Piotrek_B napisał(a):Rafał - mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie bo jak mnie pamięć nie myli to masz Olka.
Co sądzisz o takim czymś:
Olympus Evolt E-410 10-Megapixel Digital SLR
2 obiektywy Zuiko 14-42mm i 40-150mm za ok 1500 pln
lub to samo ale tylko z obiektywem 14-42mm za około 1200 pln
Trochę jeszcze pomęczę ale nie wiem czy kupie cuś teraz czy po wakacjach a dodatkowo mam mętlik z wyborem systemu Nikon-Olympus-Canon-Pentax
Pozdrav
Zapomniałeś przy wyliczaniu systemów o Sony. Olympus ma takie fajne kwadratowe zdjęcia, no i producenci niezależni dość (Sigma, Tamron itp) często pomijają ten system przy rozdaniach, gdyż system 3/4 wymaga całkowicie odrębnego projektu szkła a nie jak w systemach C,N,S/M,P, gdzie w zasadzie zmiany wymaga tylko przeprojektowanie bagnetu mocującego. Canon - brak stabilizacji w body, przez co aby mieć w pełni wypasiony zestaw należy kupować stabilizowane szkła. Polityka Canona, promująca własne szkła, dodatkowo (z nieznanego mi powodu) wymaga mocnych starań producentów niezależnych aby szkło pracowało jak należy - częste są przypadki różnych dziwnych zjawisk np z ostrzeniem szkieł niezależnych producentów. Nikon - od D80 jak najbardziej, aczkolwiek stabilizacji w dalszym ciągu brak. O D40 wspominałem wcześniej. Pentax - nie znam, ale opinie pozytywne. Sony - nowy system z bogatą historią Minolty. Mam wrażenie że obecnie najszybciej idący do przodu system z dużym wyborem niedrogich i ciekawych amatorskich szkieł.
Ps.Pamiętaj, że w większości przypadków dual kit to tylko przejściowy stan przy wejściu w posiadanie lustra