napisał(a) Lidia K » 18.12.2007 13:27
madzia1981 napisał(a):czy jest możliwość zrobienia tą alfą zdjęcie w formacie około 200 kb? Bo mam trzy możliwości rozmiaru zdjęć (bardzo dużych) ale może coś przeoczyłam...
Żadnym aparatem cyfrowym nie można zrobić zdjęcia o formacie około 200 kb. Bo to jest nie format a wielkość (rozmiar) pliku.
Format zdjęcia (dla papierów) jest mierzony np w centymetrach (szerokość 30 cm, wysokość 20 cm) .
Można mówić format zapisu zdjęć, dla Alfy są to: JPEG, RAW, cRaw.
Jest jeszcze pojęcie rozmiaru zdjęć w pixelach, dla Alfy najlepszy rozmiar to 4288 x 2856, a najgorsza to 2128 x 1424. Tyle wiadomo z pierwszej informacji z witryny internetowego sklepu.
RAW (pikseli) 4288 x 2856 jest najdokładniejszym zapisem foto i największą rozdzielczością dla Twojego aparatu. Ile jedno zdjęcie zajmuje (jaki ma rozmiar plik)? Tego nie wiem, nie mam lustrzanki cyfrowej, ale na pewno kilka, może nawet ponad 10 megabajtów.
JPEG jest mniej dokładnym zapisem foto, bo jest zawsze dokonywana kompresja (nie wiem na jaki odpowiednik zamienić słowo oznaczające tę czynność). Kompresja powoduje zmiejszanie wielkości pliku, ale nie rozmiaru w pikselach zdjęcia, jednocześnie pogarsza się jakość zdjęcia.
Żeby uzyskać taki rozmiar pliku 200kb należy najpierw zrobić zdjęcie w najgorszym rozmiarze (u Ciebie to się nazywa S 2128 x 1424), należy wczytać je do IrfanView lub innego, wyciąć interesujacy fragment, potem metodą prób zapisywać je w formacie jpg, zmieniając położenie na belce jakości w kierunku - niska jakość, wcześniej koniecznie zaznaczając "pokaż opcje" na dole okienka "zapisz jako"