napisał(a) realista2 » 08.05.2007 10:55
Przeczytałem wszystkie posty. Bardzo ciekawa dyskusja. Postanowiłem dodać swoje subiektywne trzy grosze. Po pierwsze wyższość lustrzanki nad hybrydą czy kompaktem. Tak, ale nie do końca. Lustrzanki mają zazwyczaj słabiutką automatykę w założeniu są dla osób które trochę się znają i potrafią wykorzystać mnogość ustawień. Jeśli nie chcesz lub nie potrafisz ich wykorzystać to lepiej kup kompakta lub hybrydę byle z dobrym szkłem. Lustrzanki są też mniej uniwersalne. Mam dedykowanego do studia Olympusa E20. Robię nim zdjęcia różnych produktów do katalogów (nie jestem profesjonalistą). Zdjęcia są super, ale już wakacyjne fotki zwłaszcza krajobrazy wychodzą pod każdym względem gorzej niż na przykład na hybrydzie Canon S3. Co do wyboru marki aparatu to też mam jedną uwagę. Jeśli zdjęcia maja być wakacyjne pocztówkowe to najlepiej sprawdzi się Canon (każdy) który słynie z trochę przesłodzonych nasyconych kolorów. Nie każdy to lubi, ale dla mnie zdjęcia z urlopu powinny być trochę bardziej kolorowe przecież to wspomnienia.