Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 31.01.2008 18:28

Rysio napisał(a): Kadra menadżerska N i C obżarła już paznokcie do nadgarstków :wink:

Nadgarski żarli już po wprowadzeniu stabilizacji w korpusach w innych zacnych systemach :wink: Teraz to jadą po łokciach, no chyba, że się przerzucili na palce u nóg :devil: .

W każdym razie Rysio SONOLTA zmierza niewątpliwie w dobrym kierunku... i będzie z FF w doskonałym towarzystwie... m.in z P :wink:

PZDRV
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 01.02.2008 10:03

A ja właśnie wczoraj drogą kupna nabyłem takie cóś... po raz drugi :oczko_usmiech: :sm: :lool:

Obrazek

P.S. Robi całkiem przyzwoite fotki na imprezach :oczko_usmiech: :papa:

P.S.2 i nie zamierzam obgryzać sobie paznokci po łokcie :oczko_usmiech:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.02.2008 11:04

A mi szanowny Plus GSM zafundował Aparat za złotówkę i jeszcze z niego dzwonić można :D :wink: ze stałym światłem 2,8 :sm: :hearts:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.02.2008 11:37

Ktoś tu kiedyś zarzucał że gadamy niezrozumiałym językiem pisząc o przysłonie, GO i czasach. W związku z tym polecam lekturę zapożyczonego fragmentu dyskusji:

A

Ej chłopaki kto Was fizyki uczył?
Na lamelkach migawki dyfrakcja zachodzi zawsze gdy staną one na drodzr światła, nie ważne czy lamelka leci sama czyw parze z siostrą, wielkość szczeliny ma tylko i wyłącznie wpływ na zjawisko interferencji ugiec od siostrzanych lamelek.

B

I tak i nie. Jak napisałeś dyfrakcja zawsze istnieje a więc i prążki dyfrakcyjne. Jednak cała sprawa odnosi się do proporcji światła ugiętego dyfrakcją do światła które przeszło niezakłócone tym zjawiskiem. Jak szczelina jest szeroka to prążków praktycznie nie widać co nie znaczy że ich niema. Jak szczelina będzie odpowiednio wąska to prawie całe światło które przejdzie przez nią zostanie ugięte i powstaną w zasadzie tylko prążki dyfrakcyjne na matrycy.

A

Dlaczego to nie ma takiego wpływy na obraz?
Bo naswietlenie odbywa sie dynamicznie, przejechanie nawet sporej intrferencji po czytniku i tak sie usrednia czego nie można powiedziec o przysłonie z obiektywu

B

Dynamika tutaj akurat nie będzie miała większego znaczenia na fakt istnienia prążków. Jedyne co to na zrobionym zdjęciu po prostu nie będzie można ich rozróżnić bo się rozmyją pogarszając ostrość zdjęcia.

Pozdrav :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 02.02.2008 12:16

:lool::lool::lool::lool::lool::lool::lool::lool:
Dobreeeee :!:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 02.02.2008 12:43

Tak...
Ja do "prążków" też jeszcze nie doszedłem :sm:

PZDRV
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 02.02.2008 12:49

Ja też jeszcze nie doszedłem i mam nadzieję nigdy nie dojść :wink: wolę robić zdjęcia, a prążki to ewentualnie na jakimś foto safari, ale to takie od zebry :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.02.2008 17:20

Mam pytanie do "lustrzankowców" :wink:
Kto z Was może mi polecić lub obrzydzić takie cuś:
Nikon D40 6.1MP Digital SLR + 18-55mm f/3.5-5.6G ED II AF-S DX Zoom-Nikkor Lens
Czy miał ktoś do czynienia z tym modelem Nikona.
Testy w fotopolis itp. mnie nie interesują bo je znam - interesuje mnie opinia "z życia wzięta" o tym modelu.
Przeznaczenie aparatu - czysto amatorskie, fotki dla własnych potrzeb. Zastanawiam się nad zmianą mojego Fuji FinePix5600 na w/w bo mam okazje kupić go za dobre pieniądze.
Pozdrav :papa:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 04.02.2008 18:28

Cześć Piotrek.
Tutaj i tu też parę miesięcy temu snułem swoje rozważania o podstawowych modelach lustrzanek z różnych systemów, w tym Nikona D40 - nie będę się więc co do pewnych kwestii powtarzał :wink:
Jeżeli nie interesuje Cię - poza kitowym 18-55 mm - dodatkowa optyka do tego modelu, to wybór jest dobry.
Jeżeli jednak kiedyś "najdzie" Cię ochota na jakieś dodatkowe szkiełko - będą spore wydatki...
Ten Nikon nie ma tzw. "śrubokręta" (napędu AF w korpusie) - obsługuje więc obiektywy tylko z wbudowanym napędem ultradźwiękowym (czyli te drogie). W wypadku tele potrzebował będziesz także dodatkowo szkła stabilizowanego (z oznaczeniem VR - jeszcze droższe) - inaczej bez statywu powyżej ogniskowej 200 mm ciężko będzie zrobić nieporuszone zdjęcie.
Nikony nie stabilizują bowiem matrycy.
Są wiec plusy i minusy...
Szczerze mówiąc to nie wyobrażam sobie, że zostaniesz przy kicie do końca życia... ale to Ty decydujesz :wink:

PZDRV
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.02.2008 18:39

Dzięki za info.
Co do szkieł to akurat wiem, że te akcesoria do Nikona do najtańszych nie należą :cry: Ale pocieszam sie faktem, że mimo wszystko idzie "trafić" dobrą cene i za nie.
Niestety, nie w Polsce ale na szczeście mam osoby, które zawsze moga mi cuś podrzucic zza wielkiej wody.
Pozdrav :papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.02.2008 19:38

D40 to aparat który na rynku jest dość dawno, no i jakby nie patrzeć znacznie stracił na atrakcyjności wśród konkurencji. Wszystko zależy od pieniędzy jakie możesz/chcesz przeznaczyć na aparat i za ile jesteś go w stanie zza wielkiej wody wyrwać, bo tam można dostać wiele innych modeli za porównywalne pieniądze, które parametrami D40 przewyższają. Dla mnie największy minus tego aparatu to wspomniany brak śrubokręta, a co za tym idzie niemożliwość dokupienia np jasnej 50mm na AF. D40 to dla mnie taki podsystem w systemie dlatego powiem nie. System powinien być w 100% kompatybilny i kropa.

Na ebayu Sony A200 z obiektywem 18/70 można dostać w granicach 1500 pln. Stabilizacja i AF w body i 10 Mpix gratis dodają :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.02.2008 15:43

Rafał - mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie bo jak mnie pamięć nie myli to masz Olka.
Co sądzisz o takim czymś:
Olympus Evolt E-410 10-Megapixel Digital SLR
:arrow: 2 obiektywy Zuiko 14-42mm i 40-150mm za ok 1500 pln
:arrow: lub to samo ale tylko z obiektywem 14-42mm za około 1200 pln
Trochę jeszcze pomęczę ale nie wiem czy kupie cuś teraz czy po wakacjach a dodatkowo mam mętlik z wyborem systemu Nikon-Olympus-Canon-Pentax :wink:
Pozdrav
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 11.02.2008 17:52

Piotrek, ja mam kasetkę Pentaxa, ale oly to też nie głupi system...
Cena E 410 w dual kicie (14-42 + 40-150) wygląda bardzo dobrze, więc ten zestaw można brać pod uwagę, ale...

Poszukaj jednak wpierw olka E 510 IS - jeżeli byłaby możliwość wzięcia go w dual kicie za ok 2000 zł (zakładam, że masz możliwości za wielką wodą) to się nie zastanawiaj - będziesz miał dodatkowo stabilizację w korpusie - a to bardzo ważne :!:

410 nie ma tej stabilizacji - Olympus zaś - w przeciwieństwie do C i N nie produkuje stabilizowanych szkieł - więc pow. 200mm będziesz trochę na lodzie... chyba, że lubisz nosić statyw :wink:

Reasumując - raczej poszperaj za E 510 IS w dual kicie, a tą 410-kę na razie odpuść.

PZDRV
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.02.2008 17:57

Dzięki Rafał. W takim razie i szukam i myśle dalej :wink:
A co do E510 to w dualu to ok. 700 USD, natomiast cena body to ok. 490 USD a z kitem 14-42 ok. 570 USD
Pozdrav
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 11.02.2008 18:17

E 510 IS w dual kicie za 700$ to luks oferta... jakieś 1000 zł taniej niż w Polsce.

:papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 109
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone