Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jakich firm mamy aparaty?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]

Jakiej marki Masz aparat?

Canon
248
31%
Olympus
118
15%
Panasonic
69
9%
Pentax
32
4%
Sony
169
21%
Inny
172
21%

Liczba głosów : 808

slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 03.04.2007 08:08

Leszek Skupin napisał(a):Szczególnie wtedy kiedy się ma takie "szczały" jakie stosował Rambo :lool: ;)

P.S. pogadaj z Rysiem na temat wyższości lustra nad hybrydą, ostatnio jest nią zachwycony, co zresztą na forum widać w postaci jego zdjęć ;)

mozna taz pogadac o podgladzie na zywo i ruchomym yelewizirze :D
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.04.2007 08:25

woka napisał(a):Fajny, miałem w ręku, choć wydaje mi się, że 400 jest kapkę zgrabniejszy (korpus).

No. Taki kompaktowy po prostu :) Tylko, po co na kompakta wydawać tyle kasy? ;)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 03.04.2007 08:31

rafał krasoń napisał(a):w powszechnej opinii to lustro samo robi ekstra fotki i trzeba się mocno wysilić, żeby było inaczej. ma to związek z opracowaniem przez nikona algorytmu do systemu pomiaru światła na podstawie danych z wielu tysięcy fotografii zrobionych w bardzo różnych warunkach....

Chyba nikt nie zamierza zabić cię śmiechem. Przynajmniej ja się z tym zgadzam, bo.... tak jest :!: NIKON opracował coś takiego :!:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 03.04.2007 09:02

rafał krasoń napisał(a):w powszechnej opinii to lustro samo robi ekstra fotki i trzeba się mocno wysilić, żeby było inaczej. ma to związek z opracowaniem przez nikona algorytmu do systemu pomiaru światła na podstawie danych z wielu tysięcy fotografii zrobionych w bardzo różnych warunkach.
uważam, że dla początkującego amatora to coś w sam raz - od razu można się cieszyć z zalet lustra bez jakiejś drobiazgowej wiedzy i co najważniejsze doświadczenia w foceniu.
poza tym przez skórę jakoś czuję, że tak naprawdę różnice w jakości zdjęć (biorąc pod uwagę żę się tak wyrażę tylko hardware i pomijając umiejętności fotografa) biorą się nie z tego jakiej marki był korpus
(oczywiście zakładając, że mieściły się one w podobnej klasie), ale jaki użyty był obiektyw.
upraszczając - dobra optyka jest chyba ważniejsza dla jakości zdjęcia niż to czy ktoś lubi canony, pentaxy, czy jakie tam inne korpusiki.
co do optyki nikona to chyba nie ma sporu, że jest jedną z naj na świecie, a tradycja marki daję też możliwości korzystania z szerokiej oferty optyki np. sigmy, czy tamrona.
to tyle wywodów teoretycznych fotoamatora - nie zabijcie mnie śmiechem brutalnie - łagodnie to co innego. :wink:

Śmiać się będę za chwilę, najpierw napiszę Ci coś rzeczowo (a przynajmniej spróbuję :wink: )

1. Jak napisano już wiele razy zdjęcia robi fotograf nie aparat,
2. Opracowywać to oni se mogą :lol: zapodajesz RAWa i sam sobie algorytmujesz,
3. Dla początkującego najważniejsze jest to aby trwale wyeliminować zielone pole na pokrętle gdzie ustawiasz tryby robienia zdjęć, a jeśli zamierzasz korzystać z zielonego pola kup sobie H5, H7, H9, Pasikonika co kupił Janusz bo i wtedy sprzęt Cię przerośnie o głowę. Lustro to manual :!: Piszę bo WIEM :D bo sam się przesiadłem :D :wink:
4. Kitowe obiektywy dokładane do luster, jeśli nie masz ambicji profesjonalisty (bo wtedy wyłącznie stałki wchodzą w grę) i tak prezentują poziom 10 klas wyższy od hybryd i do formatu wydruku A4 lub popularnego rozmiaru forumowego 800x600 ich jakość nie budzi żadnych zastrzeżeń.
5. Jeszcze raz: dobre szkła to stałki a rozbudowane systemy szkieł ma każda z firm będących na rynku, w tym Sony: odziedziczone po Minolcie, własne, Sigmy, Zeissy tylko wtedy to z pod tego mostu już nie wyjdziesz nigdy :wink:
6. Tradycja marki :?: co to jest :?: Tradycje ma Mercedes a Kia daje 7 letnią gwarancję :wink: a Sony ma kapitał o czym przekonała się Minolta i cdn :wink: teraz mnie Canonowcy, Nikonowcy i Olki zjedzą :D :wink: a szkła i tak niedługo najlepsze będą robiły małe chińskie dzieci w małych ciemnych chińskich piwnicach, małymi żółtymi chińskimi rączkami :wink: Patrz na opłacalność bo jakość mają podobną wszyscy a reszta przy naszych wymaganiach i umiejętnościach to kopulacja (ponoć wprowadzili opłaty za używanie brzydkich słów :wink: )
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 03.04.2007 09:22

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 03.04.2007 09:47

Nie mam emotki I :hearts: NIKON więc wkleję obrazek :lool:

Obrazek

Pozdrav :papa:

P.S. A teraz powinien nastąpić śmiech Rysia :lool:
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 03.04.2007 10:41

ja mam, ale tylko taka

Obrazek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 03.04.2007 10:45

Uuuuuuu brzydką masz ikonkę :cry: :cry: :cry:

:lool:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 03.04.2007 11:00

A to zrobione Kodakiem CX ( mały, zgrabny, stary jak świat).... więcej od zdjęcia nie chcę. Są jakieś zastrzeżenia ?

[img][img]http://img19.imageshack.us/img19/1633/1000228gp2.th.jpg[/img][/img]
Ostatnio edytowano 03.04.2007 13:31 przez woka, łącznie edytowano 2 razy
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 03.04.2007 11:01

Ale sie rozwaliło . Jak to zmiejszyć ???

ps. musze wyjechać - nagle. Za godzine zmniejszę lub usunę.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 03.04.2007 11:46

no właśnie.
parę stronek wcześniej wklejałeś exifa i było tam info, że fotka jest zrobiona ze stabilizacją obrazu.
wspomniała też coś o stabilizacji w e 330 Plumek.
zastanawia mnie jednak, że nie ma mowy o tej funkcji w żadnym z opisów olka do których dotarłem. no chyba, że ta stabilizacja to podbicie iso - wtedy rzeczywiście nie byłoby o czym pisać.
w wolnej chwili napisz proszę Sławku coś więcej o tej funkcji - o ile korzystasz z jakiegoś niekitowego obiektywu zmiennoogniskowego to wrzuć może też jakieś info jak się ta stabilka sprawuje w zakresie f. + 100mm (ew. max z tego z którego korzystasz).
o ile focisz kitowcem to proszę też o ogólne wrażenia.
pozdrav.

ps. w czasie jak pisałem poleciało kilka postów i trochę głupio wygląda bo nie zacytowałem Sławka.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 03.04.2007 12:57

Rysiu.
1. Ponieważ ostatnio zmieniłeś luks hybrydkę na lustro to w tandemie fotograf - aparat chyba jednak doceniasz rolę tego tak mało znaczącego interfejsu w ręku fotografa.
2. Z rawami trzeba się sporo pobawić, żeby jakość zdjęcia była lepsza od 12 bitowego jpeg. Poza tym nikon ma przecież zapis w rawie, więc jak mnie weźmie na rzeźbienie w tym formacie to będę się mógł pobawić w poprawianie inżynierów nikona.
3. Zgadzam się, że lustro to manual, ale uważam, że d40x ze szkiełkiem, o którym pisałem zrobi nawet przy ustawieniach automatycznych o wiele klas lepsze fotki od jakiejkolwiek hybrydy.
4. Wiadomy obiektyw nikor skierowany jest właśnie do amatorów, trzeba tylko poczekać aż spadnie jego cena do sensownego poziomu. W kitach brakuje mi większego zoomu, a skoro zoom to musi być i stabilizacja albo jak pisze Leszek statyw. Ja wybieram stabilizację.
5. nie zgodze się, że dobre szkła to tylko stałki, zależy przecież jakie fotki robisz. do zbliżeń czy fotografii sportowej stałki są do niczego.
6. Przyszłość sony w branży foto to dla mnie sprawa otwarta. W wypadku canona czy nikona ryzyko, że system padnie lub przestanie się rozwijać jest praktycznie żadne. To a propos tradycji ( w tym wypadku jak najbardziej świeckiej).
Ostatnio edytowano 03.04.2007 13:36 przez Rafał K, łącznie edytowano 1 raz
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 03.04.2007 13:27

napisze jutro bo gowno widze bez okularow
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 03.04.2007 13:39

woka napisał(a):A to zrobione Kodakiem CX ( mały, zgrabny, stary jak świat).... więcej od zdjęcia nie chcę. Są jakieś zastrzeżenia ?

[img][img]http://img19.imageshack.us/img19/1633/1000228gp2.th.jpg[/img][/img]

całkiem sympatyczny grzybek halucynogenny :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 03.04.2007 13:45

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jakich firm mamy aparaty? - strona 68
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone