napisał(a) JasioJasio » 03.04.2007 15:27
Jak dla mnie woka to albo nie trafiłeś z balansem bieli Ty - ustawiającręcznie - albo pomylił się aparat. Coś za niebieskie to zdjęcie jest, nienaturalne. A grzybek piękny.
Pozwolę sobie wtrącić jeszcze trzy grosze do dyskusji [b[Rysia[/b] I rafała krasonia, oczywiscie że zdjęcie robi fotograf. Oczywiście, że dobry fachowiec zrobi o niebo lepsze zdjęcie "idiotenaparat"em niż leszcz zupełny Canonem 1D na przykład, nawet Mark III z obiektywem wrtości mojego samochodu. Tylko że łatwiej jest zrobić dobre zdjęcie dobrym sprzętem niż złym. Wszystko zależy od tego, do czego taki aparat i zdjęcie z niego uzyskane mają służyć.
Ja z czystym sumieniem moge polecić Sony 707 do "zastosowań rodzinnych". Naprawdę jestem z tego sprżetu bardzo zadowolony, ale już do fotografii dynamicznej to on się nadaje średnio. Tak samo Samsungiem za 500 złotych (bardzo ładnym swoją droga) zrobię zapenwe porównywalne z moim nowiuśkim Nikonem D80 zdjęcia z imienin, ale już portretowe zdjęcie, krajobraz czy zdjęcie o zmroku bedzie o klasę lepsze z D80.
Konstrukcyjnie już lustrzanki mają narzucone pewne ograniczenia i przegrywają z tanimi kompaktami ale też pozwalają na znacznie lepszą swobodę i nei czarujmy się aparat wyprodukowany kosztem tysiąca czy dwóc tysięcy euro jest zrobiony z lepszych materiałów i z większą dbałoscią niż ten za 100 euro.