Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.02.2008 20:33

Piotrek_B napisał(a):Rafał - mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie bo jak mnie pamięć nie myli to masz Olka.
Co sądzisz o takim czymś:
Olympus Evolt E-410 10-Megapixel Digital SLR
:arrow: 2 obiektywy Zuiko 14-42mm i 40-150mm za ok 1500 pln
:arrow: lub to samo ale tylko z obiektywem 14-42mm za około 1200 pln
Trochę jeszcze pomęczę ale nie wiem czy kupie cuś teraz czy po wakacjach a dodatkowo mam mętlik z wyborem systemu Nikon-Olympus-Canon-Pentax :wink:
Pozdrav

Zapomniałeś przy wyliczaniu systemów o Sony. Olympus ma takie fajne kwadratowe zdjęcia, no i producenci niezależni dość (Sigma, Tamron itp) często pomijają ten system przy rozdaniach, gdyż system 3/4 wymaga całkowicie odrębnego projektu szkła a nie jak w systemach C,N,S/M,P, gdzie w zasadzie zmiany wymaga tylko przeprojektowanie bagnetu mocującego. Canon - brak stabilizacji w body, przez co aby mieć w pełni wypasiony zestaw należy kupować stabilizowane szkła. Polityka Canona, promująca własne szkła, dodatkowo (z nieznanego mi powodu) wymaga mocnych starań producentów niezależnych aby szkło pracowało jak należy - częste są przypadki różnych dziwnych zjawisk np z ostrzeniem szkieł niezależnych producentów. Nikon - od D80 jak najbardziej, aczkolwiek stabilizacji w dalszym ciągu brak. O D40 wspominałem wcześniej. Pentax - nie znam, ale opinie pozytywne. Sony - nowy system z bogatą historią Minolty. Mam wrażenie że obecnie najszybciej idący do przodu system z dużym wyborem niedrogich i ciekawych amatorskich szkieł.

Ps.Pamiętaj, że w większości przypadków dual kit to tylko przejściowy stan przy wejściu w posiadanie lustra :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.02.2008 20:42

Rysio napisał(a):Zapomniałeś przy wyliczaniu systemów o Sony...

No fakt ale....skleroza nie boli :lol: Dzięki za rady. Nawet nie namieszaliście mi w głowie :idea: myślałem, że będzie gorzej :lol:
Muszę teraz siąść i przemyśleć.
Pozdrav :papa:
tomek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek99 » 11.02.2008 21:01

Piotrek_B napisał(a):Mam pytanie do "lustrzankowców" :wink:
Kto z Was może mi polecić lub obrzydzić takie cuś:
Nikon D40 6.1MP Digital SLR + 18-55mm f/3.5-5.6G ED II AF-S DX Zoom-Nikkor Lens
Czy miał ktoś do czynienia z tym modelem Nikona.
Testy w fotopolis itp. mnie nie interesują bo je znam - interesuje mnie opinia "z życia wzięta" o tym modelu.

Mam D40 z ww. kitem od roku i jest to moje pierwsze lustro. Sam aparat sprawuje się świetnie, obiektyw kitowy również jest przyzwoity - ale w tej chwili myślę nad zmianą na D80 i dokupieniem kilku szkieł (kultowej 50/1,8 i jakiegoś tele do 200 lub 300mm). Jeśli mogę coś doradzić, to do amatorskich zastosowań przydałaby się dłuższa ogniskowa (czyli np. zamiast 18-55, kitowy obiektyw z D80 - 18-135 lub chociaż 18/70). Opcjonalnie pozostaje 18-200 VR Nikkora lub nieco tańsza Sigma również ze stabilizacją. Jeśli chodzi o brak śrubokręta, to co zastosowań amatorskich nie odczujesz jego braku, a w najgorszym (najtańszym) wypadku dokupisz nowe szkło 55-200 VR za ok 850 zł. Nikon wypuścił ostatnio kilka szkieł AF-S z wbudowanym napędem w przyzwoitych cenach, podobnie Sigma i chyba Tamron, więc wybór jest znacznie większy niż jeszcze rok temu, kiedy ja kupowałem D40.
6 mpx w zupełności wystarcza, poza tym D40 jest mały, lekki i fajnie leży w dłoni. Jak na początek - polecam, tym bardziej że ceny chyba atrakcyjne :) Jeśli chcesz, podaj maila - podeślę kilka fotek z tego aparatu.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.02.2008 21:07

I to jest właśnie podstawowa wada D40 - brak AFu na stało ogniskowych szkłach typu 50/1,8. Stare minoltowskie 50/1,7 czy 50/1,4 śmigają z najnowszymi Soniaczami aż miło :lol:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.02.2008 16:26

Widze że dyskusja trwa. Ja równiez dojrzałem do decyzji.
Co sądzicie o tym modelu,.. dobry będzie .. jest dobrze wypasiony ?? Czy szkło kitowe jest ok czy trzeba będzie kupić jakieś przejściówki. :?: :?: :?: ........... Pozdrawiam. Miłego dnia. :wink:

http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/12104
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 16.02.2008 16:47

Woka, jeśli traktować to jako latarkę może być, jeśli zapalniczka jednorazowa (odpalanie od stłuczonego wcześniej światełka) trochę za drogo :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.02.2008 16:49

woka napisał(a):Widze że dyskusja trwa. Ja równiez dojrzałem do decyzji.
Co sądzicie o tym modelu,.. dobry będzie .. jest dobrze wypasiony ?? Czy szkło kitowe jest ok czy trzeba będzie kupić jakieś przejściówki. :?: :?: :?: ........... Pozdrawiam. Miłego dnia. :wink:

http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/12104

Model jak dla mnie rewela 8O większego wypasu nigdzie nie znajdziesz bierz i nawet się nie zastanawiaj (kup nawet 2 sztuki na handel - w HR sprzedasz od ręki i wróca Ci sie wczasy :lol:).
Niepotrzebnie ujawniłeś na cro.pl dane sklepu - możliwe, że już wszyscy na tym forum rzucili się na to i Ci podkupili.
Co do obiektywu kit-owego spokojnie ten akurat jest rewelacyjny, ale obiektyw z każdego innego systemu podchodzi nawet łączenia bagnetowe pasują (w sytuacji jak nie wchodzi obiektyw producent zaleca puknąć 3 razy gumowym młotkiem w korpus i wtedy zaskoczy)
Pozdrav :wink: :papa:
PS. A poza tym wszyscy zdrowi ? :lol:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.02.2008 17:19

Jak wiadać, obecni tutaj znają się na rzeczy. :D Tak trzymać i oby nigdy, poczucie humoru, nikogo nie opuszczało.
:!: :!: pzdr.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 16.02.2008 17:50

Baaaaardzo uniwersalny młotek z latarką, który robi zdjęcia :lool:

Woka świetne :D:D:D:D ale nadaje się do trochę humoru :lool:

ziomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziomek » 16.02.2008 17:57

SONY DSC-W5 8)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 16.02.2008 18:03

Leszek Skupin napisał(a):Baaaaardzo uniwersalny młotek z latarką, który robi zdjęcia :lool:

Woka świetne :D:D:D:D ale nadaje się do trochę humoru :lool:

Tak na poważnie tutaj rozmowa trwa, więc pomyślałem o jakimś przerywniku. :wink: :D
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.02.2008 08:10

No tak mi się wydawało, że potraktowałeś to CUŚ jako przerywnik, nie biorąc na poważnie możliwości zakupu tego CZEGUŚ :lool:

Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 17.02.2008 17:44

Rysio napisał(a):Olympus ma takie fajne kwadratowe zdjęcia, no i producenci niezależni dość (Sigma, Tamron itp) często pomijają ten system przy rozdaniach, gdyż system 3/4 wymaga całkowicie odrębnego projektu szkła

Rysiu - system Olka to 4/3 nie zaś trzy czwarte :) Natomiast optyka Olympusa dla amatorów jest najlepsza jakościowo. To znaczy wszystkie obiektywy KIT amatorskie mają o niebo lepsze parametry i osiągi niż amatorska optyka C, N, P itd. Również szkła z wyższej półki są wysokiej jakości, ale na razie to pomijam. Fakt - jest ciężko o szkła firm niezależnych (Tamron czy Tokina w ogóle takich nie robia dla Olka), ale Sigma już całkiem nieźle daje sobie radę. Natomiast oferta amatorskich szkieł Olympus jest już naprawdę niezła - ostatnio wyszedł obiektyw 70-300 f/4,0-5,6 (ekwiwalent dla małego obrazka 140-600!). Jest też zoom 180 (36-360). O takich standardach jak 14-42 (czy starszy 45) i 40-150 nie wspomnę.

Nie zapominajmy, że Olympus robi optykę do teleskopów, lornetek i do wyspecjalizowanego sprzętu medycznego.

A zdjęcia mają fajne proporcje jak dla mnie - nie są takie rozciągnięte - ale to kwestia gustu.

Co do systemu Sony... Nie obraź się, ale jawi mi się to jako sprzęt dla onanistów sprzętowych. Wypuszczanie co chwilę nowych modeli, w których tak naprawdę nic nie zostało zmienione... Wychwalanie zalet Sony aparatów za coś, co inne systemy miały od dawna, itd. Aparat to tylko część sukcesu - liczy się jeszcze optyka. Jak zrobią coś przełomowego - OK - niech mają. Na razie nie ma nic nowego w ofercie Sony. Wszystko to mają inne systemy również. I wg mnie Sony ma najgorszą ergonomię. No - ale to subiektywna ocena.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 17.02.2008 18:57

Plumek napisał(a):... Wychwalanie zalet ........ za coś, co inne systemy miały od dawna, itd.

Cytat okrojony celowo.
Plumek .... za te słowa aż bym Cię uściskał. Ja nie mam na myśli tylko aparatów foto, mam na myśli całość naszego życia społeczno-gospodarczo-kulturalno-oświatowego ( ....). :wink: Każdego "marketingowca" od razu po buzi. Kłamią to społeczeństwo, uszukują, błażnią .... ponoć to kretywność. ( za moich czasów nazywano to spekulanctwo). Jaki by człek nie wziął do ręki aparat, to każdy, wg instrukcji super dzieło. :!: Jedyny i najlepszy wybór.
Co on tam w sobie nie ma, jakie cuda potrafi zrobić. Kupujący jest super gość ......... bo kupił. :lol: :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.02.2008 19:09

3/4 czy 4/3 - zależy jak odwrócić :wink: ale masz rację prawidłowo jest 4/3. Co do optyki Olka to się zgadzam, że jest jedną z lepszych, jak nie najlepszych jeśli chodzi o amatorkę i kitowe. Jeśli chodzi o Sony, to oczywiście że cudów nie pokazał jak do tej pory, ale w ciągu niespełna 2 lat zbudował solidną bazę wyjściową systemu za rozsądne pieniądze. Dalsze zapowiedzi są równie optymistyczne jak dotychczasowa działalność, co z zapleczem, którym dysponuje Sony wróży dość dobrze na przyszłość. Ergonomia jak dla mnie jest bardzo dobra :lol: może ze względu na duże łapy :D

Edit: Aniu, z ciekawości spojrzałem na allegro, i z tego co ostatnio szukałem ostatnio czyli szerokiego kąta, do Olka znalazłem szt 1 (słownie jeden) z ceną wyjściową 1900 PLN na 5 dni przed zakończeniem aukcji. Z ciekawości ją będę śledził za ile to szkiełko ostatecznie zejdzie. Porównaj w tym momencie dostępność szkieł i ceny dla S/M :wink: Ogólnie wystawionych szkieł dla Olka jest 75 a dla S/M 249. Oczywiście dla C jest 910 :lool: ale nie :!: nie będę pstrykał tym czym wszyscy :twisted: :lool:

Pozdrav
Ostatnio edytowano 17.02.2008 19:21 przez Rysio, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 110
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone