Zmrol, skoro znamy już budżet, to możemy sobie pogwarzyć
wejście w system to jak małżeństwo
ciężko się wyplątać z takiego związku, więc trzeba dobrze wybrać
dwaj giganci - canon i nikon na początek.
w podanych widełkach ceny do nabycia są:
- eos 400d
- d40 i d40x.
główną zaletą canona jest mz matryca cmos (praktycznie brak szumu do iso 1600). dobra jest też ergonomia puszki - przy zmianie wielu ustawień nie trzeba grzebać w menu, tylko przyciski są na wierzchu (iso, balanas bieli, itp.)
minusy to brak stabilizacji matrycy, droga optyka firmowa (choć dostępne są tańsze zamienniki niezależnych producentów - sigmy, czy tamrona. ale już cena np. sigmy 18-200 mm ze stabilizacją obrazu to ok. 2000 pln) i fatalny obiektyw kitowy, który praktycznie od razu trzeba by wymienić na coś poważniejszego - a wtedy cena już znacznie przekracza 2500zł.
d40 (6 m.pix) / d40x (10 m. pix) mają bardzo dopracowany matrycowy system pomiaru światła. fotki w trybie matrix mają zatem (podobno
) niemal idealnie dobrane parametry ekspozycji. plusem jest też obiektyw kitowy z napędem ultradzwiękowym co daje szybki i celny AF. aktualnie na obydwa modele jest też dobra cena, np.
http://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/ ... 55-55-200/
podałem ten link, bo mimo, że cena trochę nasz zakres przekracza, to zestaw jest bardzo sensownie skalkulowany. zoom jest z VR, czyli ze stabilizacją obrazu, w tym samym sklepie w zestawie z d40 obiektyw zoom wygląda podobnie ale nie ma stabilizacji
minusem tego systemu także jest droga optyka firmowa, zamienniki jak wyżej. no i jeszcze jedno ... trochę to nie racjonalny argument, ale to najbardziej wyśmiewane aparaty na forach foto - nie wiem czego tak jest... sam te modele b. poważnie rozważałem przed swoim zakupem.