napisał(a) Plumek » 17.02.2008 19:51
Rysio napisał(a):Co do optyki Olka to się zgadzam, że jest jedną z lepszych, jak nie najlepszych jeśli chodzi o amatorkę i kitowe.
Jeśli chodzi o wyższą półkę - też sobie swietnie radzą... Jest taki fajowy zoomik 7-14, który tak sobie radzi z architekturą na najmniejszej ogniskowej:
Przykładowe zdjęcieo pejzażu nie wspominając:
Przykładowe zdjęcieRysio napisał(a):Edit: Aniu, z ciekawości spojrzałem na allegro, i z tego co ostatnio szukałem ostatnio czyli szerokiego kąta, do Olka znalazłem szt 1 (słownie jeden) z ceną wyjściową 1900 PLN na 5 dni przed zakończeniem aukcji. Z ciekawości ją będę śledził za ile to szkiełko ostatecznie zejdzie. Porównaj w tym momencie dostępność szkieł i ceny dla S/M
Ogólnie wystawionych szkieł dla Olka jest 75 a dla S/M 249. Oczywiście dla C jest 910
ale nie
nie będę pstrykał tym czym wszyscy
Pozdrav
Tu masz rację. Choć nie wiem, o które szkło Ci chodzi, bo takiego nie widzę. Mało szkieł do olka na Alle... , ale w sklepach sa powszechnie dostepne. Ceny Sigmy do S, O, C czy N - bez różnicy. Różniaca co najwyżej w ilosći dostepnych do danego systemu. Tylko... czy faktycznie ktoś kupuje tyle obiektywów? 80% ma podstawowe 2 zoomy (albo i jeden), z 15% ma zaawansowany zestaw szkieł z wyższej półki, a pozostałe 5% wypasione szkiełka z serii profesjonalenej - a te w każdym systemie są tak samo drogie. Plusem Olka jest mnożnik x2, wieć przy tele po prostu rewelacja. Masz obiektyw 200mm, a ekwiwalent małego obrazka to 400:) Gorzej w drugą stronę... Sigma 10-20 daje tylko 20 na krótszym końcu
Fajnie też to wygląda dla skali odwzorowania makro. Weźmy taką Sigmę 105mm f/2,8. W Olku daje ona skalę 2:1
Ale kto wie, czy nie zmienię systemu
Pomyśle o tym pewnie za rok dopiero
Ostatnio edytowano 17.02.2008 20:22 przez
Plumek, łącznie edytowano 1 raz