Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.10.2007 09:00

kawo napisał(a):Byłem w innym sklepie. Rozmawiałem, testowałem ten Canon SX 100. Przedtem coś szwankował ( inny sklep) a teraz całkiem dobrze mu szło. Sprzedawca mówił, że musiał nie mieć włączonej stabilizacji. Odkryłem natomiast jedną rzecz ........ duży zoom to marketing. W praktyce wykonać zdjęcie np. na zoomie x 10 to juz z ręki raczej nie wyjdzie dobre, bedzie zamazane. Wniosek nasuwa sie sam. Olympus ma x 18 .... koń by sie uśmiał. Przecież na wczasach nie chodzę ze statywem ( nie mam w ogóle).

Za 10 zł kupujesz mały stayw i zoom wykorzystujesz
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 09.10.2007 11:27

Janusz Bajcer napisał(a):
kawo napisał(a):Byłem w innym sklepie. Rozmawiałem, testowałem ten Canon SX 100. Przedtem coś szwankował ( inny sklep) a teraz całkiem dobrze mu szło. Sprzedawca mówił, że musiał nie mieć włączonej stabilizacji. Odkryłem natomiast jedną rzecz ........ duży zoom to marketing. W praktyce wykonać zdjęcie np. na zoomie x 10 to juz z ręki raczej nie wyjdzie dobre, bedzie zamazane. Wniosek nasuwa sie sam. Olympus ma x 18 .... koń by sie uśmiał. Przecież na wczasach nie chodzę ze statywem ( nie mam w ogóle).

Za 10 zł kupujesz mały stayw i zoom wykorzystujesz

Etam, .... Jeszcze statyw, no nie. Chce kupic aparat ..... bo chce. Przyda sie uwiecznić jakieś coś. Tak czas od czasu. Resztę czasu bedzie leżał w szufladzie... którejś tam. Jak będzie potrzebny to może po godzinie go znajdę. :wink:
ps. nie wiedziałem, że zakup jest taki meczący. Już bym wolał wykopać 5 m rowu lub przezucić tonę węgla. :!: Nie dość że płacę to jeszcze taki stres. Kiedyś było lepiej .... rzucili do sklepu aparat, człek kupił nawet byle co i cieszył sie jak dziecko. Teraz ... łeb peka, tyle tego "dobra". :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.10.2007 11:38

Statyw nawet dla fotoamatora dobra rzecz:

http://www.fotoporadnik.pl/statyw-stabilizacja.html
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.10.2007 11:54

Kawo, przy takim podejściu model który brałeś pod uwagę a o którym ja pisałem będzie w mojej opinii bardzo dobrym rozwiązaniem

DMC-TZ3

Obrazek
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.10.2007 12:20

Kawo słuchaj Rysia - ja posłuchałem i się nie zawiodłem :lol: :papa:

Ps. I ten mini statyw do DMC-TZ3 jednak kup, czasem "nocne" zdjęcie z żoną warto sobie zrobić :wink: :lol:
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 09.10.2007 16:25

Rysio ... wiem, że jesteś tutaj fachowiec ale ten model Panasonika jakoś mi się nie podoba. Taki jakiś "komunijny" z wyglądu. Zapytam jeszcze, podajesz że ma coś tam od 28 mm,... a co to takiego i z czym się to je. Co niby zyskam w stosunku do innych. :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.10.2007 16:36

kawo napisał(a):Rysio ... wiem, że jesteś tutaj fachowiec ale ten model Panasonika jakoś mi się nie podoba. Taki jakiś "komunijny" z wyglądu. Zapytam jeszcze, podajesz że ma coś tam od 28 mm,... a co to takiego i z czym się to je. Co niby zyskam w stosunku do innych. :?:

Poczytaj sobie informacje (w tym i o 28mm) na TEJ stronce. Jest to dośc ludzkim językiem opisane o co w tym wszystkim chodzi.
Pozdrav :papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.10.2007 17:35

Piotrek, może lepiej niech tego nie czyta, bo jak doczyta, że
Fotografia podróżnicza - jeśli robimy to amatorsko to przyda się zaawansowany kompakt z dużym zoomem, a do tego konwerter szerokokątny, dzięki czemu otrzymamy duży zakres ogniskowych pozwalający sfotografować nam praktycznie wszystko.
to ja przepraszam, ale nie mam pojęcia o robieniu zdjęć w ogóle :wink:

Kawo, najprościej jak można to opisać. Jeśli zechcesz zrobić zdjęcie swojego domu, to tym Pasikonikiem (od 28mm) zrobisz to powiedzmy z 30 metrów, natomiast jeśli weźmiesz do ręki inny aparat, w którym zakres zaczynał się będzie od 35 czy 36 mm, będziesz musiał od domu odejść o około 45 metrów żeby był cały widoczny. Przy pejzażach ma to duże znaczenie, bo nie zawsze możesz się odsunąć od tego czemu chcesz zdjęcie zrobić :)
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 09.10.2007 19:01

Pytanko do was kochani: co myślicie o Nikonie D50 jak dla mnie amatora :?: :?: :?:
Czy lepiej D70s :?:
bo na D200 to mnie jeszcze nie stać... :cry: :cry:
a D50 na początek zabawy z Nikonem mogło by byc???? :?:
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 09.10.2007 19:10

Już wiem co musze znaleźć. Aparat z wyglądu ma być "poważny". Co z tego jeżeli bedę miał cudo fotograficzne jeżeli bedzie to głupio wyglądało. U mnie ma to znaczenie. Nie rozglądam się za super płaskimi ( być może że są super) ale znowu typu lustrzanki nie chcę nawet za darmo. Z tych dużych to w granicach błędu jest Panasonik FZ8 ( ma Janusz), ........ jednak tak gabarytowo i wzrokowo to preferuję coś z rodzaju Canona SX 100. Ma troszku powagi w sobie. Szkoda że nie ma wizjera ale może ten wizjer nie jest tak potrzebny jak się wydaje. A jak nie ........ jak się wnerwię to kupuję tego Canona 720 IS. Wygląd - owszem, może być. Dane techniczne - zdjęcia robi, a u mnie to się liczy. ( Sony H-3 też nie głupio wygląda).
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 09.10.2007 19:24

kawo napisał(a):Już wiem co musze znaleźć. Aparat z wyglądu ma być "poważny". Co z tego jeżeli bedę miał cudo fotograficzne jeżeli bedzie to głupio wyglądało. U mnie ma to znaczenie. Nie rozglądam się za super płaskimi ( być może że są super) ale znowu typu lustrzanki nie chcę nawet za darmo. Z tych dużych to w granicach błędu jest Panasonik FZ8 ( ma Janusz), ........ jednak tak gabarytowo i wzrokowo to preferuję coś z rodzaju Canona SX 100. Ma troszku powagi w sobie. Szkoda że nie ma wizjera ale może ten wizjer nie jest tak potrzebny jak się wydaje. A jak nie ........ jak się wnerwię to kupuję tego Canona 720 IS. Wygląd - owszem, może być. Dane techniczne - zdjęcia robi, a u mnie to się liczy. ( Sony H-3 też nie głupio wygląda).

http://cyfrowe.pl/aparaty/nikon-coolpix-p50.html
I na tyle poważny, że nawet zewnętrzną lampę dopniesz:
http://cyfrowe.pl/aparaty/nikon-coolpix-p5100.html
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 09.10.2007 19:26

witki napisał(a):Pytanko do was kochani: co myślicie o Nikonie D50 jak dla mnie amatora :?: :?: :?:

D50 mniej szumi, a za zaoszczędzone pieniądze kupisz lepsze szkiełko. Puszka nie jest aż tak ważna, jak dobre szkło.
Oczywiście masz świadomość, że w grę wchodzą tylko używane.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 09.10.2007 19:58

volumen napisał(a):
witki napisał(a):Pytanko do was kochani: co myślicie o Nikonie D50 jak dla mnie amatora :?: :?: :?:

D50 mniej szumi, a za zaoszczędzone pieniądze kupisz lepsze szkiełko. Puszka nie jest aż tak ważna, jak dobre szkło.
Oczywiście masz świadomość, że w grę wchodzą tylko używane.

Kawał.... już co prawda bez brody ,ale ze sporym brzuszkiem. :D
Szumy i szkiełka nie są ważne .Najważniejsza jest puszka. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.10.2007 20:11

AndrzejJ. napisał(a):Kawał.... już co prawda bez brody ,ale ze sporym brzuszkiem. :D

Wypowiedź godna fachowca, żeby nie powiedziec guru fotografii :wink: Trzymaj poziom - i pij mleko bedziesz jeszcze większy :wink:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 09.10.2007 20:18

Piotrek_B napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):Kawał.... już co prawda bez brody ,ale ze sporym brzuszkiem. :D

Wypowiedź godna fachowca, żeby nie powiedziec guru fotografii :wink: Trzymaj poziom - i pij mleko bedziesz jeszcze większy :wink:

Dlatego ważny jest statyw. :wink: Ma się wtedy wolne ręce i można wtedy trzymać w któreś z nich puszkę. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 89
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone