Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.11.2007 20:39

kawo napisał(a): ....... każdy z nas oczekuje czegoś innego, posiada inną konstrukcję duchową i tak powinno być. Musimy się rożnić, wówczas jest ciekawiej.

I dlatego Madzia kupiła sobie Alfę :lol: :papa:

Ps.Zdjęcia ładne, mój poprzedni aparacik "małpka" Samsung A50 pstrykał też ładnie ale się zepsuł. Naprawa okazała się nie opłacalna.
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 19.11.2007 22:41

kawo napisał(a):Madzia .... wiem, w dobrym tonie jest pogratulować zakupu. Wypada pogratulować lecz nie zrobię tego. Co kupiłaś sobie ?????? moim zdaniem dziwoląga którego i tak w zasadzie nie potrzebujesz. Zdjęcia które są Ci potrzebne wykona "bylejaki" aparat,.... aparat mniejszy, zgrabniejszy. Dla mnie taki zakup to czyste szaleństwo lub głupota. Jak "to-to" będziesz dzwigać na wczasach, na plażę nie będziesz się wstydziła z nim wyjść ? Za kilka tygodni zapewne ochłoniesz i dojdziesz do wniosku że ... jednak zakup szalony. Chciałoby sie powiedzieć .... dziewczyno stuknij się w głowę i ochłoń od wszelkiego marketingu. :!: Miej swój pogląd i nie ulegaj wpływom innych. Tego typu aparat może mieć każdy ... a ilu tych "każdych" jest posiadaczem onego produktu ????

Kawo-a teraz kilka słów odemnie.
Nie musisz służyć uprzejmością by gratulować, zupełnie mi o to nie chodziło. Wiesz...niektórym niewiele potrzeba do osiągnięcia efektu końcowego i ty pewnie się w tej grupie znajdujesz. Ja szukam czegoś innego w fotografii i zapewniam cię że jestem zadowolona z zakupu.

Kiedyś wystarczył mi zwykły kompakt ale człowiek uczy się przez całe życie a ja jestem bardzo wymagającą od siebie kobietą i niestety stary aparat stał się zbyt słabym narzędziem do fotografowania.

Wiesz...temat babo-chłopów ze sprzętem na karku był już wyżej wspomiany, na szczęście z takimi opiniami się nie liczę (pewnie Witki, Plumek i inne kobiety posiadające duże aparaty też to koło tyłka leci)
Wstyd to kraść, nie znam gorszego wstydu, więc to twoje stwierdzenie jest dla mnie bardzo hmmm...jakby to ci napisać żenujące?śmieszne? No coś w tym stylu.

A wpływom nie ulegam. Czytam uważnie słów tych kilku wartościowych ludzi takich jak Rysio, Witki, Rafał, Arekwroc i jeszcze kilku innych, którzy swoimi umiejętnościami i wiedzą pomogli mi w zakupie. I chwała im za wszystkie pomocne posty.Cenię takich ludzi, którzy mają coś do powiedzenia w takim wątku jak ten.

Do zobaczenia, gdzieś może w Chorwacji...Pomacham Ci jak Cię rozpoznam i tym samym pewnie przysporzę ci trochę wstydu :D ale skoro mnie tak pokolorowałeś to nie będę Ci więcej mieszać w głowie.

A Twoje fotki są dla mnie takie se...chciałby się powiedzieć,że wykonane bylejakim aparatem bez żadnego zastanowienia. Sorki,jeśli myśłałeś że się nimi zachwycę.
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 19.11.2007 22:45

Wrzucę kilka fotek po moim powrocie z Londynu. Oczywiście wszystkie cenne uwagi,będą mile wskazane :D Póki co jeszcze nie wgrałam programów, by wrzucić kilka pierwszych ujęć do kompa.
Pozdrawiam wszystkich zwolenników duuuuuużych aparatuf :D :D :D
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 19.11.2007 22:50

madzia1981 napisał(a):Wrzucę kilka fotek po moim powrocie z Londynu

Madzia - koniecznie, będziemy czekać..

I dla ciebie specjalnie ode mnie: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.11.2007 08:46

Dobra, więc nie oceniając kadrów, bo Ciebie Kawo to nie interesuje :wink:

1. Szum - szum przy idealnym oświetleniu jakie miałeś robiąc te fotki, jest dla mnie nie do przyjęcia przy kolorowym landszafcie. Brakuje gładkości obrazu i ostrości. Owszem dla rozdziałki 10x15 papierowej, problem w dużej mierze by został zniwelowany, jednak w rozdziałkach monitorowych już jest to wyraźnie widoczne. Można by wyostrzyć :lol: ale i nie można by bo po wyostrzeniu szum jest tak ostry i nieprzyjemny że ... dupa :?

2. Aberracje chromatyczne na dużej fotce pięknie pokazały jakość optyki zastosowanej w aparacie, niestety ta pozostaje niewymienna :lol:

3. No i potwierdzę słowa Rafała, masz jakieś fotki zrobione o zmierzchu :?: Choć w mojej opinii nie powinieneś mieć bo noszenie aparatu, którym obecnie focisz jest wyłącznie nieuzasadnionym obciążaniem kieszeni :wink:

Powyższe dla Ciebie nie ma znaczenia :?: Więc po co kupować aparat :?:

Przykład

Obrazek
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 20.11.2007 09:40

Rysio, fajny zafarb :wink: podoba mi się.
dzisiaj luks światełko w sandomingo jest - cza pofocić...
:papa:
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 20.11.2007 09:44

Madzia, wielkie gratulacje :) Teraz biegusiem robić zdjęcia :)

Myślę, że w tym momencie dyskusji warto przypomnieć jedną, stara prawdę: zdjęcia robi fotograf, a nie aparat.

Kilka lat temu, na jednym z forów fotograficznych była sobie dziewczyna. Robiła piękne zdjęcia Canonem A60 (dla przypomnienia - prosta małpka ze szczątkowym manualem i matrycą 2 mln pixeli). Przyjemnie było patrzyć, jak swoimi zdjęciami wprowadza w zakłopotanie właścicieli dużo lepszych aparatów. Pewnie teraz fotografuje lustrzanką cyfrową. Dlaczego tak myślę? Bo do niej dorosła, bo to był świadomy wybór.
Lustrzanka cyfrowa to potężne narzędzie, które właściwie do minimum niweluje ograniczenia kreatywności fotografa. Pod warunkiem, że doskonale zna owo narzędzie. Bo sam zakup lustrzanki nie oznacza, że zdjęcia będą lepsze. Zmysł i kreatywność to klucz do sukcesu. A wtedy dochodzi do przewrotnego wniosku, że: "Tym co mi najbardziej przeszkadza w robieniu pięknych zdjęć jest p...ny aparat fotograficzny" :)

Większość fotografujących swą przygodę kończy na aparacie compaktowym. I to wcale nie jest złe. Robią zdjecia z wakacji, z imprez, dokumentują życie bliskich. Zatrzymują emocje, do których po latach wracają. I wierzcie mi, że wtedy nie liczy się żadna aberacja, dystorsja czy ucięty kawałek chmurki. Najważniejsza jest chwila, którą zatrzymało owo zdjęcie. Często dzielą się z nami tymi emocjami, pokazują te zdjęcia, które z jakiegoś powodu są dla nich niezwykle ważne. Nie robią tego na forum fotograficznym, bo ich to z reguły nie interesuje. Może warto o tym pamiętać i uszanować ich odczucia? Nawet, jeżeli fotka jest zrobiona telefonem.
A czy my, właściciele lustrzanek cyfrowych nie zaczynaliśmy od compaktów? Czy nie podobały się nam wtedy nasze zdjęcia? Czy zwracaliśmy uwagę na aberację? Czy nie wstawialiśmy daty do zdjęcia?
Może obecni właściciele compaktów są na tym etapie, na którym byliśmy my kilka lat temu? I może im to w zupełności wystarcza? Czy to błąd, przestępstwo?
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 20.11.2007 09:50

Rysio .... co to jest "aberracje chromatyczne". Wyjaśnij mi tak łopatologicznie. Naprawdę nie wiem z czym to kojarzyć.
Odnośnie fotek. Jak pisałem, robienie zdjęć nie jest moim konikiem. Przykładam aparat do oka, pstryk i jest zdjecie, tak "w marszu". Trwa to ułamek sekundy. Lustrem jak robiłem (jak robię), to "oczywista oczywistość" trwa to znacznie dłużej, przymierzyć, wykadrować, namierzyć , popatrzeć na czas i przysłonę, .......... wreszcie pstryk. Jednak dla mnie jest to meczące. To przecież tylko zdjęcie. Nie potrafię siedzieć godzinami nad zdjęciem i "zachwycać" się jego urokiem, nie potrafię oceniać i przyznam że nie wiem co to jest ta aberracja. Szumy znam ( ziarno).
Zdjecie które zamieściłeś .......... bardzo ładne. Jednak nie wiem czy mam na nim szukać cech ujemnych czy jest to przykład super zdjęcia. Dla mnie super ale nauczony doświadczeniem, co dla mnie jest dobre np. dla Ciebie jest nie do przyjecia.
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 20.11.2007 09:59

volumen napisał(a):Większość fotografujących swą przygodę kończy na aparacie compaktowym. I to wcale nie jest złe. Robią zdjecia z wakacji, z imprez, dokumentują życie bliskich. Zatrzymują emocje, do których po latach wracają. I wierzcie mi, że wtedy nie liczy się żadna aberacja, dystorsja czy ucięty kawałek chmurki. Najważniejsza jest chwila, którą zatrzymało owo zdjęcie. Często dzielą się z nami tymi emocjami, pokazują te zdjęcia, które z jakiegoś powodu są dla nich niezwykle ważne. Nie robią tego na forum fotograficznym, bo ich to z reguły nie interesuje. Może warto o tym pamiętać i uszanować ich odczucia? Nawet, jeżeli fotka jest zrobiona telefonem.

Uff :D Voluś! W Bielsku świeci słońce, piję sobie pyszną kawę, przeczytałam to, co napisałes i spojrzałam czule na mojego głupika Nikusia 5400 i... - po prostu piękny dzień!!! :D

A tak na serio to sobie postanowiłam, że kiedyś dojrzeję do lustrzanki - jak zobaczyłam fotki jakie robicie :lol: Na razie pasjonuję się łapaniem emocji moich i czyichś - a czym, to na razie nie jest dla mnie aż tak ważne:D
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 20.11.2007 10:07

Madzia .... źle odebrałaś moją opinię. Jakbym śmiał, jakbym mógł obrazić tak miłą osobę. Nie miałem nawet najmniejszego zamiaru. Ja zamieściłem tylko swoją opinię na ten temat i w żadnym przypadku nie przyjmuj jako opinia o Twojej osobie. Fakt, osoba bez wzgledu na płeć, jeżeli robienie zdjęć nie jest jej zawodem, to taka osoba, z dużym aparatem...... jakoś dla mnie jest to widok ...... czy ja wiem ....... sam już nie wiem.
Jak zauważyłaś, jestem posiadaczem zarówno "lustra" jak i "byleczego". Lusto odstawione, do łask dopuszczony kompakt.
Nic do "lustra" nie mam, żadnych pretensji odnośnie robienia zdjęć. Pretensję mam do niego, za jego wymiary. Z tego własnie powodu, leży sobie i odpoczywa. W moim przypadku, zakup chybiony.
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 20.11.2007 10:11

volumen napisał(a):Większość fotografujących swą przygodę kończy na aparacie compaktowym. I to wcale nie jest złe. Robią zdjecia z wakacji, z imprez, dokumentują życie bliskich. Zatrzymują emocje, do których po latach wracają. I wierzcie mi, że wtedy nie liczy się żadna aberacja, dystorsja czy ucięty kawałek chmurki. Najważniejsza jest chwila, którą zatrzymało owo zdjęcie. Często dzielą się z nami tymi emocjami, pokazują te zdjęcia, które z jakiegoś powodu są dla nich niezwykle ważne. Nie robią tego na forum fotograficznym, bo ich to z reguły nie interesuje. Może warto o tym pamiętać i uszanować ich odczucia? Nawet, jeżeli fotka jest zrobiona telefonem.

Święte słowa. Pozdrawiam Cię Volumen.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.11.2007 10:23

Kawo, a tak na marginesie, to jaką masz tą lustrzankę bo rozumiem że to analog :lol:
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 20.11.2007 11:05

Rysio napisał(a):Kawo, a tak na marginesie, to jaką masz tą lustrzankę bo rozumiem że to analog :lol:

Rysio .. dokładnie tak. Analog kupiony jakieś 5 lat temu. Stan techniczny ....jak nówka, mało używana. Firma Minolta. Kupiona w Fotohurcie. W momencie zakupu "doradca" z salonu powiedział mi aby nie kupować cyfry lustrzanki ponieważ jeszcze dużo wody upłynie nim cyfra-lustro będzie robił zdjęcia tak jak analog. ( cyfry lustra miały wówczas mało pixceli). Chciałem mieć "dobry" aparat więc poradzono mi tą lustrzankę. Kupiłem wówczas równiez cyfrę Kodaka jako coś poręcznego. Polubiłem tą małpkę, lustro nie.
Ostatnio edytowano 20.11.2007 11:18 przez kawo, łącznie edytowano 1 raz
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 20.11.2007 11:12

madzia1981 napisał(a):Oto mój nowy zakup :D :D :D

:D Piękny!
Teraz jeszcze tylko asystenta do noszenia torby hehehe Mnie czasem nie chce sie po prostu brać sprzetu ze sobą... A jak pomyślę, że jesce laptopa mam brać... I narty na przykład... Cała wyprawka ;)
A tak powanie - plecy bolą od dźwigania - zastanów się nad plecakiem :) Zamiast torby. To się tylko tak wydaje, że mało waży, ale jak gdieś spacerujesz z 3 kg non -stop uwieszonymi na ramieniu - nie ma mowy - kręgosłup odpada... No. A ststyw od poprzedniego modelu udźwignie to ustrojstwo? Sprawdź, czy będzie stabilne...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.11.2007 11:53

Kawo zapomniałem odpowiedzieć na Twoje pytanie. Aberracja chromatyczna to to coś co powoduje że gałązki drzew na tle nieba dostają fantastycznych kolorów (najczęściej niebieskich czerwonych i fioletowych). A skoro lustro Minolty leży i się kurzy, to może mi je sprzedasz :?: :lol: :wink:

Ps. Jaki to model i jaki obiektyw do tego masz :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 96
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone