Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 29.12.2007 11:01

Madzia, mieszkasz koło Wawy - masz w pobliżu dużo super sklepów foto. Proponuje żebyś sobie "pożyczyła" i potestowała obydwa szkiełka - napewno wtedy wybór będzie oparty na solidnych empirycznych przesłankach.
Pozdrawiam.
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 29.12.2007 11:12

Dobry pomysł!!! Dzieki Rafale :wink: :wink:
Miłego dnia (idę znów do lasu popstrykać hihihihii :lool: a potem w miasto!)
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 29.12.2007 12:11

rafał krasoń napisał(a):Madzia, mieszkasz koło Wawy - masz w pobliżu dużo super sklepów foto. Proponuje żebyś sobie "pożyczyła" i potestowała obydwa szkiełka - napewno wtedy wybór będzie oparty na solidnych empirycznych przesłankach.
Pozdrawiam.

Właśnie poruszyłeś ciekawy temat. Rok temu byłem właśnie w Sigma-Pro-Centrum w Blu-City w Warszawie, reklamują się jako największy sklep firmowy Sigmy, miałem ochotę na Sigmę 17-50 2,8. Wypożyczenie szkła nie było takie proste, byłem w w-wawie jeden dzień, za mało czasu na wypożyczenie. Sporo musiałem się naprosić, aby pozwolono mi zrobić parę fotek w sklepie. Gdy mi wreszcie pozwolono (chciałem na spokojnie obejrzeć je w domu na kompie) po wyjściu ze sklepu zostałem poproszony przez ochronę do skasowania fotek!!! Tyle się nacieszyłem z tego sklepu i możliwości przetestowania szkła.... A przy okazji pokazałem im swoją Sigmę 70-300 4;5,6 APO Macro ze złotym (prywatny import z Niemiec) wykończeniem to stwierdzili, że takiej jeszcze nie widzieli, byłem totalnie zaskoczony!!!! Poszukiwania szkła zakończyłem na Tamronie 17-50 2,8 z którego jestem bardzo zadowolony, kupiony z Allergo.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 29.12.2007 12:41

Witam. Moze ktos mi podpowie dlaczego biel na tych zdjeciach jest tak rozmazana?. Dwa rozne aparaty i podobne zjawiska, co robie zle?
http://picasaweb.google.com/sobiechowski/Miedzydroje\
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.12.2007 12:55

A ja właśnie zanabyłem wymarzone szkiełko do landów głównie chorwackich. Sigma 10-20 :D :D :D będzie jazda :D :D będzie baaaaaaardzo szeroko, czekam na przesyłkę kurierską 8)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.12.2007 13:12

Lubuszanin, na 1 fotce biel nie jest rozmazana tylko przepalona stąd efekt białej plamy bez szczegółów. Zdecydowanie ciemniej by się przydało, choć w ostrym słońcu, bardzo trudno poprawnie wykonać zdjęcie białych elementów bez ich przepału a jednocześnie uzyskać detale w cieniach by nie było czarnych plam. Dynamika matryc jest niestety ograniczona :? Na fotce, rozmycie nie dotyczy wyłącznie bieli. Całość jest zamglona. Przypuszczalnie efekt taki mógł powstać za względu na silne odbicie elementów białych w obiektywie. Pytanie czy obiektyw był idealnie czysty, bo mam wrażenie jakby na opalcowaniu poświata powstała lub na zaparowaniu szkła. Jeśli szkło na 100% było czyste to jedynym sensownym rozwiązaniem wspomożenia działania obiektywu jest zastosowanie filtrów, np polaryzacyjnego.

Pozdrav
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 29.12.2007 16:15

A czy ten filtr to jakis najdrozszy kupic, czy wystarczy firmowa taniocha?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.12.2007 17:10

Nie wiem jaki masz aparat ale w większości przypadków fioletowa Hoya wystarcza http://www.ceneo.pl/609250 . Jaki masz aparat??
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 29.12.2007 17:30

Co pewien czas wraca na forum pytanie: jaki aparat kupić?
Chociaż sam jestem posiadaczem lustrzanki, zwykle proponuję każdemu, kto ma taki dylemat rozważyć zakup dobrego kompaktu (hybrydy). Zwłaszcza, jeżeli aparat ma być wykorzystywany okazjonalnie i do fotek "urlopowych".
Nie bez znaczenia są tu również koszty - tak w chwili zakupu samego aparatu, jak i późniejszej rozbudowy systemu.
Wielu potencjalnych nabywców lustrzanek uważa, że tylko posiadanie "lustra" umożliwi im robienie doskonałych fotek.
Oczywiście, każdy kupuje to, na co ma ochotę - jego pieniądze, jego decyzja, jego satysfakcja - ale dla zobrazowania możliwości dobrej hybrydy pozwolę sobie zamieścić linki do galerii użytkowników Panasonica FZ50.

Aleksander Chmiel:
http://www.dfv.pl/gallery/members/A.Chmiel.html?g2_itemId=&g2_page=1
Urszula Frydrych:
http://chaber.fotogalerie.pl/

Pan Chmiel do fotografii makro używa soczewek-konwerterów makro firmy Raynox (DCR-250) - koszt ok. 180 zł

Fotografie pani Urszuli i pana Aleksandra były prezentowane w październikowym wydaniu magazynu Digital FotoVideo.

Pozdrawiam i życzę wszystkim Cromaniakom w nowym roku wielu świetnych fotek - oczywiście z Chorwacją w tle!
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.12.2007 17:43

DCR-250 na dzień dzisiejszy jest o wiele tańszy :wink:

Rynox DCR 250

W macro od sprzętu często o wiele ważniejsze jest samozaparcie :wink: którego mi brakuje 8)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 29.12.2007 18:00

turan napisał(a):Co pewien czas wraca na forum pytanie: jaki aparat kupić?
Chociaż sam jestem posiadaczem lustrzanki, zwykle proponuję każdemu, kto ma taki dylemat rozważyć zakup dobrego kompaktu (hybrydy).

Czyli np. jakiej ???? Proszę o kilka przykładów w kolejności pierwszeństwa zakupu.
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 29.12.2007 18:41

woka napisał(a):
turan napisał(a):Co pewien czas wraca na forum pytanie: jaki aparat kupić?
Chociaż sam jestem posiadaczem lustrzanki, zwykle proponuję każdemu, kto ma taki dylemat rozważyć zakup dobrego kompaktu (hybrydy).

Czyli np. jakiej ???? Proszę o kilka przykładów w kolejności pierwszeństwa zakupu.

Moje typy w tej kategorii to (kolejność wg pierwszeństwa zakupu):

1. Sony Cyber-shot DSC-R1 - niestety, już nieprodukowany i chyba niedostępny, ale może na Allegro?...
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/6.753-sony_cyber-shot_dsc-r1.1

2. Panasonic Lumix DMC-FZ50
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/6.1004-panasonic_lumix_dmc-fz50.1

3. Fujifilm FinePix S9600 (S9100)
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/6.1040-fujifilm_finepix_s9600_s9100.1

4. Canon PowerShot G9 - zaawansowany kompakt
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/6.1282-canon_powershot_g9.1

5. Sony Cyber-shot DSC-H9
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/6.1154-sony_cyber-shot_dsc-h9.1

6. Canon PowerShot S5 IS
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/6.1218-canon_powershot_s5_is.1

Poza niedostępnym Sony R1 najlepszy wybór moim zdaniem to Panasonic FZ50.

Rysiu - dzięki za sprostowanie. Miałem stare dane na temat ceny Raynoxa.

PozdraV
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 29.12.2007 18:51

Rysio napisał(a):Nie wiem jaki masz aparat ale w większości przypadków fioletowa Hoya wystarcza http://www.ceneo.pl/609250 . Jaki masz aparat??

Sorrki zapomnialem napisac Panasonic Lumix DMC-FZ8.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 29.12.2007 19:01

turan .. dzięki. Zaraz "oddam się lekturze". Zastanawiam się dlaczego Olympus nie ma u Ciebie uznania.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 29.12.2007 19:56

Nie moja to "myśl", znalazłem, tak przy okazji na jednej ze stron. Wklejam ponieważ tak jest napisane jakbym to ja pisał. Bardzo mi sie to podoba. Wklejam w całości abym nie był posądzony o stronniczość. Mógłbym coś tam pogrubić ...ale nie pogrubiam.

Cytat:
Za nim zacznę od K...(nazwa aparatu- stary model), to najpierw coś powiem: Ale mnie wkurzają niektórych komentarze. Moda jakaś na to szumienie, czy co? Ja oglądam całe zdjęcie, a nie poszczególne piksele i to w przybliżeniu 4 piksele na ekran. Poza tym aparat to tylko część sukcesu. Dobry fotograf zrobi wspaniałe zdjęcia słabszym aparatem, a taki co to najwięcej mówi o szumach i innych pierdołach to najlepszym zrobi kiszkę.
To samo z Olympusem SP-550 UZ.... Wszędzie tylko, że szumi i szumi. A jaki nie szumi? Znacie takie dziwo?
Albo gdzieś czytałem, że ten zoom od niego (18x) to tylko po to, żeby przyciągnąć klientelę. To sobie zróbcie nim ten zoom i jak przeczytacie ze zdjęcia napis, którego gołym okiem nie widać to zobaczycie jak wam się micha uśmiechnie.

A teraz o K..(nazwa aparatu). Mam go odkąd pojawił się w Media Markt za szatańską cenę 666 zł. Wtedy mnie na lepszy nie było stać. I mam go do dzisiaj i nie potrzebuję lepszego. Bawiłem się HP-kami, fujikiem s5000 i nowszymi S5600 i S6500, canonem S3 i różnymi Canonami A, Olympusem SP-510 i wspomnianym wcześniej SP-550 no i kilkoma innymi. No, fajne maszynki, nie powiem, dużo ustawień, dupereli, lepsze rozdzielczości. Jak ktoś lubi robić zdjęcie przez pół godziny, to niech się w to bawi - zabawa fajna. Ale ja potrzebuję szybko wyciągnąć sprzęcik cyknąć fotkę, bo akurat coś się dzieje, albo fajny widoczek się pojawił. A ten automat całkiem dobrze sobie wtedy radzi i nie gorzej od innych. Tym bardziej, że wyciągnięcie go z kieszeni nie zajmuje dużo czasu. Zdjęcia praktycznie bez różnicy w stosunku do innych aparatów (nie mówię o oglądaniu poszczególnych pikseli).
Zgodzę się, że jak ktoś chce robić zdjęcia w nocy, na imprezach itp, to niech sobie weźmie inny aparat. Ja osobiście idę na imprezę, żeby się pobawić, coś wypić, a nie robić zdjęcia. I tak znajdzie się zawsze jakiś zakochany w sobie i w swoim superaparacie koleś co porobi fotki.
Mówicie, że plastik to tandeta. Spadł mi na asfalt z wysokości 1,5 m, i ma tylko lekkie wgniecenie na obudowie. Wysypały się tylko baterie, ale klapka nie pękła, ani nic z tych rzeczy. Wszystko działa jak dawniej. Zrzućcie swoje cudeńka z takiej wysokości to zaraz wam się matrycki, soczewki i inne takie poprzesuwają, albo cały się rozsypie. A klapka na kartę i usb? Tyle lat i ciągle się otwiera i zamyka. A co od niej więcej wymagacie?
Biorę go, na narty, na rower, w góry, nad wodę, był też na basenie (na trybunach oczywiście). Porobiłem kilkanaście tysięcy zdjęć. Robiłem zdjęcia w śnieżycy i w deszczu. Jest niezniszczalny. Raz tylko jak mocniej zawilgł to nie chował się obiektyw do końca (tydzień pod namiotem w deszczu), ale po wyschnięciu wszystko wróciło do normy. I nie widać spadku jakości po tylu latach. A taką widziałem w jednym z topowych modeli Casio sprzed kilku dobrych lat.
A najważniejsza zaleta? Spokój. Nie boję się, że mi go ukradną, spadnie czy zawilgnie, tak jak bałbym się o jakieś cudeńko za dużo większą kwotę.
Nie chce mi się już podsumowywać tego co napisałem. Powiem jedno, robi fajne fotki, byle nie w nocy.
Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 106
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone