Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaki wybrać teleobiektyw do- Sony DSC-H10.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 24.02.2009 21:36

Na Gwiazdke dostałam fajny aparat ,trochę zrobiłam zdięć (cały czas się uczę) i przed wyjazdem do Chorwacji chciałam dokupic teleobiektyw , czy może mi ktoś doradzić co wybrać bo zupełnie się na tym .nie znam, za wszystkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczna. Aga.
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 24.02.2009 22:01

Ten model jest kompaktem z niewymiennym obiektywem stad masz tylko jedna mozliwosc dokupic dedykowany przez Sony telekonwerter
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 24.02.2009 22:08

mab napisał(a):Ten model jest kompaktem z niewymiennym obiektywem stad masz tylko jedna mozliwosc dokupic dedykowany przez Sony telekonwerter

Czy wyjdę na zupełnego laika jeśli zapytam czy tym telekonwerterem da się robić zięcia krajobrazów ( chodzi mi o to, żeby zrobić zdięcie czegoś daleko) no teraz to naprawdę namieszałam. Dziękuję z góry za odpowiedż. Aga.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 24.02.2009 22:24

z reguły wszelkie telekonertery itp wynalazki to lekko mowiac koopa jest...choc moge w tym przypadku sie mylic.Wszystko zalezy tez od efektu jaki chcesz uzyskac. generalnie przy krajobrazach o wiele mniej uzywa sie tele. Czesciej szerokosci. Przy telekonwerterach tracisz równiez swiatło.
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 24.02.2009 22:33

Bodzioch Marek napisał(a):z reguły wszelkie telekonertery itp wynalazki to lekko mowiac koopa jest...choc moge w tym przypadku sie mylic.Wszystko zalezy tez od efektu jaki chcesz uzyskac. generalnie przy krajobrazach o wiele mniej uzywa sie tele. Czesciej szerokosci. Przy t
elekonwerterach tracisz równiez swiatło.

Czyli mam kupić obiektyw szerokokątny jak dobrze zrozumiałam? Będę porostu narazie pstrykać zdięcia tym co mam aby go dokładnie poznać , a tak na marginesie to bardzo podobały się mi pana zdięcia. Dziękuję za odpowiedż. Aga
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 24.02.2009 22:38

Ten model aparatu ma 10X zoom...od szerokiego kąta do teleobiektywu wiec na moj gust 90% zdjec jestes w stanie wykonac bez dodatkowego konwertera. Jesli chcesz cos poprawic to rozejrzyj sie za filtrami np UV lub polaryzacyjnym... to naprawde moze Ci sie przydac w CRO:)
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 24.02.2009 22:46

mab napisał(a):Ten model aparatu ma 10X zoom...od szerokiego kąta do teleobiektywu wiec na moj gust 90% zdjec jestes w stanie wykonac bez dodatkowego konwertera. Jesli chcesz cos poprawic to rozejrzyj sie za filtrami np UV lub polaryzacyjnym... to naprawde moze Ci sie przydac w CRO:)
Dziekuję .Czytam właśnie rózne posty i chyba skorzystam
z pana rady co do tych filtrów.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 25.02.2009 00:31

jesli optyka nie jest wymienna to nie dokupisz nic do tego. korzystaj z tego co masz. Polar ci sie przyda. Pamiętaj, kołowy i przeczytaj co daje i jak go uzywać i pamietaj że sporo swiatła zabiera..;) I nie PANUJ mi ani nikomu na forum, choćby miał 35 lat..;) starszym to już na dziadku...;)

Acha UV-ka w cyfrze nic nie daje, chroni tylko obiektyw..
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 25.02.2009 05:22

agniecha0103 napisał(a):Będę porostu narazie pstrykać zdięcia tym co mam aby go dokładnie poznać

O! I to jest bardzo dobre założenie przez najbliższy czas :) Wyjazd do Chorwacji to okazja do ćwiczeń fotograficznych, ale nie nie stroń od nich również choćby na spacerze w piękny, niedzielny poranek jeszcze tu, w Polsce :)
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 25.02.2009 20:41

Dzięki wszystkim za rady.Pozdrawiam Aga.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2009 13:05

Witam.
Może ktoś wie jak odblokować w aparacie Sony Alfa 200 możliwość robienia zdjęć z obiektywami
Helios ( ze starych Zenitów). Dokupiłem adapter do aparatu Sony, a po założeniu Zenitowskiego obiektywu, aparat blokuje możliwość wykonywania zdjęć twierdząc że brak obiektywu.

Marek.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.05.2009 13:45

A200 nie mam, ale w menu zarówno w A100 jak i A700 jest opcja. Poszukaj w menu lub instrukcji obsługi :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2009 14:04

Znalazłem. Należy wybrać tryb nagrywania M i dalej przypominają się piękne stare czasy gdzie ustawialiśmy wszystko sami, lecz dzięki temu że to cyfrówka korektę zdjęcia można zrobić od razu. JAK FAJNIE już myślałem, iż stare obiektywy pójdą do śmietnika. Pozdrawiam. :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.05.2009 14:12

Jeśli masz najprostsze przejściówki po kilka zł za szt. to może być problem z ostrzeniem na nieskończoność... tzn będziesz mógł ostrość łapać zaledwie w niewielkim zakresie... coś do ok 10 m... ja tak mam w przypadku M42/NIKON
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.05.2009 15:11

Leszek Skupin napisał(a):Jeśli masz najprostsze przejściówki po kilka zł za szt. to może być problem z ostrzeniem na nieskończoność... tzn będziesz mógł ostrość łapać zaledwie w niewielkim zakresie... coś do ok 10 m... ja tak mam w przypadku M42/NIKON

Adapter kupiłem "wypasiony" za 35zł. :lol:
Przy posiadanym obiektywie do 50 m robi supr ostrrrrre zdjęcia ( już wypróbowałem). :wink:

ps. Adapter.i stare ale jare...

Obrazek
Następna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone