Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 24.11.2007 10:50

Leszek, 1 zdecydowanie najlepsza.
sensowna obróbka to raczej tylko w PS' ie :wink:
:papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.11.2007 10:53

I mnie 1 też się najbardziej podoba, ale chodziło mi o to, że w najprostszym programie można wyciągnąć coś z tego niewidocznego pierwszego planu ;) w którym niby "NIC" nie ma tylko czarna plama. Okazuje się że jest i jak komuś bardzo zależy na tym, żeby to pokazać to jest taka szansa ;)

Pozdrav :papa:

P.S. poza tym ja to zrobiłem w dwie minuty :lol: a gdyby mi zależalo naprawdę bardzo to mógłbym się postarać zrobić to dużo lepiej w NIKON Capture NX ;)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.11.2007 11:11

rafał krasoń napisał(a):... 200 to wartośc asa ...

Nie ASA tylko ISO - to dwie różne skale ;) Czułość negatywu ISO

P.S. Bardzo dobry artykuł o fotografii.

P.S. 2. Sorki ASA pomyliłem z DIN :oops:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 24.11.2007 11:27

Czułość (tzw. ASA) to wielkość określająca stopień reagowania filmu fotograficznego na światło.
ponieważ pisałem do Kawo o czułości filmu właśnie, użyłem tego trochę już zapomnianego ale całkowicie poprawnego skrótu ...
ISO to tylko powszechnie przyjęty standard zapisu tej czułości - odnoszący się także do cyfranek.
:papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.11.2007 11:53

Ciąg dalszy artykułu o fotografii
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.11.2007 13:34

Leszek Skupin napisał(a):Wczoraj drogą kupna nabyłem Obiektyw TAMRON AF 80-210 F/4,5-5,6 :D...

Dzisiaj próbka jego możliwości ;)
Obrazek
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 24.11.2007 13:47

Po kolei.
1. Rysio nie jest chętny ( po co mu takie cuś) :?: :!: Ponadto, niech sobie leży, Minolty nie są złymi aparatami. Ma kilka osób w tym sam fotograf. To moja wina i ja doskonale o tym wiem. Nie wiem tylko co robić, jak nastawiać. Jak np. coś już opanuję to na drugi dzień i tak zapomnę. Naprawdę nie interesuję się fotografią. Analfabeta tak na 100000000000 %.
2. Aparat nie jest uszkodzony tylko ja jestem "super szpec" ( kolega czasem coś na nim pstryknie. Jemu wychodzą super)
3. Co do laboratorium to chyba muszę się zgodzić. Oddaje do najblizszego, kiedys robiono dobrze ale właściciel sie zmienił i teraz jakaś młodzież tam siedzi. Mam wątpliwości, Już nieraz miałem ale moje lenistwo jest wiekszę.

4. Leszek Ty nie stałeś koło fachowca, Ty nim jesteś.
To co wyrabiasz ze zdjęciami to Formuła 1. W pierwszej chwili myślałem że to moje zdjęcie ( podobny krajobraz), już miałem skakać z radości.

5. Artykuły o fotografii. Ja ich nie rozumiem. Tu należy poświęcić troche czasu, przestudiować, przeanalizować, wziąść do ręki produkt. To przerasta moje mozliwości.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.11.2007 13:51

kawo napisał(a):1. Rysio nie jest chętny ( po co mu takie cuś) :?: :!: ...

Gadałem z Rysiem na GG chce przejść stopień wtajemniczenia wyżej ;), a do puszki Minolty będą mu właśnie pasowały szkiełka które już ma ;)
kawo napisał(a):...
4. Leszek Ty nie stałeś koło fachowca, Ty nim jesteś.
...

Bez przesady :!: Usłyszałem kilka dobrych rad na temat fotografowania, trochę poczytałem, ale do fachowca to mi daleeeeko :!: Poniżej dowód ;)
Leszek Skupin napisał(a):...ASA pomyliłem z DIN :oops:

kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 24.11.2007 14:24

Odpowiednik wcześniej zamieszczonego (dobra pogoda), już jest lepszy a prawie w tym samym czasie pstryknięte. Nie pamietam abym cos "grzebał" koło aparatu ( ale nie wykluczam).

[img][img]http://img125.imageshack.us/img125/170/12arx2.th.jpg[/img][/img]

odpoiwednik (zła pogoda)- lepszy a czas jak wyżej czyli ten sam.

[img][img]http://img69.imageshack.us/img69/9048/23afj8.th.jpg[/img][/img]

Dochodzę do wniosku ( jejku, ale wymysliłem :!: ), ze wszystkie lustrzanki należy wywalic na śmietnik i kupować tylko compakty. :wink: :wink:
:oops: Małpka sama zrobi zdjęcie, nie trzeba się męczyć i głowić. Stres mniejszy i życie łatwiejsze. :D :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.11.2007 14:38

kawo napisał(a):...wszystkie lustrzanki należy wywalic na śmietnik i kupować tylko compakty....

Nie wyrzucaj - sprzedaj Rysiowi zarobisz na filmy do compacta :D
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 24.11.2007 16:43

Leszek Skupin napisał(a):
kawo napisał(a):...wszystkie lustrzanki należy wywalic na śmietnik i kupować tylko compakty....

Nie wyrzucaj - sprzedaj Rysiowi zarobisz na filmy do compacta :D

Leszek .... kompakt cyfrowy mam na myśli. Jeden już mam ale troszku stary. ...... pstryk zdjęcie - jak nieudane to "delete" i robię nowe. ..... Luks sprawa. :wink: Zero myślenia i kominacji. :D
( trochę żartuję. TY chyba również. Ale co nam pozostało, czasami należy wziąść to wszystko na luz.) :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.11.2007 17:04

Ruscy w technologi nas prześcigają. Na świecie niedawno była premiera Sony A-700, ruscy już mają A-900 :lol:
Dla zainteresowanych powiem że gościu w
stopce ma jakieś 30tyś nie licząc nieistniejącego body A-900 i R2, która również nie powstała, no chyba że gdzieś w tajnych bazach na Uralu :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.11.2007 17:12

Pewnie, że trzeba wrzucić na luz ;). My w domu w sumie we trzy osoby: żona, syn i ja, mamy 5 8O aparatów :lol: z czego dwa analogowe - luszczanki, jedną analogową małpkę i dwie małpki cyfrowe ;). Jest czym zdjęcia robić :D :devil: :oczko_usmiech: :mrgreen: :hearts:
A, a, a, byłbym zapomniał mamy jeszcze dwa aparaty cyfrowe w telefonach komórkowych :lool:

P.S. Jak dobrze pójdzie to jeszcze w tym roku będę miał D80 :devil: :devil: :mrgreen: :oczko_usmiech: :hearts: :hearts: :coool:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 24.11.2007 18:19

Rysio napisał(a):Ruscy w technologi nas prześcigają. Na świecie niedawno była premiera Sony A-700, ruscy już mają A-900 :lol:
Dla zainteresowanych powiem że gościu w
stopce ma jakieś 30tyś nie licząc nieistniejącego body A-900 i R2, która również nie powstała, no chyba że gdzieś w tajnych bazach na Uralu :lol:

Może na tamtym rynku mają inne oznaczenia? Tak jak to było w USA i w Europie - to samo body - 2 różne nazwy. Przynajmniej tak było w Canonach :) W Stanach nazywał się inaczej, w Europie inaczej :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.11.2007 18:35

Aniu, raczej nie bardzo, bo jak popatrzysz na stopki innych użytkowników ruskiego forum to mają wpisane i R1 i A700, także tego gostka chyba fantazja poniosła albo sobie jaja robi :wink:

Ps. Zresztą na KKM polskim też paru sobie podobne stopki po znalezieniu tego zrobiło :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 99
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone