Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.10.2007 07:35

No to mieszam Panasonic FZ8

Mam go pól roku, aparat spełnia moje oczekiwania, polecam.
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 08.10.2007 08:00

Janusz Bajcer napisał(a):No to mieszam Panasonic FZ8

Mam go pól roku, aparat spełnia moje oczekiwania, polecam.

Myślałem również o nim. Podobny do Olympusa czyli troszku jakby za duży. Będę szczęśliwy jeżeli kupię coś dobrego co mieści się w kieszeni koszuli ( idę sobie na wczasach- aparat jest a jakby go nie było. Nie lubię jak mi coś "dynda" na szyi). Ale nie mówię nie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.10.2007 08:16

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.10.2007 08:37

kawo napisał(a):.... Będę szczęśliwy jeżeli kupię coś dobrego co mieści się w kieszeni koszuli ( idę sobie na wczasach- aparat jest a jakby go nie było. Nie lubię jak mi coś "dynda" na szyi). Ale nie mówię nie.

Jeżeli tak to raczej powinieneś zmienić przedmiot zainteresowania. Podałeś 3 modele z jednego segmentu ale to są tzw. hybrydy - żadna hybryda w kieszenie Ci się nie zmieści. Jeżeli mowa o małych (kieszonkowych) wymiarach to tylko kompakt. Tyle, że.... cena kompaktu praktycznie nie odbiega zbyt duzo o hybrydy a kupując jednak coś większego gabarytowo zyskujesz na nieco lepszym jakościowo obiektywie w porównaniu z tym co jest obiektywem w kompakcie. Choć z drugiej strony o zjęć amatorskich wykonywanych od okazji do okazji to i kompakt będzie OK. No to namieszałem :lol: Nie wiem na jakich stronach szukasz aparatów ale jakbyś nie wchodził na skapca to zobacz tam - jest dobre zestawienie sprzętu (z możliwością selekcji po cenie, zoomie itp) www.skapiec.pl
Pozrav :papa:
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 08.10.2007 09:02

Canon SX 100 oraz Sony DSC-H3 mieszczą się w kieszeni. Sprawdzałem tak na szybkiego. Jakby te modele miały wizjer to już po kłopocie. Kupiłbym jednego z nich. Wzrokowo mi odpowiadają a dane techniczne ... nie znam się na tym i nie potrafię je odcztywać. Wiem, że każdy z nich zdjęcie zrobi a o to przecież mi chodzi. Ten Olympus jest w bardzo dobrej cenie, staniał prawie przez połowę. Ma wizjer ..... żeby to to, było trochę mniejsze.
Skoro jednak, jak piszesz Piotrek, wszystkie są w zasadzie takie same ....... czy ja wiem, ...... Canon "chodzi" na tańszych kartach, więc jakieś zachaczenie już jest. Problem w tym, że nie chce kupić czegoś co już w momencie zakupu jest antykiem. Ten aparat ma mi służyć kilka dobrych lat. Z kolei kupować z tzw. górnej półki w moim przypadku nie ma sensu. Za parę miesięcy będzie już niżej a może tak sie zdarzyć że w tym czasie nie zrobię nawet jednego zdjęcia. Teraz jesień, okazji mniej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.10.2007 09:11

Kawo - przyjrzyj się canonowi A620 IS - jest mniejszy od hybryd i ma obrotowy wyświetlacz - taki bajer. A i parametry też niczego sobie.
Niedawno (kilka stron wczesniej) Joker własnie taki zakupił. :wink:

Pozdro Igor
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 08.10.2007 09:38

Joker_28
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joker_28 » 08.10.2007 09:47

Kawo - dwa, trzy tygodnie temu miałem podobną rozterkę, chciałem wybrać aparat "pod siebie". Po analizie wszystkich za i przeciw - jeden warunek miał być spełniony - ma się mieścić w kieszeni i ma być poręczny.

Tu sprostowanie postu igg - wybrałem Canona A720 IS - młodszy brat SX 100 - trochę mniejszy zoom i ma wizjer, na czym mi zależało. Myślę, że warto się nim zainteresować, zależy Ci na czymś świeżym - 720 weszła na rynek miesiąc temu, a poprzednik - 710 zebrał bardzo dobre recenzje.

Polecam lekturę wątku kilka stron wstecz, wtedy dobrzy ludzie pomogli mi dokonać wyboru :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.10.2007 10:01

faktycznie - 720 - sorry za dezinformację :oops:

A z tych na zdjęciach - zdecydowanie ostatni.
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 08.10.2007 10:02

Zaraz mam wychodne więc po drodze zajdę do sklepu i "pomacam". Problem w tym żeby natrafić na jeden sklep gdzie byłyby wszystkie modele. Ten Canon 720 ...... muszę go dotknąć.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.10.2007 10:15

kawo napisał(a):... łeb mi już pęka. :!: :!: :!: :evil:

:D nie Tobie pierwszemu, też miałem te bóle :D :papa:
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 08.10.2007 12:33

Już wróciłem. Pomacałem Canona sx 100 IS, Sony DSC-H3 oraz Panasonik FZ 8. Innych które mnie interesują nie było.
Panasonic- za duży, do kieszeni nie wejdzie i trzeba go nosić na temblaku.
Canon- czy nikt nie umiał czy coś ale robił zdjęcia na duzym zoomie zamazane ( nie miał karty w srodku więc nie mógł zapisywać - jeżeli ma to jakieś znaczenie). Najlepiej wypadł Sony, zdjęcia nawet na dużym zoomie wychodziły całkiem dobre. Ten Sony troszku w uchwycie za mały albo ja mam dużą dłoń ( nie mam dużej). Canon lepiej się trzyma w dłoni ale te zamazane zdjęcia ( robiłem osobą które sobie chodziły po centrum) ... dlaczego tak sie działo ?????? Obsługa obiecała "przestudiować" ten aparat, to nie możliwe aby był tak zły. Jutro idę na dalsze łowy.
Borówa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Borówa » 08.10.2007 14:43

Obecnie mam Sony DSC P-8 ale przymierzam się do zmiany na Sony H7 lub H9. Może ma ktoś H7 lub H9 i podpowie czy warto go kupić czy może nie ? Czytając testy w internecie lub słuchając sprzedawców mozna dostać poplątania zmysłów, także z miłą chęcią wysłuchałbym kogoś kto użytkuje w/w aparat.
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 08.10.2007 19:03

Byłem w innym sklepie. Rozmawiałem, testowałem ten Canon SX 100. Przedtem coś szwankował ( inny sklep) a teraz całkiem dobrze mu szło. Sprzedawca mówił, że musiał nie mieć włączonej stabilizacji. Odkryłem natomiast jedną rzecz ........ duży zoom to marketing. W praktyce wykonać zdjęcie np. na zoomie x 10 to juz z ręki raczej nie wyjdzie dobre, bedzie zamazane. Wniosek nasuwa sie sam. Olympus ma x 18 .... koń by sie uśmiał. Przecież na wczasach nie chodzę ze statywem ( nie mam w ogóle).
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.10.2007 08:28

Przy dobrym oświetleniu słonecznym nawet zoom 18x nie jest nieporozumieniem, bo przy czasach rzędu 1/1000 sek zdjęcia zamazane nie wyjdą, chyba że na specjalne życzenie focącego :wink: Jeśli jednak nie zależy Ci na nim i wolisz bardziej kompaktowy rozmiar, dobrym wyborem będzie Panasonic Lumix DMC-TZ3 ze względu na dostępny szeroki kąt (28 mm w ekwiwalencie). Największą bolączką tego modelu w mojej opinii jest brak trybu manualnego, ale nie każdemu to przeszkadza. :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 88
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone