napisał(a) Joker_28 » 23.09.2007 21:52
Rysio napisał(a):Tryb manualny wg mnie w aparacie na dzień dzisiejszy to podstawa. Czasem może się okazać, że użytkownik nigdy go nie użyje, jednak czasem świadomość się pojawia i zaczyna brakować tego trybu. Jeśli czegoś nie mamy to tego nie poznamy
Joker, po pierwsze, odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz aparat do kieszeni czy może być coś większego. Czasem optyka 12x lub więcej się przydaje, choć bardziej na dzień dzisiejszy brakuje mi czegoś szerokiego. Musisz wiedzieć co chcesz focić i jaki temat zdjęć dziś w Twoich albumach dominuje
Pozdrav
Dziś próbowałem sobie odpowiedzieć na Twoje pytania
Odwiedziłem dwa sklepy, pogapiłem się na dziesiątki aparatów, obmacałem poniektóre, wypytałem tendencyjnych sprzedawców i takie tam
Doszedłem do wniosku, że dla mnie najlepszy będzie wciąż aparat "do kieszeni". Może być zaawansowany, ale w małej obudowie. Macałem Panasonica FZ8, przyjemny
, choć chyba nie dla mnie - takich kieszeni raczej nie mam
Przyglądałem się też serii Panasonic TZ2, TZ3 - to małe aparaty o podobnych do FZ parametrach. No właśnie - tu wątpliwość, czy taki na ten przykład płaski TZ robi tak samo dobre zdjęcia jak "głęboki" FZ
Gapiłem się i gapiłem na tego TZ-ta, aż w końcu odkryłem w moim przekonaniu wadę - brak wizjera ! W tym roku w Chorwacji połowę zdjęć w ostrym słońcu robiłem przez wizjer, na wyświetlaczu nic nie było widać. Pewnie ten w Panasonicu jest jakiś lepszy, ale wizjer musi być i już !
No więc po dwóch dniach szukania nadal Canon 720 jest na topie listy.