napisał(a) Rysio » 03.04.2007 09:02
rafał krasoń napisał(a):w powszechnej opinii to lustro samo robi ekstra fotki i trzeba się mocno wysilić, żeby było inaczej. ma to związek z opracowaniem przez nikona algorytmu do systemu pomiaru światła na podstawie danych z wielu tysięcy fotografii zrobionych w bardzo różnych warunkach.
uważam, że dla początkującego amatora to coś w sam raz - od razu można się cieszyć z zalet lustra bez jakiejś drobiazgowej wiedzy i co najważniejsze doświadczenia w foceniu.
poza tym przez skórę jakoś czuję, że tak naprawdę różnice w jakości zdjęć (biorąc pod uwagę żę się tak wyrażę tylko hardware i pomijając umiejętności fotografa) biorą się nie z tego jakiej marki był korpus
(oczywiście zakładając, że mieściły się one w podobnej klasie), ale jaki użyty był obiektyw.
upraszczając - dobra optyka jest chyba ważniejsza dla jakości zdjęcia niż to czy ktoś lubi canony, pentaxy, czy jakie tam inne korpusiki.
co do optyki nikona to chyba nie ma sporu, że jest jedną z naj na świecie, a tradycja marki daję też możliwości korzystania z szerokiej oferty optyki np. sigmy, czy tamrona.
to tyle wywodów teoretycznych fotoamatora - nie zabijcie mnie śmiechem brutalnie - łagodnie to co innego.
Śmiać się będę za chwilę, najpierw napiszę Ci coś rzeczowo (a przynajmniej spróbuję
)
1. Jak napisano już wiele razy zdjęcia robi fotograf nie aparat,
2. Opracowywać to oni se mogą
zapodajesz RAWa i sam sobie algorytmujesz,
3. Dla początkującego najważniejsze jest to aby trwale wyeliminować zielone pole na pokrętle gdzie ustawiasz tryby robienia zdjęć, a jeśli zamierzasz korzystać z zielonego pola kup sobie H5, H7, H9, Pasikonika co kupił Janusz bo i wtedy sprzęt Cię przerośnie o głowę. Lustro to manual
Piszę bo WIEM
bo sam się przesiadłem
4. Kitowe obiektywy dokładane do luster, jeśli nie masz ambicji profesjonalisty (bo wtedy wyłącznie stałki wchodzą w grę) i tak prezentują poziom 10 klas wyższy od hybryd i do formatu wydruku A4 lub popularnego rozmiaru forumowego 800x600 ich jakość nie budzi żadnych zastrzeżeń.
5. Jeszcze raz: dobre szkła to stałki a rozbudowane systemy szkieł ma każda z firm będących na rynku, w tym Sony: odziedziczone po Minolcie, własne, Sigmy, Zeissy tylko wtedy to z pod tego mostu już nie wyjdziesz nigdy
6. Tradycja marki
co to jest
Tradycje ma Mercedes a Kia daje 7 letnią gwarancję
a Sony ma kapitał o czym przekonała się Minolta i cdn
teraz mnie Canonowcy, Nikonowcy i Olki zjedzą
a szkła i tak niedługo najlepsze będą robiły małe chińskie dzieci w małych ciemnych chińskich piwnicach, małymi żółtymi chińskimi rączkami
Patrz na opłacalność bo jakość mają podobną wszyscy a reszta przy naszych wymaganiach i umiejętnościach to kopulacja (ponoć wprowadzili opłaty za używanie brzydkich słów
)