Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.05.2007 08:19

Wczoraj w rękach trzymałem D40 :D i :( zawiodłem się :?. Otóż nie parametrami, jakością zdjęć których kilka strzeliłem w sklepie, bo i z balansem bieli radzi sobie doskonale, ale... no wlaśnie. Można stosować do niego tylko i wyłącznie obiektywy z silnikami. :? W związku z czym cala starsza gama obiektywów nie będzie pasować :?.W związku z tym pozostają rozważania o D70s :?
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 10.05.2007 08:40

Dobra teraz ja mam dylemat i liczę na pomoc fachowców ;) chcę kupić fajną hybrydę - na razie nr jeden to jest pasikonik FZ8, po głowie mi chodzą jeszcze soniacz H5 ew. H7. może jakiś canon ew. fuji w tej klasie ?
Zaznaczam że nie interesuje mnie żadne lustro ;)
To na czym mi zależy-żeby w pomieszczeniach robił lepsze zdjęcia niż mój canon A70. Wielkość zoomu też nie jest bez znaczenia. Podobno z aparatów tej klasy najlepsze filmiki robi właśnie panasonic.
Tylko mi to nie wyjeżdżać z tekstami że do filmów są kamery :twisted: tyle to ja wiem ale nie interesuje mnie kręcenie filmów fabularnych, których potem już i tak nigdy nie obejrzę ;)
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 10.05.2007 08:42

pokazal sie ostatnio fajny olek z 18x zoomem :D
chyba 550uz sie nazywa
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.05.2007 09:34

Ja ze swojego zakupu tj. panasonica FZ8 jestem zadowolony, choć nie do końca "rozgryzłem" możliwości tego aparatu-nie wykorzystywałem na razie plików RAW i nie kręciłem filmików.
Mam nadzieję, że posłuży mi kilka lat.

A tu dla Maćka test Olka 550 UZ: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5664
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.05.2007 09:43

Poniżej przedstawiamy zestawienie podstawowych wad i zalet Olympusa SP-550 UZ:

+ bardzo szeroki zakres ogniskowych obiektywu, zaczynający się od 28 mm (w przeliczeniu na mały obrazek)
+ sprawnie działający system stabilizacji matrycy
+ znakomita ergonomia
+ pokrycie gumą wszystkich powierzchni odpowiedzialnych za trzymanie aparatu

- raczej przeciętna jakość optyczna obiektywu, pamiętajmy jednak o niespotykanym zakresie zooma (18x)
- dosyć wysoki poziom szumów
- słaba reprodukcja szczegółów
- niska prędkość działania kompaktu
- nieprawidłowo działający wskaźnik poziomu naładowania baterii
- wysoki poziom aberracji chromatycznej przy maksymalnej ogniskowej
- niepewnie działający autofokus przy maksymalnej ogniskowej

Olympus SP-550 UZ uzyskał 76%

76 % przyznane przez fotopolis to naprawdę słaby wynik za te pieniądze tym bardziej że ciekło im po nogawkach za sprawą tego zooma 18x

Olympus SP-550 UZ - znaleziono w 38 sklepach w cenie od 1698,00 PLN do 2079,00 PLN

FZ8 od 1218 zł
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5420&p=1
http://www.bazarcen.pl/product_422409.html

Różnica 480 zł.

Filtr CPL ok. 150 zł
Tuleja ok 70 zł.
Szara połówka 70 zł.
Torba ok 70 zł.
Zapasowa bateria 40 zł.
karta w zależności od pojemności

Janusz, do zwykłego cykania nie ma sensu stosować RAWa, plener wyjdzie Ci prawie równie dobrze w JPGach. Jeśli natomiast zechcesz zrobić coś super wybitnego, masz super kadr, niepewne warunki oświetleniowe lub po prostu światła jest za mało, warto przełączyć system zapisu bo wtedy już w kompie masz możliwość korekty takich parametrów jak WB (który automatyka aparatu najczęściej właśnie gubi przy słabym świetle), kontrast, EV itd
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.05.2007 11:30

irko napisał(a):kupilem hyundaia :D...
pozdr.
ir

Jakiego :?: :D ja mam Lantrę GL 1,5 rocznik 1999 ciemno zielony metallic.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 10.05.2007 12:01

Rysio napisał(a):

Filtr CPL ok. 150 zł
Tuleja ok 70 zł.
Szara połówka 70 zł.
Torba ok 70 zł.
Zapasowa bateria 40 zł.
karta w zależności od pojemności

Dobra a teraz prosze wytłumaczyć jak blondynce ;) o co chodzi w tych pierwszych 3 pozycjach :twisted:
A tak BTW wiedziałem że na Was mogę liczyć, proszę o więcej :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.05.2007 12:55

Jeśli dobrze zrozumiałem Rysia, to za różnicę zakupu Pansikonika FZ8 a Olka 550 UZ dokupisz akcesoria, które wymienił.
A po swoich zdjęciach z Tatr widzę, ze filterek potrzebny. :lol:
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 10.05.2007 13:45

Nie no tyle to nawet blondyn zrozumiał :wink: chodziło mi o to żeby te skróty z 3 pierwszych pozycji rozszyfrował :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.05.2007 13:55

CPL - filtr polaryzujący kołowy, likwiduje bliki (odbicia światła) na zdjęciach

Tulejkę nakręca się w miejsce skąd wysuwa się obiektyw (jest tam gwint) aby możliwe było stosowanie poz 1 i 3 :wink:

Szara połówka powoduje zaciemnienie (najczęściej) nieba, tak aby niebo wyszło błękitne a słabiej najczęściej oświetlone części naziemne kadru nie byłe ciemne. Rekomendowany przez ze mnie na dzień dzisiejszy Marumi obniżający wartością ściemnianą część kadru o minus 2 wartości przysłony z niebieską dominantą w wersji soft (czyli z miękkim przejściem pomiędzy jasną i ciemną częścią kadru).

UFFF :wink: Blondyn zrozumiał Ty :?: :D :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.05.2007 13:57

Pierwszy i trzeci mogę rozszyfrować ale w drugim to pewno tylko sam Rysio wie o co chodzi :lol:

1. Filtr polaryzacyjny kołowy. Zakłada się go na obiektyw, żeby zniwelować wpływ odbicia promieni słonecznych (i nie tylko słonecznych) od różnych płaszczyzn, krzywizn, wody, szyb, a nawet powietrza :D. Tak tak nawet powietrza. W powietrzu zawiesza się woda - wilgotność powietrza - pewno słyszałeś ten termin, w związku z czym powstaje delikatna mgła a w niej odbija się słońce żeby usunąć ten efekt potrzebny właśnie jest CPL

3. Szara połówka. Jak sama nazwa wskazuje jest to filtr szary, ale tylko do połowy. Ma zastosowanie wtedy gdy jest duży kontrast między dwoma połówkami fotografowanych obiektów, np. ląd i niebo w Chorwacji :D szara od góry połówka pwoduje zmniejszenie ilości promieni słonecznych wpadających przez obiektyw do aparatu na materiał światłoczuły - film lub matrycę :D. O filtrach szarych Jurek miał wykłady TU :D

pozdrav :papa:

P.S. Rysiu był ciut szybszy ale wiedzy nigdy za wiele :lol: ;)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.05.2007 14:00

Teraz to już Maciek na bank zrozumiał :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 10.05.2007 14:37

A TU masz przykład zastosowania filtra CPL :D

:papa:
irko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 10.05.2007 17:59

Leszek Skupin napisał(a):
irko napisał(a):kupilem hyundaia :D...
pozdr.
ir

Jakiego :?: :D ja mam Lantrę GL 1,5 rocznik 1999 ciemno zielony metallic.

terracan 2003 kolor taki jak twój :wink:
irko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 10.05.2007 18:33

realista2 napisał(a):Irko ja nie zachwalam kompaktów tylko zwracam uwagę, że kupno drogiej i nieporęcznej lustrzanki to w wielu wypadkach przerost formy nad treścią. W ostatecznym rezultacie liczą się zdjęcia, a naprawdę dobre zdjęcia zwłaszcza te wakacyjne można zrobić dobrym kompaktem.

zgadzam sie
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 74
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone