Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 04.11.2007 16:20

kawo napisał(a):witki ... jeżeli jesteś kobietą, jeżeli jesteś tą "babo-chłop" to trudno. Ja dużo obserwacji poczyniłem kto co nosi na szyi (aparat). Duże aparaty są nieliczne i moim skromnym zdaniem jest w tym logika. Duży aparat wg mnie, dozwolony jest dla osoby zarobkowo pstrykającej zdjęcia. Trudno, taki zawód, takie zajecie i trzeba sie nanosić, pieniążki same nie przychodzą. Dla innych osób ....... super zdjęcie 10x15 zrobię nawet "byleczym". Lustrzanką można również wspaniale "spieprzyć" zdjęcie - o tym chyba wiesz. Moim zdaniem, lustrzanka, jedno co ma niezaprzeczalnie dobrego ... to rasowy wygląd. Reszta to sprawa dyskusyjna. Jestem zdania, że 99,99999 % użytkowników amatorów kupiło lustrzankę tylko aby dowartościować się w tłumie ( wynika to z moich obserwacji). Dla mnie tylko się ośmieszają. Bywa, czasem bywa, że komuś takiemu lekko dokuczę zadając jakieś tam pytanie ( z reguły nie zna, nie wie o co wogóle chodzi), a później w nagrodę daję ........ uśmiech błazna. Działa jak piorun. :!:
ps. dla jasności ..... lustrzanka nie jest mi obca.

wiesz co kawo - miałam coś napisać, powkurwiać się trochę, naubliżać ci, ale napisze jedno: współczuję ci!!!!!!!!!

i to tyle co mam do powiedzenia :x :x :x :x
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 04.11.2007 18:16

Witki, miło cię wreszcie widzieć...
jeżeli budżet pozwala to bierz tego d80 - albo coś porównywalnego z innego systemu. weź tylko pod uwagę, że kupując jakiekolwiek lustro zaczynasz bardzo kosztowną zabawę :wink: niedawno zdałem sobie sprawę, że na chwilę obecną - oprócz tego co już mam - przydałaby mi się szklarnia tak za ok. 6000 zeta ... czyli jak mawiaja panowie świata "katastrofe".
pozdrawiam.

ps.
imo dyskutować zawsze warto o ile dyskusja trzyma jakiś poziom, poniżej to raczej nie warto ... motyla noga :wink:
Ostatnio edytowano 04.11.2007 18:54 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 04.11.2007 18:50

A możecie mi podpowiedzieć jaka jest różnica między sony alfą a100 a nikonem d80?Który proponowalibyście?
Ja również rozglądam się za nowym aparatem, zaczynam zabawę z fotografowaniem i tak jak Witki zostanę "babo chłopem" Na szczęście ze zdaniem kawo nie liczę się wcale.Nie ukrywam ,że jestem laikiem w tych sprawach, dotychczas moje zdjęcia wykonywałam najmniejszym cybershotem dsc t7 i w zasadzie tylko w opcji automat. Prostota w aparacie więc, mile widziana.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 04.11.2007 19:04

Madzia, obydwie puszki są ok.
wadą alfy jest wysoki szum powyżej iso 400. nikon jest natomiast ... drogim systemem :cry:
zatem "jeżeli budżet pozwala" :wink: to raczej d80.

:papa:
Ostatnio edytowano 04.11.2007 19:10 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 04.11.2007 19:07

madzia1981 napisał(a):Ja również rozglądam się za nowym aparatem, zaczynam zabawę z fotografowaniem i tak jak Witki zostanę "babo chłopem"

Wiwat "crobabochłopy" - fotografujcie i pokazujcie :D :D (zdjęcia oczywiście) :D :D :papa:
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 04.11.2007 19:11

rafał krasoń napisał(a):Witki, miło cię wreszcie widzieć...

no już jakiś czas nas widać, "naumiałam" się avatarki robić to jesteśmy...hihihihihi
dzięki za miłe słowa :lol:

rafał krasoń napisał(a):jeżeli budżet pozwala to bierz tego d80 - albo coś porównywalnego z innego systemu.

No właśnie Rafał - budżet. 8O Dlatego pomyślałam, że zacznę od D50 a potem w miarę możliwości podniosę poprzeczkę. Ale cóż - zakup prawdopodobnie dopiero będzie na początku wakacji. Zobaczymy tylko na co w końcu się zdecyduję i czym będę bawić się na przyszłorocznym szaleństwie w Cro. Plan wyjazdu dłuuugi to i będzie można się popisać.

A póki co wracam do swojego HP C945 :cry:
Ostatnio edytowano 04.11.2007 19:16 przez witki, łącznie edytowano 2 razy
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 04.11.2007 19:13

madzia1981 napisał(a):Ja również rozglądam się za nowym aparatem, zaczynam zabawę z fotografowaniem i tak jak Witki zostanę "babo chłopem" Na szczęście ze zdaniem kawo nie liczę się wcale.

:lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool:
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 04.11.2007 19:18

wojan napisał(a):
madzia1981 napisał(a):Ja również rozglądam się za nowym aparatem, zaczynam zabawę z fotografowaniem i tak jak Witki zostanę "babo chłopem"

Wiwat "crobabochłopy" - fotografujcie i pokazujcie :D :D (zdjęcia oczywiście) :D :D :papa:

wojan - nie prowokuj, bo pokaże coś innego!!!! :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 04.11.2007 19:24

witki napisał(a):
wojan - nie prowokuj, bo pokaże coś innego!!!! :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool:

Jak myślisz o tym samym co ja to .... :oops: :oops: :papa:
Ostatnio edytowano 04.11.2007 19:39 przez wojan, łącznie edytowano 1 raz
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 04.11.2007 19:29

wojan napisał(a):
witki napisał(a):

Jak myślisz o tym smym co ja to .... :oops: :oops: :papa:

Hmmmmmm, ja myslałam o języku :oops: :oops: :oops:
A ty?????
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 04.11.2007 19:41

witki napisał(a):
Hmmmmmm, ja myslałam o języku :oops: :oops: :oops:
A ty?????

No... to myśleliśmy o tym samym ,uff.... :D :D :papa:
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 04.11.2007 19:49

Babochłopy nic więcej wojanku nie mają :D :D :D
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 04.11.2007 20:08

A możecie mi podpowiedzieć jaka jest różnica między sony alfą a100 a nikonem d80?Który proponowalibyście?

Różnic jest trochę, ale dla mnie istotna jest sprawa celownika (wizjera).
Alfa posiada układ celowniczy oparty na zestawie luster natomiast D80 ma prawdziwy, klasyczny pryzmat pentagonalny.
Nie wdając się w szczegóły można powiedzieć, że D80 dzięki temu ma jaśniejszy i wygodniejszy wizjer. Nie jest to bez znaczenia w trudniejszych warunkach oświetleniowych (w tych aparatach nie ma podglądu kadrowanego obrazu na wyświetlaczu) i przy ewentualnym ostrzeniu manualnym.
Jeżeli kasa nie jest przeszkodą, to polecam D80.
Plusem Alfy jest wbudowany układ antywstrząsowy i tańsza optyka dla amatorów.

PozdraV
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 04.11.2007 20:26

A co z obiektywem? Jaki polecacie? I czym trzeba się sugerować przy zakupie?
Przepraszam, jeśli komuś te pytania wydadzą się banalnie śmieszne, próbowalam przejrzeć ten wątek od początku, jednak nie znalazłam odpowiedzi na moje wątpliwości..
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.11.2007 21:00

Jeśli kasa nie gra roli D-80 (mniej szumi). Jeśli kasa ma znaczenie Sony A100, wbudowana stabilizacja matrycy i dużo fajnych szkiełek w rozsądnych cenach w tym używanych po całym systemie Minolty, która padając osierociła wielu, którzy obecnie wyprzedają sprzęt uważając że Sony nie potrafi robić luster, a to g ... prawda :wink: bo mam i jestem zadowolony :D . Wyszła ostatnio również nowa puszka A-700, która szumi zdecydowanie mniej, ma sensor 12 mpix i bardzo dobry monitor LCD do podglądu efektów pracy. W ostateczności dla zdjęcia większe znaczenie ma wybór kadru niż puszki - gwarantuję :wink:

Madziu a co chcesz focić, skoro o obiektyw pytasz :lol:

Turan, od prawie roku nie zdarzyło mi się jeszcze ostrości ustawiać ręcznie :wink: Od tego jest śrubokręt w puszce i basta :D :lol: (no może nie w d40 :wink: )
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 91
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone