Rysiu czasami myśleć i chyba dlatego odczuwam brak czegoś więcej-to już nie jest tylko takie sobie tam pstrykanie (choć po moich wytworach może tego nie widać) przynajmniej mam taką nadzieję,po prostu odkryłam że lubie fotografować, a żeby robić dobre zdjęcia to trzeba mieć czym, ale nie chcę też przesadzić bo fachowcem w tej dziedzinie na pewno nie będę, więc z drugiej strony nie zależy mi na super sprzęcie w super (czyt. wysokiej )cenie.Chcę zrobić dobre zdjęcie gdy. np. obiekt jest oddalony lub oświetlenie nie takie itp.

ps.wiem co to kompakt,lustrzanka ale co to hybryda to chyba niebardzo :oops:

pozdrówki
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.02.2008 20:45

Mianem hybryd określa się często aparaty z serii superzoomów, np Sony seria H, Panasoniki serii FZ itp.

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.02.2008 20:50

AnetaA napisał(a):...ps.wiem co to kompakt,lustrzanka ale co to hybryda to chyba niebardzo :oops:....

Aneta - hybryda to taki stan przejściowy :wink: kompaktem to już nie jest a lustrzanką jeszcze nie
Przykład hybrydy
:papa:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 18.02.2008 21:00

Średnio co miesiąć dwa temat wałkuje sie od nowa...
Może by jakiś nowy wątek wydzielić w dziale foto - np. "Jakie aparaty polecają Cromaniacy " ... :wink:

PZDRV
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 18.02.2008 22:49

rafał krasoń napisał(a):Średnio co miesiąć dwa temat wałkuje sie od nowa...
Może by jakiś nowy wątek wydzielić w dziale foto - np. "Jakie aparaty polecają Cromaniacy " ... :wink:

PZDRV

No bo średnio co miesiąc dwa budzi sie jakiś amatorzyna, co to chce trochę na fotograficzne wyżyny sie wspiąć :D no i poza tym ciągle coś sie przecież w sprzęcie zmienia.

To może ja jednak najpierw pomyślę o hybrydzie a nie zaraz o lustrzance, bo może sobie z nią nie poradzę?
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 19.02.2008 08:46

AnetaA napisał(a):
Rysio napisał(a):Anetko, podstawowe pytanie - lustro :?: kompakt :?: hybryda :?:

Myślę raczej o lustrzance,poprzedni aparat na potrzeby prywatno- domowe polecał mi znajomy fotograf no i nie narzekałam, ale do pewnego momentu-dla mnie na dzień dzisiejszy na pewno za mały jest zoom optyczny i jakoś mam problem z uzyskaniem efektu rozmytego tła :( choć do uwag i wskazówek sie stosuje

AnetaA: no i proszę! A piszesz, że czytasz i nic nie rozumiesz! Ładnie to tak w błąd wprowadzać?! :lol:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 19.02.2008 09:43

tomek99 napisał(a):
AnetaA napisał(a):[...]dla mnie na dzień dzisiejszy na pewno za mały jest zoom optyczny i jakoś mam problem z uzyskaniem efektu rozmytego tła :(

To, co ja wybrałbym w tej chwili, to Nikon D80 + szkło 18-135 (koszt ok. 3500 zł); jeśli 135 to za mało, to 18-200VR (obiektyw ze stabilizacją) za ok. 4600 zł za zestaw plus 50/1,8 do portretów - cena ok 500 zł. 8)
Jeśli 200 mm to też za mało, to widziałem zestaw D80 + kit 18-70 + 70-300 za 4200 zł z kartą Sandisk 4GB.
Jest w czym wybierać, i to w ramach każdego systemu. Pamiętaj tylko później o zapewnieniu sobie extra tragarza do sprzętu :)

--
pozdrawiam

Po prostu k.... drogo.

Olympus E-510 (w skrócie: ze stabilizacją, 10 MPx, Live View - podgląd obrazu na żywo) + obiektyw 14-42 (ekwiwalent dla 35mm: 28-84) + obiektyw 40-150 (ekwiwalent dla 35mm: 80-300) + CF 4GB Sandisk Extreme III - to wszystko za 2475 PLN i dostawa gratis. Olek daje 2 lata gwarancji - chyba jako jedyny.
Uważam taki zestaw dla zaczynających przygodę z lustrzanką za optymalny - dobry zestaw za bardzo przyzwoitą kasę.

Tu jest link do sklepu, gdzie zestawik można kupić

Tutaj troche sampli z tego zestawu

Skoro tak lubicie "Fotopolis" - to tu jest link do testu

A tutaj hest link do do zajefajnego forum Olka :)
AnetaA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AnetaA » 19.02.2008 15:31

Aniu, dzięki wielkie,pomyślę, rozważę, bo mniej więcej tyle chcę przeznaczyć na aparat, a dziś właśnie wdałam sie w dyskusje o Olympusach-koleżanka kupiła (ok.1000) kompakt, ale ma mnóstwo fajnych funkcji i 18krotny zoom optyczny,choć przyznam,że nie chcę raczej kompaktu, choć z drugiej strony,jeśli będzie lepszy od tego co mam, to i tak sprawi mi radochę, sama jeszcze nie wiem, trochę czasu jest jeszcze,więc dalej czytam...

Ja naprawdę niewiele rozumiem,ja potrzebuję jak krowie na rowie :) - tu to,tam to, jak chcesz zdjęcie np wieczorem to tak a nie tak itp.Muszę "ręcznie" spróbować i wtedy zapamietuję,pierwsze zdjecia z ustawień manualnych robiłam z kartką w ręce, ale nocne wyszły nawet całkiem ok.Każdy sposób dobry,żeby się czegoś nauczyć.Wielkie dzięki raz jeszcze
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 113
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone