Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.09.2007 20:20

No to kicha, ale może jakaś inna dusza mnie zabierze :?:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 25.09.2007 20:39

Janusz Bajcer napisał(a):No to kicha, ale może jakaś inna dusza mnie zabierze :?:

Janusz .... czyżby był problem z automobilem :?: Na wszelki wypadek odpukuję w niemalowane.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 25.09.2007 20:50

rafał krasoń napisał(a):
woka napisał(a): Wniosek - dla amatora, na potrzeby domu nie potrzeba żadnego super aparatu. Fotograf pokazał mi zdjęcia zrobione lustrzanką ( ktoś tam zrobił na wczasach), ja różnicy nie zauważyłem a po wyrazie twarzy fotofrafa można było wnioskować że i on ma wątpliwosci. Zapewne przy wiekszym formacie wywołania różnica musi być. Musi, bo jakże by inaczej.

Woka, pomiędzy fotkami pamiątkowymi zrobionymi w trybie auto lustrem i kompaktem w rozmiarze 10-15 cm nie będzie w 99% przypadków żadnej różnicy i nie ma w tym nic dziwnego.
przewaga lustra jest gdzie indziej, w największym skrócie - do "malowania fotografii" kompakt najczęściej nadaje się słabo :wink:
pozdrawiam

Rafał ... TY jako "fachura" o tym wiesz, ja niby skąd miałem o tym wiedzieć :?: Większego zdjęcia jak pocztówkowe to chyba w życiu nie robiłem i przypuszczam że takich jest 99.89 .... % obywateli. Dzięki za rozjaśnienie mi umysłu i skrócenia czasu bycia w błędzie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 25.09.2007 22:07

woka napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):No to kicha, ale może jakaś inna dusza mnie zabierze :?:

Janusz .... czyżby był problem z automobilem :?: Na wszelki wypadek odpukuję w niemalowane.

"Ne ma problema" z automobilem, odwieczny problem jest z żoną - kupno FZ8 do dziś mi wypomina, a na Zlot nie chce jechać, dla jednej osoby szkoda auta gnać do Hielcowa, zabiera mnie krakuscity, a wrócę najwyżej środkami publicznymi :lol: ROBcro objechał tak do Grecji i Macedonii, więc dam radę :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.09.2007 06:47

Joker - gratuluję zakupu :!:

I na dobry początek - lektura obowiązkowa:

http://www.horazy.republika.pl/2.htm

Pozdro Igor
Joker_28
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joker_28 » 26.09.2007 11:34

igg napisał(a):Joker - gratuluję zakupu :!:

Pozdro Igor

Dzięki igg, koniecznie przeczytam :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.09.2007 13:54

A czemu nie widać wyników ankiety :?: :?

Może przestała być aktualna :?:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.09.2007 21:39

Joker_28 napisał(a):

Pozdro Igor

8O nowy awatarek i do tego podwójny- czy zdjęcie zrobione nowym aparatem :?:
Joker_28
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joker_28 » 27.09.2007 21:53

Janusz Bajcer napisał(a):
Joker_28 napisał(a):

Pozdro Igor

8O nowy awatarek i do tego podwójny- czy zdjęcie zrobione nowym aparatem :?:

Pudło :wink: Zdjęcie z tegorocznej Chorwacji - przełom czerwca i lipca :D Tamto ponad 3 lata na cro.pli służyło, ale gwarancja się skończyła :wink:
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 28.09.2007 13:40

Mój aparacik Kodak Z740 zaczyna szwankować, pora pomyśleć o czymś nowym. Może tym razem jakaś lustrzanka cyfrowa? Co polecilibyście takiemu laikowi jak ja. Nie lubię wersji kieszonkowych.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 28.09.2007 13:49

Hmmmm, cóż mogę polecić :roll: chyba tylko Sony A-100 bo innych nie znam :wink: Jedyne co można jej zarzucić to szumy od ISO 800. W mojej opinii rozsądny aparat za rozsądne pieniądze i nawet można nim zrobić zdjęcie :wink:
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 28.09.2007 14:17

zmrol napisał(a):Mój aparacik Kodak Z740 zaczyna szwankować, pora pomyśleć o czymś nowym. Może tym razem jakaś lustrzanka cyfrowa? Co polecilibyście takiemu laikowi jak ja. Nie lubię wersji kieszonkowych.

lustrzankę polecam jak najbardziej.
jeżeli zdradzisz do jakiej kwoty rozważasz zakup łatwiej będzie coś konkretniej podpowiedzieć :wink:
:papa:
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 28.09.2007 14:26

Kwota jak planuje wydać to około 2000-2500. Mam nadzieje że za tą kwotę coś ciekawego sie kupi.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 28.09.2007 15:09

Moja propozycja brzmi

Obrazek

Kliknij w obrazek to zobaczysz wszystkie dane techniczne.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 28.09.2007 16:39

Zmrol, skoro znamy już budżet, to możemy sobie pogwarzyć :wink:
wejście w system to jak małżeństwo :wink: ciężko się wyplątać z takiego związku, więc trzeba dobrze wybrać :roll:
dwaj giganci - canon i nikon na początek.
w podanych widełkach ceny do nabycia są:
- eos 400d
- d40 i d40x.

główną zaletą canona jest mz matryca cmos (praktycznie brak szumu do iso 1600). dobra jest też ergonomia puszki - przy zmianie wielu ustawień nie trzeba grzebać w menu, tylko przyciski są na wierzchu (iso, balanas bieli, itp.)
minusy to brak stabilizacji matrycy, droga optyka firmowa (choć dostępne są tańsze zamienniki niezależnych producentów - sigmy, czy tamrona. ale już cena np. sigmy 18-200 mm ze stabilizacją obrazu to ok. 2000 pln) i fatalny obiektyw kitowy, który praktycznie od razu trzeba by wymienić na coś poważniejszego - a wtedy cena już znacznie przekracza 2500zł.

d40 (6 m.pix) / d40x (10 m. pix) mają bardzo dopracowany matrycowy system pomiaru światła. fotki w trybie matrix mają zatem (podobno :wink: ) niemal idealnie dobrane parametry ekspozycji. plusem jest też obiektyw kitowy z napędem ultradzwiękowym co daje szybki i celny AF. aktualnie na obydwa modele jest też dobra cena, np.

http://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/ ... 55-55-200/

podałem ten link, bo mimo, że cena trochę nasz zakres przekracza, to zestaw jest bardzo sensownie skalkulowany. zoom jest z VR, czyli ze stabilizacją obrazu, w tym samym sklepie w zestawie z d40 obiektyw zoom wygląda podobnie ale nie ma stabilizacji :wink:

minusem tego systemu także jest droga optyka firmowa, zamienniki jak wyżej. no i jeszcze jedno ... trochę to nie racjonalny argument, ale to najbardziej wyśmiewane aparaty na forach foto - nie wiem czego tak jest... sam te modele b. poważnie rozważałem przed swoim zakupem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 85
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone