Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 22.01.2008 13:31

Żeby wyjaśnić mój punkt widzenia podam dwie zasady, którymi się osobiście kieruję przy zakupie elektroniki -
1. nigdy nie kupuje nowości jeśli nie muszę - jest wiele czynników, które powodują, że są one nieadekwatnie drogie w stosunku do jakości - jednym z nich (najbardziej odrywającym cenę produktu od jego jakości) jest intensywna reklama z reguły towarzysząca wprowadzeniu nowości na rynek, za co muszą ostatecznie zapłacić klienci - w największym stopniu ci pierwsi,
2. czekam, aż towar osiągnie przyzwoity stosunek jakości do ceny - wymaga to cierpliwości i znajomości tematu (żeby jej nabrać trzeba sobie zadać trochę trudu, jest to jednak imo w zakresie możliwości przeciętnego nabywcy z dostępem do sieci ), ostatecznie napewno jest jednak opłacalne.

W/w olek właśnie taki stosunek imo osiągnął - jest to w tej cenie aktualnie najlepszy zestaw na rynku w swojej klasie. Od października potaniał o ok. 800 - 900 zł - w ciągu najbliższego roku ta cena się utrzyma, albo spadnie max o 100 zł.
Tak prognozuje :wink: a jak będzie - czas pokaże.

PZDRV

PS
Moim systemem jest P. Nie jestem też sprzedawcą elektroniki ani aparatów. :wink:
Ostatnio edytowano 22.01.2008 16:15 przez Rafał K, łącznie edytowano 2 razy
kmusial
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmusial » 22.01.2008 14:35

A ja mam Zenita TTL i nie kupię cyfrówki :)
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 23.01.2008 09:16

Ja przed wakacjami 2006 chciałem kupic Sony A100, ale niestety nie dptarła na polski rynek. Po wakacjach juz mi nie zależało i odczekałem rok. Kupiłem aparat przed wakacjami 2007 ze świadomoscią, że za chwilę może być jeszcze tańszy. Zapłaciłem tyle ile ,mniej więcej kosztuje teraz.
:D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.01.2008 10:13

Fotopolis napisał(a):Ciężko w prosty sposób znaleźć bezpośredniego konkurenta E-510. Nikon D40x pomimo pewnych podobieństw (jak choćby tylko trzy punkty pomiaru ostrości) leży na niższej półce, a D80 jest modelem zdecydowanie bardziej zaawansowanym. Najbliższym Pentaxem jest K100, jednak ma on tylko 6 Mp, choć także wyposażony został w stabilizację sensora. Canon EOS 400D jest słabiej wykonany i pomimo bardziej zaawansowanych niektórych funkcji (jak choćby ilość pól autofokusa) plasuje się nieco niżej od olympusa. Najbliższym aparatem wydaje się Sony A100, który ma praktycznie takie same podstawowe parametry. Pamiętajmy jednak, że dzieli je rok, a czas taki w wypadku technologii stosowanych w cyfrówkach to naprawdę długo.

Sony Alpha 200 + 18-70 mm

Oly chyba za dużo wydaje na reklamę :wink:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 23.01.2008 10:45

Rysio, co do wypowiedzi z fotopolis to stwierdzenie, że alfa 100 i olek 510 is to konstrukcje porównywalne jest trochę niepoważne.
510 ma niepodważalną przewagę nad konkurentem z racji posiadania:
- matrycy cmos (szumi znacznie mniej w stosunku do matryc ccd),
- systemu live view z obrotowym i uchylnym lcd,
- jedynego skutecznego systemu czyszczenia matrycy (w innych systemach to tylko bajer).

Co do alfy 200 to zobaczymy jak się spisywać będzie na wysokich iso :wink: utrzymanie m. ccd z poprzedniego modelu nie napawa optymizmem :wink:

PZDRV
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.01.2008 14:37

Rafale, zgadzam się z Tobą. Oly nie jest kiepskim systemem, bo ma wiele ciekawych rozwiązań. Tu pojawia się raczej kwestia lubienia/nielubienia systemu 4/3 i wszystkich + i - z tym związanych (w tym mnożnika ogniskowych :wink: ).
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 24.01.2008 09:54

Rysio napisał(a):Rafale, zgadzam się z Tobą. Oly nie jest kiepskim systemem, bo ma wiele ciekawych rozwiązań. Tu pojawia się raczej kwestia lubienia/nielubienia systemu 4/3 i wszystkich + i - z tym związanych (w tym mnożnika ogniskowych :wink: ).

Mnożnik ogniskowych jest świetny :) Łatwo się go liczy hehe
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.01.2008 10:05

No, no ale od 20 mm się zaczyna tele :wink:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 24.01.2008 10:36

Swoją drogą ciekawe co olympus wymyśli jak pozostałe systemy spopularyzują FF - co nastąpi myślę za 2 max 3 lata (myślę o wprowadzeniu FF już do segmentu lustrzanek półprofesjonalnych) :?:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.01.2008 11:06

Kupi matrycę od Sony :wink: a tak na poważnie, to nie sądzę aby FF się upowszechnił w najbliższym czasie. Zbyt dużo szkieł jest na rynku na APS-C aby z dnia na dzień możliwym się stało spopularyzowanie FFa. Puszka to nie problem, ale zebranie odpowiedniej kolekcji obiektywów, to coś na poziomie zmiany systemu, tyle że szkieł nie miałby kto kupować. Uważam, że APS-C utrzyma się długo na rynku amatorskim, tyle że puszki będą tanie jak barszcz a jakością będą dorównywały obecnemu FFowi. Wsadzą kosmiczne na dzień dzisiejszy bezszumowe ISO przy megamilionowych matrycach i okaże się, że ograniczeniem jest rozdzielczość/cena optyki a nie sama puszka. No cóż, a może się mylę :wink:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 24.01.2008 11:43

Rysio napisał(a):No, no ale od 20 mm się zaczyna tele :wink:

Ale za to mam 400 mm ze światłem 3,5 za baaardzo przyzwoite pieniądze :D Jakoś w dodatku mnie akurat bardziej tele pociąga ;)
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 24.01.2008 15:45

Rysio napisał(a):... zebranie odpowiedniej kolekcji obiektywów, to coś na poziomie zmiany systemu...

Własnie dlatego uważam, że FF będzie promowane - chodzi przecież w tym biznesie o to, żeby ściągnąć z ludzi kaskę. Taka nowośc będzie się do tego doskonale nadawać.
Coś podobnego zrobił już nikon w D40 usuwając w tym modelu śrubokręt ...
No ale czas pokaże...

PZDRV
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 31.01.2008 10:11

Czas pokazał... :mrgreen:

Pełna klatka w Sony

:papa:
Ostatnio edytowano 31.01.2008 11:52 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 31.01.2008 11:30

8O 8O 8O 8O Bez kitu przesiadam się na Trinitrona :oczko_usmiech:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 31.01.2008 17:35

rafał krasoń napisał(a):Czas pokazał... :mrgreen:

Pełna klatka w Sony

:papa:

Zanim FF Sony trafi pod strzechy z odpowiednim zestawem szkieł, upłynie jeszcze trochę rakiji :wink:

Ps. Rafale, o FF Sony (A900 najprawdopodobniej) już szumi od ponad pół roku. Kadra menadżerska N i C obżarła już paznokcie do nadgarstków :wink: W systemie obecne już są 3 puszki i kolejne 3 zobaczą świat do końca tego roku..., a byli tacy co mówili nie wchodź w to bo 1 puszka to nie system. Dostępność szkieł i akcesoriów również miała być fatalna :lol: Zapraszam do ponoszenia mojej torby ze szklarnią, zgromadzoną za psie pieniądze w niespełna rok :D :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 108
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone