Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Jaki wybrać teleobiektyw do- Sony DSC-H10.

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.05.2009 08:48

Mam baaardzo podobny zestaw tylko 200/f4 mam Jupitera, a 50 mam dwie ;) Pentacon Electric f/1,8 i Helios f/2,0 z tym że do tego mam jeszcze konwerter x2 ;) Także zakładając konwerter do Jupitera 200 i podpinając do body D80 tak na prawdę mam ogniskową 600 mm za kilka groszy :twisted:. Tyle, że ten skład jest ciemny jak mroczny las deszczowy w nocy :?
F-uncia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) F-uncia » 15.05.2009 13:26

cha cha, też mam tego Pentacona (i Heliosa też oczywiście). POtwierdzam, żę ostrzy do 50 m, na nieskończoność już nie. Używam obecnie do macro, choć ciężko coś znim zrobić bo dużo waży dziadostwo i nawet na statywie i z uzyciem wężyka drga przy wyzwalaniu migawki.

Marku, a mnie się wydaje, żę UV jednak coś daje. Nie wyniebieszcza tak nieba. Właśnie miałyśmy z koleżanką okazję to sprawdzić niedawno... Ona miała filtr ja nie i u mnie zabójczo - niebieskie niebo wychodziło. POtem gdzieś wyczytała, że u niej tak nie było przez zastosowanie UV... Zdziwiłam się w sumie...
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 15.05.2009 18:08

F-uncia napisał(a):
Marku, a mnie się wydaje, żę UV jednak coś daje. Nie wyniebieszcza tak nieba. Właśnie miałyśmy z koleżanką okazję to sprawdzić niedawno... Ona miała filtr ja nie i u mnie zabójczo - niebieskie niebo wychodziło. POtem gdzieś wyczytała, że u niej tak nie było przez zastosowanie UV... Zdziwiłam się w sumie...
co najwyżej pogarsza własności optyczne- to te tanie. Swoją drogą producenci dwoją się i troją, by odpowiednie powłoki na soczewkę nałożyć, by blików nie było, by odpowiednie kontrasty i kolorki pod światło a potem my to tanią UV-ką psujemy, lub bliki w PSie dodajmy... :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.05.2009 21:51

Ja zauważyłem, że jakość optyczna mi spada znacznie przy polarze Marumi za ponad 100 zł....... nie wiem... reklamować go :?: znaczy filtr, bo obiektyw ma ponad 9 lat :lol: czy one tak już mają, a przecież obiektyw mam za 350 zł Nikkor AF 28-85 f:3.5-4.5 made in Japan...
Poprzednia strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Jaki wybrać teleobiektyw do- Sony DSC-H10. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone