Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.11.2007 11:52

madzia1981 napisał(a):I co najważniejsze- co cechuje hubrydy? Co mają a czego nie mają w porównaniu z Nikonem i Alphą?Czy do nich też mozna dokupić obiektywy?

Hybryda to najogólniej mówiąc coś pomiedzy kompaktem a lustrzanką.
Trudno powiedziec co mają w porównaniu z Nikonem czy Alfą - prędzej czego nie mają :wink: Przede wszystkim nie mają wymiennych obiektywów :lol:

madzia1981 napisał(a):Andrzeju-sprzęt tego typu mnie nie interesuje, podobny mam w domu i po dwóch latach używania szukam czegoś więcej. Wszak, dzięki za radę.

I tu sobie sama odpowiedziałaś na pytanie czy kupować hybrydę czy nie - ten link, który był załączony do tego posta to właśnie przykład hybrydy :wink:
Pozdrav :papa:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 07.11.2007 11:53

Myślałam Wolumen, że to twoje przemyślenia. Szkoda, bo ten tekst jak zwykle w takim przypadku pochodzi od ludzi, którzy w moim przekonaniu przemądrzają się. I skoro nic nie dopisałeś rozumiem, że są prawie jak Twoje.

Pamiętam jak w czasach fotografii czarno-białej dorwałam książkę "Fotografowanie nie jest trudne", oczywiście czarno-białą z malutkimi przykładowymi fotografiami. Nie pamiętam autora. Jakim wielkim moim marzeniem było mieć lustrzankę, a miałam "smienę". Po 2-3 latach robienia ręcznie zdjęć dałam sobie spokój, okazało się to takie trudne i uzależnione od pogody, nasłonecznienia, moich błędów w ocenie odległości, przesłony, czasu. Jakiś przypadek rządził wynikami mojej pracy. Na co innego patrzyłam przez wizjer, a co innego okazywało się być na zdjęciu. Fotografowanie może nie było trudne ale dla wybrańców, mimo wszytko, właśnie wtedy dla tych, których było stać na praktikę, obiektywy, statywy, lampy błyskowe. Ten aparat miał pomiar światła, ostrzył, i miał wizjer i robił dobre zdjęcia.

A amatorzy (polacy-biedacy) usiłowali robić zdjęcia "a nóż się uda".

Dzisiaj każdy może mieć aparacik, nawet w komórce, każdy może robić zdjęcia. Ale czy to jest coś naprawdę złego, że może robić.

Kiedy w tym roku pojechaliśmy do Plitwic w drugiej połowie września ja zastanawiałam się czy robić zdjęcia wodospadom czy ludziom. Zdecydowaliśmy, że jednak chcemy mieć pamiątki z Plitwic, chociaż wiedziałam, że te zdjęcia z tłumami wycieczek (każdy człowiek z aparatem, niektórzy z wielkimi obiektywami i statywami szukający dobrego miejsca na zrobienie fajnej fotki) mogą być niezwykłe. A zdjęcia zrobione z tych samych miejsc, co wszyscy robią, na tej samej kładce co wszyscy robią, będą tylko kolejnymi prawie takimi samymi zdjęciami jakie wszyscy robią. No ale to będą nasze zdjęcia, nie kogoś. I nie wiem czy po latach jak będę siedzieć w fotelu bujanym bedzie mi się chciało oglądać te wycieczki i tych ludzi. A jeziorka i wodospady pewnie tak.

Jeszcze 3 lata temu jako posiadacze aparatu analogowego, przywoziliśmy z 2 tygodniowego urlopu 70-100 zdjęć, w niektórych latach uzbierało się z 200. Robiło się tylko wyjątkowe miejsca, takie fotogeniczne albo charakterystyczne dla danego miejsca. I bardzo żałuję, że tylko tyle mogliśmy zrobić.

Do tego cytowanego tekstu dodałabym poziom 0, "dzisiaj od czegoś można zacząć, każdego na to stać".
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 07.11.2007 17:33

madzia1981 napisał(a):do fotografii sportowej wystarczy mi obiektyw 70-300

Madziu, z jednym zastrzeżeniem - ten zakres powinien być stabilizowany, obojętnie czy matrycowo, czy "obiektywnie".
inaczej będzie tak jak już ci ktoś podpowiadał - albo statyw albo masa poruszonych (czytaj - do niczego) zdjęć.
gdybyś poważnie rozważała nikona - przy twoim budżecie szczerze doradzam D80 + kit + 70-300 VR - ten ostatni obiektyw jest zarówno "dłuższy" jak i o klasę lepszy od niby podobnego 55-200 VR, tak jeżeli chodzi o optykę, jak i o skuteczność stabilizacji obrazu.
dziurą pomiędzy 55mm (długi koniec kita) a 70mm (krótki koniec zooma) możesz się nie przejmować - to jest tak ... ze dwa kroki :wink: w przód czy w tył.
biorąc powyższy zestaw hurtem powinnaś sie zmieścić w planowanym budżecie.
pozdrawiam
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 07.11.2007 21:34

Turanku? Czy mógłbyś mi podać kilka modeli hybryd? I co najważniejsze- co cechuje hubrydy? Co mają a czego nie mają w porównaniu z Nikonem i Alphą?Czy do nich też mozna dokupić obiektywy?

Madziu - tak, jak pisze Piotrek, hybryda to coś pośredniego pomiędzy lustrzanką a kompaktem. Właściwie to kompakt udający lustrzankę. Ale z reguły dobry kompakt, o niezłych parametrach pozwalający robić świetne fotki.
Z obecnie dostępnych na rynku godne polecenia modele to:
Panasonic DMC-FZ50
Fuji FinePix S9600
Canon PowerShot S5 IS
Olympus SP-560 UltraZoom
Do niedawna był dostępny jeszcze jeden przedstawiciel hybryd - Sony DSC R1. Niestety, sony po wypuszczeniu Alfy zaprzestało produkcji tego modelu, a szkoda bo to świetny aparat (matryca jak w lustrzance) z doskonałym obiektywem Zeissa. Może jeszcze gdzieś jest dostępny :?:
Mój typ w tej kategorii to oczywiście Sony R1, ewentualnie dla miłośników zbliżeń :wink: :oops: Panasonic FZ50.
Oba te aparaty miałem okazję sprawdzić (za moją poradą R1 kupił szwagier a FZ50 kolega z pracy) i oba naprawdę są godne polecenia.

Dla wielu miłośników fotografowania to zupełnie wystarczająco dobry sprzęt.
Lustrzanki w pewnych zastosowaniach żaden kompakt nie zastąpi ale trzeba też mieć świadomość, że ma ona swoje minusy.
Największy minus lustrzanki to fakt, że zakup aparatu to dopiero początek wydatków... Jeżeli ktoś nie zamierza dokupywać do lustrzanki czegokolwiek, to niech lepiej kupi dobry kompakt.

PozdraV
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 07.11.2007 21:53

[quote="madzia1981"
Andrzeju-sprzęt tego typu mnie nie interesuje, podobny mam w domu i po dwóch latach używania szukam czegoś więcej. Wszak, dzięki za radę.[/quote]
Dominik radzi
Takiego sprzętu nie masz w domu ,a ten aparat obecnie kosztuje 1100zł,czyli zostaje Ci 3900 w kieszeni+ to co jeszcze będziesz musiała wydać. A ten aparat robi super zdjęcia.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.11.2007 22:22

AndrzejJ. napisał(a):[quote="madzia1981"
Andrzeju-sprzęt tego typu mnie nie interesuje, podobny mam w domu i po dwóch latach używania szukam czegoś więcej. Wszak, dzięki za radę.

Dominik radzi
Takiego sprzętu nie masz w domu ,a ten aparat obecnie kosztuje 1100zł,czyli zostaje Ci 3900 w kieszeni+ to co jeszcze będziesz musiała wydać. A ten aparat robi super zdjęcia.

Jedna z najgorzej wypadających w testach hybryd ...
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 08.11.2007 10:34

wrzucając jeszcze jeden kamyczek do tego sprzętowego ogródka - odnośnie różnicy między lustrem i hybrydą (na korzyść lustra) - to trzeba podkreślić, że lustrową cyfranką można zrobić fajne zdjęcie przy takim świetle, w jakim hybryda jest w stanie dobrze oddać na fotce jedynie szum.
lustrzanki maja po prostu większe matryce od hybryd, dla których (może poza sony R1) czułośc powyżej iso 400 to tylko bajer w ustawieniach menu.
ktoś może napisać, że przecież do pokonywania trudnych warunków oświetleniowych służy lampa :idea:
i faktycznie byłaby to racja, ale - lampa ma pewien (dość ograniczony) zasięg doświetlania, no i estetyka fotek z lampą , zwłaszcza przy portretach jest - dla mnie przynajmniej - mocno dyskusyjna.
:papa:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 08.11.2007 12:29

Rysio napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):[quote="madzia1981"
Andrzeju-sprzęt tego typu mnie nie interesuje, podobny mam w domu i po dwóch latach używania szukam czegoś więcej. Wszak, dzięki za radę.

Dominik radzi

Jedna z najgorzej wypadających w testach hybryd ...

Robi super zdjęcia jak napisałem. :D
Iść z 5 kilogramowym sprzętem fotograficznym na plażę ? :wink:
Większość szarych użytkowników aparatów fotograficznych robi zdjęcia rodzinne ,wakacyjne, a od czasu do czasu chce zrobić jakieś ,,poważniejsze '' zdjęcie. Jak od czasu do czasu ,to każdy aparat się nadaje.Oczywiście ci co traktują fotografię jak religię idąc po kolejnych ścieżkach wtajemniczenia ,ucząc się mantr fotograficznych zrozumiałych tylko w ich kręgu dają i 10000 za aparat.
Choć czasami to jak z tymi co chodzą ze super wypasionym sprzętem narciarskim po Krupówkach. :wink:
wojtek.
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek. » 08.11.2007 12:35

ja fotki z lampą i ich piękne ostre cienie nazywam "kronika policyjna"
wolę lekko podnieść iso przejść na manuala i wykorzystać jak najwięcej zastanego światła. A w nocy jak się zrobi ciemno to aparacik do torby i na piwko. Panie iPanowie wieczorne fotki polecam robić przed lub o zmierzchu , czarnej nocy lustrzanki także nie lubią wtedy fakt tylko lampka ratuje fotki. :wink:
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 17.11.2007 23:23

Oto mój nowy zakup :D :D :D Wróciłam z Bydgoszczy bogatsza o to
Obrazek
Pierwsze wrażenie na wielki plus-aparat ma ogromne możliwości, z pewnością czeka mnie długa droga by go rozgryźć.
:D :D Do podstawowego zestawu dokupiłam drugi obiektyw 70-300, filtry, kartę pamięci,ściereczki do czyszczenia. Statyw mam od poprzedniego modelu, muszę jeszcze dokupić torbę bo jedyna w sklepie jaka była nie bardzo mi się podobała. No i lampę jak radził Rysiu.
Dziękuję koledzy za rady, z pewnością będę miała jeszcze troszkę pytań!
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 18.11.2007 10:39

Madzia, super, że wybór już za tobą :lol:
sprzęt jest extra :!: stabilizacja podobno do 5ev :idea: więc nawet przy 1/4 sekundy z ręki powinno być ok. :lol: zresztą iso 3200 też bardzo ładne ma ta alfa -
krótko mówiąc będziesz mogła poszaleć...
pozdrawiam

ps
tu masz test nowego nabytku

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6510
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.11.2007 11:35

No Madziu pogratulować :lol: A-700 to niezły wymiatacz :D :wink: co do lampy, to na razie popróbuj bez niej wykorzystać użyteczne wysokie ISO. Wielu którzy przesiadali się z A-100 na A-700 pozbywało się lampy, bo czułości rzędu 3200 czy nawet 6400 pozwalają robić zdjęcia na przyzwoitych czasach przy śladowym oświetleniu zastanym. Jeśli myślisz o portretowaniu, co jest bardzo fajną sprawą, pomyśl o jasnej stałce ze stajni Minolty. Dostępne są 50/1,7 (około 400 pln) lub droższy ale ciut lepszy i jaśniejszy 50/1,4 (od ok 700pln). W razie pytań służę pomocą o ile nie będą zbyt trudne :wink:
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 18.11.2007 12:03

Dziękuję bardzo.
Chciałabym sobie dokupić coś ochronnego na obiektyw LCD, bo obawiam się że szybko może się porysować. Macie też coś takiego?
Wczoraj po pierwszym kontkacie pół nocki nie spałam, bo nie spodziewałam się jakiej ostrości i wyrazistości na zdjęciach. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.11.2007 12:19

madzia1981 napisał(a):...Chciałabym sobie dokupić coś ochronnego na obiektyw LCD, bo obawiam się że szybko może się porysować. Macie też coś takiego?...

Madzia, ochrona na LCD to albo folia albo osłona - to i to znajdziesz np. na allegro: http://www.allegro.pl/20008_oslony_lcd. ... view=gtext
:papa:
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 18.11.2007 18:50

Madzia .... wiem, w dobrym tonie jest pogratulować zakupu. Wypada pogratulować lecz nie zrobię tego. Co kupiłaś sobie ?????? moim zdaniem dziwoląga którego i tak w zasadzie nie potrzebujesz. Zdjęcia które są Ci potrzebne wykona "bylejaki" aparat,.... aparat mniejszy, zgrabniejszy. Dla mnie taki zakup to czyste szaleństwo lub głupota. Jak "to-to" będziesz dzwigać na wczasach, na plażę nie będziesz się wstydziła z nim wyjść ? Za kilka tygodni zapewne ochłoniesz i dojdziesz do wniosku że ... jednak zakup szalony. Chciałoby sie powiedzieć .... dziewczyno stuknij się w głowę i ochłoń od wszelkiego marketingu. :!: Miej swój pogląd i nie ulegaj wpływom innych. Tego typu aparat może mieć każdy ... a ilu tych "każdych" jest posiadaczem onego produktu ????
Ostatnio edytowano 18.11.2007 19:06 przez kawo, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 94
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone