Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.04.2007 19:34

rafał krasoń napisał(a):... czy trybu pomiaru światła to łapka w wielu sytuacjach po prostu miga i koniec.
czyli jakość sprzętu to niekiedy nie jest tylko kwestia łatwiej czy trudniej, ale w ogóle czy zdjęcie zrobisz.
i to właśnie przekonuje mnie do lustra.

To znaczy łapka miga i co? Nie pozwala zrobić foty?

Niektóre lustrzanki też miewają problemy z ustawieniem auto fokusa w ciemnościach :)
Olek świetnie sobie radzi - wyłączyłam w pierniki wspomaganie AF mryganiem lampki, bo wtedy świrował, bakteraia sie zużywała pieronem, a denerwowało to mryganie nie tylko mnie :)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.04.2007 19:37

JasioJasio napisał(a):Plumek aktualnie 18-70 DX Nikona do zdjęć "codziennych" bym je nazwał. W dalszej perspektywie interesuje mnie obiektyw 70-300 ze stabilizacją ale w wersji amatorskiej znaczy np nikkor VR - o stałkach nawet póki co nie myslę, Najlepsza z Żon okrutnie kablem od żelazka naparrza :)

rafał krasoń jak bedzie co pokazać to wrzuce, na razie uczę się tego aparatu z instrukcją w ręku.

:lol: :lol: Ucz się, ucz :)

Stałki - to w slangu "pro" - obiektywy o stałej długości ogniskowej. Czy o to Ci chodzi? Czy o "jasne"? Zoomy :)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.04.2007 19:38

Rysio napisał(a):Aniu miałaś szczęście, Rimon za przeproszeniem dostał wpierdol od 4 gostków, że nawet twarzy żadnego z nich nie pamięta :evil:

Oj miałam, miałam. Jak na razie tylko tyle przygód - i to było z 10 lat temu :(
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.04.2007 19:39

Jurek napisał(a):https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=14898

Zacząlem Was męczyć :oops:

:lol: :lol: :lol: No... Też jestem zdania, że filterki powinny być porządne :) A UV obowiązkowa na każdym obiektywie!
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 04.04.2007 09:47

Plumek napisał(a):
rafał krasoń napisał(a):... czy trybu pomiaru światła to łapka w wielu sytuacjach po prostu miga i koniec.
czyli jakość sprzętu to niekiedy nie jest tylko kwestia łatwiej czy trudniej, ale w ogóle czy zdjęcie zrobisz.

Niektóre lustrzanki też miewają problemy z ustawieniem auto fokusa w ciemnościach :)
Olek świetnie sobie radzi - wyłączyłam w pierniki wspomaganie AF mryganiem lampki, bo wtedy świrował, bakteraia sie zużywała pieronem, a denerwowało to mryganie nie tylko mnie :)

po wyłączeniu autofokusa mam w manualu do wyboru ostrzenie w zakresie do 3m - czyli rozpacz. do 3m to nawet w d... u murzyna fotkę cyknąć można i to nie koniecznie z lampą.
czyli odpowiadając na pytanie zdjęcie mogę zrobić gdy łapka miga, ale po to tylko, żeby je zaraz skasować. :wink:
a przy okazji Plumku, czy twoje fotki z forum zrobine są kitowym zuiko?
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 04.04.2007 10:03

rafał krasoń napisał(a):
Plumek napisał(a):

po wyłączeniu autofokusa mam w manualu do wyboru ostrzenie w zakresie do 3m - czyli rozpacz. do 3m to nawet w d... u murzyna fotkę cyknąć można i to nie koniecznie z lampą.
czyli odpowiadając na pytanie zdjęcie mogę zrobić gdy łapka miga, ale po to tylko, żeby je zaraz skasować. :wink:
a przy okazji Plumku, czy twoje fotki z forum zrobine są kitowym zuiko?

Hm... To znaczy nie rozumiem tej łapki dalej :D Ale nieszkodzi :) Widocznie jakiś tumanek ze mnie.

A co do moich fotek: zależy, które? Zuiko mam od 1,5 tygodnia, więc fotek z niego tu nie za dużo. Wcześniejsze robiłam Canonem S1.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 04.04.2007 11:03

łapka inforumuje o zbyt słabym świetle i możliwości wystąpienia nadmiernej wibracji aparatu przy robieniu zdjęcia w danych warunkach ekspozycji.
pojawia się ona praktycznie zawsze przy słabym oświetleniu (zwłaszcza w pomieszczeniach) - wtedy aparat automatycznie ustawia dłuższy czas otwarcia migawki (nie mam możliwości ustawienia migawki manualnie) - od naciśnięcia spustu do zapisania fotki schodzi ze 2- 3s. minimalne nawet drgania ręki powodują wtedy rozmycie obrazu na matrycy - zdjęcia wychodzą własnie "rozmyte" (wyglądają podobnie do niewyostrzonych).
w dolnym zakresie ogniskowej można podratować się lampą (zasięg chyba do 2m) i coś daje się nieraz wyrzeźbić, np. jakiś portrecik , w górnym zakresie (18,9 mm) nie ma żadnych szans na dobrą (nierozmytą) fotkę.
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 04.04.2007 17:34

Plumek napisał(a):
:lol: :lol: Ucz się, ucz :)

Robię co mogę, nie wystawiam nosa ze 160 stron instrukcji, zdjęc ledwie 70 zrobiłem - wyłącznie aby sprawdzić jak się zachowuje aparat i czy naprawdę wszystko działa.
Jutro debiut - mecz na szczycie ekstraklasy.

Plumek napisał(a):Stałki - to w slangu "pro" - obiektywy o stałej długości ogniskowej. Czy o to Ci chodzi?

Odrobiłem lekcje zanim napisałem tekst Plumek :)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 04.04.2007 19:34

JasioJasio napisał(a):
Plumek napisał(a):Stałki - to w slangu "pro" - obiektywy o stałej długości ogniskowej. Czy o to Ci chodzi?

Odrobiłem lekcje zanim napisałem tekst Plumek :)

Ale pisałeś to w kontekście zooma - stad moje skojarzenie z zoomem ze stałym światłem :P
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 04.04.2007 20:53

JasioJasio napisał(a):Jak dla mnie woka to albo nie trafiłeś z balansem bieli Ty - ustawiającręcznie - albo pomylił się aparat. Coś za niebieskie to zdjęcie jest, nienaturalne. A grzybek piękny.

Dzięki z słowa owocnej krytyki. Powim tak - nie mam najmniejszego pojęcia o czym mówisz. Nic a nic nie kapuję, najgorsze jest to że nawet nie chcę kapować. Po prostu mnie tajniki foto nigdy nie interesowały i nadal nie interesują. Jestem analfabeta foto w 100 %. Ale, ale ...... dla mnie, jak na moje wymogi, to zdjęcie jest super. Widać grzybka ? ........... widać. Jak widać to ok.
ps. musiał się aparat pomylić, robione Kodakiem CX ( starym jak świat), to takie pudełko, lekko większe od paczki papierosów. Automat, nic nie można tam ustawiać. Moc ogromna .. 3,2 Mpl !!!! :( :wink:
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 06.04.2007 14:43

He, he, he! Masz rację woka najważniejsze, że Tobie się podoba :) A grzybka widać.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 06.04.2007 15:18

JasioJasio napisał(a):He, he, he! Masz rację woka najważniejsze, że Tobie się podoba :) A grzybka widać.

:D :D :D ale trochę przeszadzasz. Nie jest aż takie złe. Na pierwszy rzut oka to każdy patrzy na grzybek a nie na to czy ostrość, bilans bieli, przysłona ..... była prawidłowa. Jak wiekszość przegląda zdjęcia .... rzut okiem ...... acha, to jest to ..... następne zdjęcie, rzut okiem, acha ...... następne zdjęcie. Zamknięcie albumu. Koniec oglądania. Pijemy dalej. Na zdrowie. Zagryzł ogórkiem. :lol: :wink:
tomek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek99 » 06.04.2007 21:13

woka napisał(a):[...]
Zagryzł ogórkiem. :lol: :wink:

Albo grzybkiem. ;)
banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 06.04.2007 21:34

[qu
Ostatnio edytowano 22.05.2007 22:04 przez banko, łącznie edytowano 1 raz
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 06.04.2007 21:45

banko napisał(a):
Rysio napisał(a):Ostrzeżenie dla Krakusów i nie tylko, skurwysyństwo nie ma granic

http://www.cyberfoto.pl/potrzebuje-pomo ... aparat.htm

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

no przykre to jest ale czemu innych pokrzywdzonych nie podajesz, tak np. z przed 2 miechow, 3, 4 5,6 , z przed roku albo i dalej, zarejestrowales sie tam i sie podniecasz :?:
J.

oj banko banko
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 70
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone