Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.05.2007 16:24

W pudełku z aparatem FZ8 i instrukcją obsługi po polsku były dolączone:
1.Akumulator
2.Ładowarka akumulatora
3.Przewód zasilający
4.Przewód USB
5.Przewód AV
6.CD-ROM z oprogramowaniem
7.Pasek na ramię
8.Osłona obiektywu (czyli tzw. tulipan)
9.Adapter osłony słonecznej (na który zakłada się tulipana)

I tu "siwy blondyn" :wink: ma pytanie:
czy na ten adapter można zakładać filtry, czy też do ich założenia trzeba dokupić inny :?:
A może trzeba tzw. reduktor z gwintem i na dopiero filtr :?:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 11.05.2007 16:45

Tak więc Siwy Blondynie, nie widziałem, nie wiem, ale jeśli ten pierścień / rurka ma gwint wewnętrzny to na 99 % jestem przekonany że pomyśleli i skok gwintu będzie zgodny z filtrowymi. Weź suwmiarkę (jako miernik pewnie masz :wink: ) i zmierz średnicę tego gwintu - to będzie średnica Twojego filterka :D [/b]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.05.2007 16:52

Dzięki "brunecie"- rurka/pierścień ma gwint wewnętrzny. :lol:
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 13.05.2007 14:23

Dobra przeryłem internet, poporównywałem nie ma co dalej czekać kupuje tego pasikonika. Rysiek i inni "kumaci" ;) te filtry mogę sobie potem dokupić w jakimś fotojokerze czy cuś? Bo zamówię aparat z pixmanii a tam filtrów nie mają. Wezmę tylko dodatkowo torbę i kartę SD.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.05.2007 14:39

Maciej napisał(a):.....te filtry mogę sobie potem dokupić w jakimś fotojokerze czy cuś? Bo zamówię aparat z pixmanii a tam filtrów nie mają. Wezmę tylko dodatkowo torbę i kartę SD.

W Fotojokerze chyba nie bo z tego co sie orientuję tam maja tylko filtry UV (wprawdzie ten też Ci się przyda - chocby do ochrony obiektywu) ale CPL-kę szukaj gdzie indziej. Dużo ofert jest na allegro np. tu:
http://www.allegro.pl/8853_akcesoria_fo ... iltry.html
Pozdrav
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 13.05.2007 18:46

Aparacik zamówiony, teraz tylko czekać na przesyłkę :lol:
Stary Canon A70 tak się chyba na moje plany obraził że się popsuł :( chyba matryce szlag trafił. Zoom dziala tylko czarny jest ew. paski się pojawiają. Podobno w pewnych partiach Canonów były wkładane jakieś wadliwe matryce Sony, autoryzowane serwisy ponoć wymieniają je za free nawet po gwarancji. Jutro podzwonie jakby naprawili to będzie co pchnąć na allegro :wink:
Ostatnio edytowano 14.05.2007 09:59 przez Maciej, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.05.2007 09:54

http://www.raysfoto.pl/ - duży wybór filterków tam mają i można telefonicznie zamówić. ja zamówiłem u nich w południe na drugi dzień koło południa miałem go w domu. UVka hmmm, praktycznie na zdjęciach nie ma różnicy, ochrona obiektywu, hmmm kołowy polar chroni równie skutecznie przed porysowaniem szkiełka i ten jako pierwszy bym kupował a potem w zależności od środków szara połówka (niestety nie do zastosowania z polarkiem a szkoda) potem może UVka :papa:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 14.05.2007 10:38

Rysio napisał(a):Tak więc Siwy Blondynie, nie widziałem, nie wiem, ale jeśli ten pierścień / rurka ma gwint wewnętrzny to na 99 % jestem przekonany że pomyśleli i skok gwintu będzie zgodny z filtrowymi. Weź suwmiarkę (jako miernik pewnie masz :wink: ) i zmierz średnicę tego gwintu - to będzie średnica Twojego filterka :D [/b]

Janusz Bajcer napisał(a):Dzięki "brunecie"- rurka/pierścień ma gwint wewnętrzny.

To ja podpowiem, że to będzie (najprawdopodobniej tak, jak u nas w FZ7) 52 mm.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.05.2007 13:08

Siwy Blondyn pogadał z Brunetem na GG i już wszystko wie.
Nie mniej dziękuję Kasiu za potwierdzenie od użytkownika aparatu :lol: :papa:
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 14.05.2007 15:43

Rysio napisał(a):http://www.raysfoto.pl/ - duży wybór filterków tam mają i można telefonicznie zamówić. ja zamówiłem u nich w południe na drugi dzień koło południa miałem go w domu. UVka hmmm, praktycznie na zdjęciach nie ma różnicy, ochrona obiektywu, hmmm kołowy polar chroni równie skutecznie przed porysowaniem szkiełka i ten jako pierwszy bym kupował a potem w zależności od środków szara połówka (niestety nie do zastosowania z polarkiem a szkoda) potem może UVka :papa:

I to jest to :!: :!: :!:

Po wykładach Jurka na temat filtrów miałem mętlik w głowie. Przed wyjazdem do cro planowałem zakup jakiegoś filtra tylko nie wiedziałem, który jest tym PIERWSZYM :?:

Teraz wiem-CPL :idea:

Podziękowania dla Rysia
mi29
Globtroter
aparat zenit 122

Nieprzeczytany postnapisał(a) mi29 » 17.05.2007 06:55

Drodzy forumowicze
kto pomoże
Wracam do tradycyjnej lustrzanki mojego pokolenia.
Poszukuje instrukcji do Zenita 122
Aparat kupiłem na wyprzedaży
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.05.2007 07:09

Tu jest trochę ale po angielsku:

http://www.zenit.istra.ru/mans/zenit-12 ... 2-eng.html

Może ktoś jeszcze pomoże :?:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.05.2007 07:38

No i mam dylemat :!: Miałem ochotę na NIKONa D70s ale.... okazało się, że jest on wycofywany z produkcji :? więc 1000 zł droższy NIKON D80 :?: Czy warto się pchać w wychodzący z obiegu aparat :?: Czy nabyć drogą kupna "wschodzącą gwiazdę" mając na względzie ograniczone możliwości finansowe :?: Dylemat mam dość poważny :?

Co o tym sądzicie :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.05.2007 07:59

Leszek Skupin napisał(a):No i mam dylemat :!: Miałem ochotę na NIKONa D70s ale.... okazało się, że jest on wycofywany z produkcji :? więc 1000 zł droższy NIKON D80 :?: Czy warto się pchać w wychodzący z obiegu aparat :?: Czy nabyć drogą kupna "wschodzącą gwiazdę" mając na względzie ograniczone możliwości finansowe :?: Dylemat mam dość poważny :?
Co o tym sądzicie :?:

Lesiu ja Ci powiem tak - a czy Ty jesteś takim profesjonalistą, że musisz posiadać najbardziej wypasiony sprzęt ? OK zdjęcia to Ty spokojnie możesz zdobić nawet modelem lustra Nikona, którego produkcję zakończono 2 lata temu. Widziałem dużo zdjęć osób, które pokupowały sobie wypasione lustra - i sorki ale ja bym Smieną :lol: zrobił lepsze. Ja bym się nie pchał w dodatkowy 1000 PLN, (będąc amatorem) żeby mieć najnowszy model. Pamietaj, że za kilka miesięcy ten najnowszy model też będzie wycofywany ze sprzedaży bo wymyślą coś nowego, np. dorzucą do obecnego fontanne albo polifoniczne dzwonki :wink: Na koniec wyjaśniam, żeby nie było watpliwości :wink: że moja wypowieź nie była ironią na Twój temat - bo w necie różnie można odczytać intencje wypowiadającego się.
Pozdraw :papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 17.05.2007 08:17

Problem jest troszkę szerszy... Kupiłem N65 został uszkodzony za naprawę powiedzieli mi 100 zł a aparat ze szkłem można kupić za 350 zł więc nie bardzo się opłaca go już naprawiać :? - wyszedł z produkcji. Gdybym miał F100 (również analog - dla nie wtajemniczonych w symbole NIKONa), który kosztuje ponad 5 tys., pewno te 100 zł było by pikusiem, żeby go naprawić i wcale bym się nie zastanawiał. i tu chodzi o klasę aparatu. D80 jest o dwie klasy wyżej niż D70s. Poza tym D70s ma rok gwarancji, a D80 2 lata :?.......

Biorąc na raty na 24 miesiące przy 0% wychodzi to mniej więcej tak:

D70s - 2050 zł na 24 raty = 85,42 zł (rok gwarancji)
D80 - 2999 zł na 24 raty = 124,96 zł (dwa lata gwarancji)

Z jednej strony to prawie 40 zł więcej, a z drugiej to tylko dwie flaszki miesięcznie ;) (mogę nie pić, ale zdjęcia muszę :lol: robić).
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 77
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone