Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 03.04.2007 13:51

rafał krasoń napisał(a):
woka napisał(a):A to zrobione Kodakiem CX ( mały, zgrabny, stary jak świat).... więcej od zdjęcia nie chcę. Są jakieś zastrzeżenia ?

[img][img]http://img19.imageshack.us/img19/1633/1000228gp2.th.jpg[/img][/img]

całkiem sympatyczny grzybek halucynogenny :wink:

Nie zerwałem go............ rośnie sobie chyba do tej pory. :D
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 03.04.2007 13:57

Woka!
nie tłumacz się. wezwą cię to się będziesz tłumaczył :wink:
pozdrawiam.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 03.04.2007 13:59

rafał krasoń napisał(a):Woka!
nie tłumacz się. wezwą cię to się będziesz tłumaczył :wink:
pozdrawiam.

:D :D :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 03.04.2007 15:23

Zerwał nie zerwał ale popatrzcie jaki kawał użarł :D :wink:
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 03.04.2007 15:27

Jak dla mnie woka to albo nie trafiłeś z balansem bieli Ty - ustawiającręcznie - albo pomylił się aparat. Coś za niebieskie to zdjęcie jest, nienaturalne. A grzybek piękny.

Pozwolę sobie wtrącić jeszcze trzy grosze do dyskusji [b[Rysia[/b] I rafała krasonia, oczywiscie że zdjęcie robi fotograf. Oczywiście, że dobry fachowiec zrobi o niebo lepsze zdjęcie "idiotenaparat"em niż leszcz zupełny Canonem 1D na przykład, nawet Mark III z obiektywem wrtości mojego samochodu. Tylko że łatwiej jest zrobić dobre zdjęcie dobrym sprzętem niż złym. Wszystko zależy od tego, do czego taki aparat i zdjęcie z niego uzyskane mają służyć.
Ja z czystym sumieniem moge polecić Sony 707 do "zastosowań rodzinnych". Naprawdę jestem z tego sprżetu bardzo zadowolony, ale już do fotografii dynamicznej to on się nadaje średnio. Tak samo Samsungiem za 500 złotych (bardzo ładnym swoją droga) zrobię zapenwe porównywalne z moim nowiuśkim Nikonem D80 zdjęcia z imienin, ale już portretowe zdjęcie, krajobraz czy zdjęcie o zmroku bedzie o klasę lepsze z D80.
Konstrukcyjnie już lustrzanki mają narzucone pewne ograniczenia i przegrywają z tanimi kompaktami ale też pozwalają na znacznie lepszą swobodę i nei czarujmy się aparat wyprodukowany kosztem tysiąca czy dwóc tysięcy euro jest zrobiony z lepszych materiałów i z większą dbałoscią niż ten za 100 euro.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 03.04.2007 16:43

JasioJasio zapodaj może w wolnej chwili jakieś fotki z d80-ki.
z góry dziękuję.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.04.2007 17:10

JasioJasio napisał(a):Pozwolę sobie wtrącić jeszcze trzy grosze do dyskusji [b[Rysia[/b] I rafała krasonia, oczywiscie że zdjęcie robi fotograf. Oczywiście, że dobry fachowiec zrobi o niebo lepsze zdjęcie "idiotenaparat"em niż leszcz zupełny Canonem 1D na przykład, nawet Mark III z obiektywem wrtości mojego samochodu. Tylko że łatwiej jest zrobić dobre zdjęcie dobrym sprzętem niż złym. Wszystko zależy od tego, do czego taki aparat i zdjęcie z niego uzyskane mają służyć.
...zrobię zapenwe porównywalne z moim nowiuśkim Nikonem D80 zdjęcia z imienin...

Zgadzam się z tą tezą :)

A napisz Kolego, jakież to szkiełko masz w tej D80? ;)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.04.2007 17:10

slawek66 napisał(a):ja mam, ale tylko taka

Obrazek

Hihihihi :) Rewelka ;)
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 03.04.2007 17:54

Leszek Skupin napisał(a):Rafał obecnie statywy są niejednokrotnie lżejsze i duuuuuuużo tańsze od obiektywów :lol: więc skąd pomysł o taszczeniu :?: a i statyw ma tę zaletę, że zrobisz z niego zdjęcie na czasie 30s., a z łapy już tego nie zrobisz żeby nie wiem jak dobra była ta stabilizacja :D

Pozdrav :papa: więc może jednak statyw :?:

Tu się nie zgodzę! Od roku nie chodzę ze statywem. Od roku bawię się nikonowskim obiektywem 18-200 3,5- 5,6 VR! Jak widać jest on ze stabilizacją obrazu. Mogę sobie pozwolić robić fotki z ręki nawet na 1/5 i są żyleta. Nie jest szkłem super jasnym ale znowu jest w aparacie możliwość podniesienia ISO i wszystko gra! Jest to mniamniuśny spacer zoom, rysuje bardzo dobre fotki w pomieszczeniach jak i w plenerze. Jak zależy mi na super fotce,
Jakiś wybitny portret, czy pejzaż, korzystam z dalszego arsenału szkieł. A mam tego trochę.
Jak jestem na wakacjach używam tylko tego obiektywu, oczywiście resztę tacham ( bez statywu) mam taki dziwne przyzwyczajenie!
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 03.04.2007 18:43

Tylko że łatwiej jest zrobić dobre zdjęcie dobrym sprzętem niż złym. Wszystko zależy od tego, do czego taki aparat i zdjęcie z niego uzyskane mają służyć.
Zgadzam się z tą tezą :)
[/quote]

a ja nie do końca.
w moim kompakcie jest taka sympatyczna sygnalizacja w postaci ikonki łapki (czy czegoś tam), która informuje o nadmiernej wibracji lub zbyt słabym świetle. a w takiej sytuacji aparat nie ostrzy kadru i wiadomo :cry: z fotki nici. możecie mi wierzyć, że nieraz jakby nie ustawiać iso (mam do 1000), balansu bieli (też jest z 5 ustawień), jakby nie korygować na + ekspozycji (zakres jest do +2ev), czy trybu pomiaru światła to łapka w wielu sytuacjach po prostu miga i koniec.
czyli jakość sprzętu to niekiedy nie jest tylko kwestia łatwiej czy trudniej, ale w ogóle czy zdjęcie zrobisz.
i to właśnie przekonuje mnie do lustra.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 03.04.2007 19:14

Ostrzeżenie dla Krakusów i nie tylko, skurwysyństwo nie ma granic

http://www.cyberfoto.pl/potrzebuje-pomo ... aparat.htm

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.04.2007 19:20

Rysio napisał(a):Ostrzeżenie dla Krakusów i nie tylko, skurwysyństwo nie ma granic

http://www.cyberfoto.pl/potrzebuje-pomo ... aparat.htm

:evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Nooo... Mnie facio chciał buchnąć w noc sylwestrową na oczach co najmniej kilkunastu osób, którzy stali dokoła mnie... Robiłam foty jak był wznoszony toast, a on zaszedł mnie od tyłu (a miał ze 2 metry chyba) i dawaj łapami mi obcapia aparacik i póbuje przez głowę ściągać. Ale mu sie nie udąło na szczęście.
Tak to niestety bywa.
Nie zostawiajcie pod żadnym pozorem czasem sprzetu w aucie. Nawet w bagażniku :)
JasioJasio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasioJasio » 03.04.2007 19:22

Plumek aktualnie 18-70 DX Nikona do zdjęć "codziennych" bym je nazwał. W dalszej perspektywie interesuje mnie obiektyw 70-300 ze stabilizacją ale w wersji amatorskiej znaczy np nikkor VR - o stałkach nawet póki co nie myslę, Najlepsza z Żon okrutnie kablem od żelazka naparrza :)

rafał krasoń jak bedzie co pokazać to wrzuce, na razie uczę się tego aparatu z instrukcją w ręku.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 03.04.2007 19:24

Aniu miałaś szczęście, Rimon za przeproszeniem dostał wpierdol od 4 gostków, że nawet twarzy żadnego z nich nie pamięta :evil:
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 03.04.2007 19:28

forum/viewtopic.php?t=14898

Zacząlem Was męczyć :oops:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 69
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone