Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 18.11.2007 19:02

kawo napisał(a):Madzia .... wiem, w dobrym tonie jest pogratulować zakupu. Wypada pogratulować lecz nie zrobię tego. Co kupiłaś sobie ?????? moim zdaniem dziwoląga którego i tak w zasadzie nie potrzebujesz. Zdjęcia które są Ci potrzebne wykona "bylejaki" aparat,.... aparat mniejszy, zgrabniejszy. Dla mnie taki zakup to czyste szaleństwo lub głupota. Jak "to-to" będziesz dzwigać na wczasach, na plażę nie będziesz się wstydziła z nim wyjść ? ( za kilka tygodni zapewne ochłoniesz i dojdziesz do wniosku że ... jednak zakup szalony).

uparty jak baran, dalej nic nie rozumie....

Madzia - moje gratulacje!!!!! Czekamy na pokaz możliwości...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.11.2007 19:19

Madziu - również gratuluję zakupu i niech zrobione tym aparatem zdjęcia sprawiają Ci wiele radości.
I nie przejmuj się opinią "kawo' - wśród aparatów foto nie ma dziwolągów, (no chyba że taki) natomiast najwięcej dziwolągów trafia się wśród ludzi :wink: :papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.11.2007 20:30

Januszu, każdy aparat ma jakieś przeznaczenie. Cambo SC oparty na ramie optycznej, podobny do tego który pokazałeś w dzisiejszych czasach jest np. niezastąpiony do profesjonalnej fotografii architektury.

Kawo, Ty rzeczywiście pozostań przy małpce , bo i tak nie ogarniesz o czym tu mowa :) No i broń Boże bez manuala bo przełączysz i nie będziesz wiedział jak do auto wrócić :)
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 19.11.2007 10:08

Rysio napisał(a):Kawo, Ty rzeczywiście pozostań przy małpce , bo i tak nie ogarniesz o czym tu mowa :) No i broń Boże bez manuala bo przełączysz i nie będziesz wiedział jak do auto wrócić :)

:D :D :D
Mówiąc już poważnie to ja zrobie sobie zdjęcie "bylejakim" aparatem tzn. małym gabarytowo a Madzia zrobi takie samo tyle tylko że nadzwiga się, nameczy się, a jest co dzwigać i schować toto tak łatwo nie można.
ps. jak chcesz lustrzankę to leży u mnie na półce. Nie używana od dłuższego czasu. Zdjęcie 10x15 robię tym "bylejakim" - jest super. :D :D :D Rysio ... kto tu jest bardziej praktycznym :?:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 19.11.2007 10:45

Kawo, mówimy o praktyczności czy o zdjęciach :?: Bo z praktycznych to najbardziej K750i bo i do domu zadzwonisz i zdjęcia pstrykniesz i wysłać możesz na meila MMSem, no i jaki on malutki jest :lol:

Ps. Dalszą dyskusję mogę z Tobą prowadzić w temacie jak pokażesz swoje fotki z małpki :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.11.2007 10:53

Rysio napisał(a):Kawo, mówimy o praktyczności czy o zdjęciach :?: Bo z praktycznych to najbardziej K750i bo i do domu zadzwonisz i zdjęcia pstrykniesz i wysłać możesz na meila MMSem, no i jaki on malutki jest :lol:

Ps. Dalszą dyskusję mogę z Tobą prowadzić w temacie jak pokażesz swoje fotki z małpki :wink:

K750i ma jeszcze coś, co nie ma ani "lustro" ani "małpka" :wink:
Można go wykorzystać jako odtwarzacz plików mp3 i zależności od pojemności karty słuchać muzyczki - na karce 1 MB mam ok 210 utworów. No i jeszcze radyjko ma w sobie.

Kawo - podobnie jak Rysio -chętnie obejrzę Twoje super zdjęcia :lol: :lol:
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 19.11.2007 15:42

Madzia. Fajna zabawka. Przyjemnego poznawania mozliwości.
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 19.11.2007 17:31

Ja nie przywiązuję aż takiej wagi do tego "super". Dla mnie to super to aby było widac co jest na zdjęciu. Oto pierwsze-lepsze, np:
Obrazek
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 19.11.2007 17:46

I następne z morzem i niebem.
wiem, do każdego mozna sie doczepić i to całkiem nieźle ale ..... widać co autor fotografował :?:
[img][img]http://img252.imageshack.us/img252/2620/1004997uw2.th.jpg[/img][/img]

To natomiast zrobione zza szyby samochodu, prędkość ... nie mniejsza jak 160-180 km. Szyba brudna. Aparat nie posiada żadnej stabilizacji. ( Kodak serii CX, prawie a może już antyk)

[img][img]http://img138.imageshack.us/img138/3425/1005452ic0.th.jpg[/img][/img]
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 19.11.2007 18:05

kawo , fajna fotka.
gdybyś miał w czasie jej zrobienia możliwość pstryknięcia tego samego ujęcia nikonem d300 z jakimś super szkłem - czyli zestawem tak za ok. 10000 zetów - mógłbyś nawet udowodnić, że fotka z małpki nie różni się wiele od tej z zestawu za parę kilo pln - chyba, że oglądamy crop 100% - czego jak wiadomo nikt praktycznie nie robi, bo niby po co.
i nie byłaby to żadna nowina - do zrobienia takiego, czy innego podobnie sympatycznego ujęcia w warunkach jak na Twojej fotce lustrzanka jest zbędna.
do czego lustro mogłoby się przydać w powiedzmy zbliżonym ujęciu:
- np. do oddania takiego momentu ale o zmierzchu (generalnie przy słabszym świetle) - focąc małpką moznaby użyć lampy, która zmasakrowałaby kolorystycznie pierwszy plan drugiego nie dopalając w ogóle - bo za daleko;
- lub do wyeksponowania przy pomocy odpowiedniej GO postaci nad morzem - pierwszy plan możnaby np. pięknie rozmyć.
szczerze mówiąc mnie to wisi czy ktoś foci małpą, czy lustrem - rzecz w tym, żeby mieć rzetelne rozeznanie kiedy kompaktem, czy hybrydą nie damy rady porządanej fotki ustrzelić.
jak komuś o takie ujęcia (niedostępne dla nie - lustrzanki) chodzi to musi odpowiedni sprzet nabyć.
i luz :wink:
pozdrawiam

ps.
dwa pozostałe strzały też są ok - lustrem lepszych byś nie zrobił :wink:
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 19.11.2007 18:12

kawo napisał(a):Ja nie przywiązuję aż takiej wagi do tego "super". Dla mnie to super to aby było widac co jest na zdjęciu. Oto pierwsze-lepsze, np:
Obrazek

no widzisz kawo - sam piszesz, że nie przywiązujesz do tego wagi
więc nie wiesz o co nam chodzi.....

a tak na marginesie - co to zdjęcie ma przedstawiać???
studzienke chorwacką czy nieostre krzaki?????
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 19.11.2007 19:03

witki napisał(a):no widzisz kawo - sam piszesz, że nie przywiązujesz do tego wagi
więc nie wiesz o co nam chodzi.....

a tak na marginesie - co to zdjęcie ma przedstawiać???
studzienke chorwacką czy nieostre krzaki?????

ad. 1 - wiem, wiem tylko mnie to nie interesuje. Tak sie składa, że nie. :D

ad. 2. - ... ani to, ani to. To zdjęcie tzw. robocze. Jak obetniesz (wykadrujesz) pośrodku będzie wgląd na plażę-morze a na pierwszym planie "nieostre krzaki". .......... dziwię się Twojemu stwierdzeniu "nieostre krzaki". Będą "ostre jak zrobię zdjęcie z bliska lub w przybliżeniu. Igły mają zbyt cienkie aby wyszły z dala "ostre". Ponadto wkleiłem zdjęcie przykładowe, dla ocenienia jakości technicznej aparatu a nie co na zdjęciu jest.
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 19.11.2007 19:52

kawo napisał(a):Jak obetniesz (wykadrujesz)....

no właśnie - jak wykadrujesz... a mnie nie interesuje focenie byle czego, żeby potem siedzieć i obrabiać zdjęcia, tylko staram się robić już dobre zdjęcie od razu i do tego nie wystarczy "małpka"
do tego potrzebny jest odpowiedni sprzęt....
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 19.11.2007 20:01

rafał krasoń napisał(a):kawo , fajna fotka.
gdybyś miał w czasie jej zrobienia możliwość pstryknięcia tego samego ujęcia nikonem d300 z jakimś super szkłem - czyli zestawem tak za ok. 10000 zetów - mógłbyś nawet udowodnić, że fotka z małpki nie różni się wiele od tej z zestawu za parę kilo pln - chyba, że oglądamy crop 100% - czego jak wiadomo nikt praktycznie nie robi, bo niby po co.
i nie byłaby to żadna nowina - do zrobienia takiego, czy innego podobnie sympatycznego ujęcia w warunkach jak na Twojej fotce lustrzanka jest zbędna.
do czego lustro mogłoby się przydać w powiedzmy zbliżonym ujęciu:
- np. do oddania takiego momentu ale o zmierzchu (generalnie przy słabszym świetle) - focąc małpką moznaby użyć lampy, która zmasakrowałaby kolorystycznie pierwszy plan drugiego nie dopalając w ogóle - bo za daleko;
- lub do wyeksponowania przy pomocy odpowiedniej GO postaci nad morzem - pierwszy plan możnaby np. pięknie rozmyć.
szczerze mówiąc mnie to wisi czy ktoś foci małpą, czy lustrem - rzecz w tym, żeby mieć rzetelne rozeznanie kiedy kompaktem, czy hybrydą nie damy rady porządanej fotki ustrzelić.
jak komuś o takie ujęcia (niedostępne dla nie - lustrzanki) chodzi to musi odpowiedni sprzet nabyć.
i luz :wink:
pozdrawiam

ps.
dwa pozostałe strzały też są ok - lustrem lepszych byś nie zrobił :wink:

Rafał.... dzięki za przychylną opinię. Ja również jestem tego zdania i wiem że "lustrem" lepszej nie zrobię ( jak na moje mozliwości). Robiłem ( mam to lustro) ale leży sobie na półce. Zdjęcia nie były lepsze od zrobionych "byleczym". Nie zabieram z sobą ponieważ jak dla mnie za duża. Kiedyś kupiłem na zasadzie " inni mają to ja też". Zdjęcia które robicie tzn. m.in. Ty, Rysio .... i trwa zażarta dyskusja " co im brakuje" są dla mnie za trudne. Nie znam się na tym. Dla mnie fotka to fotka. Jak widać co jest na zdjęciu, to już jest dobrze.
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 19.11.2007 20:22

witki napisał(a):
kawo napisał(a):Jak obetniesz (wykadrujesz)....

no właśnie - jak wykadrujesz... a mnie nie interesuje focenie byle czego, żeby potem siedzieć i obrabiać zdjęcia, tylko staram się robić już dobre zdjęcie od razu i do tego nie wystarczy "małpka"
do tego potrzebny jest odpowiedni sprzęt....

No kurde, toż z Ciebie fachowiec. Pstryk i już zdjęcie megasuper.
Przypuszczam, że masz tych złych nie mniej niż każdy z nas. Nie "obrabiasz" .... no, nie wiem. Z tego co się orientuję, zawodowcy obrabiają każde lub prawie każde a focą sprzętem już nie "bylejakim".
Witki ... prawdę mówiąc to ja tej studzienki na zdjęciu nie zauważyłem. Ja napisałeś to dopiero zwróciłem uwage i ..... dla mnie jest super. Tak tam to wygląda autentycznie. Bez niej ,, to tylko pocztówka - mogę kupić np. w kiosku. Jak widzisz, każdy z nas oczekuje czegoś innego, posiada inną konstrukcję duchową i tak powinno być. Musimy się rożnić, wówczas jest ciekawiej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 95
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone