Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 06.09.2005 22:22

Na Alegro zdarzaja sie rozne sytuacje...lepiej przejzyj sklepy internetowe mysle ,ze sa bezpieczniejsze....tam kupilem Panasonic FZ-10...
z pelnum wyposarzeniem kilkaset zlotych taniej niz w sklepie.
Warto tez przy okazji jazdy przez Niemcy kupic aparacik....sa znacznie tansze niz w Polsce
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 06.09.2005 22:34

mab napisał(a):Na Alegro zdarzaja sie rozne sytuacje...lepiej przejzyj sklepy internetowe mysle ,ze sa bezpieczniejsze....

To już jest temat na osobną powieść w odcinkach :wink: ostatnio niestety zupełnie nie mam czasu na czytanie cyberfoto ale pamiętam, że przy podejrzanie tanich ofertach można było po prostu kupić np. egzemplarze poreklamacyjne tak zwane "refurbished" często bez oryginalnego kolorowego pudełka... ale znajdowali się też świadomi nabywcy...

Myślę, że przy zakupie w sklepie, który reklamuje się przez Allegro ale prowadzi również zwykłą sprzedaż, nie ma różnicy w stosunku do innych sklepów internetowych... Ale sam polecałem znajomym wyszukanie przez Allegro i odbiór osobisty... niestety ze znalezieniem dostawcy w pobliżu N.S. będzie problem... ale już w Krakowie pewnie kogoś się znajdzie.

Co do zakupów za granicą, to podobno jednak bezkonkurencyjne są USA ale niestety się tam w najbliższej przyszłości nie wybieram...

Pozdrawiam
Józek

P.S. Polecam wyszukiwarkę na forum cyberfoto... na pewno można tam znaleźć wiele porównań i opisów zalet oraz wad wszystkich analizowanych aparatów...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.09.2005 22:36

ze schodzących kodaków jest chyba jeszcze ten:
http://www.jes.com.pl/index_lista_o.php ... =1&id=1947
muszę też przyznać się, że właśnie najbardziej
"po głowie chodziły" mi te wymienione przez joefa.
:lol:
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 06.09.2005 22:40

Janusz Bajcer napisał(a):ze schodzących kodaków jest chyba jeszcze ten:

To poprzedni aparat Volumena :wink:

na pewno jutro rano coś na jego temat tutaj napisze :) o ile pamiętam, to Robert zdecydował się na zmianę aparatu aby mieć między innymi jednak większy zoom optyczny ale być może jeszcze były inne powody...
Ostatnio edytowano 06.09.2005 22:51 przez JoeF, łącznie edytowano 2 razy
mpi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpi » 06.09.2005 22:41

Mab sklepy internetowe bezpieczne ale... pomimo 3 prób nie udało mi się nic kupić wysyłkowo :D, zawsze ściema że wszystko ok, towar jest, jak tylko złożę zamówienie to oni wysyłają itp. gdy po kilku dniach nic nie dochodziło i dzwoniłem a oni ściemniali to odwoływałem zamówienie - oni "nie ma problemu, to wina poczty, proszę nie pobierać przesyłki jeśli przyjdzie itp." a przesyłka nie przyszła do tej pory choć minęło 6 miesięcy :D.

ale znając mojego pecha to raczej tylko mi się to moze zdarzyć :)
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 06.09.2005 22:44

Sklepy internetowe maja to do siebie ,ze dostarczaja sprzet kurierem do domu bez wzgledu gdzie sie miesci i przed zaplata mozna sprzet obejrzec i sprawdzic...tak przynajmniej bylo u mnie.
Wracajac do wymienionych typow mysle,ze najlepsze z wymienionych sa panasonici ,ze wzgledu na optyke Leici i stabilizator obrazu i Canony za jakosc...
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 06.09.2005 22:44

mpi napisał(a):Mab sklepy internetowe bezpieczne ale...

Dlatego powyżej 200zł nie wysyłałbym pieniędzy jako przedpłatę... a najbardziej polecam odbiór osobisty.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.09.2005 22:45

Dzięki joef-fotografia cyfrowa jak widać, to obecnie temat-rzeka,
ale uciekam spać - dobranoc :papa:
mpi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpi » 06.09.2005 22:47

JoeF napisał(a):
mpi napisał(a):Mab sklepy internetowe bezpieczne ale...

Dlatego powyżej 200zł nie wysyłałbym pieniędzy jako przedpłatę... a najbardziej polecam odbiór osobisty.

nie robiłem przedpłaty i nie zostałem oszukany. wolęzapłacić więcej a za pobraniem a najlepiej odbiór osobisty. chodziło mi tylko o to, że niepotrzebnie straciłem 3 tygodnie na oczekiwania. dobrze że za aparatem zacząłem sięoglądać na kilka miesięcy przed wakacjami :D

dobranoc Janusz...
mpi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpi » 06.09.2005 22:50

a przy okazji to jak juz się wszyscy chwalą to i ja: :wink:

SONY W15 + 512MB SanDisk
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 07.09.2005 07:35

Ja cały czas analogowo z moją ukochaną lustrzaneczką Nikon F65 ;-)
Na wczasy w Cro pożyczyliśmy cyfrówkę Nikona i ... spodobało mi się bezkarne robienie dziesiątek zdjęć. Złe - wywalam. Dobre zostawiam. To ooolbrzymi komfort. Zresztą, komu ja to mówię... ;-)
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 07.09.2005 14:05

Janusz Bajcer napisał(a):ze schodzących kodaków jest chyba jeszcze ten:
muszę też przyznać się, że właśnie najbardziej
"po głowie chodziły" mi te wymienione przez joefa.
:lol:

Witaj Januszu. Cytowanego Kodaczka kiedyś miałem, naprawdę dobra maszynka. Zamieniłem go na Canona S1 IS bo: zachciało mi się megazoomu, a przede wszystkim cena była powalająca. Kolega przywiózł go z USA i mi dobrze odsprzedał.

Co do wyboru aparatu: po pierwsze musisz sobie zadać pytanie - co potrzebujesz? Jeżeli dotychczas fociłeś czymś nieskomplikowanym, jakimś automacikiem, to zapewne i taka cyfrówka w pełni zaspokoi twe potrzeby. Kupujesz więc tzw. "małpkę". Aparaty z tej kategorii wszystko mają zautomatyzowane, mają wiele programów tematycznych (że się tak wyrażę Na każdy temat). Z reguły proponują porównywalną jakość, więc przy wyborze można się kierować ekonomiką i ułatwieniami typu: tańsze karty, zasilanie, polskie menu czy duży wyświetlacz. Ja polecam coś z Kodaków, Nikona czy Canona. Pentax też nie jest zły. Dość atrakcyjny jest Fuji S 3500.
Natomiast jeżeli potrzebujesz coś bardziej zaawansowanego - mam tu na myśli przede wszystkim możliwość ustawień manualnych - to wybierz coś z Kodaków (np. DX 7440) czy Canona (seria A510/520). Oczywiście mam tu na myśli aparaty do 1000 zł.

A gdzie kupić? Sprawdź sobie ceny np tu: http://fotobasia.pl/ To sprawdzony sprzedawca na Allegro, ma dobre ceny.
Pozdrawiam serdecznie i życzę trafnych wyborów

P.S.
W sieci Avans jest np. Canon A510 na raty. Miesięczna rata 26 zł. To jedna flaszka mniej miesięcznie ;)

P.S. 2
Poczytaj opinie
mpi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mpi » 07.09.2005 14:24

volumen napisał(a):A gdzie kupić? Sprawdź sobie ceny np tu: http://fotobasia.pl/ To sprawdzony sprzedawca na Allegro, ma dobre ceny.

Heh sprawdziłem i się przeraziłem... poszukałem jeszcze w innych sklepach i z przykrością muszę stwierdzić że 512 MemoryStick za którą dałem miesiąc temu 260zł kupię już nawet za 220zł. Że nie wspomnę jak spadły karty SD
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 07.09.2005 16:05

zajrzyj tutaj ....napewno troche rozjasni ten problem

http://forum.swiatobrazu.pl/foto/viewfo ... 35b29ef810
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 07.09.2005 22:18

Ja kupowałem tutaj http://www.agito.pl/index.php kilka rzeczy m.in.karty pamieci,kamerę.Ceny do przyjęcia,szybka dostawa przez kuriera,zapłata przy odbiorze po sprawdzeniu towaru.Do rozważenia.
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone