Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 21.11.2007 12:47

Ja jakoś nie :lol: swojego czasu miałem 400 mm :lol: to się przyzwyczaiłem ;)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 21.11.2007 13:15

Leszek Skupin napisał(a):190 PLN Obrazek

Bo nie jest dedykowany do cyfry.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 21.11.2007 13:16

Pytałem - można nim robić zdjęcia na cyfrowej puszce ;) a że nie ma symbolu D :?: powiem delikatnie - nieszkodzi :D
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 23.11.2007 21:50

shtriga napisał(a):
volumen napisał(a):Większość fotografujących swą przygodę kończy na aparacie compaktowym. I to wcale nie jest złe. Robią zdjecia z wakacji, z imprez, dokumentują życie bliskich. Zatrzymują emocje, do których po latach wracają. I wierzcie mi, że wtedy nie liczy się żadna aberacja, dystorsja czy ucięty kawałek chmurki. Najważniejsza jest chwila, którą zatrzymało owo zdjęcie. Często dzielą się z nami tymi emocjami, pokazują te zdjęcia, które z jakiegoś powodu są dla nich niezwykle ważne. Nie robią tego na forum fotograficznym, bo ich to z reguły nie interesuje. Może warto o tym pamiętać i uszanować ich odczucia? Nawet, jeżeli fotka jest zrobiona telefonem.

Uff :D Voluś! W Bielsku świeci słońce, piję sobie pyszną kawę, przeczytałam to, co napisałes i spojrzałam czule na mojego głupika Nikusia 5400 i... - po prostu piękny dzień!!! :D

Mam nadzieję, że w tle były sevdalinki albo Elvira 8)

janusz.w. napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):190 PLN Obrazek

O Jezusicku :!: Trzeba było brać dwa :!:
(Ten drugi na zapas :wink: )

pozdr

Wczoraj, w Fotojokerze widziałem nikonowskie 28-80 po 99 zł 8)
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 23.11.2007 22:38

volumen napisał(a):Mam nadzieję, że w tle były sevdalinki albo Elvira 8)

No własnie jeszcze nie... :( :( :( Poczta gwizdnęła chyba :evil: :evil: :evil:
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 23.11.2007 23:04

shtriga napisał(a):
volumen napisał(a):Mam nadzieję, że w tle były sevdalinki albo Elvira 8)

No własnie jeszcze nie... :( :( :( Poczta gwizdnęła chyba :evil: :evil: :evil:

To trzeba reklamować :D
Adres się nie zmienił?
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 24.11.2007 08:26

Nie zmienił się .. :cry: Napisałam Ci maila :)
Spiorę tyłek listonoszowi przy okazji. I zrobię zdjęcie moim głupikiem (żeby było w temacie :lol: )
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.11.2007 08:27

volumen napisał(a):Wczoraj, w Fotojokerze widziałem nikonowskie 28-80 po 99 zł 8)

Taki to ja mam w składzie z aparatem 8) :lol: :P
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 24.11.2007 09:17

Wywołałem zdjęcia. Chyba mnie zaraz trafi ...... zwykłą małpką zrobię o wiele lepsze. To zrobione "lustrem". Proszę mi powiedzieć, co ja złego robię że takie gnioty mi wychodzą.
Pogoda była, taka jak widać ( zdj. nr 1) ale z cała pewnością nie było aż tak pochmurno. Zdjęcie nr 2, .... chyba zwaryjuję, dal widać ale bliżej to czarna dziura. Pogoda dobra.
Fachowcy proszę o wskazówki. Proszę mi powiedzieć gdzie błąd i co należy robic aby się tego ustrzec.
[img][img]http://img248.imageshack.us/img248/570/09ajs0.th.jpg[/img][/img]

[img][img]http://img210.imageshack.us/img210/9339/05agi7.th.jpg[/img][/img]
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 24.11.2007 09:48

nie jestem fachowcem i nigdy nie fociłem analogiem, ale mz problem (czyli fatalne niedoświetlenie zwłaszcza dołu obydwu fotografi) dotyczy bądź kwestii sprzętowo - technicznych:
- złego doboru filmu
- zdupczonego światłomierza w aparacie
- względnie w labie też mogli wywołać film chlastając ze dwie, trzy działki w dół -
bądź po prostu źle ustawionej ekspozycji - czyli błędu fotografa.
to ostatnie jest chyba - bez urazy - najbardziej prawdopodonym wytłumaczeniem, a jeżeli pomiar światła był punktowy to na 100% jest to ta przyczyna.
co z tym zrobić - na początku lepiej jest fotografować na pomiarze centralnie ważonym (nie wiem czy analogi mają jakiś odpowiednik matrixa) a punktowego sie uczyć :wink: co sam właśnie robię :wink:
pozdrawiam
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 24.11.2007 10:11

Bo analogowe Minolty robią takie ciu.ate zdjęcia :wink: To ile za nią chcesz :?: :twisted:

Co do zdjęcia to mi to wygląda na spitolone skanowanie + niedoświetlenie (Twoja wina) + brak odpowiedniego filtra (też Twoja wina) no i być może kwestia kiepskiego filmu, ale na tym się nie znam :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.11.2007 10:14

Na obu zdecydowanie pomiar światła poszedł w niebo :( ja zrobiłbym to tak. pomierzył światło na niedoświetlonej części - ciemniejszej obrazu i ustawił takie wartości w manualu (przypadek lustra) po czym podniósłbym obiektyw w górę - wtedy niebo mogłoby być przepalone jedyna rada - filtr szary połówka ewentualnie CPL-ka. Niestety w tym przypadku lustro jest wykorzystywane jako zwykła "małpka", natomiast lustro nad małpką ma tę przewagę, że to wszystko co opisałem wyżej można naprawić ;)

Pozdrav :papa:

P.S. Co do fachowca to .... stałem koło niego :lol:
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 24.11.2007 10:34

Właśnie, w lustrzance cyfrowej jest wszystko widoczne. W analogu tej przyjemności nie mam a sam film wywoływany jest po jakimś czasie. Co i jak robiłem - uległo zapomnieniu.
Odnośnie rodzaju filmu- Fujicolor C 200 ( ponoć dobry, tak mówi szpec z laboratorium). Na resztę potencjalnych przyczyn - czarna magia dla mnie. Nigdy nie byłem miłosnikiem fotografowania, teraz czyli zawsze po wywołaniu filmu ...... mam wstręt do tego zajęcia, do lustrzanek. Zawsze robię na auto. W tych zdjęciach być może włączyłem tryb "krajobraz", być może ( to potrafię) ale nie jestem pewny.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 24.11.2007 10:41

Kawo, w takim razie - póki Rysio chętny - żeń mu tego swojego analoga ... :wink:
:papa:

ps
fujicolor c 200 - jeżeli to 200 to wartośc asa (a pewnie tak jest :wink: ) to faktycznie dobry jest ... jak powiadał fachowiec z labu ... nie wiem tylko, czy dopowiedział, że na słoneczna pogodę :wink:
Ostatnio edytowano 24.11.2007 14:50 przez Rafał K, łącznie edytowano 2 razy
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.11.2007 10:44

Tryb krajobraz daje ci większą przysłonę co zwiększa głębię ostrości. Mam podobne zdjęcie, ale nie tak spaprane z mojego można było coś niecoś wyciągnąć ;) Fujicolor Superia to bardzo dobry film amatorski za niewielkie pieniądze.
Poniżej mój przykład
1. Obróbka - pomniejszenie i wyostrzenie
Obrazek

2. Zmniejszenie kontrastu
Obrazek

3. Rozjaśnienie
Obrazek

W przypadku Twojego zdjęcia niestety taka operacja odpadła :( Zmień laba :D. Ja zmieniłem i jestem bardzo zadowolony - teraz wywołują mi negatyw i skanują do pliku TIFF z którym mozna zrobić praktycznie wszystko ;) jak z RAWem ;)

Pozdrav :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 98
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone